ငါးေပါင္းနည္း
ပါ၀င္ပစ္စည္း
ငါးၾကင္း(သို႔)ငါးတန္(သို႔)ငါးပါးနီ ရရာ တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး -၁၅က်ပ္သား
သံပုရာသီး -တစ္လံုး
ဆား -အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္နီ -ႏွစ္ဥ
ခ်င္းပါးပါး -၁လႊာ
ၾကက္သြန္ျဖဴ -တစ္မႊာ
ငရုတ္သီးစိမ္း -၂ေတာင့္(တစ္ေတာင့္ကို အနီေရာင္ထည့္ပါ)
ငါးေပါင္းျပဳလုပ္ပံုငါးၾကင္း(သို႔မဟုတ္)ငါးတန္ကို အသားလႊာျပီး ဆား၊သံပရာရည္တို႔ျဖင့္ဆုပ္နယ္ျပီး ၁၀မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီဥၾကီးႏွစ္လံုးကိုလည္း အခြံသင္ျပီး အကြင္းလိုက္လွီးထားပါ။ ခ်င္းပါးပါးေသးေသး တစ္လႊာလွီး ထားျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း ႏွစ္ေတာင့္ကိုလည္း အလယ္မွခြဲထားပါ။အစပ္ ၾကိဳက္ပါက ပိုထည့္ႏိုင္ပါသည္။ေၾကြရည္သုတ္ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္တြင္ အသားလႊာထားေသာ ငါးအသားတံုး ကေလးမ်ားကို လွပစြာစီတည့္ပါ။ၾကက္သြန္နီအကြင္းမ်ား၊ခ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ငရုတ္သီးစိမ္းကေလးမ်ားကို ၀န္းရံေရြ႕ထည့္ပါ။ထို႔ေနာက္ အေပၚမွ စတီးဟင္းခပ္ဇြန္းျဖင့္ ဆီတစ္ဇြန္းဆမ္းပါ။ ငါးေပါင္းရန္ အဆင္သင့္ျဖစ္ ပါျပီ။ ႏွစ္ဆင့္ေပါင္းအိုးတြင္ ေအာက္အဆင့္တြင္ေရထည့္၊အေပၚအဆင့္တြင္ ငါးေပါင္းပန္းကန္ျပားအားထည့္ ျပီး အဖံုးဖံုး မီးအရွိန္မွန္မွန္ျဖင့္ ၂၅မိနစ္ခန္႔ေပါင္းပါ။ အကယ္ေရြ႕ ႏွစ္ဆင့္ေပါင္းအိုးမရွိပါကလည္း ဒန္အိုး တစ္လံုးတြင္ ေရထည့္၊အုတ္ခဲတစ္လံုးကို ေရျမႈပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အေပၚမွပန္းကန္ျပားတင္ကာ အဖံုးဖံုးျပီး ေပါင္းႏိုင္ပါတယ္။အခ်ိန္ျပည့္ပါက အဖုံးဖြင့္ၾကည့္ျပီး က်က္ျပီဆိုပါက ပူပူေႏြးေႏြးပင္ ေပါင္းသည့္ ပန္းကန္ျပားျဖင့္ပင္ ပြဲျပင္ေရြ႕စားသံုးႏိုင္ပါသည္။အဖံုးဖြင့္သည့္အခါ ေရေငြ႕မ်ား ငါးေပါင္းပန္းကန္တြင္ မက်ေရာက္ေစရန္ သတိျပဳရပါမည္။
(၂) ငါးျပဳတ္လက္သုပ္ျပဳလုပ္နည္း
ပါ၀င္ပစ္စည္းမ်ား
ငါးၾကင္း(သို႔မဟုတ္)ငါးပါးနီ -၂၀သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀ဥ
ဆီ -၃က်ပ္သား
ဆား - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္နီ - ၂ဥ
သံပရာသီး -၁လံုး
ငါးျပဳတ္လက္သုပ္ျပဳလုပ္ပံု
ငါးမ်ားကိုအေနေတာ္ အတံုးကေလးမ်ားတံုးျပီး တစ္ဖက္ကို မႊန္းရာတစ္ခ်က္ဆီေပး၊ေရဆူေအာင္တည္ျပီး ငါးမ်ားကိုျပဳတ္ပါ။ ငါးမိနစ္ခန္႔ၾကာေအာင္ျပဳတ္ပါ။ တစ္ဖက္ဆီကိုလည္း လွန္ေပးပါ။ အတံုးမပ်က္ ဆယ္ယူ ပါ။ထို႔ေနာက္ ငါးအသားတံုးမ်ားကို ဆားသင့္ရုံျဖဴးျပီး အသင့္ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ျဖင့္ႏွံ႔ ေအာင္လူးေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ကို ပါးပါးလွီးျပီး သံပရာရည္၊ ပဲငံျပာရည္တို႔ျဖင့္ အခ်ဥ္ျပဳ လုပ္ကာ ငါးတံုးမ်ားေပၚတြင္ လွလွပပ အုပ္ေပးျပီး ပြဲျပင္ပါ။ နံနံပင္ကိုလည္း အေပၚမွအုပ္ေပးရန္ျဖစ္ပါသည္။ ပူပူေႏြးေႏြး စားရန္ျဖစ္ပါသည္။ ငါးျပဳတ္ထားေသာ အရည္တြင္ ဟင္းရြက္စိမ္းတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးခတ္ ျပီး ဟင္းခ်ိဳရည္ အျဖစ္ေသာက္သံုးႏိုင္ပါသည္။ ငါးျပဳတ္လက္သုပ္အတြက္ ငါးမွာ အထူးလတ္ဆတ္ရန္ အေရးၾကီးပါသည္။
ပါ၀င္ပစ္စည္း
ငါးၾကင္း(သို႔)ငါးတန္(သို႔)ငါးပါးနီ ရရာ တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး -၁၅က်ပ္သား
သံပုရာသီး -တစ္လံုး
ဆား -အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္နီ -ႏွစ္ဥ
ခ်င္းပါးပါး -၁လႊာ
ၾကက္သြန္ျဖဴ -တစ္မႊာ
ငရုတ္သီးစိမ္း -၂ေတာင့္(တစ္ေတာင့္ကို အနီေရာင္ထည့္ပါ)
ငါးေပါင္းျပဳလုပ္ပံုငါးၾကင္း(သို႔မဟုတ္)ငါးတန္ကို အသားလႊာျပီး ဆား၊သံပရာရည္တို႔ျဖင့္ဆုပ္နယ္ျပီး ၁၀မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီဥၾကီးႏွစ္လံုးကိုလည္း အခြံသင္ျပီး အကြင္းလိုက္လွီးထားပါ။ ခ်င္းပါးပါးေသးေသး တစ္လႊာလွီး ထားျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း ႏွစ္ေတာင့္ကိုလည္း အလယ္မွခြဲထားပါ။အစပ္ ၾကိဳက္ပါက ပိုထည့္ႏိုင္ပါသည္။ေၾကြရည္သုတ္ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္တြင္ အသားလႊာထားေသာ ငါးအသားတံုး ကေလးမ်ားကို လွပစြာစီတည့္ပါ။ၾကက္သြန္နီအကြင္းမ်ား၊ခ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ငရုတ္သီးစိမ္းကေလးမ်ားကို ၀န္းရံေရြ႕ထည့္ပါ။ထို႔ေနာက္ အေပၚမွ စတီးဟင္းခပ္ဇြန္းျဖင့္ ဆီတစ္ဇြန္းဆမ္းပါ။ ငါးေပါင္းရန္ အဆင္သင့္ျဖစ္ ပါျပီ။ ႏွစ္ဆင့္ေပါင္းအိုးတြင္ ေအာက္အဆင့္တြင္ေရထည့္၊အေပၚအဆင့္တြင္ ငါးေပါင္းပန္းကန္ျပားအားထည့္ ျပီး အဖံုးဖံုး မီးအရွိန္မွန္မွန္ျဖင့္ ၂၅မိနစ္ခန္႔ေပါင္းပါ။ အကယ္ေရြ႕ ႏွစ္ဆင့္ေပါင္းအိုးမရွိပါကလည္း ဒန္အိုး တစ္လံုးတြင္ ေရထည့္၊အုတ္ခဲတစ္လံုးကို ေရျမႈပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အေပၚမွပန္းကန္ျပားတင္ကာ အဖံုးဖံုးျပီး ေပါင္းႏိုင္ပါတယ္။အခ်ိန္ျပည့္ပါက အဖုံးဖြင့္ၾကည့္ျပီး က်က္ျပီဆိုပါက ပူပူေႏြးေႏြးပင္ ေပါင္းသည့္ ပန္းကန္ျပားျဖင့္ပင္ ပြဲျပင္ေရြ႕စားသံုးႏိုင္ပါသည္။အဖံုးဖြင့္သည့္အခါ ေရေငြ႕မ်ား ငါးေပါင္းပန္းကန္တြင္ မက်ေရာက္ေစရန္ သတိျပဳရပါမည္။
(၂) ငါးျပဳတ္လက္သုပ္ျပဳလုပ္နည္း
ပါ၀င္ပစ္စည္းမ်ား
ငါးၾကင္း(သို႔မဟုတ္)ငါးပါးနီ -၂၀သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀ဥ
ဆီ -၃က်ပ္သား
ဆား - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္နီ - ၂ဥ
သံပရာသီး -၁လံုး
ငါးျပဳတ္လက္သုပ္ျပဳလုပ္ပံု
ငါးမ်ားကိုအေနေတာ္ အတံုးကေလးမ်ားတံုးျပီး တစ္ဖက္ကို မႊန္းရာတစ္ခ်က္ဆီေပး၊ေရဆူေအာင္တည္ျပီး ငါးမ်ားကိုျပဳတ္ပါ။ ငါးမိနစ္ခန္႔ၾကာေအာင္ျပဳတ္ပါ။ တစ္ဖက္ဆီကိုလည္း လွန္ေပးပါ။ အတံုးမပ်က္ ဆယ္ယူ ပါ။ထို႔ေနာက္ ငါးအသားတံုးမ်ားကို ဆားသင့္ရုံျဖဴးျပီး အသင့္ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ျဖင့္ႏွံ႔ ေအာင္လူးေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ကို ပါးပါးလွီးျပီး သံပရာရည္၊ ပဲငံျပာရည္တို႔ျဖင့္ အခ်ဥ္ျပဳ လုပ္ကာ ငါးတံုးမ်ားေပၚတြင္ လွလွပပ အုပ္ေပးျပီး ပြဲျပင္ပါ။ နံနံပင္ကိုလည္း အေပၚမွအုပ္ေပးရန္ျဖစ္ပါသည္။ ပူပူေႏြးေႏြး စားရန္ျဖစ္ပါသည္။ ငါးျပဳတ္ထားေသာ အရည္တြင္ ဟင္းရြက္စိမ္းတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးခတ္ ျပီး ဟင္းခ်ိဳရည္ အျဖစ္ေသာက္သံုးႏိုင္ပါသည္။ ငါးျပဳတ္လက္သုပ္အတြက္ ငါးမွာ အထူးလတ္ဆတ္ရန္ အေရးၾကီးပါသည္။
No comments:
Post a Comment