Friday, October 12, 2018

သံပုရာထမင္းေပါင္း ( Lemon Rice) - ဝက္သားခ်ဥ္ထမင္းေၾကာ္ - ဝက္သားေကာက္ညႇင္းခ်က္ - ေရာင္စုံခ်ယ္ထမင္းသုပ္

သံပုရာထမင္းေပါင္း ( Lemon Rice)
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°



ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
***********

ဆန္လုံးရွည္..............၁ ၁/၂ခြက္
(လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လုံး)
ေရ......................................၂ ၁/၂ ခြက္
နႏြင္းမွဳန္ ့.......ဇြန္း၀က္( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
အုန္းမွဳန္ ့( Desiccated )၂ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း)
ႏြားႏို ့(သို႔) အုန္းႏို.................၂ ဇြန္း
ေၿမပဲ (သို.) သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္........
ကရေ၀းရြက္........................၅ ရြက္
မွဳန္ညွင္းေစ့........................၁ ဇြန္း
ငရုတ္သီးစိမ္း...................၄ ေတာင့္
ငရုတ္သီးေၿခာက္ေတာင့္ေၾကာ္..... ၅ ေတာင့္
ေထာပတ္( သို ့) မာဂ်ရင္း...........၁/၂ ခြက္
သံပုရာသီး...........................၂ လုံး




ထမင္းမခ်က္ခ်င္(၁၅) မိနစ္အလိုေလာက္ကတည္းကဆန္ကိုေရးေဆးၿပီးစိမ္ထားပါ။
အိုးတစ္လုံးတြင္ဆန္၊ နႏြင္းမွဳန္ ့ႏွင့္ေရကို ထည့္ၿပီးအပူေပးထားပါ။
ဒယ္အိုးတစ္လုံးတြင္ ေထာပတ္ကိုအပူေပးကာကရေ၀းရြက္၊ မုန္ညွင့္ေစ့ႏွင့္ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္တို ့ကိုမုန္ညွင့္ေစ့မ်ားပြင့္ေပါက္သည္အထိဆီသတ္ပါ။

ထမင္းေရခမ္းၿပီးက်က္ခါနီးတြင္အုန္းမွဳန္႔၊ဆီသတ္ထားေသာအေရာ၊ သံပုရာရည္၊အုန္းႏိူ ့(သို႔) ႏြားႏိူ ့တို ့ကိုေရာထည့္ေမႊၿပီးအဖုံးအုပ္ကာ ၁၅ မိနစ္ခန္ ့ႏွပ္ခ်က္ပါ။

ထမင္းမ်ားလုံး၀ႏွပ္သြားၿပီဆိုလွ်င္ေတာ့ေၿမပဲ၊ သီပာုိဠ္ေစ့ေၾကာ္၊ ငရုတ္ေၿခာက္ေတာင့္ေၾကာ္တို ့ကိုေပါင္းထည့္ၿပီးေမႊေပးပါ။

ဝက္သားခ်ဥ္ထမင္းေၾကာ္
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°


ထမင္းျဖဴ..................... ၁ပန္းကန္
ၾကက္သား/ဝက္သား.....အနည္းငယ္
ဝက္သားခ်ဥ္အေတာင့္ေသး..တဝက္ခန္႔
ၾကက္ဥ.......................၁လုံး
င႐ုတ္သီးစိမ္းနီ..............၂ေတာင့္
ၾကက္သြန္နီ...................၁ျခမ္း
ၾကက္သြန္ၿဖဴ..................၂တက္
ကုဆိုင္ၿမိတ္...................၅ပင္ခန္႔

ဝက္သား(သို႔)ၾကက္သားကိုခပ္ၾကမ္းၾကမ္းႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ။

ၾကက္ဥတစ္လုံးကိုေၾကေအာင္ေခါက္ထားပါ။

ဝက္သားခ်ဥ္ကိုပါးပါးလွီးၿပီးေျခထားပါ။

ၾကက္သြန္နီက္ုပါးပါးလွီးၿပီး၊ၾကက္သြန္ျဖဴ ကိုဓားျပား႐ိုက္ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ။

င႐ုတ္သီးစိမ္းကိုထက္ျခမ္းခြဲလွီးၿပီးကုဆိုင္ၿမိတ္ကိုတလက္မအရြယ္လွီးျဖတ္ပါ။

ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးၿပီးၾကက္ဥကိုမြသြားေအာင္ေၾကာ္ပါ။

အသားထည့္ေၾကာ္ပါ။အသားတဝက္ေလာက္က်က္ၿပီဆိုရင္ဝက္သားခ်ဥ္ေတြထည့္ေၾကာ္ပါ။

ၾကက္သြန္နီႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ေၾကာ္ပါ။

ေမႊးလာၿပီဆိုရင္ထမင္းထည့္ေၾကာ္ပါ။
ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ခရုဆီ၊ဟင္းခတ္မွဳန္႔၊ၾကက္သားမွဳန္႔တို႔ျဖင့္အရသာျဖည့္စြက္ပါ။

ထမင္းကိုမီးရိွန္ေအးေအးမွာက်ေနေအာင္ေၾကာ္ေပးပါ။

ေနာက္ဆုံးမွင႐ုတ္သီးခဲြျခမ္းႏွင့္ကုဆိုင္ရြက္ေလးေတြထည့္ၿပီးမီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။

ပါးပါးလွီးထားေသာသခြားသီးေလးမ်ားျဖင့္အလွဆင္ေပးပါ။

ဝက္သားေကာက္ညႇင္းခ်က္
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°


ေကာက္ညႇင္းဆန္...........၂ဗူး
ဝက္သား(သုံးထပ္).........၅၀က်ပ္သား
ဝက္အူေခ်ာင္း...............၁၀က်ပ္သား
ေရႊပုစြန္အခ်ိဳေျခာက္.......၂ဇြန္း
ဆား၊သၾကား................အနည္းငယ္စီ
နာနတ္ပြင့္...................၂ပြင့္
ခ်င္းေသးေသး..............၁တက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ................၃တက္
ၾကက္သြန္နီ.................၂လုံး
ၾကာညိဳ႕(အေနာက္ရည္)..အနည္းငယ္
ပဲငံျပာရည္ အၾကည္.......အနည္းငယ္

ေကာက္ညႇင္းဆန္ ကိုမခ်က္မီအနည္းဆုံး(၃)နာရီခန္႔
ႀကိဳတင္ေရေဆးၿပီးေရစိမ္ထားပါ။

သုံးထပ္သားကိုအေနေတာ္တုံၿပီးဆား၊သၾကား၊ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊အေနာက္ရည္အနည္းငယ္တို႔ျဖင့္အရသာနယ္ၿပီးနာရီဝက္ခန္႔ႏွပ္ထားပါ။

ခ်င္း(၁)တက္ႏွင့္ေလွာ္ထားေသာနာနတ္ပြင့္ကိုဓားျပား႐ိုက္ထည့္ၿပီးသုံးပုံတစ္ပုံခန္႔က်က္ေအာင္ျပဳတ္ပါ။

ေမႊးေနေအာင္ေလွာ္ထားေသာသစ္ၾကမ္းပိုးေခါက္ႏွင္႔့နာနတ္ပြင့္ကိုဆီအနည္းငယ္ျဖင့္ေမႊးေနေအာင္ဆီသတ္ပါ။

အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ၾကက္သြန္နီႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴကိုထည့္ေပါင္းဆီသတ္ပါ။

အနည္းငယ္ေမႊးလာလွ်င္ေရစစ္ထားတဲ့ေကာက္ညႇင္းဆန္ကိုထည့္ၿပီးသစ္သားေယာင္းမေလးျဖင့္ခပ္ဖြဖြေမႊေပးပါ။ၾကာညိဳ႕(အေနာက္ရည္)အနည္းငယ္ျဖင့္အေရာင္ယူေပးပါ။


လွ်ပ္စစ္ထမင္းေပါင္းအိုးထဲေျပာင္းထည့္ၿပီးျပဳတ္ထားတဲ့ဝက္သား၊ပါးပါးလွီးထားေသာဝက္အူေခ်ာင္းႏွင့္ေရႊပုစြန္ေျခာက္တို႔ကိုထည့္ပါ။

ဝက္သားကိုေရက်န္ေအာင္ျပဳတ္ထားရင္ထိုဝက္ျပဳတ္ရည္ကိုပုံမွန္ထမင္းခ်က္လွ်င္ထည့္တဲ့ပမာဏအတိုင္းပဲထည့္ေပးရပါမယ္။ေရခမ္းေအာင္ျပဳတ္ထားရင္ေတာ့ေရကိုအစားထိုးထည့္ေပးႏိူင္ပါတယ္။

ဆား၊သၾကားအနည္းငယ္ျဖင့္အရသာသြင္းပါ။

မီးခလုပ္ႏွိပ္ထားပါ။ဆူပြက္လာလွ်င္သစ္သားေယာင္းမေလးျဖင့္တစ္ႀကိမ္ခန္႔သာညင္သာစြာေမႊေပးပါ။

ထမင္းက်က္သြားတဲ့ခလုပ္တက္သြားၿပီဆိုရင္ညက္သာစြာေမႊေပးၿပီးျပဳတ္ထားတဲ့ဆားဘဲဥေလးျဖင့္တြဲဖက္သုံးေဆာင္ပါ။

ေရာင္စုံခ်ယ္ထမင္းသုပ္
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°


ထမင္းၿဖဴ.......................အနည္းငယ္
ငရုတ္ပြအနီေရာင္............၁ လုံး
ငရုတ္ပြအစိမ္းေရာင္.........၁လုံး
ေၿပာင္းဖူးၿပဳတ္အေစ့ေၿခြ.....၃ ဇြန္း
ဥနီ..............................၁/၂ လုံး
ဘိုစားပဲ........................၅ ေတာင့္
စပ်စ္ေၿခာက္...................၃ ဇြန္း
သီဟိုဠ္ေစ့......................၂ ဇြန္း
သစ္ၾကားသီး..................၃ လုံး
ၾကက္သြန္နီ....................၁ လုံး
ၾကက္သြန္ၿမိတ္...............၃ ပင္

ထမင္းျဖဴ ကိုအေအးခံထားပါ။

ဘိုစားပဲ ၊ ဥနီ ၊ ေျပာင္းဖူး တို႔ကိုလိုအပ္သလို
လွီးျဖတ္ၿပီးေရေႏြးေဖ်ာအေအးခံထားပါ။

သစ္ၾကားေစ့ ၊ သီဟိုဠ္ေစ့ တိုကိုခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေျခထားပါ။

ပန္းင႐ုတ္ပြ၊ ၾကက္သြန္နီတို႔ကို ဘိုစားပဲအရြယ္ကဲ့သို႔ အတုံးငယ္ေလးမ်ားလွီးျဖတ္ထားပါ။

ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကိုပါးပါးလွီးထားပါ။


ပဲငံၿပာရည္ေဆာ့စ္ရည္အတြက္
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ပဲဆီ............................၁/၂ ခြက္
နွမ္းဆီ.........................၁ ဇြန္း
ပဲငံၿပာရည္အၾကည္.......၂ ဇြန္း
သံပုရာရည္..................၁ဇြန္း
သၾကား......................၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ၿဖဴ.............၂ တက္( ႏုပ္ႏုပ္စင္း)
ခ်င္းေသးေသး............၁ တက္( ႏုပ္ႏုပ္စင္း)

ေဆာ့စ္ရည္အတြက္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားအားလုံးကိုေရာေမႊပါ။

ထမင္းသုပ္မယ္ဆိုရင္ဇလုံခပ္ၾကီးၾကီးတစ္လုံးမွာပါ၀င္ပစၥည္းအားလုံးေရာထည့္ကာပဲငံၿပာရည္ေဆာ့စ္ရည္ေလးေလာင္းထည့္ကာေရာေမႊေပးလိုက္ရုံပါပဲ။

ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - ကို၀င္းႏိုင္သိန္း

No comments: