Wednesday, July 25, 2012

အႏုပညာရွင္တို႕ခ်က္ျပဳတ္ေပးတဲ့....စားေသာက္ဖြယ္ရာ

(1) ဘူးသီးေၾကာ္စားရေအာင္လား
ဘူးသီးေၾကာ္ကိုဘာနဲ႕တြဲဖက္စားရင္ေကာင္းလဲလို႕ဟိုသည္ေလွ်ာက္ေတြးၾကည့္မိတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႕ရွမ္းျပည္ထြက္ လက္ဖက္ေျခာက္ ေကာင္းေကာင္းပါတဲ့ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းပူပူေလး တဖူးဖူးမႈတ္ေသာက္လိုက္ ဘူးသီးေၾကာ္ၾကြပ္ၾကြပ္ရြရႊေလးကို အခ်ဥ္ရည္ေလးတို႕ကာ ကိုက္စားလိုက္ ဘယ္ေလာက္ေကာင္းထားလဲေနာ္။

အခု ျပန္လည္ေဖာ္ျပမယ့္ ဘူးသီးေၾကာ္ကို အဆိုေတာ္သရုပ္ေဆာင္ မိုးယံဇြန္က ေၾကာ္ေပးထားတာပါ စားၾကပါဦးေနာ္။

ဘူးသီးေၾကာ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဘူးသီးအေသး တစ္လံုး၊ေရႊလိပ္ျပာမႈန္႕ႏွစ္ ၁ထုပ္၊အခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ဆား အနည္းငယ္၊ဆီ ၃၀ က်ပ္သား
ဂ်င္း(ခ်င္း) အနည္းငယ္၊ၾကက္သြန္ျဖဴ အလတ္စား ၅လံုး၊မန္က်ည္းသီး အသင့္တင့္၊နံနံပင္ အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
- ဘူးသီးကို အေနေတာ္ ေလးေတြလွီးစိတ္ထားရပါမယ္။
- မုန္႕ႏွစ္ကို မပ်စ္မၾကဲ ေရကိုသင့္ေတာ္သေလာက္ထည့္ကာေဖ်ာ္ရပါမယ္။
- မုန္႕ႏွစ္ထဲကို အခ်ိဳမႈန္႕ျဖစ္ျဖစ္၊ ဆားျဖစ္ျဖစ္အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေမႊပါ။ မုန္႕ႏွစ္ကို ပ်စ္ေနေအာင္ထားရင္အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ မုန္႕ႏွစ္ ပ်စ္ေတာ့မွာ ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ ေၾကာ္လို႕ေကာင္းမယ္။ စားတဲ့အခါမွာလည္း ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးနဲ႕ စားလို႕ေကာင္းတယ္။
- ဆီပူပူထဲထည့္ေၾကာ္တဲ့အခါေတာ့ အေရာင္ရင့္သြားတဲ့အထိမထားပဲ မုန္႕ႏွစ္လူးထားတဲ့ ဘူးသီးစိတ္ေလးေတြ ေရႊညိဳေရာင္နည္းနည္းသမ္း ျပီဆိုတာနဲ႕ ဆယ္ယူထားသင့္ပါတယ္။

အခ်ဥ္စပ္နည္း
စစခ်င္း မန္းက်ည္းသီးကို ေရေႏြးနဲ႕စိမ္ထားတယ္။ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုေထာင္း၊ ဂ်င္း(ခ်င္း)ကိုေထာင္းထားပါ။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆိုရင္ ေတာ့ မန္က်ည္းသီးကို အဖတ္ေတြဆယ္လိုက္ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ဂ်င္း(ခ်င္း)နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ျပီးေတာ့ သၾကားနည္းနည္းထည့္မယ္။ ေမႊတာႏွံ႕ျပီဆိုရင္ အေပၚကနံနံပင္ေလးနည္းနည္းျဖဴးလိုက္ျပီးရင္ေတာ့ အခ်ဥ္က ဘူးသီးေၾကာ္နဲ႕တို႕စားဖို႕အသင့္ျဖစ္ပါျပီ။

ကဲ..အိမ္မွာေၾကာ္တဲ့ ဘူးသီးေၾကာ္ေလးေနာ္..စားၾကပါဦး။

(2)ၾကက္သားဟင္းကိုအမ်ိဳးမ်ိဳးအဖံုဖံုေၾကာ္ေလွာ္ခ်က္ျပဳတ္ၾကတာမွာ အခု သရုပ္ေဆာင္ လွအဥၨလီတင့္ (ေခ်ာေခ်ာ) ခ်က္ျပဳတ္ေပးတဲ့ ႏွင္းခ်ယ္ရီ ၾကက္သားခ်ဥ္စပ္က အရသာတစ္မ်ိဳးထူးပါတယ္။ စားေနၾကပံုစံမ်ိဳးမဟုတ္ေတာ့ ေတာ္ေတာ္ခံတြင္းလိုက္တာေၾကာင့္ သူငယ္ခ်င္း တို႕လည္း ခ်က္ျပဳတ္စားၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။

ႏွင္းခ်ယ္ရီၾကက္သားခ်ဥ္စပ္
ပါ၀င္သည့္ ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား - ၅၀က်ပ္သား    ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၅လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - အနည္းငယ္   ၾကက္သြန္နီ - ၅လံုး
ငပိ - အနည္းငယ္    ငရုတ္သီးအႏွစ္ - အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္း - အနည္းငယ္  ပင္စိမ္း/ခ်င္း - အနည္းငယ္
ငံျပာရည္/ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ - အနည္းငယ္

အဆင့္ဆင့္ျပဳလုပ္ပံု
ပထမဦးဆံုး ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရခန္းေလးျပဳတ္ျပီး အခြံကိုခြာ၍ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ။ ဒယ္အိုးထဲသို႕ ဆီအနည္းငယ္ထည့္၍ ခ်င္း၊ၾကက္သြန္ ျဖဴ၊နီ မ်ားကို ထည့္၍္ဆီသတ္ပါ။ ငရုတ္သီးအႏွစ္ႏွင့္ မွ်င္ငပိကို ထည့္၍ဆီနာနာေလး သတ္ေပးပါ။ ထို႕ေနာက္ ပင္စိမ္းရြက္အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။ အေရာင္ရဲ၍ အနံ႕ေမႊးလာလွ်င္ ၾကိတ္ထားေသာ ငရုတ္သီးအစိမ္းမ်ားကိုထည့္ ပါ။ အသင့္နယ္ထားေသာ ၾကက္သားတံုးေလး မ်ားကို အိုးထဲ သို႕ထည့္ပါ။ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကိုဆက္၍ ထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ဆူလာသည္အထိ ေရေႏြးထည့္၍ ခဏထား ပါ။ အသားမ်ားႏူး ၍ အိသြားလွ်င္ အေပါ့၊အငံ ျမည္း၍ အသင့္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ရန္ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲသို႕ ငွက္ေပ်ာဖက္ေလးခင္း၍ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သားခ်ဥ္စပ္ဟင္းကို ထည့္ပါ။ အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ားအေနျဖင့္ သီးသန္႕ စားႏိုင္ရန္ ေဘးပတ္ပတ္လည္တြင္ ငရုတ္သီး ကြင္းေလးမ်ားကို အစီအရီထည့္၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

(၃) ရွမ္းျပည္ဖက္က အႏုပညာရွင္ေလးတစ္ေယာက္က အိမ္မွာအလြယ္တကူျပဳလုပ္စားလုိ႕ရမယ့္ ရွမ္းေခါက္ဆြဲကုိျပင္ဆင္ေကၽြးတာစားဖူး ပါတယ္။ အရသာကမဆိုးပါဘူး။အိမ္မွာလုပ္စားၾကည့္ၾကေပါ့ေနာ္။

ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ျပဳလုပ္နည္း
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
(၁) ၾကက္သား(သို႔)၀က္သား - ၅၀ သား
(၂) ရွမ္းေခါက္ဆြဲေျခာက္ (အစီး/အဖြယ္ ကိုယ္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ) - ၂စီး
(၃) ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ - ၁၀ သား
(၄) ဘဲဥ - ၂လံုး
(၅) ဆီတို႔ဟူး - ၁တံုး
(၆) ပဲပုပ္ - အနည္းငယ္
(၇) ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
(၈) ေရွာက္တေကာပါေကာ္မႈန္႔ - အနည္းငယ္
(၉) ၾကက္သြန္မိတ္၊ နံနံပင္ - အနည္းငယ္

အဆင့္ဆင့္ျပဳလုပ္နည္း
ရွမ္းေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို တစ္နာရီခြဲေလာက္ ၾကိဳတင္ေရစိမ္ထားပါ။ ၾကက္သား(သို႔)၀က္သားကို ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူတြင္ ထည့္ျပဳတ္ပါ။ အသားႏူးအိပါက ဆယ္၍ႏႊင္ထားပါ။ ဘဲဥကို ေမႊေခါက္၍ ဒယ္အိုးျပားတြင္ ဆီအနည္းငယ္သာထည့္ေၾကာ္ျပီး လိပ္၍ ပါးပါးျပန္လွီးပါ။ ဆီတို႔ဟူးကို ေရေႏြးနည္းနည္းျဖင့္ ေရေဖ်ာ္ထားပါ။ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲကို ဆီမ်ားျဖင့္ အၾကြပ္ေၾကာ္ပါ။ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အဆင္သင့္ျဖစ္လွ်င္ ေခါက္ဆြဲကို ေရေႏြးျဖင့္ အေနေတာ္ေျဖာ၍ ျပင္ဆင္ထားေသာ ဟင္းအမယ္မ်ားကို စံုလင္စြာထည့္၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။

(တစ္ပြဲစာစီခန္႔မွန္းထည့္ျပီးျပင္ဆင္စားေသာက္ၾကတာေပါ့)

၀က္ေခါက္ေၾကာ္၊ တို႔ဟူးေၾကာ္၊ မုန္႔ညင္းခ်ဥ္တို႔ မုန္လာဥျဖဴခ်ဥ္တို႔ႏွင့္ ျပီးေတာ့ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္နံနံခတ္ျပီး တြဲဖက္စားေသာက္ လိုက္ရင္ေတာ့ အရမ္းဂြတ္မယ္ထင္ပါတယ္။

(4) ဒီတစ္ခါ အဆိုေတာ္သရုပ္ေဆာင္ဆရာ၀န္မေလး ခ်စ္သုေ၀က ၀ါတြင္းကာလသက္သတ္လြတ္စားသူမ်ားအဆင္ေျပဖို႕ ခ်က္ျပထားတဲ့ ဟင္းအတြဲအစပ္ေလးကိုျပန္လည္ေဖာက္သည္ခ်ပါရေစ။

သက္သက္လြတ္ ပဲကုလားဟင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ပဲစင္းငံု - ၁၀ က်ပ္သား
ဆီ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဒန္႕သလြန္သီး - ၄ ေတာင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ - ၂လံုး
မုန္လာဥျဖဴ - ၁၀ က်ပ္သား
အာလူး - ၁၅ က်ပ္သား
ဘူးသီး - တစ္စိပ္
ပဲသီး (ပဲေတာင့္ရွည္) - ၁၅ က်ပ္သား
ေဂၚရခါးသီး - ၁ လုံး
မန္က်ည္းမွည့္ - အနည္းငယ္
ဆား - အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မႈန္႕ - အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးခြဲျခမ္း - အနည္းငယ္
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ (ဆီသတ္ရြက္) - အနည္းငယ္

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ပဲစင္းငံုကို ေရေဆးျပီး ေရစိမ္ထားလိုက္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ႏူးသြားေအာင္ ေပါင္းအိုးႏွင့္ေပါင္းျပီး သတ္သတ္ဖယ္ထားပါ။ အထက္ ပါအသီးအႏွံမ်ားကို အခြံႏႊာ၍ သင္ထားပါ။
ပထမဆံုး အိုးထဲသို႕ ဆီထည့္ျပီး ပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီကို ဆီသတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ငရုတ္သီး ခြဲျခမ္းထည့္ပါ။ အေရာင္ ေလးရဲျပီး အနံ႕ေလးေမႊးလာရင္ အိုးထဲက ခဏဖယ္ထားပါ။ အိုးထဲမွာ ဆီသတ္ျပီး က်န္တဲ့ထဲကို ျပဳတ္ထားတဲ့ ပဲကိုထည့္ပါ။ အရင္ဆံုး မာျပီးမက်က္ႏိုင္မဲ့ မုန္လာဥျဖဴ၊ ဒန္႕သလြန္သီး၊ ေဂၚရခါးသီး၊ အာလူးနဲ႕ ခရမ္းသီးမ်ားကိုထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရ နည္းနည္းထည့္ျပီး အုပ္ထားပါ။ ႏူးေလာက္ျပီဆိုလွ်င္ ႏူးလြယ္တဲ့ ပဲသီး၊ ေဂၚဖီ၊ရုံးပေတသီး၊ ဘူးသီးမ်ားကို ထည့္ျပီး၊ မန္က်ည္းရည္ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ သတ္သတ္ဖယ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ႏွစ္မ်ားကို ထည့္အုပ္ပါ။ ခ်ခါနီးမွာ မဆလာ၊ ငရုတ္သီးေတာင့္ရွည့္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕မ်ားထည့္၍ အေပါ့အငန္ ျမည္းျပီးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

သတ္သက္လြတ္ ငံျပာရည္ခ်က္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဆီ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ေျမပဲ - ၂၀က်ပ္သား
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးခြဲျခမ္း - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ လံုး
ၾကက္သြန္နီ - ၁လံုး
ဟင္းခတ္မႈန္႕ - အနည္းငယ္
ဆား - အနည္းငယ္

ဒယ္အိုးထဲသို႕ ဆီထည့္ျပီး ပါးပါးလွီးေသာ ၾကက္သြန္နီကို ဆီသတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးခြဲျခမ္းကိုထည့္ပါ။ အေရာင္ရဲျပီး အနံ႕ေမႊးလာလွ်င္ ေျမပဲေထာင္းထားတာကို ထည့္ျပီးလံုးပါ။ နည္းနည္းၾကာလွ်င္ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အေပါ့အငန္ျမည္း၍ သံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။ ခ်က္ရတာလြယ္ကူတဲ့ သတ္သက္လြတ္ဟင္းေလးတစ္ခြက္ပါ။
၀ါတြင္းမွာ သတ္သက္လြတ္စားမည့္သူမ်ားအတြက္ ရည္ရြယ္ျပီး ခ်က္ထားတဲ့ဟင္းနည္းေလးျဖစ္ပါတယ္။

စာၾကြင္း။ သူတို႕လည္းဟင္းခ်က္တတ္ၾကတယ္ေနာ္။ ေယာက္်ားေလးျဖစ္ျဖစ္ မိန္းကေလးျဖစ္ျဖစ္ ‘ေကာင္းေကာင္းစားခ်င္ရင္ ေကာင္းေကာင္း ခ်က္တတ္ရတယ္’ လို႕ေျပာျပေနၾကသလိုပါပဲ။

Credit: ျမင္ကြင္း မဂၢဇင္း

No comments: