Friday, October 26, 2018

ေတာင္ႀကီး ပဲသီးသုပ္ - သက္သတ္လြတ္ခရမ္းသီးေပါင္း - ၾကက္ၾကြပ္အစပ္ဟင္း - ယိုးဒယားငါးခ်ိဳခ်ဥ္ (Sweet & Sour Fish)


ေတာင္ႀကီး ပဲသီးသုပ္

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ေတာင္ႀကီးပဲသီး (ပဲပုစြန္)  -  ၃၀ဝ ဂရမ္
ၾကက္သြန္နီ  -  ၁၁၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၂၅ ဂရမ္ (ေထာင္းထားပါ)
ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ပဲမႈန္႔အက်က္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေျမပဲေလွာ္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း (ေထာင္းထားပါ)
ပုစြန္ေျခာက္  -  စာပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း (ေထာင္းထားပါ)
ငံျပာရည္  -  စာပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆား -  အနည္းငယ္
င႐ုတ္သီးေလွာ္မႈန္႔  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေျမပဲေထာင္း  -  အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ပဲသီးကို သန္႔ရွင္းေအာင္ ေဆးၿပီး ႏူးေအာင္ျပဳတ္ပါ။
၂။ ဆီအိုးတည္ၿပီး ဆီပူသည္ႏွင့္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။
၃။ ၾကက္သြန္နီၾကြပ္ခါနီးမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ေရႊဝါေရာင္သန္းလွ်င္ မီးဖိုေပၚက ခ်ပါ။
၄။ ျပဳတ္ထားတဲ့ ပဲသီးကို ပါးပါးျပန္လွီးၿပီး အသုပ္ သုပ္မယ့္ ဇလံုႀကီးထဲ ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေျမပဲေလွာ္၊ ပုစြန္ေျခာက္ေထာင္း၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ဆီခ်က္၊ ငံျပာရည္ႏွင့္ ဆားတို႔ကို ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။
၅။ အစပ္ႀကိဳက္ပါက င႐ုတ္သီးေလွာ္မႈန္႔ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။
.....................................
MyintOoTha

သက္သတ္လြတ္ခရမ္းသီးေပါင္း


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ခရမ္းသီး (အလံုးႀကီး)  -  ၁ လံုး
မိႈ (ျပဳတ္ၿပီး)  -  ၅ ပြင့္
ၾကက္သြန္နီ -  ၁ လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၄ ႁမႊာ
င႐ုတ္သီး (နီ/စိမ္း)  -  ၄ ေတာင့္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  အနည္းငယ္
ပဲငံျပာရည္ (အၾကည္)  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္)  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆား  -  အနည္းငယ္
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔  -  အနည္းငယ္
ႏွမ္းဆီေမႊး  -  အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ခရမ္းသီးကို အကြင္းလိုက္ မထူမပါး လွီးျဖတ္ထားပါ။
၂။ ဇလံုတစ္လံုးထဲ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)၊ င႐ုတ္သီး (တစ္ျခမ္းျခမ္း)၊ အရသာမ်ား၊ ပဲငံျပာရည္မ်ား၊ ႏွမ္းဆီေမႊးထည့္ၿပီး အရသာျပဳလုပ္ေပးပါ။
၃။ ၿပီးလွ်င္ လွီးထားတဲ့ ခရမ္းသီး၊ မိႈတို႔ေပၚမွာ ေလာင္းထည့္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ေပါင္းပါ။
၄။ ခရမ္းသီးႏူးၿပီး အရသာလည္း အေနေတာ္ျဖစ္ၿပီဆိုလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ျဖဴးထည့္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
..........................
အံ့ဝင့္ထြဋ္ (MRTV-4)

 ၾကက္ၾကြပ္အစပ္ဟင္း


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ၾကက္သား  –  ၄၀ဝ ဂရမ္

နႏြင္းမႈန္႔  –  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း

ၾကက္သားမႈန္႔  –  စားပြဲဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း

ငံျပာရည္  –  အနည္းငယ္

င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔  –  အနည္းငယ္

ဟင္းအႏွစ္ခ်က္ရန္

ၾကက္သြန္နီ  –  ၃ လံုး

ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၅ ႁမႊာ

ခ်င္း  –  အနည္းငယ္

ခရမ္းခ်ဥ္သီး  –  ၁ လံုး

နံနံပင္  –  အနည္းငယ္

င႐ုတ္သီး (အႏွစ္)  –  စားပြဲဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း

နႏြင္းမႈန္႔  –  အနည္းငယ္

ၾကက္သားမႈန္႔  –  အနည္းငယ္

င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔  –  အနည္းငယ္

ငံျပာရည္  –  အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံုနည္း

၁။       ၾကက္သားကို အေနေတာ္အတံုးမ်ားတံုးၿပီး အရသာနယ္ကာ ဆီပူပူမွာ ၾကြပ္ၿပီး က်က္သည္အထိ ေၾကာ္ပါ။

၂။       ၿပီးလွ်င္ ဆီစစ္ထားပါ။

၃။       အႏွစ္ခ်က္ရန္အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ၊ ခ်င္းကို ေထာင္းၿပီး နႏြင္းမႈန္႔ျဖင့္ ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာၿပီဆိုလွ်င္ င႐ုတ္ႏွစ္ထည့္ပါ။ အရသာမ်ားႏွင့္ ေရထည့္ေပးပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သားထည့္ၿပီး ၅ မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။

၄။       ၿပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔ကို အကြင္းလိုက္လွီးၿပီး ထည့္ပါ။ အားလံုး စံုၿပီ၊ အရသာလည္း ျပည့္စံုၿပီဆိုလွ်င္ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ နံနံပင္ကို ျဖဴးထည့္ကာ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
by အံ့၀င့္ထြဋ္ (MRTV-4)

၀က္သားႏွင့္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးအစပ္ဟင္း


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္သား (သံုးထပ္သား) - ၃၀ဝ ဂရမ္
• ၾကက္ဟင္းခါးသီး - ၁ လံုး
• ၾကက္သြန္နီ - ၂ လံုး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ ႁမႊာ
• င႐ုတ္ႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• နႏြင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္
• ဆား - အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၄ ေတာင့္ခန္႔
• နံနံပင္ - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ဝက္သားကို အတံုးေသးမ်ားတံုးကာ နႏြင္းမႈန္႔၊ ငံျပာရည္၊ င႐ုတ္ေကာင္း မႈန္႔တို႔ႏွင့္ နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို တစ္ျခမ္းျခမ္းၿပီး အေစ့ထုတ္ကာ ပါးပါးလွီးပါ။
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီကို ေထာင္းၿပီး နႏြင္းမႈန္႔ျဖင့္ ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာၿပီဆိုလွ်င္ င႐ုတ္ႏွစ္ထည့္ပါ။
၄။ နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားတဲ့ ဝက္သားထည့္ပါ။ အရသာမ်ား လိုသလိုထည့္ၿပီး ေရထည့္ပါ။
၅။ ဝက္သားႏူးလာၿပီဆိုလွ်င္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးထည့္ပါ။ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ အဖံုးအုပ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။
၆။ ၾကက္ဟင္းခါးႏူးၿပီး ဝက္သားလည္း က်က္ၿပီဆိုလွ်င္ င႐ုတ္သီးစိမ္းထည့္ပါ။
၇။ အားလံုးစံုၿပီဆိုလွ်င္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
..........................
အံ့ဝင့္ထြဋ္ (MRTV-4)

ယိုးဒယားငါးခ်ိဳခ်ဥ္ (Sweet & Sour Fish)


 ငါးခ်ိဳခ်ဥ္ေၾကာ္ကို အရင္က မတူတဲ့ ပံုစံတစ္မ်ိဳးနဲ႔ တင္ထားၿပီးသား ရွိပါတယ္။ အခုေၾကာ္ထားတာက ယိုးဒယားခ်ိဳခ်ဥ္ေၾကာ္ ပံုစံေလးပါ။ အရသာမတူဘဲ ထူးျခားတဲ့ အရသာေလးမို႔ ခ်ိဳခ်ိဳခ်ဥ္ခ်ဥ္ႀကိဳက္သူမ်ားအတြက္ လြယ္ကူတဲ့ ခ်က္နည္းေလး မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ႏွစ္သက္ရာငါး  -  ၂ ေကာင္ (၂၀ က်ပ္သားခန္႔)
ေကာ္မႈန္႔/ေျပာင္းဖူးမႈန္႔  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ -  ၁ လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၃ ႁမႊာ
ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီး -  ၁၀ လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္  -  ၂ ဇြန္း
Apple Cider  -  ၂ ဇြန္း ( ရွလကာရည္၊ သံပရာသီး)
သၾကား  -  ၂ ဇြန္း
ယိုးဒယားငံျပာရည္  -  ၁ ဇြန္း
ေရ  -  အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္/နံနံပင္  -  အနည္းငယ္
ခ်င္း  -  အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ငါးကို ေရေဆးသန္႔စင္ၿပီး ေရစစ္ထားပါ။ ေကာ္မႈန္႔ ၂ ဇြန္းျဖင့္ ငါး တစ္ေကာင္လံုးႏွံ႔ေအာင္ လူးေပးပါ။
၂။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းတို႔ကို ပါးပါးစိတ္ထားပါ။
၃။ အိုးထဲ ဆီထည့္၍ အပူေပးၿပီး ေကာ္မႈန္႔လူးထားေသာ ငါးကို အေရာင္ အနည္းငယ္ရသည္အထိ ႏွစ္ဖက္လွန္ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူ၍ ဆီစစ္ထားပါ။
၄။ ငါးေၾကာ္သည့္ အိုးထဲမွ ဆီမ်ားကို ဖယ္ထုတ္ၿပီး လက္က်န္ဆီ အနည္းငယ္ျဖင့္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းတို႔ကို ဆီသတ္ပါ။
၅။ အေရာင္ရလာပါက ခရမ္းခ်ဥ္သီးအလံုးလိုက္ ထည့္ေၾကာ္ပါ။
၆။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးမ်ား ပြင့္သြားပါက ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္၊ Apple Cider (သို႔) သံပရာရည္၊ သၾကားႏွင့္ ငံျပာရည္တို႔ကို ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၇။ လက္က်န္ေကာ္မႈန္႔ ၁ ဇြန္းကို ေရအနည္းငယ္ျဖင့္ ေဖ်ာ္ၿပီး ဟင္းအိုးထဲ ထည့္ကာ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ အေနအထားရေအာင္ ေမႊပါ။
၈။ အရသာအေပါ့အငန္ျမည္းကာ ဆီစစ္ထားေသာငါးကို ပန္းကန္မွာ တည္ခင္းၿပီး အေပၚမွ ခ်က္ထားေသာ ေဆာ့စ္မ်ားေလာင္း၍ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ နံနံပင္တို႔ျဖင့္ အလွဆင္ၿပီး တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
......................
Sofia

No comments: