Friday, February 13, 2015

ငါးႏုပ္သန္းအိုးကပ္ခ်က္ - ပဲၾကီးဟင္းခ်ိဳ - မရမ္းသီးေထာင္း (မရမ္းျပားသုပ္) - ခရမ္းသီးမီးဖုတ္ အခ်ိဳ (သို႕) အစပ္




ငါးဆိုတာက ကၽြန္ေတာ့္သည္းေျခၾကိဳက္လို႕ဆိုႏိုင္ေသာ အမဲဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ျပီး အခ်ိဳ႕ေသာငါးမ်ားကလြဲလို႕အကုန္စားျဖစ္ပါတယ္။ ေတာင္ေပၚေဒသမွာေနတုန္းက ငါးဆိုတာ သံုးေလးမ်ိဳးပဲ ျမင္ဖူးစားဖူးေနၾကပါ။ ေမြးျမဴေရး ငါးၾကင္း၊ ကကတစ္၊ငါးရံ႕၊ငါးျမင္း သို႕မဟုတ္ ငါးတန္ ဒီေလာက္ ပါပဲ။ အခုခ်က္မည့္ ငါးႏုပ္ငါးသန္းေလးေတြကေတာ့ မရွိမရွားေပါ့ဗ်ာ။ ငါးအိုးကပ္ေလးခ်က္စားမယ္။
 
ပဲၾကီးဟင္းခ်ိဳကေတာ့ အရည္ေသာက္ကေလးခ်က္မယ္။ မရမ္းသီးေထာင္းဆိုေတာ့ ရာသီေပၚစမွာ ပုစြန္ေျခာက္ေလး မွ်င္ငါးပိမီးဖုတ္ေလး ထည့္ေထာင္းမယ္ဗ်ာ။ ေထာပတ္ခရမ္းလို႕ေခၚမလား ခရမ္းသီးအၾကီးေတြကို မီးဖုတ္ျပီးသုပ္မယ္ အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ားကေတာ့ ငရုတ္သီး စိမ္းကို ပါးပါးလွီးထည့္မယ္။ ကဲ ထမင္းျမိန္ၾကေရာ့ သူငယ္ခ်င္းေတြ။ ရခိုင္ - ျမန္မာခ်က္ ခ်က္မွာေနာ့။

ငါးႏုပ္သန္း (သို႕) ငါးတစ္တံုးပုစြန္အိုးကပ္ခ်က္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား

ငါးႏုပ္သန္း(သို႕) ငါးတစ္တံုး ၂၀က်ပ္သား၊ ပုစြန္ ၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၾကက္သြန္နီ ၂ဥစီ၊ ပင္စိမ္း-ရွမ္းနံနံ ၃ပင္စီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂လံုး၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ - ငရုတ္သီးစိမ္းရွည္ ၅ေတာင့္စီ၊ ဆီ ၂က်ပ္သား၊ ဆား-ငံျပာရည္-ဟင္းခတ္မႈန္႔-နႏြင္း အနည္းငယ္စီ၊ မန္က်ည္းမွည့္ ကြမ္းသီးလံုးခန္႕၊ စိမ္းစားငါးပိ လက္မခန္႕။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ငါးတစ္တံုး (သို႕) ငါးႏုပ္သန္းကို ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။ ငါးႏုပ္သန္းဆိုလွ်င္ ပါးဟက္ႏွင့္ အူထုတ္ပါ။ ပုစြန္ေခါင္းျဖဳတ္ထားပါ။
ငါးကို ငံျပာရည္၊ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ နႏြင္းမႈန္႕ နယ္ျပီး ၁၀မိနစ္ခန္႕ႏွပ္ထားပါ။ မန္က်ည္းမွည့္ကို အရည္ေဖ်ာ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီ တစ္ပံုစီ ေထာင္းထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ႏွစ္ျခမ္း ျခမ္းထားပါ။ ငရုတ္သီးေျခာက္ကို မညက္တညက္ေထာင္းထားပါ။
အိုးမကပ္သည့္ ဒယ္အိုးမီးဖိုေပၚတင္ပါ။ အိုးဖင္မွ အေငြ႕တေထာင္းေထာင္းထလွ်င္ ဆီထည့္ပါ။ ဆီက်က္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီက်က္လွ်င္ ၾကက္သြန္နီထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးေျခာက္ ေထာင္းထည့္ပါ။ စိမ္းစားငါးပိ လက္မခန္႕ ထည့္ပါ။
ဆီက်က္လွ်င္ ငါးထည့္ပါ။ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး ဆီျပန္ေအာင္ ခ်က္ပါ။ ဆီျပန္လွ်င္ မန္က်ည္းမွည့္ထည့္ပါ။ အိုးမကပ္ေအာင္ ခဏခဏ အိုးကို လႈပ္ေပးပါ။ အငန္လိုပါက ငံျပာရည္ထည့္ပါ။
ပင္စိမ္းႏွင့္ ရွမ္းနံနံထည့္လိုက္ပါ။ အဖံုးအုပ္ျပီး ငါးမိနစ္ခန္႕ၾကာလွ်င္ အသင့္စားသံုးႏိုင္ပါသည္။ (တစ္ညအိပ္ခန္႕ၾကာမွ စားလွ်င္ ပို၍ စားလို႕ေကာင္းပါသည္။)

ပဲၾကီးဟင္းခ်ိဳ
ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းမ်ား

ပဲၾကီး     ၁၀က်ပ္သား၊ဆီ    ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂လံုး၊ဆူးပုပ္ရြက္ ၁စည္း၊ၾကက္သြန္နီ ၁ဥ၊ဆား၊နႏြင္း သင့္ရုံ

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ပဲၾကီးေရစိမ္ကို ေရျဖင့္ျပဳတ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။ ဆူးပုပ္ရြက္ကို သင္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီဆီသတ္ပါ။ နႏြင္းထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည့္ေမႊပါ။
ပဲျပဳတ္ထားသည္မ်ားကို ေရပါအားလံုး ဆီသတ္အိုးထဲေလာင္းထည့္ပါ။ ဆားထည့္ေမႊပါ။
ေရဆူ၍ ပဲနပ္လွ်င္ အေပါ့အငန္ျမည္း၊ အပ်စ္အက်ဲ အေနေတာ္တြင္ အေပါ့အငန္ျမည္း စားခါနီးမွ ဆူးပုပ္ရြက္ ခတ္၍ ခ်ျပီး သံုးေဆာင္ပါ။

မရမ္းသီးေထာင္း

ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
မရမ္းသီး(အေနေတာ္အရြယ္) - ၅လံုး၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ ၁၀ေတာင့္၊ ပုစြန္ေျခာက္ ၁၀ေကာင္၊ စိမ္းစားငါးပိ ဆီးျဖဴသီးလံုးခန္႕၊ ဆား-ဟင္းခတ္မႈန္႔  လိုသေလာက္။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ငရုတ္သီးေထာင္းပါ။ ငရုတ္သီးညက္လွ်င္ ပုစြန္ေျခာက္ ထည့္ေထာင္းပါ။ ပုစြန္ေျခာက္ညက္ခါနီးတြင္ စိမ္းစားငါးပိ၊ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ ထည့္ပါ။
မရမ္းသီးကို ၂ျခမ္း ျခမ္းထည့္ျပီးေထာင္းပါ။ အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။
ရိုးရွင္းလြယ္ကူသေလာက္ ထမင္းစားအလြန္ျမိန္သည့္ ဟင္းတစ္ခြက္ရရွိပါမည္။ မရမ္းသီးအစား သရက္သီးအစိမ္းႏွင့္လည္း ျပဳလုပ္ စားသံုးႏိုင္ပါသည္။

ခရမ္းသီး မီးဖုတ္သုတ္
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား

ေမာ္လျမိဳင္ ခရမ္းသီး ၃လံုး (သို႕) ေထာပတ္ခရမ္းသီး ၁လံုး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းမီးကင္ျပီး ၁၅ေတာင့္၊ ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္၊ ပုစြန္ေျခာက္ စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ဆား စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္း၊ စိမ္းစားငါးပိ (မီးကင္ျပီး) လက္မခန္႕၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္ ကြမ္းသီးလံုးခန္႕၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊ နံနံပင္ ၅ပင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ ဥ၊ ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး ၂ ဥ။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ခရမ္းသီးကို ေရေဆးအ၀တ္ႏွင့္ သုတ္ျပီး မီးဖုတ္ပါ။ ခရမ္းသီးမီးဖုတ္ကို အက်က္ညီေအာင္ လွန္ေပးပါ။ တစ္လံုးလံုး ဘက္ညီက်က္လွ်င္ မီးဖိုေပၚမွ ထုတ္ထားပါ။
ငရုတ္သီးကို သီတံႏွင့္သီျပီး မီးကင္ပါ။ ငါးပိကို ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕နယ္ျပီး မီးကင္ပါ။ ငရုတ္သီးႏြမ္းလွ်င္ ငရုတ္ဆံုထဲ ငါးပိငရုတ္သီး ေရာေထာင္းပါ။
ပုစြန္ေျခာက္ေထာင္းပါ။ ခရမ္းသီးအျပင္ အေရခြံမ်ားကို ခြာလိုက္ပါ။ ငရုတ္ေထာင္းထဲ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ကို စားပြဲ ၁ဇြန္းက်စီထည့္ပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ခ်င္း ထည့္ေထာင္းပါ။ ငရုတ္သီးေထာင္းညက္လွ်င္ ခရမ္းသီးလွီးထည့္ျပီး နယ္ပါ။ မန္က်ည္းမွည့္ေရေဖ်ာ္ထည့္ပါ။
ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထည့္ပါ။ နံနံပင္ထည့္ပါ။ အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။ အသင့္စားသံုးႏိုင္ပါျပီ။

No comments: