Friday, February 6, 2015

ၾကက္သားကာလသားခ်က္ - မန္က်ည္းရြက္ငါးပိေထာင္း - မတ္ပဲဟင္းခ်ိဳ



ၾကက္သားဆိုတာ ျမန္မာျပည္အႏွံ႕၀ယ္လို႕ရတဲ့အသားဆိုေတာ့ ဟင္းလ်ာခ်က္ျပဳတ္ၾကတာကလည္း နည္းအဖံုဖံု၊ ဒါေပမဲ့ ညအခါ ကာလသားေတြ စုျပီးခ်က္စားတတ္ၾကတဲ့ ကာလသားခ်က္ကေတာ့ ေပၚျပဴလာျဖစ္စဲပါ။ သူက ဆီျပန္ဟင္းမဟုတ္ဘဲ ဆီလည္ရည္လည္ လို႕ေျပာရမယ့္ ဟင္းရည္ကိုေသာက္ဆမ္းလို႕ရမယ့္ဟင္းလ်ာမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။

မန္းက်ည္းရြက္ႏုကေတာ့ ေႏြဦးကာလေတြမွာေပါေပါမ်ားမ်ားရတတ္ပါတယ္။ အခုကာလကလည္း ေဆာင္းအကုန္ေႏြအကူးျဖစ္ေတာ့ မယ္ဆိုျပန္တာေၾကာင့္ အခ်ိဳ႕ေသာေစ်းေတြမွာ မန္းက်ည္းရြက္ႏုေတြကိုရႏိုင္ပါျပီ။

မတ္ပဲကိုေတာ့ မ်ားေသာအားျဖင့္ၾကိတ္ျပီး အေၾကာ္လုပ္စားဖို႕သာအားသန္ေပမယ့္ ဟင္းခ်ိဳအျဖစ္ေသာက္စားလို႕ရပါတယ္။ အရသာေလးက တမ်ိဳးတမည္ပါပဲ။

ကဲ သူငယ္ခ်င္းတို႕ ထမင္းစားျမိန္ၾကပါေစ။

ၾကက္သားကာလသားခ်က္နည္း
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား

ၾကက္တစ္ေကာင္ ၅၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၅ ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ဥ၊ ဆီ ၇က်ပ္သား၊ ငရုတ္သီး ၇ေတာင့္၊ ခ်င္း လက္ ၁ဆစ္။

ျပင္ဆင္ပံု
ၾကက္ကို မၾကီးမငယ္ခုတ္ထစ္ထားပါ။ ခ်င္း၊ငရုတ္၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ စုေပါင္းျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။ ၾကက္အူမ်ားကို အတြင္းအျပင္လွန္၍ ေရစင္စြာေဆးျပီး ထံုးေရၾကည္ထဲ့ခဏထည့္စိမ္ထားပါ။

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
ဆီ ဆား ႏွင့္တကြ ငရုတ္ၾကက္သြန္ေရာေထာင္းထားေသာအႏွစ္ေတြကို ခုတ္ထစ္ထားေသာ ၾကက္သား၊ ေရစင္ေအာင္ျပန္ေဆးထား ေသာ ၾကက္အူတို႕အား နာနာနယ္ျပီး လံုးခ်က္ ခ်က္ပါ။
ၾကက္သားအႏူး အူအႏူး ကိုယ္ေသာက္စားမယ့္ ေရအတိုင္းအတာကိုၾကည့္ျပီး ေရကိုထည့္ပါ။
ဆီျပန္ေအာင္ မခ်က္ဘဲ ေရစပ္စပ္ႏွင့္ ပူပူေႏြးေႏြးခ်၍စားပါ။

မန္းက်ည္းရြက္ငါးပိေထာင္း
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
မန္က်ည္းရြက္ႏုႏု အနည္းငယ္၊ ဆီ/ဆား အနည္းငယ္၊ မွ်င္ငါးပိေကာင္းေကာင္း အနည္းငယ္၊ ငရုတ္သီးပြေတာင့္ အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ လံုး။

ျပင္ဆင္ပံု
မန္းက်ည္းရြက္မ်ားကို ေျခာက္ေသြ႕ရံုေလသလပ္ထားပါ။ မွ်င္ငါးပိကို မီးကင္ထားပါ။ ငရုတ္သီးပြကို အိုးကင္းတိုက္ပါ။ ငရုတ္ဆံုတြင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ မွ်င္ငါးပိႏွင့္ မန္းက်ည္းရြက္မ်ားကိုေရာ ေထာင္းထားပါ။

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ မွ်င္ငါးပိႏွင့္ မန္းက်ည္းရြက္မ်ားထဲသို႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕ႏွင့္ ဆားတို႕ကို အနည္းငယ္ထည့္ပါ။
ဆီဆမ္းျပီး အသင့္စားသံုးႏိုင္ပါသည္။

မတ္ပဲဟင္းခ်ိဳ
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
မတ္ပဲ ၁၅က်ပ္သား၊ ဆီ ၂ က်ပ္ခြဲသား၊ ပုစြန္ေျခာက္ အနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္/ဟင္းခတ္မႈန္႕ သင့္ရံု၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ဥ၊ ၾကက္သြန္နီ ၂လံုး

ျပင္ဆင္ပံု
မတ္ပဲကို ခဲသလဲေရြး၍ ေရစိမ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီ၊ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ပုစြန္ေျခာက္တို႕ကိုေရာေထာင္းထားပါ။

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
ဆီအိုးတည္ပါ။ ဆီက်က္လွ်င္ ၾကက္သြန္အႏွစ္မ်ားထည့္၍ ဆီသတ္ပါ။
ေရစိမ္ထားေသာ မတ္ပဲမ်ားကို ထည့္ေမႊပါ။
ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕တို႕ပါထည့္ပါ။
ေရအေနေတာ္ထည့္၍ မတ္ပဲႏူးျပီး ေရဆူသည္အထိ အဖံုးအုပ္၍ တည္ထားပါ။
က်က္လွ်င္ အေပါ့၊အငန္ျမည္း၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။

No comments: