ကြၽန္ေတာ္တို႕ ျမန္မာလူမ်ိဳးအေတာ္မ်ားမ်ားဟာ ဆန္ကိုအေျခခံ အစားအစာအေနနဲ႕ ပင္တိုင္စားတတ္ၾကတာမ်ားပါတယ္။ ဘာၾကီးပဲစား လိုက္စားလိုက္ ထမင္းမွမစားလိုက္ရရင္ ဗိုက္ျပည့္တယ္လို႕ကိုမထင္မိတာအမွန္ပါပဲ။ ထမင္းကို ဟင္းမ်ိဳးစံုနဲ႕စား၊ ထမင္းကို ပဲျပဳတ္ေလး နဲ႕နယ္ဆီေလးဆမ္းစား၊ ထမင္းေၾကာ္စား၊ အလြယ္တကူ အစာပလာရွိရင္ သုပ္စား စသျဖင့္ေပါ့ေနာ္။
ကြၽန္ေတာ္အခုေျပာျပမယ့္အစားအစာက ထမင္းသုပ္တစ္ပြဲအေၾကာင္းပါ။ ထမင္းကိုသုပ္စားၾကရမွာ နယ္ေျမေဒသ တိုင္းရင္းသားလူမ်ိဳး အလိုက္သုပ္စားပံုျခင္း ကြဲျပားတတ္ၾကပါတယ္။ ဆိုလိုတာက ဗမာသုပ္နဲ႕ ရွမ္းျပည္ကသုပ္တဲ့ ထမင္းသုပ္မတူပါဘူး။ တဖန္ ရန္ကုန္ ထမင္းသုပ္နဲ႕ ျပည္ကထမင္းသုပ္ကမတူျပန္ပါဘူး။
အခု စာေရးသူ မင္းသန္႕ဦး(ေတာင္ၾကီး) ရဲ႕ ရွမ္းျပည္နယ္ေတာင္ပိုင္း အင္းဓေလ့ အစားအစာမ်ား ေဆာင္းပါးထဲက မိုင္းေသာက္ ေက်ာက္ နီ ထမင္းသုပ္အေၾကာင္း ျပန္ကူးေရးျပမွာပါ။ ရွမ္းျပည္နယ္မွ ဓေလ့တစ္ခုရွိတာက ငါးရက္တစ္ေစ်းဆိုတဲ့ဓေလ့ပါပဲ။ ေစ်းေန႕က်မွ ၀ယ္ျခမ္း လိုတာကို ၀ယ္ျခမ္းႏိုင္တာေၾကာင့္ လြယ္ကူတဲ့ထမင္းကိုသုပ္ကာ လာတဲ့ဧည့္သည္ကိုေကြၽးႏိုင္တာပါ။ ထမင္းျဖဴျဖဴမွာ ေျမပဲဆန္ေၾကာ္ နီနီေလးေတြ ခပ္က်ဲက်ဲ ျပန္႕က်ဲလို႕ဆိုေတာ့ အျမင္လည္းလွ အဟာရလည္းျဖစ္တာေပါ့ေနာ္။
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား။ ။ အေျခခံလိုအပ္ခ်က္မွာ ထမင္းျဖစ္သည္။ ေျမပဲဆန္ အခြံနီကို သံုး၏။ အလံုးပုေသးေသးေလးေပမယ့္ အဆီ ဓာတ္မ်ားျပီး ခ်ိဳဆိမ့္ အရသာေလးသည္။ ဆားႏွင့္ပဲပုပ္ခ်ပ္ရွိလွ်င္ အလြယ္တကူစီမံႏိုင္ျပီျဖစ္သည္။ထမင္းအျဖဴထည္မဟုတ္ဘဲ ၾကက္သြန္ ျဖဴ ဆီက်က္ကို နႏြင္းမႈန္႕ကူလိုက္ပါက ေရႊထမင္းျဖစ္ျပီ။ အနံ႕အတြက္ ဒံေပါက္ မဆလာ နည္းနည္းသံုးႏိုင္သည္။ မဆလာသံုးလွ်င္ ပဲပုပ္ ေၾကာ္ႏွင့္ တြဲဖက္ မေပးပါ။ သရက္ခ်ဥ္သနပ္၊ သံပရာသနပ္တို႕ျဖင့္ တြဲဖက္ေပးႏိုင္ပါသည္။
(၁) ဆန္ေကာင္းေကာင္းႏို႕ဆီဘူး တစ္ဘူးခ်က္ ထမင္းဆိုလွ်င္ လူၾကီးႏွစ္ဦး၀ေလာက္၏။ ထမင္းရည္ ငွဲ႕ခ်က္ပါ။ ထမင္းအေနအထား နည္းနည္းေတာင့္လွ်င္ ပိုေကာင္း၏။ ေကာ့စင္းေနေသာ ထမင္းသည္ အေနေတာ္ျဖစ္ပါသည္။
(၂) ေျမပဲဆန္ အခြံနီ၊ ႏို႕ဆီဘူး တစ္၀က္ဆိုသင့္ျပီ။ ေၾကာ္နည္းလို၏ ဆီစိမ္းျမႇဳပ္ရံုထည့္၍ မီးဖိုေပၚ ဒယ္အိုးတင္ပါ။ ဆီပူကာ က်က္လာ ခ်ိန္၊ ေျမပဲဆန္ တေျဖာက္ေျဖာက္ အသံျမည္လာ၏ ျမည္သံေပ်ာက္ခ်ိန္ အျမန္ဆယ္ပါ။ (ေႏွးလွ်င္ မီးတူး ခါးျခစ္သြားမည္) အေအးခံပါ။ ၾကြပ္ရြေမႊးျမ အရသာဆိမ့္ေသာ ေျမပဲေၾကာ္ကို ရပါမည္။
(၃) ဆီစိမ္း အသင့္အတင့္ႏွင့္ ဆားအနည္းငယ္ လိုမည္။
(၄) ပဲပုပ္ႏွင့္ ငရုတ္သီး ၾကိဳက္တတ္သူတို႕အဖို႕ ျဖည့္စြက္ေပးပါ။
ျပဳလုပ္နည္း။ ။ ထမင္းပူပူကို အေငြ႕ေသရံု ေခတၲက်င္းျဖန္႕ထားပါ။ ပူလြန္းလွ်င္ ေျမပဲဆန္ေၾကာ္ မၾကြပ္ရြဘဲ ပ်ဥ္းတြဲ ေပ်ာ့သြားလိမ့္မည္။ ဆားသင့္ရံုႏွင့္ ဆီစိမ္းဆမ္းကာ ႏွံ႕ေအာင္ ဆြေပးပါ။ ေျမပဲဆန္ေၾကာ္ကို ထမင္းေပၚ ျဖန္႕က်ဲတင္ေပးပါ။ ပဲပုပ္ခ်ပ္ေၾကာ္ႏွင့္ ငရုတ္သီးလံုးပြ ေၾကာ္တို႕ျဖင့္ အလြန္မွလိုက္ဖက္လွ၏ မိုးလြတ္ေရႊဖီလက္ဖက္ေျခာက္ေလွာ္ ေမႊးျမခါးခါးကို ေရေႏြးဆူဆူမွာခပ္လ်က္ အရည္က်ခ်ိန္မွ ပူပူ မႈတ္ေသာက္ပါ။ ေဆြမ်ိဳးေမ့ေစရမည္။ ဆာေလာင္ေနခ်ိန္ဆို ပို၍ အရသာထူး၏။
ျပင္ဆင္ပံု
ျပင္ဆင္တာကေတာ့ ေထြေထြထူးထူးမရွိပါဘူး။ ထမင္းပန္ကန္းျပားတြင္ အထက္ပါအတိုင္း ေက်ာက္နီထမင္းသုပ္၍တည္ခင္း ေကြၽးေမြး ႏိုင္ပါျပီ။အျမင္တြင္ မ်က္စိပသာဒရွိေစရန္ ထမင္းကို ဆီစိမ္းႏွင့္ ေရြးခ်ယ္စီမံလွ်င္ ေၾကြပန္းကန္ျပား အေရာင္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ပါရွိလွ်င္ ပိုေကာင္း ပါတယ္။ ပန္းကန္ထိပ္တစ္ေနရာေတြ ပဲပုပ္ခ်ပ္ေၾကာ္ႏွင့္ ငရူတ္သီး လံုးပြေၾကာ္ ျဖည့္စြက္ေပးရန္သာျဖစ္သည္။
အကယ္၍ နႏြင္းဆီသတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီက်က္ ၀ါ၀ါကိုအသံုးျပဳပါက ေၾကြပန္းကန္ျပား အျဖဴေရာင္ျဖစ္သင့္ သည္။အေရာင္အဆင္အျပင္ ကလည္း ဆြဲေဆာင္မႈတစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ အနံ႕အတြက္ ဆီစိမ္းနံ႕ေမႊးေမႊး သို႕မဟုတ္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီက်က္ကိုသံုးျခင္းျဖစ္၏။ ဆားကို အေနေတာ္ထည့္သင့္သည္။ (ငရုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္တဲ့ဆီ ဒါမွမဟုတ္ ငရုတ္သီးမႈန္႕(အေရာင္တင္) ေၾကာ္ထားတဲ့ဆီနဲ႕ ထမင္းကိုဆြေပး ရင္ အနီေရာင္သမ္းတဲ့ ထမင္းကိုရမယ္။ ငရုတ္သီးအစပ္ၾကိဳက္သူမ်ားအတြက္ေပါ့ေနာ္။)
ထမင္းပန္းကန္နီေရာင္ေပၚမွာ ေျမပဲဆန္ေၾကာ္ နီနီေလးေတြၾကဲထားေတာ့ ေက်ာက္နီထမင္းသုပ္ေပါ့။ ပဲသီးေတာင့္ကို အစိမ္းေရာင္မပ်က္ ေအာင္ ေရေႏြးေဖ်ာျပီး ေျမပဲဆန္ေၾကာ္အစားသံုးူမယ္ဆိုရင္ ထမင္းျဖဴေပၚမွာ ပဲသီးစိမ္းေလးေတြနဲ႕ ျမထမင္းသုပ္ျဖစ္ေရာေပါ့။
ကဲပါေလ...ထမင္းသုပ္နည္းေလးက အေထြအထူးမဟုတ္ပါဘူး။ ပါတဲ့ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကလည္း အဆန္းအျပားမဟုတ္ပါ။ ဒါေပမဲ့ ကိုယ္ အခ်ိဳသုပ္စားမလား အစပ္သုပ္စားမလား ဘယ္လိုမ်ိဳးျပင္ဆင္စားမလဲဆိုတာကိုသာစဥ္းစားရမွာပါ။ ထမင္းေလးသုပ္ ပဲပုပ္ခ်ပ္ေၾကာ္ေလး၊ ငရုတ္သီးပြလံုးေၾကာ္ေလးပန္းကန္ေဘးမွာပံု၊ ေရႊဖီမုိးလြတ္ လက္ဖက္ေျခာက္ေရေႏြးၾကမ္းပူပူေလးကိုမႈတ္ေသာက္ သရက္ခ်ဥ္ေလးျဖစ္ ျဖစ္ သံပရာသီးသနပ္ေလးပဲျဖစ္ျဖစ္ တြဲဖက္စားလိုက္ရင္ အေတာ္ေကာင္းမယ့္ ထမင္းသုပ္ေလးျဖစ္မွာပါေနာ္။
အဓိကလိုအပ္တာက ျပင္ဆင္မယ့္သူရဲ႕လက္မွန္းအခ်ိန္အဆပဲျဖစ္မွာပါ။
သူငယ္ခ်င္းတို႕ကို ထမင္းသုပ္မ်ိဳးစံုနည္းအေထြေထြေျပာျပခဲ့တာ ဒီတစ္ခါေတာ့ ခပ္ရိုးရုိးေလးနဲ႕ ခံတြင္းျမိန္ေစမယ့္ ရွမ္းျပည္ေတာင္ပိုင္းက ထမင္းသုပ္ေလးကို စားၾကည့္ၾကပါဦးလို႕...ေနာ္။
ဇာနည္
Credit: အနာမယက်န္းမာေရးမဂၢဇင္း (အမွတ္ ၈၅၊ ဇန္န၀ါရီ၊ ၂၀၁၂ခုႏွစ္) ပါ မင္းသန္႕ဦး (ေတာင္ၾကီး) ရဲ႕ ရွမ္းျပည္နယ္ေတာင္ပိုင္း အင္းဓေလ့ အစားအစာမ်ား ေဆာင္းပါးထဲမွ
No comments:
Post a Comment