Monday, November 7, 2016

Pork Kyay Oh & Chicken Wanton Noodle

၀က္ေၾကးအုိး (၄ေယာက္စာ)
----------------------------------------
----------------------------------------


ေၾကးအုိးတြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ဆန္ၾကာဇံ – ၁ထုပ္ (ဇလံုတစ္ခုထဲတြင္ ၾကာဇံမ်ားကို ေရစိမ္ထားေပးပါ)
၀က္ဒူးဆစ္ရုိး – ၄ေခ်ာင္း (ေစ်းတြင္ ၀ယ္ယူနုိင္သည္)
၀က္အူ – ၁၀က်ပ္သား (၁လက္မခြဲအရြယ္ ေလးမ်ား ပုိင္းျဖတ္ပါ)

၀က္သဲ – ၁၀က်ပ္သား (အရွည္ လွီးထားပါ)
ပဲျပား – ၁တံုး (လက္မ၀က္အရြယ္ လွီးျပီ ၾတိဂံပုိင္းျဖတ္ပါ)
ငုန္းဥ – ၁၀လံုး (ေရေႏြးျဖင္႔ က်က္ေအာင္ျပဳတ္ျပီ အခြံႏႊာထားပါ)
ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၁စည္း ( ၁လက္မအရြယ္ ပိုင္းျဖတ္ပါ)
မုန္႔ညွင္းစိမ္း- ၂စည္း (ထက္ပိုင္းပိုင္းပါ)
ဟူစုိင္ – ၁စည္း – (၁လက္မအရြယ္ ပိုင္းျဖတ္ပါ)
ဆား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း
အခ်ဳိမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ဇြန္း
ေရ – ၁၀ လီတာ
နွမ္းဆီ – အနည္းငယ္
ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – အနည္းငယ္
မွတ္ခ်က္ ။ ။ Home made ေၾကးအုိးလုိ အခ်ဳိ အေလး မစားသူမ်ားအတြက္ အခ်ဳိမွုန္႔၊ သၾကား ထည္႔ရမည္႔ ပမဏ တ၀က္မွ် ေလွ်ာ႔ထည္႔ပါရန္။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ပိုညီညႊတ္ပါသည္။

----------------------------------------
၀က္သားလံုးတြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

၀က္သား – ၄၀က်ပ္သား (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၄မႊာ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
ဂ်င္း – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း (နွုတ္ႏွုတ္စဥ္းထားပါ)
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ၾကက္ဥ – ၁လံုး (ခေလာက္ထားပါ)
နွမ္းဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ေကာ္မွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – အနည္းငယ္
----------------------------------------
ငါးဖယ္လံုးတြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ငါးဖယ္ – ၁၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
ဂ်င္း – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ၾကက္သားမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ၾကက္ဥ အကာ – ၁လံုး (ခေလာက္ထားပါ)
ဂ်ဳံ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း

ျပင္ဆင္နည္း
----------------------------------------
၁။ အရင္ဆံုး ဒယ္အုိး အၾကီး တစ္ခုထဲတြင္ ၀က္ဒူးဆစ္ရုိးမ်ားကို ထည္႔ျပီ ေရ ၁၀လီတာ ထည္႔ကာ အဖံုးအုပ္ျပီ ၂နာရီခန္႔ တည္ထားေပးပါ။

၂။ ၀က္ဒူးဆစ္ရုိးမ်ား ျပဳတ္ထားစဥ္ ၀က္သားလံုးရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ေသာ (၀က္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္၊ နွမ္းဆီ၊ ၾကက္ဥ၊ ေကာ္မွုန္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔) တုိ႔ကို ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ ထည္႔ထားပါ။

၃။ ထုိ႔ေနာက္ သမေအာင္ ၀က္သားမ်ားကို ေရာနုယ္လုိက္ပါ။

၄။ ျပီေနာက္ ငါးဖယ္လံုးရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေသာ (ငါးဖယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္ဥအကာ၊ ဂ်ဳံ) တုိ႔ကိုလည္း ခြက္တစ္ခုေရာထည္႔ျပီ သမေအာင္ ေရာနယ္လုိက္ပါ။

၅။ ထုိ႔ေနာက္ ပံုတြင္ ပါသည္႔အတုိင္း ငါးဖယ္လံုးမ်ားကို လံုးေပးပါ။ ငါးဖယ္လံုး လံုးစဥ္ လက္ကို ငါးဖယ္မ်ား အကပ္ေစရန္ လက္ကို ဆီအနည္းငယ္ သုတ္ျပီမွ လံုးေပးပါ။
----------------------------------------
ေၾကးအိုးျပဳတ္နည္း

၁။ ေၾကးအုိး ျပဳတ္ရည္ တ၀က္ခန္႔ခန္းသြားျပီ အေနေတာ္ျပီဆုိလွ်င္ ၀က္ရုိးမ်ားကို ျပန္ဆယ္ထားပါ။ ျပီမွ ျပဳတ္ရည္ထဲသို႔ ဆား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း)၊ သၾကား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ဇြန္း)၊ အခ်ဳိမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း) ထည္႔ေပးပါ။

၂။ အရသာ အေပါ႔အငံ႔ျမည္းျပီ အေနေတာ္ျပီဆိုမွ ေရ(၁လီတာ) ထပ္ထည္႔ေပးပါ။ ျပီမွ ၀က္အူမ်ားကို ေၾကးအုိးျပဳတ္ရည္ ထဲသုိ႔ ထည္႔ျပီ ျပဳတ္ေပးပါ။

၃။ ၀က္အူမ်ား က်က္ခါနီးမွ ငါးဖယ္မ်ားကို ထည္႔ေပးပါ။ ထုိ႔ေနာက္ နုယ္ထားေသာ ၀က္သားမ်ားကို လက္တြင္ ဆီအနည္းငယ္ သုတ္ျပီ လက္ျဖင္႔ ဆုတ္ျပီ အရွည္ေလးမ်ား ျပဳတ္ရည္ထဲ ထည္႔ေပးပါ။

၄။ အသားမ်ား က်က္လာလွ်င္ ျပဳတ္ရည္ေပၚသို႔ ေပၚလာလိမ္႔မည္။ အသားမ်ား ေပၚလာလာျခင္း မဆယ္ေသးပဲ ေခတၱတည္ထားေပးပါ။

၅။ ျပီမွ ဇကာျဖင္႔ အသားမ်ားကုိ ဆယ္ျပီ ခြက္တစ္ခုထဲ ထည္႔ထားပါ။

၆။ ထုိ႔ေနာက္ အက်က္လြယ္သည္႔ ပဲျပား၊ ငုန္းဥ၊ ၀က္သဲတုိ႔ကို ၁မိနစ္ခန္႔ ထည္႔တည္ျပီ ဇကာျဖင္႔ ျပန္ဆယ္ထားပါ။

ရ။ ေၾကးအိုး တခြက္စာ ျပင္ဆင္လုိ႔ရပါျပီ။ တစ္ေယာက္ ၾကာဇံ၊ မုန္႔ညွင္းရြက္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ဟူစိုင္မ်ားကို ဇကာထဲထည္႔ျပီ ေၾကးအုိးျပဳတ္ရည္ျဖင္႔ အနည္းငယ္ စိမ္ေပးျပီ ျပန္ဆယ္ထားပါ။

၈။ ျပီမွ ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ ၾကာဇံ၊ ၀က္သားလံုး၊ ငါးဖယ္၊ ပဲျပား၊ ငုန္းဥ၊ ၀က္အူ၊ ၀က္သဲ၊ မုန္႔ညွင္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ဟူစုိင္ စသည္တုိ႔ကို ထည္႔ေပးျပီ ေၾကးအုိးျပဳတ္ရည္ ေယာက္ခ်ဳိ ၁ခြက္ခြဲကို ေလာင္းထည္႔လုိက္ပါ။

၉။ အေပၚမွ နွမ္းဆီ၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ အနည္းငယ္ ျဖဴးေပးျပီ အရသာရွိေသာ ၀က္ေၾကးအုိးကို သံုးေဆာင္လုိ႔ရပါျပီ…
----------------------------------------
Wutyee Food House
----------------------------------------

ၾကက္ေပါင္းဖက္ထုပ္ေခါက္ဆြဲ
Wanton Noodle
❀ ❀ ❀

ၾကက္ေပါင္းဖက္ထုပ္ေခါက္ဆြဲျပဳလုပ္ရန္အတြက္ဦးစြာၾကက္ေပါင္းျပဳလုပ္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ဖက္ထုပ္ေခါက္ဆြဲအစိမ္းကိုစူပါမား ကတ္မ်ားတြင္အလြယ္တကူဝယ္ယူရ႐ွိႏိုင္ပါတယ္။ေခါက္ဆြဲခ်စ္သူမ်ားအတြက္အရသာထူးမဲ့ၾကက္ေပါင္းဖက္ထုပ္ေခါက္ဆြဲလုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္း
********
ၾကက္သား - ၁ကီလို
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ ေျမာင္း
ၾကက္သြန္မိတ္အရင္း - ၄ပင္
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - ၄ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ - တစ္ဇြန္း
ခ႐ုဆီ - ၂ဇြန္း
ႏွမ္းဆီေမႊး - ႏွစ္ဇြန္း
ေရ - ၅၀၀ ml (လိုသေလာက္ )
တြဲဖက္စားရန္
ဖက္ထုပ္ေခါက္ဆြဲ - တစ္ထုပ္
ကိုက္လန္/မုန္ညင္းစိမ္း

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
************
(၁)ၾကက္သားကိုလိုသလိုလွီးျဖတ္ၿပီးေရေဆးသန္႔စင္ကာေရစစ္ထားပါ။
(၂)ၾကက္သားကိုေပါင္းမည့္ဇလံုသို့မဟုတ္အိုးတြင္ထည့္ၿပီးၾကက္သြန္ျဖဴကို႐ိုက္ျပားထည့္ပါ။ၾကက္သြန္မိတ္အရင္းကိုေရေဆးထည့္ပါ။
(၃)ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ခ႐ုဆီႏွင့္ပဲငံျပာရည္အၾကည္ထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးပါ။ဆီေမႊးႏွစ္ဇြန္းထည့့္ၿပီးမိနစ္၃၀ခန္႔ေရခဲေသတၱာတြင္ထည့္ၿပီးနပ္ထားေပးပါ။
(၄)ေပါင္းအိုးတြင္ေရထည့္ၿပီးၾကက္သားႏွပ္ထားသည္ကိုအဖံုးအုပ္ၿပီးတဆင့့္ခံေပါင္းႏိုင္သလိုတိုက္႐ိုက္ေပါင္းျခင္းျဖင့့္လည္းေပါင္းႏိုင္ပါတယ္။
(၅)လိုအပ္ေသာအေနအသားႏူးအိပါကမီးဖိုမွခ်ကာတြဲဖက္ခ်ဥ္ငံစပ္ေဆာ့စ္ျဖင့့္တည္ခင္းႏိုင္ျပီးေခါက္ဆြဲျဖင့္လည္းတြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါတယ္။
(၆)ဖက္ထုပ္ေခါက္ဆြဲကိုေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူတြင္၃မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီးပန္းကန္တြင္ထည့္ပါ။ကိုက္လန္သို႔မဟုတ္မုန္ညင္းကိုလည္းေရေႏြးေဖ်ာထည့္ပါ။
(၇)အေပၚမွၾကက္ေပါင္းကိုလိုသလိုလွီး ၿပီးထည့္ကာၾကက္ေပါင္းရည္ဆမ္းေပးၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
❀❀ေပါင္းအိုးျဖင့္ထည့္ေပါင္းပါကေရျမဳတ္ရံုထည့္ေပးၿပီးၾကက္သားႏူးအိသည္ထိေပါင္းပါ။ေရခမ္းမသြားေအာင္ဂ႐ုျပဳပါ။
❀❀တဆင့္ခံေပါင္းပါကေရေလ်ာ့ထည့္ေပးၿပီးေပါင္းပါ။အခ်ိန္ပိုၾကာျမင့္မည္။
❀❀ၾကက္ေပါင္းရည္ျဖင့္ေခါက္ဆြဲတြင္ဆမ္းစားရန္ေရခမ္းေအာင္မေပါင္းရ။
........
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

No comments: