Thursday, August 16, 2012

ကိုရီးယားပဲေခါက္ဆြဲ၊ ထမင္းသုပ္၊ ေဒါ့ဘူဂီ


ကိုရီးယားအစားအစာေတြ ျမန္မာျပည္မွာေခတ္စားတာ ကာလအေတာ္ၾကာျပီ ျဖစ္ေပမဲ့ ေဒါ့ဘူဂီ တို႕ ဘီဘင္ဘတ္ဆိုတဲ့ ကိုရီးယား ထမင္းသုပ္တို႕ကို ေကာင္းေကာင္းမစားဖူးေသးတာအမွန္ပါပဲ။ 

အခု Traders ဟိုတယ္ The Seoul Korea Restaurant ကေန ကိုရီးယားအစားအစာသံုးမ်ိဳးကို ကြၽန္ေတာ္သယ္ေဆာင္လာပါျပီ သူငယ္ခ်င္းတို႕လည္း အရသာရွိစြာစားၾကပါဦးေနာ္။

ပဲေခါက္ဆြဲ (ဂ်ာဂ်န္းေျမာင္) - Jjajangmyeon
ေတာ္ေတာ္ေတာ့စားလို႕ေကာင္းတဲ့ ပဲေခါက္ဆြဲပါပဲ။ ဟိုတယ္ကေတာ့ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲအသင့္ျပဳတ္ျပီးသားကို ပန္းကန္လံုးၾကီးထဲမွာ ထည့္ ေပးထားတယ္။ ျပီးေတာ့ ငါးအသားနဲ႕တျခားအဆာပလာေတြပါတဲ့ ပဲအႏွစ္ပန္းကန္လံုးရယ္ တႏိုင္ထည့္နယ္စားဖို႕ပန္းကန္ရယ္ တူနဲ႕ ဇြန္းခပ္ရွည္ရွည္တစ္ေခ်ာင္းကို ခ်ေပးပါတယ္။ စိတ္ၾကိဳက္နယ္စားေပါ့ေနာ္။

ဘာေတြလိုမလဲ?
ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ - ၁၀၀ ဂရမ္
ေဂၚဖီ - ၅၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္နီ - ၈၀ ဂရမ္
ျပည္ၾကီးငါး - ၃၀ ဂရမ္
ပုစြန္ - ၂၀ ဂရမ္
ကိုရီးယား ပဲပိစပ္အႏွစ္ - ဟင္းခတ္ဇြန္း ၂ဇြန္း (ရရွိႏိုင္)
ကိုရီးယား ပဲငံျပာရည္ - ဟင္းခပ္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ေကာ္ရည္ - ပန္းကန္လံုးေလး ၁ လံုး
ခ်င္း - အနည္းငယ္
ပင္လယ္စာ ဟင္းခပ္မႈန္႕ - သင့္ရံု
သၾကား - သင့္ရံု
ဆား - သင့္ရံု
ဆီ - ဟင္းခပ္ဇြန္း ၁ဇြန္း

ဘယ္လိုခ်က္မလဲ?
- ေခါက္ဆြဲကိုျပဳတ္ျပီး ဆယ္ယူေရစစ္ထားပါတယ္။
- ပုစြန္နဲ႕ ျပည္ၾကီးငါးကိုျပဳတ္ျပီး ပုစြန္ေလးေတြကို အခြံႏႊာထားပါတယ္။ ျပည္ၾကီးငါးေတြကို ရွည္ရွည္ေစြေစြေလးလွီးထားပါတယ္။
- ၾကက္သြန္နီနဲ႕ ေဂၚဖီကို ေလးေထာင့္ကြက္ေလးေတြလွီးထားပါတယ္။
- ခ်င္းအနည္းငယ္ကို ေထာင္းျပီး ဆီသတ္ပါတယ္။
- အနံ႕ေမႊးလာတဲ့အခါ ေဂၚဖီနဲ႕ၾကက္သြန္နီကို ထည့္လွိမ့္ျပီး အနည္းငယ္ႏြမ္းလာခ်ိန္မွာ ဆား၊ သၾကားနဲ႕ ပင္လယ္စာဟင္းခပ္မႈန္႕ကို ထည့္လိုက္ပါတယ္။
- ပဲအႏွစ္နဲ႕ ပဲငံျပာရည္ကို ထည့္ေမႊးျပီး ေရသန္႕ပန္းကန္လံုးေလးတစ္လံုးခန္႕ ထည့္လိုက္ပါတယ္။
- ေရဆူလာတဲ့အခါ ေကာ္ရည္ထည့္ေမႊျပီး ေကာ္ရည္ပ်စ္လာတဲ့အထိ တည္လိုက္မယ္ဆိုရင္ အဆင္သင့္ျပင္ဆင္ထားတဲ့ ေခါက္ဆြဲနဲ႕နယ္ စားႏိုင္မယ္ ပဲအႏွစ္ကို ရရွိျပီျဖစ္ပါတယ္။

ေဒါ့ဘူဂီ (topokki)
ငရုတ္ဆီ နီနီရဲရဲနဲ႕ တြဲဖက္ျပီး အားရပါးရစားသံုးၾကတဲ့ ေဒါ့ဘူဂီကို Rice Cake လို႕ေခၚတဲ့ ဆန္ေကာက္ညွင္းေခ်ာင္းနဲ႕ျပဳလုပ္ ထားတာျဖစ္ ပါတယ္။ ဆန္နဲ႕ေကာက္ညွင္းကိုေရာၾကိတ္ျပီး အေခ်ာင္းေလးေတြျပဳလုပ္ထားတဲ့ Rice Cake ကို ေဒါ့ဘူဂီမခ်က္ခင္မွာ တစ္ခုနဲ႕တစ္ခု ကပ္မေနေစရေအာင္ ေရစိမ္ထားရမွာျဖစ္ပါတယ္။

ဟိုတယ္ကေတာ့ ပန္းကန္ျပားထဲမွာ ေကာက္ညွင္းေခ်ာင္းေတြေပၚ အမည္စံုပါတဲ့ ဟင္းအႏွစ္ေတြကို လွလွပပတင္ထားျပီး အသင့္စား ေသာက္ႏိုင္ေအာင္ျပင္ဆင္ထားေပးပါတယ္။

လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းကေတာ့ -
ဆန္ေကာက္ညွင္းေခ်ာင္း - ၅ေခ်ာင္းခန္႕
ပုစြန္တုပ္ - ၂ေကာင္ (အခြံခြၽတ္ထားပါ)
ပုစြန္အေသး - ၂၀ ဂရမ္ (အခြံခြၽတ္ထားပါ)
ျပည္ၾကီးငါး - ၃၀ ဂရမ္ (စိတ္ၾကိဳက္ ပံုစံလွီးထားပါ)
ကိုရိးယား ငရုတ္ဆီ - ၁ဇြန္း
အေရာင္တင္ ငရုတ္သီးမႈန္႕ - ဇြန္းတစ္၀က္ခန္႕
ေျပာင္ဖူးသၾကားရည္ - ၁ဇြန္း
ႏွမ္းေစ့ - ၁ဇြန္း
ႏွမ္းဆီ - ဇြန္းေသးတစ္ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ - အနည္းငယ္
ဆီ - ၁ဇြန္း

လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြ အဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆိုရင္ေတာ့ လြယ္ကူစြာ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ႏိုင္ပါျပီ။

- ပထမဆံုး ၾကက္သြန္ျဖဴအနည္းငယ္ကို ေထာင္းျပီး ဆီသတ္ပါတယ္။
- ကိုရီးယားငရုတ္ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းအျပည့္နဲ႕ အေရာင္တင္ငရုတ္သီးမႈန္႕ ဇြန္းတစ္၀က္ခန္႕ကိုထည့္ျပီး ငရုတ္သီးဆီသတ္ပါတယ္။
- ငရုတ္ဆီက်က္တဲ့အခါ ေရစိမ္ထားတဲ့ ေကာက္ညွင္းေခ်ာင္းေတြကို ဆယ္ထည့္လိုက္ျပီး ေရသန္႕ပန္းကန္လံုးေလးတစ္လံုးခန္႕ထည့္ လိုက္ပါတယ္။
- ပုစြန္ႏွစ္မ်ိဳးနဲ႕ ျပည္ၾကီးငါးကိုပါ ထည့္လိုက္ျပီး ေျပာင္းျဖဴးသၾကားရည္ထည့္ကာ ဟင္းအႏွစ္ပ်စ္လာတဲ့အထိ ခ်က္ေပးပါတယ္။
- ဟင္းအႏွစ္ပ်စ္လာျပီဆိုရင္ေတာ့ ႏွမ္းဆီအနည္းငယ္နဲ႕ ႏွမ္းေစ့အနည္းငယ္ကို ထည့္ေမႊျပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္မွာထည့္ကာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ျပီျဖစ္ပါတယ္။

ကိုရီးယားထမင္းသုပ္ (ဘီဘင္ဘတ္) - bibimbap
အိမ္မွာဆိုလည္း ဟင္းမရွိရင္ အဆင္သင့္ရွိတတ္တဲ့ ငရုတ္ဆီေတြ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေတြနဲ႕ ထမင္းသုပ္လုပ္စားပစ္လိုက္တာပါပဲ။ အခု ကိုရီးယားထမင္းသုပ္ကေတာ့ အမည္စံုျပီး အဟာရၾကြယ္ပံုရပါတယ္။ စားလို႕လည္း ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတယ္။

ဟိုတယ္ကေတာ့ ျမင္ေနက် ေၾကြပုဂံမဟုတ္ဘဲ ေက်ာက္သားနဲ႕လုပ္ထားတဲ့ ပုဂံလံုးထဲမွာ ထမင္းျဖဴေပၚမယ္ ပါ၀င္အမည္ေတြကို လွလွ ပပစီရီျပီး တည္ခင္းထားပါတယ္။ စိတ္ရွည္လက္ရွည္နဲ႕ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္မွ အရသာေကာင္းႏိုင္ပါမယ္တဲ့။ အေတာ္မလြယ္တဲ့အိမ္မႈကိစၥ ပါလားေနာ္။

လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ -
သခြားသီး - ၁၀ ဂရမ္ (အေခ်ာင္းအမွ်င္ေလးမ်ား လွီးထားပါ)
မုန္လာဥနီ - ၁၀ ဂရမ္ (အေခ်ာင္းအမွ်င္ေလးမ်ား လွီးထားပါ)
မုန္လာဥျဖဴ - ၁၀ ဂရမ္ (အေခ်ာင္းအမွ်င္ေလးမ်ား လွီးထားပါ)
ရွမ္းကူးမႈိ - ၁၀ ဂရမ္ (အေခ်ာင္းအမွ်င္ေလးမ်ား လွီးထားပါ)
ပဲပင္ေပါက္ - ၁၀ ဂရမ္ (အေခ်ာင္းအမွ်င္ေလးမ်ား လွီးထားပါ)
ဆလတ္ရြက္ - ၁၀ ဂရမ္(အေခ်ာင္းအမွ်င္ေလးမ်ား လွီးထားပါ)
ခရမ္းသီး - ၁၀ ဂရမ္ (အေခ်ာင္းအမွ်င္ေလးမ်ား လွီးထားပါ)
ၾကက္ဥ - ၂လံုး
ထမင္းျဖဴ - ပန္းကန္လံုး ၁လံုးစာ
ကိုရီးယား ငရုတ္သီးေဆာ့စ္ - ဟင္းခတ္ဇြန္း ၁ဇြန္း

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
- ၾကက္ဥတစ္လံုးကို ေမႊေၾကာ္ျပီး အေခ်ာင္းေလးမ်ားလွီးထားပါတယ္။ က်န္ ၾကက္ဥတစ္လံုးကို အႏွစ္မက်က္ေအာင္ ေၾကာ္ပါတယ္။
- လွီးထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ အားလံုးကို တစ္မ်ိဳးခ်င္းစီ pan-fried လုပ္ျပီး တစ္မ်ိဳးခ်င္းစီကို သီးသန္႕ဖယ္ထားပါတယ္။
- အားလံုးျပီးတဲ့အခါ ပန္းကန္လံုးၾကီးထဲမွာ ထမင္းျဖဴထည့္ျပီး အေပၚပိုင္းမွာ အသီးအရြက္မ်ားနဲ႕ ၾကက္ဥေခ်ာင္းမ်ားကို လွလွပပေနရာခ် လိုက္ပါတယ္။
- အသီးအရြက္ေတြရဲ႕ အလယ္တည့္တည့္မွာေတာ့ အႏွစ္မက်က္ေအာင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥအႏွစ္ကို ထည့္လိုက္ပါတယ္။
- ထမင္းသုပ္ပန္းကန္ အဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆိုရင္ေတာ့ ကိုရီးယားငရုတ္သီးေဆာ့စ္နဲ႕ တြဲဖက္ျပီးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

ကိုရီးယားစားေသာက္ဆိုင္မွာေတာ့ လွလွပပျပင္ဆင္ထားတဲ့ ထမင္းသုပ္ကို ေက်ာက္ဆံုအိုးနဲ႕ အပူထပ္ေပးျပီးမွ တည္ခင္းေလ့ရွိပါတယ္။ ကိုယ္တိုင္ခ်က္ျပီး ကိုယ္တိုင္စားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ထမင္းျဖဴေပၚမွာ အသီးအရြက္နဲ႕ ၾကက္ဥေတြကို စီစီရီရီေနရာခ်စရာမလိုဘဲ အားလံုး ေရာနယ္ျပီး ႏွမ္းဆီအနည္းငယ္နဲ႕ ငရုတ္သီးေဆာ့စ္ထည့္နယ္လိုက္ရံုပဲျဖစ္ပါတယ္။

(စကားမစပ္ေျပာရရင္ ဟိုတယ္က ေဒါ့ဘူဂီ၊ထမင္းသုပ္ပြဲေတြေဘးမွာ အရံအျဖစ္ ကင္ခ်ီတို႕၊ ငရုတ္ဆီအႏွစ္တို႕၊ အခ်ိဳတည္းဖို႕ အသီးအႏွံစိတ္ေလးေတြ၊ စားေသာက္ျပီးရင္ ေသာက္ဖို႕မုန္လာဥဟင္းရည္လားမသိ ပန္းကန္ေလးေတြနဲ႕ခ်ေပးတာပါပါတယ္။)

Ref: Eating In Style

No comments: