အသားမွာ၀က္ အသီးမွာသရက္တဲ့ ဒီဆိုစကားကို အသက္အရြယ္ရလို႕ ဟင္းခ်က္ၾကည့္ေတာ့မွာပဲ သေဘာေပါက္တယ္။ ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳး ခ်က္မလား ေၾကာ္မလားရတယ္။ အနည္းဆံုး ေရေလးဂ်င္းေလးနဲ႕ဆီခန္းျပဳတ္ဦး စားေကာင္းတယ္ေနာ္။
အခု အညာခ်က္နည္းေတာ့မဟုတ္ ရန္ကုန္မွာခ်က္တဲ့ ၀က္သားကိုပင္စိမ္းနံ႕ေလးသင္းျပီး ခပ္စပ္စပ္ေလးခ်က္၊ ပဲၾကီးကိုႏွပ္၊ ဘူးညြန္႕ကို ဟင္းခ်ိဳအရည္ေသာက္ခ်က္နည္းေလးေတြကိုေ၀မွ်ပါ့မယ္။ အရသာေတြ႕ႏိုင္ ထမင္းျမိန္ႏိုင္ၾကပါေစ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၀က္သား(မိုးခိုသား) - ၂၀ ဆယ္သား (ေရေဆးျပီး ေတာက္ေတာက္စင္း)၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀ျမႊာ (ဓားျပားရိုက္ထားပါ)
ငရုတ္သီးစိမ္း - အေတာင့္ ၂၀ (ေရေဆးျပီး ဓားျပားရိုက္ရန္)
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - စတီးဇြန္းေသး ၁ ဇြန္း
ပင္စိမ္းရြက္ - ၁၀ ပင္ (အရြက္ေျခြျပီး ေရေဆးထားရန္)
ငရတ္သီးအေရာင္မႈန္႕ - အနည္းငယ္
ဆီ - ၂ က်ပ္ခြဲသား
ဆား၊ သၾကား - အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ဟင္းစခ်က္ရန္ အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးရင္ ဆီပူအိုးထဲတြင္ အသင့္ျပင္ဆင္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႕ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္ မႈန္႕ကိုထည့္ ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားႏြမ္းလာရင္ ၀က္သား၊ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ိဳ၊ အငန္ အားလံုးထည့္ျပီး သမႏွံ႕စပ္ေအာင္ေမႊ ေပးျပီး အဖံုးခဏအုပ္ထားပါ။ ၁ မိနစ္ေလာက္ေနရင္ ေရကို ေရေႏြးၾကမ္းပန္းကန္လံုး တစ္လံုးစာေလာက္ထည့္ကာ ေမႊေပးျပီး ျပန္အုပ္ ေပးပါ။ ၀က္သားကို ေတာက္ေတာက္စင္းထားတဲ့အတြက္ အၾကာၾကီးခ်က္စရာ မလိုပါဘူး။ ခဏေလးခ်က္ရံုနဲ႕ အသားႏူးပါတယ္။
ဟင္းအိုး ေရခန္းျပီးဆီျပန္သြားရင္ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕နဲ႕ ပင္စိမ္းရြက္ေလး အုပ္ခတ္လို္က္ပါ။ ပင္စိမ္းနံ႕ေလးသင္းေနတဲ့ ၀က္ပင္စိမ္း အစပ္ခ်က္ဟင္း က်က္ပါျပီ။
ပဲၾကီးႏွပ္ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ပဲၾကီး(စိမ္းစိမ္းႏုႏု) အခြံႏႊာျပီးသား - ၂၀ ဆယ္သား (ေရေဆးသန္႕စင္ထားရန္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ျမႊာ (မညက္တညက္ ေထာင္းထားရန္)
ၾကက္သြန္နီ - ၃ ဥ (အခြံႏႊာပါးပါးလွီးထားရန္)
ဆား၊သၾကား၊နႏြင္း - အနည္းငယ္
ပထမဆံုး ဆီပူအိုးထဲတြင္ နႏြင္း၊ ၾကက္သြန္နီ ထည့္၍ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ား ေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ ဆယ္ထားပါ။ က်န္ဆီမ်ားထဲတြင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုထည့္ ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား အနည္းငယ္ႏြမ္းသြားလွ်င္ ပဲၾကီး၊ ဆား၊ သၾကားတို႕ကိုထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊ၍ ေရစတီးဇြန္းၾကီး ၁ဇြန္း ထည့္ေမႊျပီး မီးေအးေအးျဖင့္ႏွပ္ပါ။ ပဲၾကီးမ်ား ႏူးအိျပီး ဆီျပန္လာရင္ အရသာျမည္းကာ ပန္းကန္ တစ္ခ်ပ္တည္းထည့္ျပီး ၾကက္သြန္နီေၾကာ္မ်ား အေပၚမွျဖဴးျပီးရင္ သံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။
ဘူးညြန္႕ဟင္းခ်ိဳ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ဘူးညြန္႕ႏုႏု - ၁စည္း (အရြက္မ်ားေျခြျပီး ပိုင္းျဖတ္ေရေဆးထားရန္)
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ - စတီးဇြန္းေသး ၁ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ျမႊာ (အခြံႏႊာထုေထာင္းထားရန္)
ဆား၊ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္စီ
အခ်ိဳအရသာအတြက္ - ၾကက္သားမႈန္႕(သို႕)သင္ႏွစ္သက္ရာအခ်ိဳပစၥည္း အနည္းငယ္
အေနေတာ္ ဒန္အိုးထဲတြင္ ေရ ႏို႕ဆီဘူး ၄/၅ဘူးခန္႕ထည့္၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ အသားမႈန္႕ အားလံုးထည့္ ျပီးတည္ပါ။ ဟင္းရည္ဆူပြက္လာျပီး အရြက္မ်ား အစိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီဆိုရင္ အရသာျမည္း၍ သံုးေဆာင္ပါ။
မွတ္ခ်က္ - အရည္ေသာက္ဟင္းရည္ခ်က္ရာတြင္ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ မသံုးဘဲ ငါးအသားကိုလည္း သံုးႏိုင္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment