Saturday, July 21, 2018

အုန္းႏို႔သာကူျပင္ - လက္ စမိုင္ - ပိန္​းဥေအာ္ေကြ႕ၾကည္

ပိန္းဥေအာ္ေကြ႕ၾကည္လုပ္နည္း
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား~

   ပိန္းဥ - ၁၀က်ပ္သား
   ေမႊး ဆန္စိမ္းမႈန္႔ - ၁ထုပ္
   ေမႊး ေကာ္မႈန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း၂ဇြန္း
   ပုဇြန္ေျခာက္ - အနည္းငယ္
   ဆား - အနည္းငယ္
    အရသာမႈန္႔ - အနည္းငယ္
    ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
    သၾကား - ၁ဇြန္း တို႔လိုအပ္ပါတယ္။



 -ပထမဦးစြာပိန္းဥမ်ားကိုအခြံခြာေရေဆးၿပီးအတံုးငယ္ေလးမ်ားတံုးထားပါ။
 -ဆန္မႈန္႔နဲ႔ေကာ္မႈန္႔တို႔ကိုေရႏို႔ဆီဗူးတစ္ဝက္သာသာနဲ႔မပ်စ္မက်ဲေဖ်ာ္ထားပါ။
 -ဒယ္အိုးထဲပိန္းဥမ်ားထည့္ပုဇြန္ေျခာက္ကိုေရေဆးထည့္ ဆား အရသာမႈန္႔ သၾကား
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔တို႔ထည့္ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ၿပီးပိန္းဥမႏူးမျခင္းေရနဲနဲစီထပ္ထည့္၍ျပဳတ္ပါ။ႏူးခါနီးက်ပိန္းဥေလးေတြေက်ေအာင္ေျခေပးပါ။
 -ပိန္းဥႏူးလၽွင္ေဖ်ာ္ထားသည့္ဆန္မႈန္႔နဲ႔ေကာ္မႈန္႔ထည့္မီးအားေလၽွာ့ခ်ၿပီးေမႊေပးပါ။
-ေရခမ္းၿပီးပ်စ္ခဲလာလၽွင္ဆီသုတ္ထားသည့္မိမိေပါင္းမယ့္ခြက္ထဲထည့္ဇြန္းဖင္ကိုဆီေလးသုတ္ၿပီးဖိထည့္ေပးပါ။


ၿပီးလၽွင္ေပါင္းမယ့္အိုးထဲေအာက္ကေရခံ၍စကာေပၚခြက္မ်ားစီထည့္ၿပီးပံုထဲကအတိုင္းခြက္ကိုအဖံုးအုပ္၍မိနစ္၄၀ခန္႔ေပါင္းပါ။
-ၿပီးလၽွင္အေအးခံ၍လိုသလိုလွီးျဖတ္ေၾကာ္စားႏိုင္ပါၿပီ။
-ပုဇြန္ေျခာက္နံ႔သင္းသင္းေလးနဲ႔ေအာ္ေကြ႕ၾကည္ေလးအရမ္းစားေကာင္းပါတယ္႐ွင့္။
-မုန္လာဥ ၊ ေရႊဖရံုသီးတို႔နဲ႔လည္းပိန္းဥအစားလုပ္ႏိုင္ပါသည္သၾကားထည့္စရာမလိုပါ။
                             ေက်းဇူးတင္ပါတယ္
                                       မိုးသႏၱာ

အုန္းႏို႔မ်ားမ်ားနဲ႔ သာကူျပင္




လတ္တေလာနာမည္ႀကီးေနတာကို ကိုယ္တိုင္ပဲ လုပ္စားလိုက္ေတာ့တယ္။

1. အုန္းသီး 2 လံုး ( ဦးေရညႇစ္ၿပီး ဖယ္ထား....က်န္တဲ့အုန္းသီးဖတ္ေတြကို 3 ေရညႇစ္) 2400 Kyats
2. သာကူေစ့ ( 15 က်ပ္သားခန္႔)  800 Kyats
3.သၾကား ( 25 သားခန္႔) 250 kyats
4.ဂ်ံဳမႈန္႔ ( ထမင္းစားဇြန္း 5 ဇြန္း) 200 kyats
5.ေထာပါတ္ ထမင္းစားဇြန္း 4 ဇြန္း ( မုန္႔ဖုတ္မယ့္ဗန္းထဲသုတ္ထားပါ)
6.ႏို႔စိမ္း ဘူးတဝက္ - 500 က်ပ္


**အုန္းသီး 3 ေရညႇစ္ထားတာကိုတည္ၿပီး ဆူလာရင္ သၾကား 10 သား ၊ ဆား လက္ဖက္ဇြန္တဇြန္း ၊ သာကူေစ့ထည့္က်ိဳ
**အျဖဴဆံေလးေတြ မေပ်ာက္တေပ်ာက္အထိက်ိဳၿပီး ေထာပါတ္သုတ္ထားတဲ့ဗန္းထဲ ညီေအာင္ေလာင္ထည့္ၿပီး အေအးခံ
**အုန္းႏို႔ဦးေရ ၊ ႏို႔စိမ္း ၊ သၾကားလက္က်န္ ၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ 1 ဇြန္း ၊ ဂ်ံဳေရေဖ်ာ္ တို႔ကိုပ်စ္ေနတဲ့အထိ က်ိဳ..
**ကပ္တတ္လို့ မၾကာခဏေမႊးေပးပါ
**ပ်စ္ခဲလာရင္ အေအးခံထားတဲ့ သာကူျပင္ေပၚေလာင္းထည့္ၿပီး Ovan ထဲ 20 min ထည့္ဖုတ္ပါတယ္ ( 200'C)


အေအးခံ....လွီး။

**ကြၽန္မ ဂ်ံဳမႈန႔္ထည့္နည္းသြားလို႔ အေပၚ အုန္းႏို႔တထပ္က အနည္းငယ္ေပ်ာ့သြားပါတယ္။ ကြၽန္မအေနနဲ႔ေတာ့ အေနေတာ္ပါပဲ။ခပ္မာမာေလးျဖစ္ခ်င္ရင္ ဂ်ံဳမႈန္႔ ပိုထည့္ပါ။
ဂ်ံဳမႈန္႔မပါ အုန္႔ႏို႔ႀကီးသာဆိုရင္ မာဖို႔မလြယ္ဘူးထင္လို႔ ဂ်ံဳမႈန္႔ထည့္သံုးရတာပါ။

အိမ္ကသူေတြကေတာ့ very good လို႔ေျပာပါတယ္။

ကုန္က်စရိတ္ ခန္႔မွန္းေျခ 5000 ေလာက္ပဲ႐ွိၿပီး 2 ဗန္းရပါတယ္။

လက္​စမိုင္​

လက္​စမိုင္​    ၅၀သား
အုန္​းသီး       ၅ လုးံ
သၾကား        ၅၀သား
​ေထာပတ္​      ၅က်ပ္​သား
​ေျမပဲ​ေလွာ္     ၁၀သား
သီဟိုဠ္​​ေစ့      ၂၀သား
အုန္​းသီးအႏု    ၁လုးံ
ဆား              စားပြဲတင္​ဇြန္​း ၂ဇြန္​း
​ေရ.               ၁၅လီတာ
ႏို႔စိမ္​း             ၂ဘူး


       လက္​စမိုင္​   ဆိုတာ  ဂ်ဳံကို  စက္​န႔ဲ  အမ်ွင္​ျဖစ္​​ေအာင္​လုပ္​ထားတ့ဲ  စမိုင္​မဟုတ္​ဘဲ။ ဂ်ဳံကို  ​ေရန႔ဲနယ္​  ရလာတ့ဲ  ဂ်ဳံသားကို  ပြလာ​ေအာင္​ခဏထားၿပီး  လက္​က​ေလးနဲ႔. ပြတ္​ၿပီး  စမိုင္​အ​ေစ့​ေလး​ေတြရလာ​ေအာင္​လွိမ္​့  ဂ်ဳံမႈန္​႔နဲ႔. ျပန္​သမ​ေအာင္​​ေမႊၿပီး  ​ေနပူလွမ္​းထားတ့ဲ   စမိုင္​အ​ေစ့​ေလး​ေတြပါ   လုပ္​ရတာ  လက္​၀င္​လြန္​းလွပါတယ္​။
           လက္​စမိုင္​​ေလး​ေတြကို   နီ​ေရာင္​သမ္​းလာ​ေအာင္​  ​ေလွာ္​ထားပါ။
            အုန္​းသီး၅လုးံကို    ျခစ္​ၿပီး  ​ေရ၁၅လီတာနဲ႔.  အုန္​းရည္​ညႇစ္​ထားၿပီး   ဆူ​ေအာင္​က်ိဳထားပါ။
            အုန္​းသီးႏုႏုတလုးံကို   အခြံခြာၿပီး  ပါးပါးလွီးထားပါ။
            ​ေျမပဲ​ေလွာ္​   အခြံခြၽတ္​ၿပီး   သန္​႔စင္​ထားပါ။


            သီဟိုဠ္​​ေစ့      ​ေရ​ေႏြး​ေလးႏွင္​့​ေဆးၿပီး   ​ေရစစ္​ထားပါ။
             အုန္​း​ေရ၁၅လီတာ ႏွင္​့ ႏို႔စိမ္​း၂ဘူးကို  ဆူ​ေအာင္​တည္​ၿပီး    ဆူလာလ်ွင္​  သၾကား  ဆား   အုန္​းသီးအႏုလွီးထားတာ  ​ေျမပဲ   သီဟိုဠ္​​ေစ့  အားလုးံ​ေရာထည္​့ပါ   ျပန္​ၿပီး  ပြက္​ပြက္​ဆူလာလ်ွင္​   လက္​စမိုင္​​ေလွာ္​ၿပီးသားမ်ားထည္​့ၿပီး   ​ေမႊ​ေပးပါ။​ေထာပတ္​၅က်ပ္​သားကို  အပူ​ေပးထားၿပီး   စမိုင္​အိုးထဲသို႔ထည္​့ပါ။


   လက္​စမိုင္​​ေလးမ်ား  အုန္း​ရည္​အိုးထဲ  ထည္​့ၿပီး ၁၀မိနစ္​ခန္​႔အၾကာတြင္​  မီးဖို​ေပၚမွခ်ၿပီး  အိုးအဖုးံဖုးံ​ေပးထားပါ။
     မီးဖို​ေပၚ. ဆက္​တင္​ထားလ်ွင္​   လက္​စမိုင္​​ေလးမ်ား  ​ေပ်ာ္​သြားမွာ  စိုး၍ျဖစ္​ပါတယ္​။
     မီးဖို​ေပၚမွ  ​ေအာက္​ခ်ၿပီး ၁၅မိနစ္​ခန္​႔အၾကာတြင္​    လက္​စမိုင္​​ေလးမ်ား  ႏူးအိ​ေနၿပီ   ျဖစ္​လို႔.  စားသုးံလို႔ရပါၿပီ။


   [ကိုယ္​တိုင္​ျပဳလုပ္​သူ    သြ႔ဲဦးမြန္​ ThweooMon]


*** စား/ခ်က္ Group မွ ကူးယူေဖာ္ျပျခင္း ျဖစ္သည္။

No comments: