Thursday, January 12, 2012

ဘဲဥပုစြန္ေျခာက္ႏွပ္,ပုစြန္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေၾကာ္,၀က္ေခါက္ဟင္းခ်ိဳ

ဇန္န၀ါရီလအတြက္ ဆရာမလမင္းမိုမိုခ်က္ျပဳတ္ေပးတာက ဘဲဥကို ပုစြန္ေျခာက္နဲ႕ႏွပ္တာရယ္၊ ပုစြန္နဲ႕ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေၾကာ္ေလး စီစဥ္ျပီး ဟင္းအရည္ကိုေတာ့ လြယ္ကူျမန္ဆန္အရသာရွိတဲ့ ၀က္ေခါက္ဟင္းခ်ိဳေလး ခ်က္ေပးလိုက္ပါတယ္။

ဘဲဥပုစြန္ေျခာက္ႏွပ္

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

ဘဲဥ ၁၀လံုး၊ ဆီ ငါးက်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ သံုးဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးျမႊာ၊ ငါးပိစိမ္းစား လက္တစ္ဆစ္ခန္႕၊ ငရုတ္သီး အၾကမ္းဖတ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ရွမ္းနံနံ ငါးရြက္ေျခာက္ရြက္၊ ပုစြန္ငံျပာရည္ အနည္းငယ္။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ မိနစ္ ၂၀ခန္႕

- ဘဲဥ ၁၀လံုးကိုျပဳတ္ထားခ်ိန္မွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီတို႕ကို ပါးပါးလွီး ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားပါ။ ပုစြန္ေျခာက္ကို စားပြဲတင္ဇြန္းႏွစ္ဇြန္း စာေထာင္းထားပါ။ (အႏွစ္မ်ားခ်င္ရင္ ၾကက္သြန္နဲ႕ ပုစြန္ေျခာက္ကို ပိုထည့္ပါ။)

- ဆီပူပူမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီ ေတာက္ေတာက္စဥ္းကို ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ဖတ္မ်ား ကြၽမ္းျပီးနီေရာင္သန္းလွ်င္ ငါးပိစိမ္းစားေလးကို ေရ ေဖ်ာ္ထည့္ပါ။ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ထည့္ပါ။ ေျခာက္ေျခာက္ေလးျဖစ္လာရင္ မီးဖိုမီးခဏပိတ္ထားပါ။

- ဘဲဥျပဳတ္က်က္ေလာက္ရင္ ေရစိမ္အခြံႏႊာပါ။ အႏွစ္မ်ပ္ကေအာင္ အပ္ခ်ည္ၾကီဳးေလးသံုးျပီး ဘဲဥကိုျခမ္းပါ။ ခုနဒယ္အိုးထဲက ၾကက္သြန္၊ ပုစြန္ေျခာက္အႏွစ္မ်ားအေပၚ ဘဲဥမ်ားကိုေမွာက္ထည့္ပါ။ ရွမ္းနံနံ ပါးပါးလွီးထည့္ပါ။ ေရအနည္းငယ္မွ်ထည့္ေပးျပီး ငံျပာရည္ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ အေနေတာ္ထည့္ပါ။ ေရခန္းလာလွ်င္ ဘဲဥမ်ားကိုလွန္ပါ။ ခဏဆက္ခ်က္ပါ။ ဆီျပန္ျပီဆိုလွ်င္ အိုးခ်ႏိုင္ပါျပီ။ ပန္းကန္ျပင္တဲ့အခါ ဘဲဥကို ေအာက္ကခင္းျပီး အႏွစ္မ်ားကို အေပၚဘက္မွႏွံ႕ေအာင္ ျဖဴးျပီးျပင္ဆင္ႏိုင္ပါတယ္။

ပုစြန္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေၾကာ္

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

ပုစြန္ ၁၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးျမႊာ၊ ဘုိစားပဲ ငါးက်ပ္သား၊ ပန္းငရုတ္ပြ တစ္ေတာင့္၊ မုန္႕ညႇင္းထုပ္ သံုးေလးရြက္ခန္႕၊ ေျပာင္းဖူး ခပ္ေသးေသး အဖူးတစ္၀က္၊ ဆီ ႏွစ္က်ပ္သား၊ ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ ၁၅မိနစ္

- ပုစြန္ကိုအခြံခြာ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕တို႕နဲ႕ နယ္ထားပါ။ ေျပာင္းဖူးကိုျပဳတ္ျပီး အေစ့ေျခြထားပါ။ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ျပီးသား၀ယ္ရင္ ပိုျပီးလြယ္ကူျမန္ ဆန္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးျမႊာကိုထုျပီး ဆီပူမွာ ဆီသတ္ပါ။

- ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ပန္းငရုတ္ပြ၊ ဘုိစားပဲ၊ မုန္ညင္းထုပ္တို႕ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ေျပာင္းဖူးေစ့ထည့္ပါ။ အသီးအရြက္မ်ား ခပ္စိမ္းစိမ္းက်က္ရင္ ဒယ္အိုးမွာ ေဘးကပ္ျပီး အလယ္မွာ ပုစြန္ကိုထည့္ေၾကာ္ပါ။ ပုစြန္နီေရာင္သန္းရုံဆိုရင္ရပါျပီ။

- ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားနဲ႕ ျပန္ေရာေမႊလိုက္ပါ။ အေပါ့အငန္ျမည္းၾကည့္လို႕ အငန္လိုိရင္ ဆားနည္းနည္းထည့္ျပီးတဲ့အခါ ငရုတ္ေကာင္း မႈန္႕ျဖဴးျပီး အိုးခ်လို႕ရပါျပီ။ ပူပူေလးသံုးေဆာင္ပါ။

၀က္ေခါက္ဟင္းခ်ိဳ

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

၀က္ေခါက္ေၾကာ္အထုပ္ၾကီး တစ္ထုပ္၊ ေကာ္မႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ တစ္ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ငါးေတာင့္၊ ေရွာက္ရြက္ ငါးရြက္ေျခာက္ရြက္၊ နံနံပင္ အနည္းငယ္၊ ဆားနည္းငယ္။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ ၁၅မိနစ္

- သေရစာအျဖစ္စားတဲ့ ၀က္ေခါက္ေၾကာ္ အထုပ္ေလးေတြကို အသံုးျပဳတာပါ။ေရေႏြးဆူလာေအာင္တည္ျပီး ၀က္ေခါက္မ်ားကို အေန ေတာ္ ခ်ိဳးျဖတ္ထည့္ပါ။

- ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားကို ေလးစိတ္ကြဲ ထုျပီးထည့္ပါ။ ေကာ္မႈန္႕၊ ဆားတို႕ကို ေရေအးနဲ႕ေဖ်ာ္ပါ။ ၀က္ေခါက္မ်ား ႏူးေပ်ာ့လာရင္ ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ေကာ္ရည္ေလာင္းထည့္ျပီးေမႊပါ။ အရည္ေလး မက်ဲမပ်စ္ျဖစ္လာရင္ ေရွာက္ရြက္၊နံနံပင္ထည့္ျပီး အေပါ့အငန္ျမည္းခ်ရံုပါပဲ။

- လြယ္ကူသက္သာျပီး အရသာတစ္မ်ိဳးဆန္းတဲ့ ၀က္ေခါက္ဟင္းခ်ိဳကို ပူပူေလးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

No comments: