ဟိုသည္စာအုပ္ေတြကိုေမႊဖတ္ေတာ့ ဖတ္ေနက်မဂၢဇင္းတစ္ေစာင္မွာ တရုတ္ရိုးရာဓာတ္စာေတြအေၾကာင္း ေဆာင္းပါး တစ္ပုဒ္ထဲက ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တဲ့အစားအစာက႑မွ စိတ္၀င္စားဖြယ္ နည္းလမ္းတစ္ခုကို ဖတ္မိတာ ေၾကာင့္ ျပန္လည္ေဖာက္သည္ခ်ပါရေစ။
ျမန္မာေတြကေတာ့ ကိုယ္နံ႕ပ်င္းတဲ့သူေတြ၊ ဆီးေက်ာက္ကပ္ေရာဂါရွိသူေတြ မ်ားမ်ားခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ေလ့ရွိတဲ့ အသီးအႏွံတစ္မ်ိဳးရဲ႕ ျပင္ဆင္စားေသာက္ပံုတစ္ခုပါ။
ရွမ္းျပည္ဖက္ရယ္ ေနရာေဒသအေတာ္မ်ားမ်ားမွာေတာ့ ေက်ာက္ဖရံုသီးလို႕ေခၚၾကပါတယ္။
ဒီေဆာင္းပါးထဲမွာေတာ့ ေဆာင္းဖရဲသီးလို႕သံုးႏႈန္းထားပါေရာ။
ေဆာင္းဖရဲသီး (Water Melons)
ေရွးႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက ေဆာင္းဖရဲသီးကို ဓာတ္စာအျဖစ္ တရုတ္လူမ်ိဳးတို႕က စားသံုးခဲ့ပါတယ္။ Shiliao Bencao ေဆးက်မ္းမွာ ေဖာ္ျပထားခ်က္အရ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့လိုသူမ်ား ေဆာင္းဖရဲသီးကို မၾကာခဏ စားသံုးေပးျပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုးလိုသူမ်ား စားသံုးရန္မသင့္ဘူးလို႕ သိရွိရပါတယ္။ ေဆာင္းဖရဲသီးကို ေက်ာက္ဖရံုသီးလို႕ လူသိမ်ားျပီး ဆီးအလြန္ရႊင္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္၊ ဆီးခ်ိဳႏွင့္ ေသြးတိုးေရာဂါေၾကာင့္ ေဖာေရာင္တာကို ေပ်ာက္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ေဆာင္းဖရဲသီး လက္ဖက္ရည္ (Winter Melon Tea)
ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းမ်ား - ေဆာင္းဖရဲသီး - ၃၀၀ ဂရမ္
နည္းစနစ္
- ေဆာင္းဖရဲသီး (ေက်ာက္ဖရံုသီး) ကိုအခြံမႏႊာဘဲ ေရေဆးပါ။ အေစ့မ်ားကိုပါ ဖယ္မထုတ္ဘဲ ေလးေထာင့္ပံု အတံုးငယ္ေလးမ်ား ျဖစ္ေအာင္တံုးပါ။ အိုးထဲကို ထည့္ျပီး ႏြမ္းအိျပီး အရည္ထြက္လာတဲ့အထိ ဇြန္း သို႕မဟုတ္ တူနဲ႕ေမႊေပးပါ။
- ေရတစ္လီတာ ထည့္ျပီး တည္ထားပါ။ ေရဆူလာရင္ မီးဖိုေပၚက ခ်ျပီးေသာက္သံုးႏိုင္ျပီ ျဖစ္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment