ပိန္းဥေအာ္ေကြ႕ၾကည္လုပ္နည္း
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား~
ပိန္းဥ - ၁၀က်ပ္သား
ေမႊး ဆန္စိမ္းမႈန္႔ - ၁ထုပ္
ေမႊး ေကာ္မႈန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း၂ဇြန္း
ပုဇြန္ေျခာက္ - အနည္းငယ္
ဆား - အနည္းငယ္
အရသာမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
သၾကား - ၁ဇြန္း တို႔လိုအပ္ပါတယ္။
-ပထမဦးစြာပိန္းဥမ်ားကိုအခြံခြာေရေဆးၿပီးအတံုးငယ္ေလးမ်ားတံုးထားပါ။
-ဆန္မႈန္႔နဲ႔ေကာ္မႈန္႔တို႔ကိုေရႏို႔ဆီဗူးတစ္ဝက္သာသာနဲ႔မပ်စ္မက်ဲေဖ်ာ္ထားပါ။
-ဒယ္အိုးထဲပိန္းဥမ်ားထည့္ပုဇြန္ေျခာက္ကိုေရေဆးထည့္ ဆား အရသာမႈန္႔ သၾကား
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔တို႔ထည့္ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ၿပီးပိန္းဥမႏူးမျခင္းေရနဲနဲစီထပ္ထည့္၍ျပဳတ္ပါ။ႏူးခါနီးက်ပိန္းဥေလးေတြေက်ေအာင္ေျခေပးပါ။
-ပိန္းဥႏူးလၽွင္ေဖ်ာ္ထားသည့္ဆန္မႈန္႔နဲ႔ေကာ္မႈန္႔ထည့္မီးအားေလၽွာ့ခ်ၿပီးေမႊေပးပါ။
-ေရခမ္းၿပီးပ်စ္ခဲလာလၽွင္ဆီသုတ္ထားသည့္မိမိေပါင္းမယ့္ခြက္ထဲထည့္ဇြန္းဖင္ကိုဆီေလးသုတ္ၿပီးဖိထည့္ေပးပါ။
ၿပီးလၽွင္ေပါင္းမယ့္အိုးထဲေအာက္ကေရခံ၍စကာေပၚခြက္မ်ားစီထည့္ၿပီးပံုထဲကအတိုင္းခြက္ကိုအဖံုးအုပ္၍မိနစ္၄၀ခန္႔ေပါင္းပါ။
-ၿပီးလၽွင္အေအးခံ၍လိုသလိုလွီးျဖတ္ေၾကာ္စားႏိုင္ပါၿပီ။
-ပုဇြန္ေျခာက္နံ႔သင္းသင္းေလးနဲ႔ေအာ္ေကြ႕ၾကည္ေလးအရမ္းစားေကာင္းပါတယ္႐ွင့္။
-မုန္လာဥ ၊ ေရႊဖရံုသီးတို႔နဲ႔လည္းပိန္းဥအစားလုပ္ႏိုင္ပါသည္သၾကားထည့္စရာမလိုပါ။
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္
မိုးသႏၱာ
အုန္းႏို႔မ်ားမ်ားနဲ႔ သာကူျပင္
လတ္တေလာနာမည္ႀကီးေနတာကို ကိုယ္တိုင္ပဲ လုပ္စားလိုက္ေတာ့တယ္။
1. အုန္းသီး 2 လံုး ( ဦးေရညႇစ္ၿပီး ဖယ္ထား....က်န္တဲ့အုန္းသီးဖတ္ေတြကို 3 ေရညႇစ္) 2400 Kyats
2. သာကူေစ့ ( 15 က်ပ္သားခန္႔) 800 Kyats
3.သၾကား ( 25 သားခန္႔) 250 kyats
4.ဂ်ံဳမႈန္႔ ( ထမင္းစားဇြန္း 5 ဇြန္း) 200 kyats
5.ေထာပါတ္ ထမင္းစားဇြန္း 4 ဇြန္း ( မုန္႔ဖုတ္မယ့္ဗန္းထဲသုတ္ထားပါ)
6.ႏို႔စိမ္း ဘူးတဝက္ - 500 က်ပ္
**အုန္းသီး 3 ေရညႇစ္ထားတာကိုတည္ၿပီး ဆူလာရင္ သၾကား 10 သား ၊ ဆား လက္ဖက္ဇြန္တဇြန္း ၊ သာကူေစ့ထည့္က်ိဳ
**အျဖဴဆံေလးေတြ မေပ်ာက္တေပ်ာက္အထိက်ိဳၿပီး ေထာပါတ္သုတ္ထားတဲ့ဗန္းထဲ ညီေအာင္ေလာင္ထည့္ၿပီး အေအးခံ
**အုန္းႏို႔ဦးေရ ၊ ႏို႔စိမ္း ၊ သၾကားလက္က်န္ ၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ 1 ဇြန္း ၊ ဂ်ံဳေရေဖ်ာ္ တို႔ကိုပ်စ္ေနတဲ့အထိ က်ိဳ..
**ကပ္တတ္လို့ မၾကာခဏေမႊးေပးပါ
**ပ်စ္ခဲလာရင္ အေအးခံထားတဲ့ သာကူျပင္ေပၚေလာင္းထည့္ၿပီး Ovan ထဲ 20 min ထည့္ဖုတ္ပါတယ္ ( 200'C)
အေအးခံ....လွီး။
**ကြၽန္မ ဂ်ံဳမႈန႔္ထည့္နည္းသြားလို႔ အေပၚ အုန္းႏို႔တထပ္က အနည္းငယ္ေပ်ာ့သြားပါတယ္။ ကြၽန္မအေနနဲ႔ေတာ့ အေနေတာ္ပါပဲ။ခပ္မာမာေလးျဖစ္ခ်င္ရင္ ဂ်ံဳမႈန္႔ ပိုထည့္ပါ။
ဂ်ံဳမႈန္႔မပါ အုန္႔ႏို႔ႀကီးသာဆိုရင္ မာဖို႔မလြယ္ဘူးထင္လို႔ ဂ်ံဳမႈန္႔ထည့္သံုးရတာပါ။
အိမ္ကသူေတြကေတာ့ very good လို႔ေျပာပါတယ္။
ကုန္က်စရိတ္ ခန္႔မွန္းေျခ 5000 ေလာက္ပဲ႐ွိၿပီး 2 ဗန္းရပါတယ္။
လက္စမိုင္
လက္စမိုင္ ၅၀သား
အုန္းသီး ၅ လုးံ
သၾကား ၅၀သား
ေထာပတ္ ၅က်ပ္သား
ေျမပဲေလွာ္ ၁၀သား
သီဟိုဠ္ေစ့ ၂၀သား
အုန္းသီးအႏု ၁လုးံ
ဆား စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ေရ. ၁၅လီတာ
ႏို႔စိမ္း ၂ဘူး
လက္စမိုင္ ဆိုတာ ဂ်ဳံကို စက္န႔ဲ အမ်ွင္ျဖစ္ေအာင္လုပ္ထားတ့ဲ စမိုင္မဟုတ္ဘဲ။ ဂ်ဳံကို ေရန႔ဲနယ္ ရလာတ့ဲ ဂ်ဳံသားကို ပြလာေအာင္ခဏထားၿပီး လက္ကေလးနဲ႔. ပြတ္ၿပီး စမိုင္အေစ့ေလးေတြရလာေအာင္လွိမ့္ ဂ်ဳံမႈန္႔နဲ႔. ျပန္သမေအာင္ေမႊၿပီး ေနပူလွမ္းထားတ့ဲ စမိုင္အေစ့ေလးေတြပါ လုပ္ရတာ လက္၀င္လြန္းလွပါတယ္။
လက္စမိုင္ေလးေတြကို နီေရာင္သမ္းလာေအာင္ ေလွာ္ထားပါ။
အုန္းသီး၅လုးံကို ျခစ္ၿပီး ေရ၁၅လီတာနဲ႔. အုန္းရည္ညႇစ္ထားၿပီး ဆူေအာင္က်ိဳထားပါ။
အုန္းသီးႏုႏုတလုးံကို အခြံခြာၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
ေျမပဲေလွာ္ အခြံခြၽတ္ၿပီး သန္႔စင္ထားပါ။
သီဟိုဠ္ေစ့ ေရေႏြးေလးႏွင့္ေဆးၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
အုန္းေရ၁၅လီတာ ႏွင့္ ႏို႔စိမ္း၂ဘူးကို ဆူေအာင္တည္ၿပီး ဆူလာလ်ွင္ သၾကား ဆား အုန္းသီးအႏုလွီးထားတာ ေျမပဲ သီဟိုဠ္ေစ့ အားလုးံေရာထည့္ပါ ျပန္ၿပီး ပြက္ပြက္ဆူလာလ်ွင္ လက္စမိုင္ေလွာ္ၿပီးသားမ်ားထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ေထာပတ္၅က်ပ္သားကို အပူေပးထားၿပီး စမိုင္အိုးထဲသို႔ထည့္ပါ။
လက္စမိုင္ေလးမ်ား အုန္းရည္အိုးထဲ ထည့္ၿပီး ၁၀မိနစ္ခန္႔အၾကာတြင္ မီးဖိုေပၚမွခ်ၿပီး အိုးအဖုးံဖုးံေပးထားပါ။
မီးဖိုေပၚ. ဆက္တင္ထားလ်ွင္ လက္စမိုင္ေလးမ်ား ေပ်ာ္သြားမွာ စိုး၍ျဖစ္ပါတယ္။
မီးဖိုေပၚမွ ေအာက္ခ်ၿပီး ၁၅မိနစ္ခန္႔အၾကာတြင္ လက္စမိုင္ေလးမ်ား ႏူးအိေနၿပီ ျဖစ္လို႔. စားသုးံလို႔ရပါၿပီ။
[ကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္သူ သြ႔ဲဦးမြန္ ThweooMon]
*** စား/ခ်က္ Group မွ ကူးယူေဖာ္ျပျခင္း ျဖစ္သည္။
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား~
ပိန္းဥ - ၁၀က်ပ္သား
ေမႊး ဆန္စိမ္းမႈန္႔ - ၁ထုပ္
ေမႊး ေကာ္မႈန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း၂ဇြန္း
ပုဇြန္ေျခာက္ - အနည္းငယ္
ဆား - အနည္းငယ္
အရသာမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
သၾကား - ၁ဇြန္း တို႔လိုအပ္ပါတယ္။
-ပထမဦးစြာပိန္းဥမ်ားကိုအခြံခြာေရေဆးၿပီးအတံုးငယ္ေလးမ်ားတံုးထားပါ။
-ဆန္မႈန္႔နဲ႔ေကာ္မႈန္႔တို႔ကိုေရႏို႔ဆီဗူးတစ္ဝက္သာသာနဲ႔မပ်စ္မက်ဲေဖ်ာ္ထားပါ။
-ဒယ္အိုးထဲပိန္းဥမ်ားထည့္ပုဇြန္ေျခာက္ကိုေရေဆးထည့္ ဆား အရသာမႈန္႔ သၾကား
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔တို႔ထည့္ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ၿပီးပိန္းဥမႏူးမျခင္းေရနဲနဲစီထပ္ထည့္၍ျပဳတ္ပါ။ႏူးခါနီးက်ပိန္းဥေလးေတြေက်ေအာင္ေျခေပးပါ။
-ပိန္းဥႏူးလၽွင္ေဖ်ာ္ထားသည့္ဆန္မႈန္႔နဲ႔ေကာ္မႈန္႔ထည့္မီးအားေလၽွာ့ခ်ၿပီးေမႊေပးပါ။
-ေရခမ္းၿပီးပ်စ္ခဲလာလၽွင္ဆီသုတ္ထားသည့္မိမိေပါင္းမယ့္ခြက္ထဲထည့္ဇြန္းဖင္ကိုဆီေလးသုတ္ၿပီးဖိထည့္ေပးပါ။
ၿပီးလၽွင္ေပါင္းမယ့္အိုးထဲေအာက္ကေရခံ၍စကာေပၚခြက္မ်ားစီထည့္ၿပီးပံုထဲကအတိုင္းခြက္ကိုအဖံုးအုပ္၍မိနစ္၄၀ခန္႔ေပါင္းပါ။
-ၿပီးလၽွင္အေအးခံ၍လိုသလိုလွီးျဖတ္ေၾကာ္စားႏိုင္ပါၿပီ။
-ပုဇြန္ေျခာက္နံ႔သင္းသင္းေလးနဲ႔ေအာ္ေကြ႕ၾကည္ေလးအရမ္းစားေကာင္းပါတယ္႐ွင့္။
-မုန္လာဥ ၊ ေရႊဖရံုသီးတို႔နဲ႔လည္းပိန္းဥအစားလုပ္ႏိုင္ပါသည္သၾကားထည့္စရာမလိုပါ။
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္
မိုးသႏၱာ
အုန္းႏို႔မ်ားမ်ားနဲ႔ သာကူျပင္
1. အုန္းသီး 2 လံုး ( ဦးေရညႇစ္ၿပီး ဖယ္ထား....က်န္တဲ့အုန္းသီးဖတ္ေတြကို 3 ေရညႇစ္) 2400 Kyats
2. သာကူေစ့ ( 15 က်ပ္သားခန္႔) 800 Kyats
3.သၾကား ( 25 သားခန္႔) 250 kyats
4.ဂ်ံဳမႈန္႔ ( ထမင္းစားဇြန္း 5 ဇြန္း) 200 kyats
5.ေထာပါတ္ ထမင္းစားဇြန္း 4 ဇြန္း ( မုန္႔ဖုတ္မယ့္ဗန္းထဲသုတ္ထားပါ)
6.ႏို႔စိမ္း ဘူးတဝက္ - 500 က်ပ္
**အုန္းသီး 3 ေရညႇစ္ထားတာကိုတည္ၿပီး ဆူလာရင္ သၾကား 10 သား ၊ ဆား လက္ဖက္ဇြန္တဇြန္း ၊ သာကူေစ့ထည့္က်ိဳ
**အျဖဴဆံေလးေတြ မေပ်ာက္တေပ်ာက္အထိက်ိဳၿပီး ေထာပါတ္သုတ္ထားတဲ့ဗန္းထဲ ညီေအာင္ေလာင္ထည့္ၿပီး အေအးခံ
**အုန္းႏို႔ဦးေရ ၊ ႏို႔စိမ္း ၊ သၾကားလက္က်န္ ၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ 1 ဇြန္း ၊ ဂ်ံဳေရေဖ်ာ္ တို႔ကိုပ်စ္ေနတဲ့အထိ က်ိဳ..
**ကပ္တတ္လို့ မၾကာခဏေမႊးေပးပါ
**ပ်စ္ခဲလာရင္ အေအးခံထားတဲ့ သာကူျပင္ေပၚေလာင္းထည့္ၿပီး Ovan ထဲ 20 min ထည့္ဖုတ္ပါတယ္ ( 200'C)
အေအးခံ....လွီး။
**ကြၽန္မ ဂ်ံဳမႈန႔္ထည့္နည္းသြားလို႔ အေပၚ အုန္းႏို႔တထပ္က အနည္းငယ္ေပ်ာ့သြားပါတယ္။ ကြၽန္မအေနနဲ႔ေတာ့ အေနေတာ္ပါပဲ။ခပ္မာမာေလးျဖစ္ခ်င္ရင္ ဂ်ံဳမႈန္႔ ပိုထည့္ပါ။
ဂ်ံဳမႈန္႔မပါ အုန္႔ႏို႔ႀကီးသာဆိုရင္ မာဖို႔မလြယ္ဘူးထင္လို႔ ဂ်ံဳမႈန္႔ထည့္သံုးရတာပါ။
အိမ္ကသူေတြကေတာ့ very good လို႔ေျပာပါတယ္။
ကုန္က်စရိတ္ ခန္႔မွန္းေျခ 5000 ေလာက္ပဲ႐ွိၿပီး 2 ဗန္းရပါတယ္။
လက္စမိုင္
လက္စမိုင္ ၅၀သား
အုန္းသီး ၅ လုးံ
သၾကား ၅၀သား
ေထာပတ္ ၅က်ပ္သား
ေျမပဲေလွာ္ ၁၀သား
သီဟိုဠ္ေစ့ ၂၀သား
အုန္းသီးအႏု ၁လုးံ
ဆား စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ေရ. ၁၅လီတာ
ႏို႔စိမ္း ၂ဘူး
လက္စမိုင္ ဆိုတာ ဂ်ဳံကို စက္န႔ဲ အမ်ွင္ျဖစ္ေအာင္လုပ္ထားတ့ဲ စမိုင္မဟုတ္ဘဲ။ ဂ်ဳံကို ေရန႔ဲနယ္ ရလာတ့ဲ ဂ်ဳံသားကို ပြလာေအာင္ခဏထားၿပီး လက္ကေလးနဲ႔. ပြတ္ၿပီး စမိုင္အေစ့ေလးေတြရလာေအာင္လွိမ့္ ဂ်ဳံမႈန္႔နဲ႔. ျပန္သမေအာင္ေမႊၿပီး ေနပူလွမ္းထားတ့ဲ စမိုင္အေစ့ေလးေတြပါ လုပ္ရတာ လက္၀င္လြန္းလွပါတယ္။
လက္စမိုင္ေလးေတြကို နီေရာင္သမ္းလာေအာင္ ေလွာ္ထားပါ။
အုန္းသီး၅လုးံကို ျခစ္ၿပီး ေရ၁၅လီတာနဲ႔. အုန္းရည္ညႇစ္ထားၿပီး ဆူေအာင္က်ိဳထားပါ။
အုန္းသီးႏုႏုတလုးံကို အခြံခြာၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
ေျမပဲေလွာ္ အခြံခြၽတ္ၿပီး သန္႔စင္ထားပါ။
သီဟိုဠ္ေစ့ ေရေႏြးေလးႏွင့္ေဆးၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
အုန္းေရ၁၅လီတာ ႏွင့္ ႏို႔စိမ္း၂ဘူးကို ဆူေအာင္တည္ၿပီး ဆူလာလ်ွင္ သၾကား ဆား အုန္းသီးအႏုလွီးထားတာ ေျမပဲ သီဟိုဠ္ေစ့ အားလုးံေရာထည့္ပါ ျပန္ၿပီး ပြက္ပြက္ဆူလာလ်ွင္ လက္စမိုင္ေလွာ္ၿပီးသားမ်ားထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ေထာပတ္၅က်ပ္သားကို အပူေပးထားၿပီး စမိုင္အိုးထဲသို႔ထည့္ပါ။
လက္စမိုင္ေလးမ်ား အုန္းရည္အိုးထဲ ထည့္ၿပီး ၁၀မိနစ္ခန္႔အၾကာတြင္ မီးဖိုေပၚမွခ်ၿပီး အိုးအဖုးံဖုးံေပးထားပါ။
မီးဖိုေပၚ. ဆက္တင္ထားလ်ွင္ လက္စမိုင္ေလးမ်ား ေပ်ာ္သြားမွာ စိုး၍ျဖစ္ပါတယ္။
မီးဖိုေပၚမွ ေအာက္ခ်ၿပီး ၁၅မိနစ္ခန္႔အၾကာတြင္ လက္စမိုင္ေလးမ်ား ႏူးအိေနၿပီ ျဖစ္လို႔. စားသုးံလို႔ရပါၿပီ။
[ကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္သူ သြ႔ဲဦးမြန္ ThweooMon]
*** စား/ခ်က္ Group မွ ကူးယူေဖာ္ျပျခင္း ျဖစ္သည္။
No comments:
Post a Comment