Saturday, August 11, 2012

၀က္သားေဆးဘဲဥေပါင္း၊ မႈိေကာ္ရည္ခ်ိဳစပ္၊ ၀က္နံရုိးၾကံမဆိုင္ဟင္းရည္


ဒီလေတာ့ ဆရာမလမင္းမိုမိုက ခ်က္နည္းအဆန္းေလးေတြနဲ႕ သြားရည္ယိုေအာင္ လက္စြမ္းျပထားပါတယ္။ ေဆးဘဲဥဆိုတာ ၾကက္သြန္ နီနဲ႕သုပ္တာပဲစားဖူးတဲ့ကြၽန္ေတာ့္အတြက္ေတာ့ သူခ်က္ျပတာက ပိုအရသာေကာင္းတယ္ေပါ့ေနာ္။ မိႈေကာ္ရည္ကိုလည္း ခ်ိဳစပ္ေလး ေၾကာ္ေပးတယ္၊ ျပီးေတာ့ ၀က္နံရံုးကိုမအီေအာင္ ၾကံမဆိုင္နဲ႕ဟင္းခ်ိဳခ်က္ေပးထားျပန္ပါတယ္။

သူငယ္ခ်င္းတို႕ ခ်က္စားၾကည့္ၾကပါဦး ခင္ဗ်ာ့။

(၁) ၀က္သားေဆးဘဲဥေပါင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္မိုးခိုသားႏုႏု ၄၀သား၊ ေဆးဘဲဥ ေလး-ငါးလံုး၊ ၾကက္သြန္နီ သံုးဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငါးျမႊာ၊ မုန္ညင္းထုပ္အရြက္ ငါး-ေျခာက္ရြက္၊ ၾကက္ဥ တစ္လံုး၊ ခ်င္း တစ္လက္မအတံုးခန္႕၊ ခရုဆီ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ေကာ္မႈန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ၊ ဆား/သၾကား/ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၃၀-၄၀မိနစ္ခန္႕
- ႏုေသာ ၀က္မိုးခိုသားကို ေတာက္ေတာက္စဥ္းပါ။
- ၾကက္သြန္နီ၊ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို ေတာက္ေတာက္စဥ္းပါ။
- မုန္ညင္းထုပ္နဲ႕ တျခားမိမိႏွစ္သက္ရာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တို႕ကို ေတာက္ေတာက္စဥ္းျပီးထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
- ၾကက္ဥတစ္လံုးေခါက္ေမႊထားပါ။ ခ်င္းကို ညက္ညက္ေထာင္းကာ အရည္ညႇစ္ယူထားပါ။
- အားလံုးေရာေႏွာကာ ခ်င္းရည္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊ သၾကား၊ခရုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္၊ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ေကာ္မႈန္႕တို႕ သင့္ေတာ္ရံု ထည့္ျပီး ေရေလးစြတ္ရံုမွ်နဲ႕ သမေအာင္နယ္ပါ။
- အပူခံဖန္အုပ္ထဲထည့္ပါ။ ေဆးဘဲဥေတြကို အခြံႏႊာျပီး အသားေတြေပၚက ဖိႏွစ္၍ ေနရာခ်ပါ။ အေပၚမွ ေရေလးအနည္းငယ္ဆြတ္ဖ်န္းျပီး ေပါင္းအိုးအတြင္း ေရနဲ႕မထိေအာင္ ေနရာခ်ကာ ၂၅မိနစ္၊ မိနစ္ ၃၀ခန္႕ေပါင္းပါ။
- ၾကာခ်ိန္ ၀က္သားအႏုအရင့္ေပၚမူတည္ျပီး အနည္းငယ္ ကြဲျပားတတ္ပါတယ္။ အိုးမခ်ခင္ကပင္ ေမႊးပ်ံ႕ေနပါျပီ။ အရသာရွိလွပါတယ္။

(၂) မိႈေကာ္ရည္ခ်ိဳစပ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္မ်ား
ေကာက္ရိုးမႈိ အရြယ္ေတာ္ ၂၀သားခန္႕၊ ငရုတ္သီးအရွည္ပြ အနီေရာင္ ႏွစ္ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးျမႊာ၊ ခရုဆီ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္အခ်ိဳ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ေကာ္မႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ၊ ဆား/ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၅မိနစ္ခန္႕
- ေကာက္ရိုးမႈိအရြယ္ေတာ္ေလးေတြကို သန္႕စင္ပါ။
- ငရုတ္သီးအနီေရာင္အပြရွည္ေတာင့္မ်ားကို ေစာင္းေစာင္းလွီးျဖတ္ထားပါ။
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေမႊးလာရင္ မႈိေတြကိုထည့္ပါ။
- ေရေလးနည္းနည္းေတာက္ျပီး ခဏေၾကာ္ပါ။
- ငရုတ္သီးေတာင့္ေတြထည့္ပါ။ ခရုဆီ ထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္(အခ်ိဳ)နည္းနည္းထည့္ပါ။
- မႈိႏူးတဲ့အထိ ေရေလးနည္းနည္း ဇြန္းနဲ႕ထည့္ပါ။ မႈိႏူးရင္ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္ျပီး အရသာျမည္းပါ။
- အရသာအေနေတာ္ရင္ ေကာ္မႈန္႕အနည္းငယ္ကို ေရေအးနဲ႕ အျပင္မွာေဖ်ာ္ျပီး အိုးထဲထည့္ေမႊလိုက္ပါ။ ႏွံ႕ေအာင္ေမႊျပီးရင္ အိုးခ်ႏိုင္ပါျပီ။

(၃) ၀က္နံရိုးၾကံမဆိုင္ဟင္းရည္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္နံရိုး ၁၅က်ပ္သားခန္႕၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးျမႊာ၊ ခ်င္း ႏွစ္လက္မခန္႕အတံုး၊ ၾကံမဆိုင္ ၁၅က်ပ္သားခန္႕၊ ငရုတ္နီပြ သံုး-ေလးေတာင့္၊ ဆား/ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၃၀မိနစ္
- ၾကံမဆိုင္ကို အခ်ဥ္၊ အငန္ႏွင့္ အနံ႕အသက္ေလ်ာ့ေအာင္ ေရေႏြးပူနဲ႕ သန္႕စင္ပါ။ အခ်ဥ္၊အငန္ၾကိဳက္ရင္ ေရေအးနဲ႕ပဲသန္႕စင္ပါ။
- ၀က္နံရိုးကို ဆား၊ၾကက္သြန္နီ၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ခ်င္းပါးပါးလွီးတို႕နဲ႕ျပဳတ္ပါ။ ဆူပြက္ရင္ အေပၚယံေ၀့ေနတဲ့ အျမွဳပ္တခ်ိဳ႕ကို ခပ္ဖယ္ပစ္ပါ။
- အနည္းငယ္ႏူးလွ်င္ ၾကံမဆိုင္ကို ႏွစ္သက္သလို လွီးျဖတ္ျပီး ထည့္ပါ။
- ၾကံမဆိုင္ဖတ္ႏူးရင္ ငရုတ္ေတာင့္ေတြ ခြဲျခမ္းျပီးထည့္ပါ။
- အရသာျမည္းျပီး ဆား/ဟင္းခတ္မႈန္႕ လိုအပ္သလိုျဖည့္စြက္ပါ။ ငရုတ္ေကာင္းၾကိဳက္တတ္ရင္ ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။

Ref: The Chic Magazine (No.22, August 2012)

No comments: