(Food for Losing
Weight)
ဓာတ္စာဆိုတာကို
ငယ္ငယ္တုန္းကဘာမွန္းမသိပါဘူး။ အသက္နည္းနည္းရလာေတာ့ ရာသီဥတုကိုမွီျပီး မိမိစားသံုးမယ့္အစားအစာကို
နည္းလမ္းတက်စားသံုးတဲ့စနစ္တစ္ခုလို႕ေတာ့ နည္းနည္းသေဘာေပါက္လာမိပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္း စာေတြဖတ္လာေတာ့
ေရာဂါ တစ္ခုခုခံစားရရင္လည္း သက္ဆိုင္ရာ ဓာတ္စာကိုစားသံုးျခင္းျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းမႈျမန္ေစတယ္ဆိုတာကို
သတိထားမိတာ လည္းပါတယ္။
ကဲပါ...ကြၽန္ေတာ္ဖတ္ေနက်
မဂၢဇင္းထဲက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့ခ်ရာမွာ သတိျပဳစားသံုးသင့္တဲ့ အစားအစာအခ်ိဳ႕ကို ျပန္လည္
ကူး ယူေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။ လြယ္လည္းလြယ္ အလုပ္လည္းသိပ္မရႈပ္တဲ့ အစားအစာေတြပါ။ မူရင္းစာေရးသူက
တရုတ္တိုင္းရင္းေဆး ကိုမွီးျပီးျပဳစုေရးသားထားတာပါ။
ၾကြက္နားရြက္မိႈ
(Black Fungi)
ဆာေလာင္မႈကို
ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ေသာေၾကာင့္ အစားအစာကို ခဏခဏစားသံုးမိတဲ့အမူအက်င့္ ေပ်ာက္သြားကာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့
က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ အူလမ္းေၾကာင္းလႈပ္ရွားမႈကို ေကာင္းမြန္ေစလို႕ ၀မ္းမွန္မွန္သြားျခင္းကို
အားေပးပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္မွ အဆီဓာတ္ စုပ္ ယူျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေသြးအတြင္းမွ
ကိုလက္စထေရာဓာတ္ကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ား အျဖစ္နည္းသြားႏိုင္ပါတယ္။
ေလမျဖတ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ၾကြက္နားရြက္မႈိ အေအးသုပ္
(Cold Black Fungi)
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္နားရြက္မႈိ
- ၃ပြင့္
ၾကက္သြန္ျမိတ္
- အနည္းငယ္
ငရုတ္သီး
- ၂ေတာင့္
ရွာလကာရည္
- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ဇြန္း
ႏွမ္းဆီ
- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ဆား
- အနည္းငယ္
သၾကား
- အနည္းငယ္
နည္းစနစ္
-
ၾကြက္နားရြက္မိႈကို ေဆးျပီး ေရခဲရည္ စိမ္ထားပါ။
-
ေရခဲရည္ စိမ္ထားတဲ့ ၾကြက္နားရြက္မႈိမ်ားကို ပါးပါးလွီးပါ။ ငရုတ္သီးကိုလည္း မီးျခစ္ဆံကဲ့သို႕
အေခ်ာင္းကေလးမ်ား ျဖစ္ေအာင္ လွီး လိုက္ပါ။ ရွာလကာရည္၊ ႏွမ္းဆီ၊ ဆားနဲ႕သၾကားတို႕ကို
ထည့္ျပီး ႏွံ႕ေအာင္ေမႊျပီး ၾကက္သြန္ျမိတ္ကို အေနေတာ္ျဖတ္ကာ ျဖဴးျပီးရင္ စားသံုးႏိုင္ပါျပီ။
အာလူး (Potatoes)
အဟာရဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့သူမ်ားကို
အားျပည့္ေစျခင္း၊ အစာအိမ္၊ သရက္ရြက္၊အဆုတ္နဲ႕ ေက်ာက္ကပ္အားတိုးေစျခင္း အစြမ္းသတၲိေတြနဲ႕
ျပည့္တဲ့ဓာတ္စာလို႕ တရုတ္ရိုးရာ ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားက ယံုၾကည္ထားပါတယ္။
အာလူးကိုေရရွည္စားသံုးေပးမည္ဆိုရင္
အသက္ ရွည္ေစႏိုင္သလို ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေသြးလႊတ္ေၾကာအတြင္းနံရံမ်ား
ထူမာလာျခင္းကို ဟန္႕တားေပး၊ အေရျပားေအာက္က အဆီဆဲလ္မ်ားကို ေသးငယ္သြားေအာင္ ေလွ်ာ့ခ်ေပး၊ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ
ေရာဂါမ်ားမျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
အာလူးသုပ္
(Potato Salad)
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
အာလူး
- ၄ လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ
- လက္ဖက္ရည္ ဇြန္းၾကီး တစ္ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းျပီးသား)
ခ်င္း
- လက္ဖက္ရည္ ဇြန္းၾကီး တစ္ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းျပီးသား)
ငရုတ္သီးစိမ္း
- ၂ေတာင့္
ေျမပဲေလွာ္
- လက္ဖက္ရည္ ဇြန္းၾကီးႏွစ္ဇြန္း (မညက္တညက္ ေထာင္းျပီးသား)
တရုတ္နံနံ
- အနည္းငယ္
သံပရာသီး
- တစ္လံုး
ငံျပာရည္
- အနည္းငယ္
နည္းစနစ္
-
အာလူးမ်ားကို ေရေဆးျပီး အခြံႏႊင္ပါ။ အာလူးမ်ားကို ျခစ္နဲ႕ျခစ္ျပီး ေရထဲမွာ တစ္နာရီစိမ္ထားပါ။
ျပီးရင္ အာလူးရဲ႕အေရာင္ ၾကည္လင္လာတဲ့အထိ ေရနဲ႕ႏွစ္ခါသံုးခါေလာက္ ေဆးျပီး ေရမ်ား ကုန္စင္သြားေအာင္
ညႇစ္ထုတ္လိုက္ပါ။ ေရညႇစ္ျပီးသား အားလူးျခစ္ကေလးမ်ားကို ေၾကြပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ထည့္ထားပါ။
-
ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ခ်င္းနဲ႕ငရုတ္သီး၊ ေျမပဲေထာင္းတို႕ကို ပန္းကန္လံုး
တစ္ခုထဲမွာ ေရာထည့္ပါ။ ငံျပာရည္ကို လိုသေလာက္ ထည့္ျပီး ႏွံ႕စပ္ေအာင္ ေမႊေပးပါ။
-
ျခစ္ထားတဲ့ အားလူးမ်ားအေပၚ သံပရာရည္ ညႇစ္ထည့္ပါ။ ေရာေမႊထားတဲ့ အစာမ်ားကို ျဖဴးျပီး
ႏွံ႕သြားေအာင္ ေရာေမႊပါ။ ျပီးရင္ လွီးထားတဲ့ တရုတ္နံနံရြက္ကေလးမ်ားကို ျဖဴးျပီး ဆက္ေမႊပါ။
အရသာျမည္းၾကည့္ျပီး လိုတာထပ္ထည့္ျပီးရင္ စားသံုးဖို႕ အဆင္သင့္ ျဖစ္ပါျပီ။
ဧ၀တီ
Credit: သရဖူမဂၢဇင္း -
စက္တင္ဘာလ 2012 ခုႏွစ္
No comments:
Post a Comment