ဒီတစ္လအတြက္
ဆရာမလမင္းမိုမိုက ပုစြန္ထုပ္ဆီျပန္ရယ္ ကညြတ္ကိုပုစြန္ေျခာက္နဲ႕ႏွပ္တာရယ္ ျပီးေတာ့ မိႈေၾကာ္ကိုအရည္ေသာက္
သေဘာ ၾကဲၾကဲေလးခ်က္ထားတဲ့ဟင္းအတြဲအစပ္ကို ခ်က္ေပးထားပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္သတိထားမိတာက ကညြတ္ဟင္းမွာထည့္တဲ့
ဂ်ဴးဖူးဆိုတာကိုပါ။ သူကဂ်ဴးျမစ္ရဲ႕အေပၚပိုင္း ၾကက္သြန္ျမိတ္လိုမ်ိဳးအဖူးပါဆဲအရြက္ႏုေလးေတြကိုဆိုလိုတာထင္ပါရဲ႕။
ကြၽန္ေတာ္ကေတာ့ ဂ်ဴးျမစ္ယူျပီးရင္အေပၚပိုင္းေတြကိုလႊင့္ပစ္တာပဲ ဒီလိုခ်က္စားလို႕ရမွန္းမသိတာအမွန္ပါ။
ကဲ
ထမင္းပူပူေလးနဲ႕ျမိန္ေစမယ့္ဟင္းလ်ာေလးေတြကို သူငယ္ခ်င္းတို႕ခ်က္စားၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။
ပုစြန္ထုပ္ၾကက္ဥဆီျပန္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ပုစြန္ထုပ္အလတ္
၄၀သား၊ ဆီ ၇က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၂-၃ဥ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၇-၈ေတာင့္၊ ပင္စိမ္းရြက္ ၁၅ရြက္ခန္႕၊
အုန္းႏို႕မႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ၾကက္ဥ ၂လံုး၊ ဆား^နႏြင္း^ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၅မိနစ္ခန္႕
-
ပုစြန္ထုပ္အရြယ္ခပ္ငယ္ငယ္မ်ားကို ေခါင္းခြံႏွင့္ကိုယ္ထည္အခြံခြာကာ သန္႕စင္ပါ။ ထို႕ေနာက္
ဆား၊နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္ မႈန္႕ အနည္းငယ္တို႕ႏွင့္ နယ္ထားပါ။
-
ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥကို ထက္ျခမ္းျခမ္းျပီး အဖတ္ခြာထားပါ။ အုန္းႏို႕မႈန္႕ကို ေရေအးႏွင့္
(လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တစ္၀က္စာခန္႕) ေဖ်ာ္ထားပါ။
-
ပုစြန္မ်ားကို ဆီပူပူေတြေၾကာ္ပါ။ တစ္ဖက္ကို ႏွစ္မိနစ္ခန္႕ေၾကာ္ျပီး ေနာက္တစ္ဖက္လွန္ကာ
ႏွစ္မိနစ္ခန္႕သာေၾကာ္ပါ။ ပုစြန္မ်ားကို ဆယ္၍ ဆီစစ္ထားပါ။ ဆီကို ဆက္အပူေပးထားျပီး ၾကက္သြန္ဖတ္မ်ားထည့္၍
ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ႏြမ္းလွ်င္ အုန္းႏို႕ရည္ ထည့္ေမႊပါ။ အုန္းႏို႕ရည္ဆူပြက္လွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင့္
ပင္စိမ္းရြက္ထည့္ပါ။ ဆယ္ထားေသာ ပုစြန္ေၾကာ္မ်ားကိုထည့္ပါ။ သံုးမိနစ္ခန္႕ အုန္းႏို႕တြင္
ခ်က္ေပးပါ။
-
ဆီျပန္စျပဳလွ်င္ ပုစြန္မ်ားကို ေဘးတစ္ဖက္ကပ္၍ ၾကက္ဥႏွစ္လံုးကို ေဖာက္ထည့္လိုက္ပါ။ အႏွစ္ေရာအကာပါ
ေရာေႏွာေၾကမႊေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ၾကက္ဥၾကက္လွ်င္ ေဘးကပ္ထားေသာ ပုစြန္ႏွင့္ ျပန္လည္ဆြဲယူ
ေရာေႏွာျပီးေမႊကာ ခ်က္ခ်င္းခ်ပါ။ အလြန္အရသာရွိေသာ ပုစြန္ၾကက္ဥဆီျပန္ဟင္းကို ရပါျပီ။
ကညြတ္နဲ႕ဂ်ဴးဖူးပုစြန္ေျခာက္ႏွပ္
လုိအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ကညြတ္
၁စည္း၊ ဂ်ဴးဖူး ၁စည္း၊ ဆီ ၄-၅ က်ပ္သား၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္နီ
၂ ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄မႊာ၊ ငရုတ္သီး ေတာင့္ ၁၀ေတာင့္ခန္႕၊ ဆား ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၅ မိနစ္ခန္႕
-
ကညြတ္ကို အေနေတာ္ပိုင္းျဖတ္ပါ။ ဂ်ဴးဖူးကိုလည္းအေနေတာ္ ျဖတ္ေတာက္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီႏွင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေတာက္ ေတာက္စဥ္းပါ။ ဒယ္အိုးတြင္ ကညြတ္၊ ဂ်ဴးဖူး၊ဆီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ
ေတာက္ေတာက္စဥ္း၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ငရုတ္သီးေတာင့္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕တို႕ အားလံုးေရာထည့္၍
လက္ႏွင့္ဆုပ္ညႇစ္ကာ အရသာေရာေႏွာသမေအာင္နယ္ေပးပါ။
-
ထို႕ေနာက္ ဒယ္အိုးကို မီးဖိုတြင္တင္ျပီး ႏွပ္၍ ခ်က္ပါ။ ဆီျပန္လာလွ်င္ ၾကာၾကာထားပါ။
ကညြတ္အက်က္လိုလွ်င္ ေရကို ဇြန္းကေလးႏွင့္ နည္းနည္းခ်င္းသာထည့္၍ ေမႊပါ။ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ႏူးေသာ
အေနအထားတြင္ ေရလံုး၀ေျခာက္ေအာင္ ဆီျပန္ေစျပီး ခ်လို႕ရပါျပီ။
မႈိေၾကာ္ခ်က္ဟင္းရည္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
မႈိ
၂၀သားခန္႕၊ ၾကက္သြန္နီ ၁ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃မႊာ၊ ဆီ ၂က်ပ္ခြဲသား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂လံုး၊
ငရုတ္သီးစိမ္း ၅-၆ေတာင့္၊ ဆား ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၂၀ မိနစ္ခန္႕
-
ဖက္ဆြတ္မႈိႏွင့္ခ်က္လွ်င္ အရသာပိုရွိပါသည္။ မရလွ်င္ ေငြႏွင္းမိႈေခၚ မႈိအျဖဴပြင့္မ်ားႏွင့္လည္းခ်က္ႏိုင္ပါသည္။
မိႈမ်ားကို ေကာင္းစြာ သန္႕စင္ပါ။ သဲစင္ပါေစ။ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
ဆီကို အပူေပးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ ဆီသတ္ပါ။
-
မႈိကုိ ရိုးတံအရင္ထည့္၍ လံုးပါ။ မႈိမွထြက္လာေသာ ေရမွ်ႏွင့္ ႏူးႏိုင္ပါသည္။ မႈိရိုးတံနူးမွ
မႈိပြင့္ဖတ္မ်ားႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငရုတ္သီးစိမ္းတို႕ ထည့္ျပီး အသာအယာေမႊပါ။ ဆားႏွင့္
ဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္ပါ။ ေရကို ႏွစ္သက္သေလာက္ ထည့္ျပီး ေရဆူလွ်င္ အေပါ့အငန္ျမည္းကာခ် လို႕ရပါျပီ။
Credit: The Chic
Magazine – No.23, September, 2012
No comments:
Post a Comment