Friday, October 5, 2018

ေျမအိုးျကက္သားထမင္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထမင္း (Tomato Rice)၊ ေညာ္ညာထမင္းေမႊးနဲ႔ စပါးလင္ၾကက္သားေၾကာ္



ေညာ္ညာထမင္းေမႊး

ေပၚဆန္းေမႊးဆန္                     - ၃ ခြက္ ( ၅၈၀ ဂရမ္)
ၾကက္သြန္နီ                            - ၂၀၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ                          - ၅၀ ဂရမ္ (ပါးပါလွီးထားပါ)
ခ်င္း                                     - ၇၅ ဂရမ္ (အေျမွာင္းလိုက္လွီးထားပါ)
ပဲငံျပာရည္အေနာက္                 - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သားမႈန္႔                         - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
ဆား                                    - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
ဆီ                                       - စားပြဲဇြန္း ၂၀ ဇြန္း

Spice water အေမႊးန႔ံသာရည္က်ဳိရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့
သစ္ၾကံပိုးေခါက္                                - ၁ ေခ်ာင္း
နံနံေစ့                                             - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဇီယာေစ့                                          -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
စမုန္စပါး                                          - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေလးညွင္းပြင့္                                     - ၄ ပြင့္
ဖာလာေစ့                                         - ၄ ေစ့
နာနတ္ပြင့္                                         - ၂ ပြင့္
ေရ                                                  - ၄ ခြက္

Garnish အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…..
နံနံပင္                                               - ၅ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ၾကက္ဥျပဳတ္                                       - ၃ လံုး (ထက္ျခမ္းျခမ္းထားပါ)

1. ပထမဦးဆံုး spice water က်ိဳရန္ အိုးအေသးတစ္လံုးထဲကို ေရ ၄ ခြက္ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ လိုအပ္တဲ့ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္အားလံုးကို ထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။ ဆူလာရင္္ မီးဖိုေပၚမွခ်ျပီး ဆန္ခါျဖင့္စစ္ထားပါ။
2. အဆင္သင့္လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီကို ေၾကာ္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီ ဇြန္း ၂၀ ထည့္ျပီး ဆီပူေအာင္တည္ထားပါ။
3. ဆီပူသည္ႏွင့္ ၾကက္သြန္နီထည့္ျပီး နီညိဳေရာင္သန္းေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ။
4. အိုးထဲမွာရွိတဲ့  ဆီနဲ႔ပဲပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကို နီညိဳေရာင္သန္းေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ။
5. ေနာက္ဆံုးက်န္ရွိေနတဲ့ ဆီနဲ႔ အေျမွာင္းလိုက္လွီးထားတဲ့ ခ်င္းကို နီညိဳေရာင္သန္းေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ။
6. က်န္ရွိတဲ့ဆီကို ထမင္းခ်က္ရန္အတြက္ ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲထည့္ျပီး သိမ္းထားပါ။
7. ျပီးလွ်င္ ဆန္ကို ေရေဆးျပီး ထမင္းေပါင္းအိုးထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ ၁ ဇြန္းစီထည့္ပါ။ ပဲငံျပာရည္ ၁ ဇြန္းထည့္ပါ။ ဆားနဲ႔ ၾကက္သားမႈန္႔ထည့္ပါ။ ဆီခ်က္ ၂ ဇြန္းထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေစာေစာက က်ိဳထားတဲ့ spice water  2ခြက္ နဲ႔ ေရ ၂ခြက္ထည့္ျပီး ခ်က္ပါ။
8. ထမင္းက်က္ရင္ က်န္ရွိေနတဲ့ ဆီခ်က္နဲ႔ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ ေနာက္ထပ္ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ႏွပ္ထားေပးပါ။
9. စားသံုးမည္ဆိုပါက ၾကက္ဥျပဳတ္၊ စပါးလင္၊ ၾကက္သားေၾကာ္၊ နံနံပင္ တို႔ႏွင့္ တြဲျပီးသံုးေဆာင္ပါ။


စပါးလင္ၾကက္သားကင္

ၾကက္သား                  - ၂ ေခ်ာင္း, 360 gm (အရိုးထုတ္ထားပါ)

အႏွစ္အတြက္လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

• စပါးလင္                     -  ၂ ေခ်ာင္း
• ၾကက္သြန္နီအေသး       -  ၂ လံုး
• ငရုတ္သီးမွည့္အစို         -  ၂ ေတာင္႔
• ၾကက္သြန္ျဖဴ               -  ၁ ျမႊာ

Marinate လုပ္ရန္အတြက္လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
           ပဲငံျပာရည္                   - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း    
• ခရုဆီ                         - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ငံျပာရည္                      - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပ်ားရည္                       - စားပြဲဇြန္း တစ္၀က္
• သၾကား                        - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• တရုတ္ႏွမ္းဆီေမႊး            -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၂ ဇြန္း
• ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔အမည္း    - အနည္းငယ္
• ဆား                             - အနည္းငယ္
• ဆီ                               - အနည္းငယ္

အဆင္႔ဆင္႔ခ်က္ျပဳတ္နည္း

1. အႏွစ္အတြက္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို ေက်ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
2. ၿပီးလွ်င္ ၾကက္သားကို Curry Paste ႏွင္႔ Marinate ရန္အတြက္ လိုအပ္တဲ႔ပစၥည္းမ်ားအားလံုးႏွင့္ေရာနယ္ၿပီး ၁ နာရီ ၊၂ နာရီခန္႔ႏွပ္ထားပါ။(တစ္ညႏွပ္ထားလွ်င္ အေကာင္းဆံုးပါပဲ)
3. Electric Oven ကိုသံုးပါက အပူခ်ိန္ ၁၈၀’C တြင္ ၾကိဳတင္ၿပီး အပူေပးထားပါ။
4. ၾကက္သားကင္မဲ့ ဗန္းကို ဆီအနည္းငယ္သုတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ႏွပ္ထားတဲ့ၾကက္သားထည့္ပါ။ ျပီးေနာက္ၾကက္သားကို ဆီအနည္းငယ္သုတ္္ေပးပါ။
5. ၾကက္သားဗန္းကို ovenထဲထည့္ျပီး မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ကင္ပါ။
6. ၾကက္သားက်က္ပါက ovenထဲမွထုတ္ျပီး ထိုင္းငရုတ္သီးေဆာ့စ္နဲ႔သံုးေဆာင္ပါ။

Myint Oo Tha


ခရမ္းခ်ဥ္သီးထမင္း (Tomato Rice)
          ေထာပတ္ထမင္း၊ အုန္းထမင္း၊ ပဲထမင္း၊ ဒံေပါက္၊ ၾကက္ဆီထမင္းနဲ႔ အမ်ိဳးမ်ိဳးေသာ ထမင္းခ်က္နည္းေတြကေတာ့ နားယဥ္ၿပီးသားျဖစ္သလို အလွဴပြဲ၊ မဂၤလာပြဲ၊ ေမြးေန႔ပြဲေတြမွာ အျမဲလိုလို တည္ခင္းေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထမင္းကိုေတာ့ ကိုယ့္ပတ္ဝန္းက်င္မွာ ၾကားရခဲပါတယ္။ အလွဴပြဲ၊ မဂၤလာပြဲ၊ ေမြးေန႔ပြဲေတြမွာ အရသာထူးထူးျခားျခားေလးနဲ႔ အသစ္အဆန္းတစ္မ်ိဳးနဲ႔ တည္ခင္းမိတ္ဆက္ေပးႏိုင္ဖို႔ မေလးခရမ္းခ်ဥ္သီး ထမင္းခ်က္နည္းေလးကို မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။ ခ်က္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ဆန္ (Basmati)  –  ၄ ခြက္ (ဆန္ျခင္ခြက္)

ႏို႔စိမ္း  –  ၂ ခြက္

ေရ  –  ၃ ၁/၂ ခြက္

ဆား  –  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

သၾကား  –  ၂ ဇြန္း

ၾကက္သြန္နီ  –  ၂ လံုး

ၾကက္သြန္ျဖဴ  –  ၄ ႁမႊာ

ခ်င္း  –  ၃ တက္

ခရမ္းခ်ဥ္သီး  –  ၂ လံုး  (အေနေတာ္)

ခရမ္းခ်ဥ္သီးအစား Tomato Puree ကို သံုးႏိုင္ပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္  –  ၃ ဇြန္း (Tomato Paste)

သစ္ၾကံပိုးေခါက္  –  ၂ ေခ်ာင္း (အေသး)

ဖာလာေစ့  –  ၂ ေစ့

ေလးညႇင္းပြင့္  –  ၂ ပြင့္

နာနတ္ပြင့္  –  ၁ ပြင့္

ဆြမ္းေမႊးရြက္  –  ၂ ရြက္

ဆီ  –  ၅ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း

၁။       ဦးစြာ ဆန္ကို ေရေဆးၿပီး ေရ၊ ႏို႔စိမ္း၊ ဆား၊ သၾကားႏွင့္ ဆြမ္းေမႊးရြက္တို႔ကို ထည့္၍ အသင့္ျပင္ထားပါ။

၂။       ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းတို႔ကို ေရာၿပီး ႀကိတ္ထားပါ။

၃။       ခရမ္းခ်ဥ္သီးသံုးပါက ေသးေသးစိတ္ထားပါ။ အေရာင္လွေစရန္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ သံုးျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။

၄။       အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက ဒယ္အိုးတစ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္ပါ။ ဖာလာေစ့၊ ေလးညႇင္း၊ နာနတ္ပြင့္ႏွင့္ သစ္ၾကံပိုးေခါက္တို႔ကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။

၅။       အနံ႔ေမႊးလာပါက ႀကိတ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္အေရာကို ဆီသတ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အႏွစ္ထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ၿပီး အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ မီးပိတ္ၿပီး အသင့္ျပင္ဆင္ထားေသာ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲသို႔ထည့္၍ သမေအာင္ေမႊေပးၿပီး ခလုတ္ႏွိပ္ကာ ခ်က္ထားပါ။

၆။       ၁၀ မိနစ္ခန္႔တစ္ႀကိမ္ အထက္ေအာက္ ေမႊေပးပါ။ ခလုတ္ျပဳတ္ၿပီး ထမင္းက်က္လွ်င္ ရနံ႔သင္းပ်ံ႕  အရသာဆိမ့္လွတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထမင္းကို ႏွစ္သက္ရာ ၾကက္သား၊ ၾကက္ေၾကာ္၊ သီးစံုသနပ္သခြားသီးတို႔ျဖင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။


by Sofia

No comments: