Friday, October 19, 2018

MALA ၾကက္အႂကြပ္ေၾကာ္ - ငါးေပါင္း - ၀က္နားရြက္သုပ္



မာလာၾကက္အၾကြပ္ေၾကာ္

ၾကက္ေပါင္သား                  - ၉၅၀ ဂရမ္
ၾကက္ဥ                            - ၂လံုး
ေရႊလိပ္ျပာအေၾကာ္မႈန္႔          - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း+ စားပြဲဇြန္း ၆ ဇြန္း
ဆား                                - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔      - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း + လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သားမႈန္႔                     - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေၾကာ္ရန္ဆီ

မာလာေဆာ့စ္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…


မာလာဟင္းအႏွစ္                          - စားပြဲဇြန္း ၆ ဇြန္း
ငရုတ္သီးမႈန္႔                                - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
သၾကား                                     - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
ခရုဆီ                                       - စားပြဲဇြန္း ၆ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အၾကည္                        - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ                            - ၂၅ ဂရမ္ (ေက်ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ)
ေရ                                      -  စားပြဲဇြန္း ၆ ဇြန္း

1. လွီးထားတဲ့ ၾကက္သားကို ဆား၊ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ အေၾကာ္မႈန္႔ စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း၊ ၾကက္ဥ ၂လံုး ေဖာက္ထည့္ျပီး နယ္ထားပါ။
2. ေဆာ့စ္ခ်က္ဖုိ႔အတြက္ အိုးအေသးတစ္လံုးထဲကို မာလာဟင္းအႏွစ္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ ခရုဆီ၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္၊ အသားမႈန္႔ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ေရထည့္ျပီး ေမႊပါ။
3. ျပီးလွ်င္ မီးဖိုေပၚတင္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆူလာရင္ မီးေအးေအးျဖင့္ ပ်စ္လာသည္အထိ ခ်က္ပါ။
4. ၄-၅ မိနစ္ခန္႔ခ်က္ျပီးရင္ ေဆာ့စ္ပ်စ္သည္ႏွင့္ မီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။
5. ေရႊလိပ္ျပာအေၾကာ္မႈန္႔ကို ဗန္းထဲျဖန္႔ခင္းပါ။ ျပီးလွ်င္ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔နဲ႔ ၾကက္သားမႈန္႔ထည့္ျပီး ေမႊထားပါ။
6.  ျပီးလွ်င္ ႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သားထည့္ပါ။ ျပီးေနာက္ ေမႊေပးပါ။ မုန္႔သားၾကြပ္ၾကြပ္ေလးျဖစ္ဖို႔ ေရနဲနဲထည့္ျပီး ၾကက္သားနဲ႔ အေၾကာ္မႈန္႔မ်ားမ်ားကပ္ေအာင္နယ္ပါ။
7. နယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားကို ႏွစ္ခါခြဲျပီး ေၾကာ္ပါ။ ေၾကာ္တဲ့အခါ မီးအရွိန္မျပင္းပါေစနဲ႔ မီးအရွိန္ျပင္းပါက အတြင္းဖက္ၾကက္သား မက်က္ဘဲျဖစ္တတ္ပါတယ္။
8. နီညိဳေရာင္သန္းေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ။ ၁၅-၁၈ မိနစ္ဆိုလွ်င္ ရပါျပီ။
9. ျပီးလွ်င္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သားကို ေဆာ့စ္နဲ႔ေရာေမႊျပီးရင္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
[by Myint Oo Tha]

စီခြၽမ္ဝက္နားရြက္သုပ္
••••••••••••••••••••••



ဝက္နားရြက္..........၁ခု
ခ်င္းေသးေသး.......၁တက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ.........၃တက္
သံပုရာသီး............၁လုံး
နံနံပင္.. ..............အနည္းငယ္။
စီခြၽမ္င႐ုတ္ႏွစ္........၁ဇြန္း (老干妈 lao gan ma တံဆိပ္)



စီခြၽမ္င႐ုတ္ႏွစ္ဆိုတာ..တ႐ုတ္ျပည္ကတင္သြင္းတဲ့ဆီတုိဟူး၊မိႈေၾကာ္စတာေတြကိုပုလင္းနဲ႔စည္သြပ္ထားတဲ့ပုံစံေလးေတြပါ။အဖုံးအနီ၊တံဆိပ္ပတ္အနီေရာင္မွာမ်က္မွန္နဲ႔လူတစ္ဦးပုံပါတတ္တဲ့တံဆိပ္မ်ိဳးပါ။
တျခားအရသာေကာင္းမယ့္စီခြၽမ္င႐ုတ္အႏွစ္မ်ားလဲသုံးႏိူင္ပါတယ္။

စီခြၽမ္င႐ုတ္သီးအႏွစ္ဟာတျခားဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြႏွင့္အတူေရာၿပီးဆီသတ္ထားတာေၾကာင့္ထမင္းျဖဴနဲ႔ဒီတိုင္းနယ္စားလဲအရသာရိွလွပါတယ္။

ဝက္နားရြက္ကိုေရေဆးၿပီးအရသာနယ္ကာ..ခ်င္းတစ္တက္ေလာက္ဓားျပား႐ိုက္ထည့္ၿပီးျပဳတ္ပါ။




အရမ္းႏွဳးေအာင္ျပဳတ္ဖို႔မလိုအပ္ပဲခပ္ႂကြပ္ႂကြပ္ေလးျဖစ္ေနဖို႔သတိထားၿပီးျပဳတ္ပါ။

ခ်င္းႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴကိုေရာၿပီးညႇက္ေနေအာင္ေထာင္းၿပီးေရေလးအနည္းငယ္ႏွင့္ေဖ်ာ္ထားေပးပါ။

ဝက္နားရြက္ႏွဳးတဲ့အခါပါးပါးေလးလွီးပါ။

စီခြၽမ္င႐ုတ္အႏွစ္၊သၾကား၊ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ဟင္းခတ္မႈန္႔၊သံပုရာရည္ေလးညႇစ္ၿပီးခ်င္းႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴေရာေထာင္းထားေသာအရည္ေလးဆမ္းကာခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ။

ႏွမ္းေလွာ္ ႏွင့္နံနံပင္ေလးအလွဆင္လိုက္ရင္လြယ္ကူ႐ိုး႐ွင္းၿပီးေမႊးရနံ႔သင္းပ်ံ့တဲ့စီခြၽမ္ဝက္နားရြက္သုပ္ေလးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပန္ပါၿပီ။


(ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား)

မာလာငါးေပါင္း (အလြယ္နည္း)




အိစံ ဒီတေခါက္ ျမန္မာျပည္ျပန္မွ ညီမတေယာက္ လိုုက္ေကြ်းလိုု ့မာလာငါးေပါင္း စားဖူးတာ။ အ၇မ္းစားလိုု ့ေကာင္းေတာ့ ဒီျပန္ေ၇ာက္ေတာ့ အိမ္မွာလုုပ္စားျကည့္တယ္။ ပထမတခါလုုပ္စားတုုံးကေတာ့ အ၇မ္းငံသြားတယ္။ ဒီတခါလုုပ္စားေတာ့ ဆိုုင္က အိစံစားခဲ့တဲ့ အ၇သာနဲ ့တပုုံစံတည္းထြက္လုုိ ့ သူငယ္ခ်င္းတိုု ့လဲ လုုပ္စားျကည့္၇ေအာင္လိုု ့ပါ။ လုုပ္နည္းက လြယ္ကူျမန္ဆန္ပါတယ္။ မာလာငါး အႏွစ္ထုုပ္ကိုုသုုံးထားတာပါ။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဆလားဗီးယား ငါး (သိုု ့) ျကိုုက္နွစ္သက္ရာငါး - ၁ ေကာင္
၂။ မာလာငါး အႏွစ္ (Comment ပုုံတြင္ျပထားေသာအထုုပ္မွ) - ထမင္းစားဇြန္း၂ ဇြန္း (သိုု ့) အထုုပ္ ထဲမွ သုုံးပုုံတပုုံ



၃။ ေျမပဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၄။ ေလွာ္ထားေသာနွမ္း - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ျကက္သြန္ျမိတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ (သိုု ့) ျကိုုက္နွစ္သက္ သေလာက္
၆။ ပါးပါးလွီးထားေသာ တရုုတ္နံနံ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခဲြ (သိုု ့) ျကိုုက္နွစ္သက္သေလာက္
၇။ ဂ်င္း- လက္တဆစ္
၈။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၉။ ေရ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း



ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဂ်င္းကိုမညက္တညက္ေထာင္းပါ။ သန္ ့စင္ထားေသာငါးကိုု ပန္းကန္တခုုထဲထည့္ရ်္ ဂ်င္း အ၇ည္ကိုု အေပၚမွညွစ္ခ်ပါ။ ငါးရဲ ့၂ဖက္လုုံးေပၚ ဂ်င္းရည္ ညွစ္ပါ။ထိုု ့ေနာက္ ငါးကိုု ၁၅ မိနစ္ (သိုု ့) မိနစ္ ၂၀ ခန္ ့ေပါင္းပါ။ ပန္းကန္ထဲတြင္ ေပါင္းထားေသာ ငါးမွ ထြက္လာေသာအ၇ည္မ်ားကိုု သြန္ပစ္ပါ။ (ထိုုအ၇ည္မ်ားတြင္ အညီွနံမ်ားပါသြားပါလိမ့္မည္။)
၂။ မာလာငါးအနွစ္လုုပ္၇န္အတြက္ အိုုးတခုုထဲတြင္ ဆီ၊ မာလာငါးအနွစ္၊ ေရ တိုု ့ကိုု တည္ပါ။အနွစ္မ်ား က်က္ျပီး အ၇မ္းပူလာလွ်င္ မီးဖိုုမီးပိတ္ပီး ေျမပဲ၊နွမ္း၊တရုုတ္နံနံ၊ ျကက္သြန္ျမိတ္တိုု ့ကိုု ထည့္ရ်္ နွံ ့ေအာင္ေမြွပါ။
၃။ ထိုု ့ေနာက္ ျပဳလုုပ္ထားေသာ မာလာငါးအနွစ္ကိုု ေပါင္းထားေသာ ငါးေပၚဆမ္းပါ။
၄။ အလြန္အရသာရွိျပီး ျပဳလုုပ္ရလြယ္ကူတဲ ့မာလာငါးေပါင္းကိုု ထမင္းပူပူျဖင့္သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။


(ထမင္းစားဇြန္း= 1 tablespoon= 15ml)

ခ်က္ျပဳပ္ျပသူ - အိစံ 

No comments: