Saturday, July 14, 2018

ဝက္သားငါးပိခ်က္ထမင္း - မွ်စ္ထမင္းသုပ္ - ခ်င္းေထာင္းထမင္းသုပ္ - ပုစြန္ထမင္း

ခ်င္းေထာင္းထမင္းသုပ္



by Ko Thit Htoo

          နာမည္ၾကားလိုက္တာနဲ႔တင္ စိတ္ထဲပူပူစပ္စပ္ျဖစ္သြားမယ္ဆိုတာ အာမခံပါတယ္။ ဂ်င္း (ခ်င္း) ေပါတဲ့ေဒသျဖစ္လို႔ ရရာရွာၿပီး တီထြင္လိုက္တဲ့ထမင္းသုပ္ေလးျဖစ္ပါတယ္။ မိုးေအးေအးမွာ လုပ္စားႏိုင္ဖို႔ တင္ဆက္ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ခ်င္း  –  ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း (ပါးပါးလွီးၿပီး)

ၾကက္သြန္ျဖဴ  –  ၄ ႁမႊာ

င႐ုတ္သီးစိမ္း  –  ၅ ေတာင့္

ပုစြန္ေျခာက္  –  ၁၀ ေကာင္ (ေရေႏြးစိမ္ထားပါ)

ဆား  –  ထမင္းစားဇြန္း ၄ ပံု ၁ ပံု

သံပရာသီး  –  ၁ လံုး (အရည္ညႇစ္ရန္)

ထမင္းခ်က္ၿပီး  –  ပန္းကန္လံုး ၂ လံုး

ပဲဆီ ဆီခ်က္  –  ထမင္းစားဇြန္း  ၃ ဇြန္း

ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔  –  ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း


နံနံပင္  –  ၃ ပင္ (ပါးပါးလွီးၿပီး )

ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္  –  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း

ၾကက္သြန္နီေၾကာ္  –  ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း

သခြားသီး  –  ၁ လံုး (တြဲဖက္စားရန္)

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္

၁။       ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ဆားတို႔ကို ေရာေႏွာေထာင္းၿပီး သံပရာသီးညႇစ္၍ ႏွပ္ထားပါ။

၂။       ထမင္းမ်ားနယ္ရန္ ဇလံုထဲထည့္ၿပီး ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ ဆီခ်က္ ဆီ၊ နံနံပင္၊ ခ်င္း ေထာင္းထားၿပီးသားႏွင့္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ တစ္ဝက္စီထည့္ၿပီး နယ္ပါ။ ပန္းကန္မွာ ျပင္ဆင္တဲ့အခါ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ားႏွင့္ နံနံပင္မ်ား ထမင္းသုပ္ေပၚမွျဖဴးၿပီး ျပင္ဆင္ပါ။ သခြားသီးလွီးၿပီးသားမ်ားႏွင့္ ျပင္ဆင္သံုးေဆာင္ပါ။

www.facebook.com/MY FOODIES (mm)


ပုစြန္ထမင္းႏွင့္ ထိုင္းအသုပ္ေဆာ့စ္အသုပ္ (Prawn and Rice with Thai Salad Dressing Salad)



by Syi Lwin (Foodsgarden)

          ပုစြန္ကို ေရေႏြးေငြ႕ ျဖင့္ေပါင္းၿပီး ထမင္းႏွင့္အတူတြဲ၍ Thai Salad Dressing ျဖင့္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးအရသာက ဘာမွထပ္ထည့္စရာမလိုဘဲ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ အားလံုး ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကမွာပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၂ ေယာက္စာ)

ပုစြန္  –  ၁၀ ေကာင္ (အခြံႏႊာၿပီး ေပါင္းထားပါ)

ထမင္း  –  ၁  ၁/၂ ခြက္

သခြားသီး  –  ၁ လံုး (အလံုးေသး) (အခြံႏႊာ၊ ပါးပါးရွည္ရွည္လွီးထားပါ)

မုန္လာဥနီ  –  တစ္ပိုင္း (အခြံႏႊာ၊ အမွ်င္ေလးေတြ  ျခစ္ထားပါ)

သီဟိုဠ္ေစ့ေလွာ္  –  စားပြဲဇြန္း ၂  ၁/၂ ဇြန္း (မညက္တညက္ေထာင္းထားပါ)

ၾကက္သြန္နီေၾကာ္  –  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း

ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္  –  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

Thai Salad Dressing  –  စားပြဲဇြန္း ၂  ၁/၂ ဇြန္း- ၃ ဇြန္း

ဆား  –  အနည္းငယ္


နံနံပင္  –  ၃ ပင္ (အေနေတာ္ လွီးထားပါ)

ပူဒီနာ  –  ၃ ပင္ (အရြက္ေတြ ေျခြထားပါ)

ျပဳလုပ္နည္း

၁။       ဖန္ဇလံုထဲ ဆား အနည္းငယ္၊ Thai Salad Dressing စားပြဲဇြန္းတစ္ဝက္ထည့္ၿပီး နယ္ႏွပ္ထားပါ။ ႏွစ္ထပ္ ေပါင္းအိုးထဲ ေရေႏြးေငြ႕တက္ေအာင္ တည္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ Thai Salad Dressing ျဖင့္ နယ္ႏွပ္ထားေသာ ပုစြန္မ်ားကို ေသခ်ာျဖန္႔ထည့္ပါ။ ပုစြန္ေကြးၿပီး အေရာင္ရဲလာလွ်င္ ရပါၿပီ။ ပန္းကန္ထဲ ဆယ္ယူၿပီး ထည့္ထားပါ။

၂။       ဖန္ဇလံုအႀကီးထဲ Thai Salad Dressing ကလြဲ၍ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးထည့္ပါ။ Thai Salad Dressing ကို လိုသေလာက္ထည့္ၿပီး လက္ျဖင့္ ေသခ်ာႏွံ႔ေအာင္ နယ္ပါ။ အခ်ိဳ၊ အငန္၊ အစပ္ စိတ္တိုင္းက်လိုတာထည့္ၿပီး ခ်က္ခ်င္းသံုးေဆာင္ပါ။

www.facebook.com/Syi Foodsgarden


မွ်စ္ထမင္းသုပ္



by Myint Oo Tha

          ထမင္းသုပ္ဆိုရင္ေတာ့ ေနရာေဒသအလိုက္ ကြဲျပားၾကတယ္။ ျပည္ထမင္းသုပ္၊ နတ္တလင္းထမင္းသုပ္ကေတာ့ နာမည္ႀကီးေပါ့။ မွ်စ္ထမင္းသုပ္ကေတာ့ လူသိနည္းေပမယ့္ စားဖူးသူတိုင္း ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ထမင္းျဖဴ  –  ပန္းကန္လံုး ၃ လံုး

မွ်စ္  –  ၂၀ဝ ဂရမ္ (ျပဳတ္ထားပါ)

ၾကက္သြန္ျဖဴ  –  ၃ ႁမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)

မွ်စ္ေၾကာ္ရန္ ဆီ  –  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း

ပဲငံျပာရည္အၾကည္  –  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

ပဲငံျပာရည္အေနာက္  –  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

အသားမႈန္႔  –  အနည္းငယ္

ပဲပင္ေပါက္  –  ၁၂၀ ဂရမ္

ေဂၚဖီ  –  ၁၂၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)

င႐ုတ္သီးမႈန္႔  –  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း

နံနံပင္  –  ၆ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)

ပဲမႈန္႔အက်က္  –  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း

ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္  –  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း

အခ်ဥ္ရည္  –  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း

ပုစြန္ေျခာက္  –  စားပြဲဇြန္း ၁  ၁/၂ ဇြန္း (ေထာင္းထားပါ)

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္

၁။       ဦးစြာ မွ်စ္ေၾကာ္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး အပူေပးပါ။

၂။       ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ ျပဳတ္ထားတဲ့ မွ်စ္ထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။

၃။       ၿပီးလွ်င္ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊ အသားမႈန္႔ထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။

၄။       ပန္းကန္ျပားအႀကီးတစ္ခ်ပ္ထဲ ထမင္းျဖဴထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေၾကာ္ထားတဲ့ မွ်စ္ေၾကာ္ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။

၅။       အားလံုးႏွံ႔သြားသည္ႏွင့္ ထမင္းလံုးေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ လက္ျဖင့္ဆုပ္ၿပီး လံုးထားပါ။ မွ်စ္ထမင္းလံုး ၆ လံုး ရပါမယ္။

၆။       မွ်စ္ထမင္းသုပ္စားမယ္ဆိုလွ်င္ တစ္ပြဲစာ ထမင္းလံုး ၂ လံုးကို ေျခထည့္၍ ပဲပင္ေပါက္၊ ေဂၚ ဖီ၊ အခ်ဥ္ရည္၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ နံနံပင္၊ ပဲမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္တို႔ကို ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။

အခ်ဥ္ရည္ခ်က္နည္းကေတာ့-

ထန္းလ်က္  –  ၇၅ ဂရမ္

ထန္းလ်က္ရည္က်ိဳရန္ ေရ  –  ၁၀ဝ မီလီလီတာ

မန္က်ည္းမွည့္  –  ၃၀ ဂရမ္

မန္က်ည္းမွည့္စိမ္ရန္ ေရ  –  ၂၀ဝ မီလီလီတာ

င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔  –  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း

၁။       အိုးအေသးတစ္အိုးထဲ ထန္းလ်က္နဲ႔ ေရထည့္ၿပီး က်ိဳထားပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆန္ခါျဖင့္ စစ္ထားပါ။

၂။       မန္က်ည္းမွည့္ကို ေရစိမ္ထားပါ။ ပ်စ္လာလွ်င္ ဆန္ခါျဖင့္ စစ္ထားပါ။

၃။       ေနာက္အိုးအေသးတစ္အိုးထဲ ထန္းလ်က္ရည္၊ မန္က်ည္းရည္၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ ဆားထည့္ၿပီး ပ်စ္လာသည္အထိ က်ိဳပါ။

၄။       လိုသေလာက္သံုး၍ က်န္ရွိတဲ့အခ်ဥ္ရည္ကို ဖန္ပုလင္းထဲထည့္ၿပီး သိမ္းထားႏိုင္ပါတယ္။

ဝက္သားငါးပိခ်က္ထမင္း (Sambal Pork Rice Pork Rice)



တာရွည္ခံတဲ့ ဒီလိုဝက္သားဟင္းမ်ဳိးကို အျမဲခ်က္စားျဖစ္သလို ဒီဝက္သားဟင္းကိုပဲ Sambal နဲ႔ ေရာေမႊၿပီး ထမင္းေပါင္းလိုလည္း အျမဲလုပ္စားျဖစ္တယ္။ ထမင္းေပါင္းလို လုပ္စားမယ္ဆိုရင္ . . . ။

►   ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

♦   ဝက္သားသံုးထပ္သား   –   ၃ဝ က်ပ္သား

♦   ၾကက္သြန္ျဖဴ   –   ၁ ဥ

♦   သစ္ၾကံပိုးေခါက္   –   ၁/၂ ေခ်ာင္း

♦   နာနတ္ပြင့္   –   ၂ ပြင့္

♦   င႐ုတ္ေကာင္းေစ့အျဖဴ   –   လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

♦   ပဲငံျပာရည္အၾကည္   –   စားပြဲဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း

♦   ပဲငံျပာရည္အေနာက္   –   ၁ စားပြဲဇြန္း

♦   ဆား   –   လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

♦   သၾကား   –   လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

♦   အသားမႈန္႔   –   လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

♦   ေရ   –   ၁ လီတာ

►   ျပဳလုပ္နည္း

၁။        ဝက္သားဟင္းခ်က္ဖို႔အတြက္ အရင္ဆံုးဝက္သားကို အေနေတာ္အရြယ္တံုးပါ။ ၿပီးရင္ အိုးတစ္လံုးမွာေရထည့္ ၿပီး ေရဆူသည္ႏွင့္ ဝက္သားထည့္ၿပီးျပဳတ္ပါ။ ဝက္သား က်က္ေအာင္ျပဳတ္တာမဟုတ္ပါ။

၂။        ဝက္သားသန့္ရွင္းေအာင္ အညစ္အေၾကးကင္းစင္ၿပီး ဟင္းရည္ေကာင္းေကာင္းရဖို႔အတြက္ပါ။ အိုးရဲ႕အေပၚ မွာ အညစ္အေၾကးအျမႇဳပ္မ်ားထလာရင္ ဝက္သားကို ဆယ္ယူၿပီးေရေအးႏွင့္ေဆးပါ။

၃။        အိုးထဲမွ ေရမ်ားကိုသြန္ပစ္ပါ။ ေနာက္အိုးအသန္႔တစ္လံုး ထဲကို ေရထည့္ၿပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။

၄။        ေရဆူရင္ ဝက္သားႏွင့္ပါဝင္တဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုး ကိုထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။ ဆူလာသည္ႏွင့္ မီးအရွိန္ေလ်ာ့ၿပီး ဝက္သားႏူးသည္အထိခ်က္ပါ။ ဝက္သားနဲ႔အတူ ဟင္းရည္လည္းရွိေနရပါ့မယ္။

►   Sambal Pork ခ်က္ရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့

♦   ၾကက္သြန္နီ   –   ၂ ဥ

♦   ၾကက္သြန္ျဖဴ   –   ၃ တက္

♦   င႐ုတ္သီးမႈန္႔   –   စားပြဲဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း

♦   ငါးပိ   –   လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

♦   ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔   –   စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း

♦   ဆီ   –   စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း

♦   ေျပာင္းဖူးမႈန္႔   –   စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

♦   ထမင္း   –   ပန္းကန္လံုး ၃ လံုး

♦   ေဂၚရခါးညႊန္႔   –   ၁ စီး (ရွည္ရွည္ျဖတ္ထားပါ)

►   Samble Pork ျပဳလုပ္နည္း

၁။        Sambal ခ်က္ရန္အတြက္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီး၊ ငါးပိ၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔တို႔ကိုေရာၿပီး ေထာင္းပါ။

၂။        ၿပီးရင္ ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာသည္ႏွင့္ ခ်က္ထားတဲ့ ဝက္သားဟင္းကို ေလာင္း ထည့္ပါ။

၃။        ဟင္းရည္မ်ားမ်ားလိုရင္ ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ဆူေအာင္တည္ထားပါ။

၄။        ဟင္းရည္ပ်စ္ေစရန္ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ေရာၿပီးထည္ပါ။ ဒါဆိုရင္ Sambal Pork က အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ။

၅။        ေဂၚရခါးညႊန္႔ကို ရွည္ရွည္ျဖတ္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။   ၿပီးရင္ဆယ္ယူၿပီးစားသံုးမည့္ပန္းကန္ ၃ ခ်ပ္တြင္ ျဖန္႔ခင္းပါ။

၆။        ၿပီးရင္ ထမင္းျဖဴထည့္ပါ။ ၿပီးရင္ အဆင္သင့္ခ်က္ထားတဲ့ Sambal Pork ပူပူေလးကို ထမင္းေပၚမွာေလာင္းထည့္ၿပီး သံုးေဆာင္ပါ။

www.facebook.com/Myint Oo Tha

No comments: