Tuesday, September 4, 2012

ငါးပိရည္ရဲ႕ ရင္းျမစ္ ငါး-ငါးပိ


ျမန္မာ့႐ိုးရာစားစရာေတြမ်ားစြာရိွတဲ့အထဲမွာ ဒီလအတြက္ကေတာ့ ျမန္မာတုိ႔နဲ႔ခြဲျခားမရႏိုင္တဲ့“ျမန္မာ့ ထမင္း၀ိုင္းက ငါးပိရည္” ရဲ႕ အရင္းအျမစ္ ငါး-ငါးပိျပဳလုပ္စားသံုးပံုမ်ားနဲ႔ အာဟာရတန္ဖိုးမ်ားကိုတင္ျပဖုိ႔ စီစဥ္ထားပါတယ္။

ျမန္မာတိုင္းရင္းသားေတြျမတ္ႏိုးတန္ဖုိးထားစားသံုးေလ့ရိွတဲ့ ငါးပိရည္ဟာ ငါး-ငါးပိကို က်ဳိၿပီးစားသံုးၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ငါး-ငါးပိဆိုတဲ့အတုိင္း ငါးနဲ႔ျပဳလုပ္ရတာျဖစ္ပါတယ္။ ငါး-ငါးပိလုပ္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ငါးက်ည္း၊ ငါးခူ၊ ငါးရံ႕၊ ငါးေျပမ၊ ငါးစင္႐ိုင္း၊ ငါးခံုးမစတဲ့ ငါးမ်ားကို အသံုးျပဳေလ့ရိွ ပါတယ္။

ပထမဆံုး ငါးမ်ားကို ဗိုက္ေဖာက္၊အညစ္အေၾကးထုတ္ၿပီး ေရေဆးရပါမယ္။ အေၾကးရိွတဲ့ငါးေျပမနဲ႔ ငါးရံ႕အေကာင္လုိက္ ထည့္မယ္ဆုိရင္
ေတာ့ အေၾကးထုိးၿပီးမွ ဗိုက္ေဖာက္ကာအညစ္အေၾကးထုတ္ၿပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးရပါမယ္။ေရစင္ေအာင္ေဆးထားၿပီးတဲ့ငါးမ်ားကို
ေရစစ္ထားရပါမယ္။ ေရစစ္သြားတဲ့အခါ ငါးေတြကို ဆားသင့္႐ံုထည့္ၿပီးအိုးတစ္လံုးနဲ႔သိပ္ထားရပါမယ္။

ႏွစ္ရက္ေလာက္ၾကာတဲ့အခါ သိပ္ထားတဲ့ငါးေတြကိုထုတ္ၿပီး ၂ေန၊ ၃ေနေလာက္လွန္းရပါမယ္ရွင္။ ငါးေတြ ခပ္ထန္႔ထန္႔ျဖစ္သြားတဲ့အခါ
အေကာင္မပ်က္ထုေထာင္းၿပီးစဥ့္အိုးတစ္လံုးထဲကို ခပ္နာနာ ဖိသိပ္ထည့္ထားရပါမယ္။ ငါးေတြရဲ႕အေပၚက ဆားမ်ားအုပ္ကာ စဥ့္အိုး ထိပ္ကို ၀ါးျခမ္းစိတ္မ်ားနဲ႔ အုပ္ဖိထားရပါမယ္။ အဲဒီလုိဖိသိပ္ သိုမွီးထားတဲ့ငါးမ်ားဟာ ၂လ၊ ၃လအၾကာမွာေတာ့ စဥ့္အိုးအေပၚကို ငံျပာရည္ေတြ စိမ့္ထြက္လာပါလိမ့္မယ္။

အဲဒီလုိ စိမ့္ထြက္လာတဲ့ ငံျပာရည္မ်ားဟာ အခ်ဳိေလးပင္ၿပီး အရသာရိွလွပါတယ္။ ငံျပာရည္မ်ား စိမ့္ထြက္လာတဲ့အခါ အတြင္းကငါးမ်ားဟာ ငါး-ငါးပိျဖစ္ေနၿပီမို႔ အေပၚကအုပ္ဖိထားတဲ့၀ါးျခမ္းမ်ားကိုဖယ္၊ ဆားမ်ားကို ဖယ္လိုက္တဲ့အခါသန္႔ရွင္းၿပီး ေမႊးႀကိဳင္ေနတဲ့ ငါး-ငါးပိမ်ားကို
စိတ္တုိင္းက်ျပဳလုပ္သံုးေဆာင္ႏိုင္ၾကၿပီျဖစ္ပါတယ္။

ငါး-ငါးပိကို အမ်ားဆံုးအသံုးျပဳၾကတာကေတာ ငါးပိရည္က်ဳိစားတဲ့နည္းျဖစ္ပါတယ္။ ငါး-ငါးပိကို ငါးပိရည္က်ဳိစားတဲ့နည္းအျပင္
ငါး-ငါးပိကိုေၾကာ္စား၊ ႏွပ္စားလုိ႔လည္းရပါတယ္။  ပထမဆံုး ငါးပိရည္က်ဳိ ျပဳလုပ္စားသံုးနည္းကို တင္ျပလိုပါတယ္။

ငါးပိရည္က်ဳိမယ္ဆုိရင္ေတာ့ -
• ငါး-ငါးပိ - ၅က်ပ္သား
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၁၀ ေတာင့္ (သို႔)
• င႐ုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔- ၁ဇြန္း
• ငါးပေနာ္ - တစ္ေကာင္
• နႏြင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္အျပင္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ဥ
• ဆင္ခရမ္းခ်ဥ္သီး(သို႔)
• ႐ိုး႐ိုးခရမ္းခ်ဥ္သီး - တစ္လံုး လိုအပ္ပါတယ္။

ငါးပိရည္က်ိဳတဲ့ ငါးပိတစ္ဆ၊ ေရႏွစ္ဆထည့္က်ိဳရပါမယ္။ နႏြင္းမႈန္႔ေလးနည္းနည္းေလာက္ပါထည့္က်ဳိၿပီး ပြက္ပြက္ဆူလုိ႔ေရတစ္၀က္ခန္း တဲ့အထိဆက္က်ိဳရပါမယ္။

အပြက္နာမွ ငါးအသားေလးေတြပါေၾကၿပီးအခ်ဳိအရသာေလးပင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ငါးပေနာ္ကို အညစ္အေၾကးထုတ္၊ ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး မီးကင္ရပါမယ္။ ငါးက်က္ေလာက္တဲ့အခါ အေရခြံမ်ားခြာ၊ အ႐ိုးႏႊာ၊အသားထြင္ၿပီး င႐ုတ္ဆံုထဲမွာထည့္ေထာင္းရပါမယ္။

အဲဒီထဲကို င႐ုတ္သီးမႈန္႔တစ္ဇြန္း(သို႔မဟုတ္) ပီနံသီးကိုမီးသင္းၿပီး အညႇာေၿခြကာ ထည့္ေထာင္းရပါမယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုပါ အခြံခြာၿပီး
ထည့္ေထာင္းရမွာျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီ အေထာင္းအထုေတြကိုပန္းကန္တစ္လံုးထဲ ဆယ္ယူထည့္ထားရပါမယ္။

ဆင္ခရမ္းခ်ဥ္သီး(သို႔)ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လံုးေလာက္ကို မီးအံုးၿပီးအခြံခြာကာ ေထာင္းထုၿပီး ေစာေစာက ငါးနဲ႔င႐ုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း ထည့္ထားတဲ့ပန္းကန္ထဲကို ေရာထည့္ရပါမယ္။

အဲဒီ ပန္းကန္ထဲကိုမွ ေစာေစာက ပြက္ပြက္ဆူေအာင္က်ဳိၿပီး အ႐ိုးစစ္ထားတဲ့ငါးပိရည္ေတြေလာင္းထည့္ကာ ဖ်ာ္လုိက္တဲ့အခါ အန႔ံအရသာ ျပည့္စံုေကာင္းမြန္လွတဲ့ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ ေကာင္းေကာင္းတစ္ခြက္ကို ရရိွၿပီျဖစ္ပါတယ္။

ငါးပိရည္ေဖ်ာ္တဲ့အခါ ပီနံသီးကို မီးသင္းၿပီးေဖ်ာ္ႏိုင္သလို င႐ုတ္သီးေျခာက္ကိုေလွာ္ေထာင္းၿပီးထားတဲ့ င႐ုတ္သီးအိမ္ေလွာ္ေထာင္းေမႊးေမႊး ေလးနဲ႔လည္း ေဖ်ာ္ႏိုင္ပါတယ္။

ငါးပေနာ္အလြယ္မရႏိုင္တဲ့အခါ ငါးအစား ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ထည့္ၿပီးေတာ့လည္းေဖ်ာ္စားႏိုင္ပါတယ္။

စိတ္တုိင္းက်ေဖ်ာ္ထားတဲ့ငါးပိရည္က်ဳိကို ဘူးသီးႏုျပဳတ္၊ ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္ျပဳတ္၊ငွက္ေပ်ာဖူးျပဳတ္၊ ပဲေစာင္းလ်ားသီးျပဳတ္၊ တညင္းသီး၊ ေၾကာင္လွ်ာသီးမီးအံုးစတဲ့ တုိ႔စရာစံုစံုနဲ႔တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္သလိုကန္စြန္း႐ိုးနီ၊ ပဲတီခ်ဥ္၊ ဟင္းဂလာခ်ဥ္၊ကတက္ခ်ဥ္စတဲ့ ခ်ဥ္ဖတ္စံုနဲ႔လည္း
တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္ရွင္။

ငါးပိရည္နဲ႔ တုိ႔စရာပါရင္ အဓိက သားငါးဟင္းလ်ာေတြကိုေတာင္ စားဖို႔လက္တြန္႔ေနတတ္ၾကတာအမွန္ပါ။

ငါးပိရည္က်ဳိဟင္းတစ္ခြက္ဟာ ျမန္မာတို႔ရဲ႕ ထမင္း၀ိုင္းမွာ ခံ့ခံ့ထည္ထည္ ေနရာယူေလ့ရိွပါတယ္။ ငါးပိရည္မပါရင္ ထမင္းမၿမိန္ဘူးလို႔ဆိုကာ ေန႔စဥ္လို ထမင္း၀ိုင္းမွာ အျမတ္တႏိုးထား စားသူမ်ားလည္း အမ်ားအျပားရိွၾကပါတယ္။ ငါး-ငါးပိကို ငါးပိရည္က်ဳိစား႐ံုသာမက ေၾကာ္စားလို႔ လည္း ရပါတယ္။

ငါး-ငါးပိေၾကာ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ငါး-ငါးပိ၁၀ သား၊ ပီနံသီး၂က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ၂ ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ဥနဲ႔ ဆီ၅က်ပ္သားလိုအပ္ပါတယ္။
ငါး-ငါးပိေၾကာ္တဲ့အခါ ေရက်ဳိငါးပိထဲကငါးအေကာင္ခပ္သန္႔သန္႔ေလးေတြကိုေရြးထုတ္ၿပီး ႏုပ္ႏုပ္ပါေအာင္စဥ္းရပါမယ္။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ဓားနဲ႔စဥ္းၿပီး င႐ုတ္ဆံုထဲမွာညက္ေနေအာင္ေထာင္းၾကပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီကိုအခြံသင္ပါးပါးလွီးၿပီး ပီနံသီးေတြကို ေရေဆး၊ အညႇာေျခြကာ ညက္ေနေအာင္ေထာင္းရပါမယ္။ ပီနံသီးထဲကို ၾကက္သြန္ျဖဴ
ထည့္ေထာင္းရပါမယ္။

အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္တဲ့အခါ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည့္ၿပီး ဆီက်က္ေအာင္တည္ရပါမယ္။ ဆီက်က္တဲ့အခါ ၾကက္သြန္နီကို ထည့္ေၾကာ္ရ ပါမယ္။ ၾကက္သြန္နီေမႊးနံ႔ထြက္ၿပီး မရဲတရဲမွာၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ပီနံသီးေထာင္းထားတာေတြထည့္ၿပီး ေၾကာ္ရပါမယ္။ ပီနံသီးေကာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ပါေမႊးနံ႔ရလာေတာ့မွေစာေစာက ႏုပ္နုပ္ပါေအာင္ စဥ္းထားတဲ့ ငါး-ငါးပိေတြကို ထည့္ေၾကာ္ရပါမယ္။

