Thursday, March 22, 2007

Diet and Weight Loss(3)

*စင္ကာပူမင္းသမီးOngရဲ႕ အၾကံေပးခ်က္မ်ား
စင္ကာပူရုပ္ရွင္မင္းသမီး အြန္း(Ong)ရဲ႕ က်န္းမာေရးအတြက္ အၾကံေပးခ်က္ေျခာက္ခ်က္အၾကံေပးခ်က္တြင္ႏွစ္ပိုင္းပါရွိျပီး ပထမပိုင္းတြင္ ေလ့က်င့္ခန္း၊ဒုတိယပိုင္းတြင္ ဓာတ္စာ ျဖစ္ပါသည္။ ေလ့က်င့္ခန္းအပိုင္းတြင္ အခ်က္သံုးခ်က္ပါရွိျပီး ဓာတ္စာအပိုင္းတြင္လည္း သံုးခ်က္ပါရွိေပသည္။ ေလ့က်င့္ရန္သံုးခ်က္မွာ - (၁) ရုပ္ျမင္သံၾကားၾကည့္ေနစဥ္ ကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ရန္ တီဗီျပီးမွ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္မယ္ဆိုရင္ ဒီတစ္သက္ဘယ္ေတာ့မွ လုပ္ျဖစ္မည္ မဟုတ္ေပ။ သို႔ျဖစ္၍ တီဗီၾကည့္ရင္း အေညာင္းေျပ အညာေျပကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ႏိုင္ပါသည္။ ထမင္းစားျပီးခ်ိန္တြင္ေတာ့ ေရွာင္ၾကဥ္ရေပမည္။ ယခုေခတ္တြင္ ဗီဒီယိုအေခြႏွင့္အတူ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားေလ့က်င့္ခန္း၊ ေအရိုးဗစ္အေခြမ်ား လည္းေပၚေနျပီမို႔ ဖန္သားျပင္ကိုၾကည့္၍ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ရန္ အဆင္ေျပႏိုင္ေပသည္။ ေလယာဥ္စီးရင္းႏွင့္ထိုင္လ်က္ေလ့က်င့္၍ရေသာ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားေလ့က်င့္ခန္းမ်ားလည္း ရွိေနသည္။ထိုင္ရင္း ထရင္း အိပ္ရင္း လဲေလ်ာင္းရင္း လမ္းသြားရင္း အရိယာပုတ္ေလးမ်ိဳး လံုးတြင္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္သြားႏိုင္ေပသည္။ (၂)အပတ္စဥ္ သတ္မွတ္ထားသည့္ ေနရာတစ္ခုမွာ လမ္းေလွ်ာက္ ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ရန္၊ ဥပမာ- အိမ္ထဲတြင္ ျဖစ္ေစ၊ျခံထဲတြင္ျဖစ္ေစ၊အမ်ားပိုင္ ပန္းျခံ၊အပန္းေျဖဥယ်ာဥ္ထဲတြင္ ျဖစ္ေစလမ္းေလွ်ာက္ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္နိုင္ေပသည္။ (၃)တတိယေလ့က်င့္ခန္းမွာ ညစာစားျပီး ထမင္းလံုးစီျပီးသည္ႏွင့္ နီးနီးနားနား ၀န္းက်င္တစ္ေလွ်ာက္မွာ ရြရြေလးလမ္း ေလွ်ာက္ရင္း အစာေျခရန္ျဖစ္ပါသည္။ သို႔မွသာ ေတေဇာဓာတ္အားေကာင္း၍ ၀မ္းမီးအား ေကာင္းျပီး စားသမွ်အစာေၾကကာ ခြန္အားျပည့္ျဖိဳး အလွတိုးလာမည္ျဖစ္ေပသည္။ဒုတိယပိုင္းမွာ ဓာတ္စာျဖစ္ေပသည္။(ဓာတ္စာဆို၍ အခ်ိဳ႕ေဆးဆရာေတြေပးသည့္ ငါးသေလာက္ မစားနဲ႔၊ ငါးၾကင္းသား၊တညင္းသီး မတို႔နဲ႔ သံပရာသီးစား အဲဒါမ်ိဳးေတြ မဟုတ္ပါ။) အစာစားရာတြင္ လိုက္နာရမည့္ စည္းကမ္းခ်က္မ်ားျဖစ္ပါသည္။ (၁) ပထမအခ်က္ ဘူေဖး စပရက္ဒ္စ္(Buffet Spreads)ေခၚ ဟိုစပ္စပ္ ဒီစပ္စပ္ ေပါက္တတ္ကရ အမည္မ်ား ေလွ်ာက္စားျခင္း မျပဳရန္ျဖစ္ပါသည္။ ခ်င့္ခ်င့္ခ်ိန္ခ်ိန္ စားရန္ပင္၊အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာပါပဲ။ လွခ်င္ရင္ စည္းနဲ႔ကမ္းနဲ႔စားပါ ဟူ၍တိုက္တြန္းထားပါသည္။ (2)ဒုတိယအခ်က္ အဆီဓာတ္ေပါၾကြယ္၀ေသာ အသားဓာတ္မ်ားေသာ အနီေရာင္ရွိေသာ အသားၾကမ္းမ်ားကို သတိထားစားရန္ျဖစ္ပါသည္။ ေသြးထဲမွာ ကိုလက္စထေရာမ်ားလွ်င္ အႏၲရာယ္ ရွိေပသည္။ ႏိုင္ငံတကာတြင္ ကိုလက္စထေရာ ေလွ်ာ့ေနေသာ အခ်ိန္၌မိမိလည္း လိုက္ေလွ်ာ့ပါ။ သို႔မွသာ ေခတ္မီမည္ရာေရာက္၍ အႏၲရာယ္ကင္းမည္။ ျပီးေတာ့ လွေသြးပိုၾကြယ္လာမည္ ျဖစ္သည္။ (၃) လတ္ဆတ္ေသာ အသီးအႏွံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားစားရန္ အရည္ရႊမ္းေသာ အသီး၊လတ္ဆတ္ေသာ အသီးတို႔သည္ ခႏၶာကိုယ္၏ေရဓာတ္ႏွင့္ ခြန္အား ဓာတ္ကိုျဖည့္စြမ္းေပးႏိုင္ေပသည္။ အသားတြင္းမွ(အသားဓာတ္) ပရိုတင္းပါသည္ဟု မမွတ္ ယူေစလိုပါ။ ပရုိတင္းဓာတ္ၾကြယ္၀ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊အာလူးႏွင့္ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔တြင္ လည္း အသားဓာတ္ၾကြယ္၀ေပသည္။လတ္ဆတ္ေသာ အေနအထားတြင္ စားရန္သာ အေရးၾကီးေပသည္ဟု ညႊန္းဆိုထားပါသည္။

No comments: