တစ္ခါက အိမ္ကို အဖိုးနဲ႕အဖြားလာလည္ေတာ့
အေမတစ္ေယာက္ ဟင္းအတြဲအစပ္ မလုပ္တတ္ပဲေခါင္းခဲရတာကို ကၽြန္ေတာ္ သတိရမိပါတယ္။ အဖိုးက
ပဲဟင္းပါမွစားတတ္ ထမင္း၀င္သူျဖစ္ျပီး အဖြားကေတာ့ အမဲမစား ၀က္သားမစားတဲ့သူျဖစ္တာေၾကာင့္ပါ။
ဒီေတာ့ ဟင္းခ်က္နည္းစာအုပ္ေတြကို
၀ယ္စုရတာ၀ါသနာပါတဲ့ ကၽြန္ေတာ္ ဟင္းခ်က္နည္းစာအုပ္ထဲက ဟင္းအတြဲအစပ္ကိုေျပာျပ လိုက္ေတာ့
အေမေခါင္းစားသက္သာသြားသလို ကၽြန္ေတာ္လည္း ထမင္းစားျမိန္လိုက္တာမ်ား ထမင္းထပ္ခ်က္ရတဲ့အထိပါ။
သိပ္ေတာ့မထူးဆန္းပါဘူး ဆိတ္သားကိုေတာက္ေတာက္စဥ္းျပီးလံုးကာ
ဟင္းခ်က္မယ္၊ ကုလားပဲဟင္းကိုေတာ့ အရည္ေသာက္ အခ်ိဳခ်က္မယ္၊ ျပီးေတာ့ တေစာင္းခ်ဥ္ကိုေၾကာ္မယ္ေလ။
ဆိတ္သားလံုးဟင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဆိတ္သား ငါးဆယ္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ႏွစ္ဥ၊ စပါးလင္ တစ္ေခ်ာင္း၊ ဆား/နႏြင္း/မဆလာ/ဇီယာ တစ္က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ/ၾကက္သြန္ျဖဴ
သံုးဥစီ၊ ငရုတ္ပြ ခုႏွစ္ေတာင့္၊ဆီ ခုႏွစ္က်ပ္ခြဲသား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးလံုး၊ ဆား သင့္ရံု၊
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ တစ္စည္း။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ဆိတ္သား အသားေကာင္းေကာင္းကို
ၾကိတ္စက္နဲ႔ၾကိတ္လိုက္မယ္၊ ၾကိတ္စက္မရွိရင္ ဓားနဲ႕ႏုတ္ႏုတ္စင္းလို႕ရတယ္။ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ႏွစ္ဥ၊ စပါးလင္တစ္ေခ်ာင္း ပါးပါးလွီးျပီး ေရာေထာင္းထားတာနဲ႕ ဆား၊နႏြင္း၊မဆလာ၊ဇီယာ တစ္က်ပ္သားေထာင္းထားတဲ့
ဟာ အားလံုးေရာနယ္ျပီး အလံုးေလးေတြ အေနေတာ္လံုးထားလိုက္မယ္။
အဆာအတြက္ ၾကက္သြန္နီ သံုးဥ၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးဥ၊ ငရုတ္ပြအေစ့ထုတ္ ေရစိမ္ခုႏွစ္ေတာင့္ကို ညက္ေန ေအာင္ေရာေထာင္းထား။
ဆီသတ္မဲ့ ဒယ္အိုးထဲကို ဆီခုႏွစ္က်ပ္ခြဲသားထည့္၊ အဆာထည့္ေၾကာ္၊ အဆာက်က္ျပီး အနံ႕ေမႊးလာရင္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးလံုးလွီးထားတာထည့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆီျပန္လာရင္ လံုးထားတဲ့ ဆိတ္သားလံုးေတြ
စီထည့္။
ဆိတ္သားထဲက အရည္ခမ္းျပီး
ဆီျပန္လာရင္ ေရ အသားလံုးျမဳပ္ရံုေလးထည့္ျပီး အိုးအဖံုးဖံုးျပီး တည္။ ဆိတ္သားႏူးရင္
အေပါ့အငန္ျမည္းျပီး ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ေလးအုပ္ကာ ခ်လိုက္ရင္ ဆိတ္သားလံုး မဆလာနံ႕သင္းသင္းေလးက်က္ေရာ။
ကုလားပဲဟင္းရည္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ကုလားပဲ ႏွစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သား၊
ဆီ ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား၊ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ တစ္ဥ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လံုး၊ နႏြင္း
နည္းနည္း၊ ေရ ႏို႕ဆီဗူးသံုးလံုး၊ ဆား သင့္ရံု၊ ၾကက္သားမႈန္႕ ႏွစ္ဇြန္း၊ စပါးလင္ တစ္ေခ်ာင္း။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳပ္ပံု
ကုလားပဲ ႏွစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သား
ခဲသလဲစင္ေအာင္ေရြးျပီး ေရးေဆးကာျပဳပ္မယ္။ ကုလားပဲျခမ္းေလး ႏူနပ္လာရင္ အိုးခဏခ်ျပီး
ပဲဆီသတ္မယ္၊ ဆီႏွစ္က်ပ္ခြဲသားထဲကို ၾကက္သြန္နီတစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္ဥေရာေထာင္းထားတာထည့္။
အနံ႕ေမႊးျပီး ေရႊ၀ါေရာင္ေတာက္လာရင္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးတစ္လံုး ညွစ္ထည့္လိုက္မယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးေတြ ေၾကရင္ နႏြင္းနည္းနည္းထည့္ျပီး
ပဲအိုးထဲ ေလာင္းထည့္လိုက္မယ္။
ေရ ႏို႕ဆီဘူးသံုးလံုးေလာက္ပါထည့္၊
ပြက္ပြက္ဆူလာေအာင္ တည္မယ္၊ အိုးခ်ခါနီးရင္ေတာ့ အေပါ့အငန္ျမည္း၊ အခ်ိဳအတြက္ ၾကက္သားမႈန္႕ေလး
ႏွစ္ဇြန္းေလာက္ပါထည့္၊ စပါးလင္ထုျပီး အထံုးေလးထံုးထားတာပါည့္လိုက္ရင္ ကုလားပဲဟင္းရည္
ျဖစ္ျပီ။
တေစာင္းခ်ဥ္ေၾကာ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
တေစာင္းခ်ဥ္ ႏွစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သား၊
ဆီ ငါးက်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လံုး၊ ငါးပိ ကြမ္းသီးလံုးတစ္လံုးစာ၊
ပုစြန္ေျခာက္ ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား၊ ကုလားေအာ္သီး ဆယ့္ငါးေတာင့္၊ ဆား အေနေတာ္။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳပ္ပံု
တေစာင္းခ်ဥ္ ႏွစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သားကို
ေရစင္စင္ေဆး၊ ဓားျပားရိုက္ျပီး အရည္ေတြ ညွစ္ထုတ္ပစ္မယ္။ ေၾကာ္ဖို႕ ဒယ္အိုးတည္။ ဆီ ငါးက်ပ္သားထဲကို
ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ ပါးပါးလွီးျပီးထည့္၊ ၾကက္သြန္နီက်က္ရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတစ္လံုး၊ ငါးပိကြမ္းသီးလံုး
တစ္လံုးစာ ေသးေသးေလာက္နဲ႕ ပုစြန္ေျခာက္ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား ေထာင္းထားတာထည့္။
အစပ္ေလးပါေအာင္ ကုလားေအာ္သီး
ဆယ္ငါးေတာင့္ပါ ေထာင္းထည့္။ အားလံုးဆီျပန္ရင္ ထုထားတဲ့ တေစာင္းခ်ဥ္အဖတ္ေလးေတြထည့္။
အိုးထဲမွာပဲ လိပ္သြားေအာင္ေၾကာ္။
ဆား အေနေတာ္ျမည္းျပီး ခ်လို႕ရပါျပီ။
Credit
- နန္းစမ္းစမ္းေအး (အဓိပတိ - ျဖဴး)
No comments:
Post a Comment