ခဏအၾကာမွာေတာ့ ေမႊးႀကိဳင္ၿပီး ခပ္ေစးေစးေလးျဖစ္ေနတဲ့ ငါး-ငါးပိေၾကာ္ကိုရရိွၿပီမို႔ စိတ္တုိင္းက်သံုးေဆာင္ႏိုင္ၾကၿပီျဖစ္ပါတယ္။ ငါး-ငါးပိေၾကာ္ကိုေတာ့ ပဲဟင္းခ်ဳိပူပူေလးနဲ႔တြဲဖက္သံုးေဆာင္ေလ့ရိွၾကပါတယ္။ ပဲဟင္းခ်ိဳပူပူေလး ေသာက္လုိက္၊ ငါး-ငါးပိေၾကာ္ေလးနဲ႔
ထမင္းေလးကိုျမႇဳပ္ၿပီး စပ္စပ္ေလးစားလိုက္နဲ႔အလြန္ထမင္းၿမိန္ေစတဲ့ ဟင္းအမယ္တြဲျဖစ္ပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ငါး-ငါးပိေၾကာ္ထဲကို
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ထည့္ၿပီး ေၾကာ္ေလ့ရိွပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ထည့္စရာ မလိုေလာက္ေအာင္ ငါး-ငါးပိေၾကာ္က
အရသာရိွလွပါတယ္ရွင္။

ငါး-ငါးပိကိုႏွပ္စားလို႔လည္းရပါတယ္။ ငါး-ငါးပိထဲက ငါးပိအေကာင္ေလးေတြ ေရြးထည့္ရပါမယ္။ အဲဒီငါးပိေကာင္ေပၚကမွ င႐ုတ္သီးစိမ္း ေလးေတြကို ပါးပါးလွီးထည့္၊ၾကက္သြန္ျဖဴႏွစ္ဥေလာက္ကို ေထာင္းထည့္ၿပီးၾကက္သြန္နီႏွစ္ဥေလာက္ကိုလည္းအခြံသင္ပါးပါးလွီးၿပီး အုပ္ထည့္ထားရပါမယ္။

အဲဒီလုိ အဆင္သင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ငါး-ငါးပိပန္းကန္လံုးေလးကို ထမင္းအုိးႏွပ္တဲ့အခါ ထမင္းအိုးငွဲ႔ၿပီးတာနဲ႔ ထမင္းအိုးထဲမွာထည့္ၿပီး
အဖံုးကိုပိတ္လို႔ ႏွပ္ထားရပါမယ္။ ခဏအၾကာမွာေတာ့ထမင္းလည္းနပ္၊ ငါးပိလည္းနပ္ၿပီမို႔ ငါးပိႏွပ္ေမႊးေမႊးေလးကိုအရသာရိွရိွ သံုးေဆာင္ႏိုင္ၾကၿပီျဖစ္ပါတယ္။

ငါး-ငါးပိႏွပ္ေမႊးေမႊးေလးကိုေတာ့ မနက္အေစာထမင္းၾကမ္းနဲ႔ စားသံုးႏိုင္သလို ထမင္းပူပူေလးနဲ႔လည္း စားသံုးႏိုင္ၾကပါတယ္။
ခံတြင္းပ်က္ၿပီး စားေသာက္ မေကာင္းျဖစ္ေနၾကတဲ့နာလန္ထစလူနာမ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္တဲ့ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
ငါး-ငါးပိထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြကိုေလ့လာတဲ့အခါ က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာနက ေရးသားတဲ့ “ျမန္မာ့အစားအစာ၏အာဟာရ”
စာအုပ္ အလုိအရ ငါး-ငါးပိစားသံုးမႈေၾကာင့္ အင္အားဓာတ္၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္နဲ႔ အဆီဓာတ္တုိ႔ပါ၀င္တာေတြ႕ရပါတယ္။

ဒီလအတြက္ေတာ့ Food Magazine ရဲ႕ျမန္မာ့႐ိုးရာအစားအစာ ျမတ္ႏိုးသူ စာရႈသူမ်ားအတြက္ျမန္မာတိုင္းရင္းသားမ်ားျမတ္ႏိုးတန္ဖိုးထား
စားသံုးၾကတဲ့ ငါးပိရည္ရဲ႕ရင္းျမစ္ျဖစ္တဲ့ ငါး-ငါးပိကို အမ်ဳိးမ်ဳိးစီမံဖန္တီးစားသံုးပံုမ်ားကို အားပါးတရတင္ျပလုိက္ရပါတယ္။
စာ႐ႈသူမ်ား ခံတြင္းၿမိန္ၿမိန္ စီမံဖန္တီးႏိုင္ၾကပါေစရွင္။


• ဆန္းဆန္းဦး(ျမန္မာ့အသံ)

Ref: https://www.facebook.com/pages/FOOD-Magazine/415155881844290  

No comments: