ေလွကြတ္တီယို
ေလွကြတ္တီယိုကေတာ့ ကြၽန္ေတာ္အႀကိဳက္ဆံုးအစားအစာေတြထဲက တစ္မ်ိဳးပါ။ သူ႕ရဲ႕မူလေဒသကေတာ့ အယုဒၶယၿမိဳ႕ကပါ။ ဝက္သား၊ အမဲသားမ်ားနဲ႔ အဓိကထားခ်က္ျပဳတ္ပါတယ္။ ပါးပါးလွီးထားတဲ့အသား၊ အသားလံုးေလးေတြအျပင္ ၾကိဳက္တတ္သူေတြအတြက္ ေသြး (ေသြးရည္) ကိုလည္း အျပဳတ္ရည္ထဲမွာ ထည့္ေပးပါတယ္။ ေလွကြတ္တီယိုကို အမ်ားႀကီးထည့္ေရာင္းတာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ တစ္ပြဲစာမွာ ကြတ္တီယိုဖတ္ေလး နည္းနည္း၊ အသားေလးနည္းနည္း၊ အသားလံုးေလးလည္းနည္းနည္းစီသာ ထည့္ျပင္ေပးပါတယ္။ ေစ်းကလည္း ပံုမွန္ကြတ္တီယိုေတြထက္ ေစ်းခ်ိဳပါတယ္။ ထိုင္းလူမ်ိဳး ေတြကလည္းစားရင္ ပန္းကန္ေတြ တစ္ေတာင္ေလာက္ပံုေနေအာင္ကို စားၾကပါတယ္။ ပဲပင္ေပါက္ေလးနဲ႔ ဝိုလဖာ ပင္စိမ္းကေတာ့ မပါမျဖစ္ပါရပါလိမ့္မယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲေလးကလည္း ဝက္ေခါက္ေၾကာ္နဲ႔ဆို အလြန္လိုက္ဖက္ပါတယ္။
► ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၄ ပြဲစာ)
♦ ကြတ္တီယိုဖတ္ – ၁ဝ သားခန္႔ (၁၆ဝ ဂရမ္)
♦ ပါးပါးလွီးၿပီးဝက္သားလိုင္းသား – ၅ က်ပ္သား
♦ ပါးပါးလွီးၿပီးဝက္အသည္း – ၅ က်ပ္သား
♦ ဝက္သားလံုး – ၁၂ လံုး (တစ္ပြဲ ၃ လံုး)
♦ ပဲပင္ေပါက္ – တစ္ပြဲစာအနည္းငယ္စီ
♦ ဝိုလဖာပင္စိမ္း – (အရြက္ေျခြၿပီး) ၄ ခက္
♦ ဝက္ျပဳတ္ရည္ – ၄ ခြက္
♦ ပဲငံျပာရည္ – အနည္းငယ္
♦ ဝက္ေသြးရည္ – ၁၅ဝ မီလီ (မထည့္လည္းရ)
► တြဲဖက္စားရန္
♦ ဝက္ေခါက္ေၾကာ္
♦ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္
♦ င႐ုတ္ခ်ဥ္
♦ ငံျပာရည္
♦ င႐ုတ္သီးအက်က္မႈန္႔
► ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ကြတ္တီယိုေခါက္ဆြဲမ်ားကို ေႏြးဆူဆူမွာ ၂ မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
၂။ ေခါက္ဆြဲမ်ားကို ၄ ပြဲစာ အညီအမွ်ခြဲထည့္ ပဲငံျပာရည္ဆမ္းၿပီး ျပင္ထားပါ။
၃။ ဝက္ျပဳတ္ရည္မွာအသားနဲ႔ အသားလုံးမ်ားထည့္က်က္ေအာင္ျပဳတ္ၿပီး ေခါက္ဆြဲပန္းကန္မွာ အညီအမွ်ထည့္ပါ။
၄။ အေပၚမွပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ပင္စိမ္းမ်ားႏွင့္ျပင္ဆင္ၿပီး အရသာစိတ္ၾကိဳက္ျပင္ဆင္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
www.facebook.com/MY FOODIES (mm)
ေကြတီယိုုေၾကာ္
ထိုင္းမွာစားေလ့ရွိၾကတဲ့ ေကြတီယိုုဆန္ျပားကို ဝက္သား၊ ၾကက္သား၊ အမဲသား စသည္ျဖင့္ႏွစ္သက္ရာ အသားမ်ားနဲ႔ေၾကာ္တဲ့ ပံုစံေလးကို တင္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ ေကြတီယိုဆန္ျပားေနရာမွာႏွစ္သက္ရာေခါက္ဆြဲ၊ ၾကာဆံတို႔ကိုလည္း စိတ္ႀကိဳက္အစား ထိုးအသံုုးျပဳႏိုုင္ပါတယ္။
► ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
► ဆီသတ္ရန္
♦ ဆီ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
♦ ခ်င္း – အနည္းငယ္
(အေခ်ာင္းရွည္ေလးမ်ားလွီးထားပါ)
♦ ၾကက္သြန္ျဖဴ (စဥ္းၿပီး) – အနည္းငယ္
► အသားအရသာသြင္းရန္
♦ ဝက္သား – ၁ဝဝ ဂရမ္
♦ ခ်င္းေထာင္းၿပီးအႏွစ္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
♦ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းၿပီးအႏွစ္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
♦ ပဲငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
♦ ဆား – အနည္းငယ္
♦ ငရုုတ္ေကာင္းအျဖဴမွဳန္႔ – အနည္းငယ္
(အသားကိုပါးပါးလွီးၿပီး က်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ေရာနယ္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၁နာရီခန္႔ႏွပ္ထားပါ)
► အရသာအတြက္
♦ ဆား – အနည္းငယ္
♦ ခရုဆီ – အနည္းငယ္
♦ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ – အနည္းငယ္
♦ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ – အနည္းငယ္
(ပန္းကန္လံုုးတစ္လုံုုးတည္းမွာေရာေမႊထားပါ)
► ေၾကာ္ရန္
♦ ပန္းင႐ုုတ္ပြ – တစ္ျခမ္း (ပါးပါးလွီးထားပါ)
♦ ေဂၚဖီ – အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
♦ မုန္လာဥနီ – အနည္းငယ္
(အေခ်ာင္းရွည္ေလးမ်ားလွီးထားပါ)
♦ ေကြတီယိုုအဖတ္ – ၂ဝဝ ဂရမ္ (ေရစိမ္ထားပါ)
► ရနံ႔အတြက္သံုုးရန္
♦ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ – ၂ ပင္
(အေခ်ာင္းရွည္ေလးမ်ားလွီးထားပါ)
► ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ဆီအိုုးကိုုအပူေပးၿပီးခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၂။ အရသာနယ္ထားေသာအသားမ်ားထည့္ၿပီး ၃ မိနစ္ခန္႔ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
၃။ ေၾကာ္ရန္အစာမ်ားကိုု အစဥ္အတိုုင္းထည့္ၿပီး ေၾကာ္ေပးပါ။
၄။ အရသာအတြက္ ေရာေႏွာထားေသာ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ထည့္ေမႊေပးပါ။ ဟင္းအိုုးေျခာက္လြန္းလွ်င္ ေရေႏြးအနည္းငယ္သံုုးႏိုုင္ပါသည္။
၅။ ေနာက္ဆံုုးမွရနံ႔အတြက္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မ်ားထည့္ေမႊၿပီး အဆံုးသတ္ႏိုုင္ပါသည္။
www.facebook.com/MY FOODIES (mm)
ဂ်ပန္ေခါက္ဆြဲ (Soba Noodle Soup)
by May’s Healthy Food
ဒီလေတာ့ ဂ်ပန္ေခါက္ဆြဲလုပ္နည္းေလးကို ေျပာျပခ်င္ပါတယ္။ လုပ္ရတာလည္းလြယ္ၿပီး ကေလးေတြအတြက္လည္း အာဟာရ ျပည့္ေစမွာပါ။ လတ္ဆတ္တဲ့ေခါက္ဆြဲကို အသံုးျပဳမယ္ဆို ပိုေကာင္းေပမယ့္ အလြယ္တကူရႏိုင္တဲ့ ပန္းဂ်ံဳနဲ႔ ႐ိုး႐ိုးဂ်ံဳကို အသံုးျပဳၿပီး ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ Dried Soba Noodle ကို အသံုးျပဳထားပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲနဲ႔အတူစားမယ့္ Soup ကိုေတာ့ Dashi အမႈန္႔ကို အသံုးမျပဳဘဲ Home Made Dashi ကို အသံုးျပဳထားပါတယ္။ အလြယ္တကူ ဝယ္ယူရရွိႏိုင္တဲ့ Dashi အမႈန္႔မွာ Sodium Glutamate ပါဝင္လို႔ ကေလးေတြအတြက္ အသံုးျပဳဖို႔ မသင့္ေလ်ာ္တာမို႔ အိမ္လုပ္နည္းေလးပါ ေရးေပးထားပါတယ္။ Dashi အတြက္အသံုးျပဳတဲ့ ပစၥည္းေတြကိုေတာ့ ဂ်ပန္ပစၥည္းအေရာင္းဆိုင္ (City Mart) မွာ ရရွိႏိုု္င္ပါတယ္။
Dashi အရည္အတြက္
Dashi ျပဳလုပ္ပံုေတြထဲကမွ Kombu Dashi ျပဳလုပ္နည္းကို ေရးေပးမယ္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
Kombu – ၂၀ ဂရမ္
Dried Bonito Flakes (Katsuobushi) – ၃၀ ဂရမ္
Water – ၁၀ဝ မီလီမီတာ
ျပဳလုပ္ပံု
၁။ Kombu ေတြကို ေရစိုအဝတ္သန္႔ေလးျဖင့္သုတ္ၿပီး သန္႔စင္ေပးပါ။
၂။ သန္႔စင္ၿပီး Kombu ကို ေရ 100 ml မွာ တစ္ညစိမ္ထားပါ။
၃။ တစ္ညစိမ္ထားၿပီးသား အရည္ကို မီးအလယ္အလတ္ျဖင့္ ဆူပြက္လာေအာင္တည္ပါ။
၄။ ဆူပြက္လာလွ်င္ Kombu ကိုထုတ္ၿပီး မီးပိတ္ကာ Dried Bonito Flakes ၃၀ ဂရမ္ကို ထည့္ၿပီး ဆူပြက္လာေအာင္ ေနာက္တစ္ႀကိမ္ ထပ္တည္ပါ။
၅။ ဆူပြက္လာလွ်င္ အရည္ကို ဆန္ခါျဖင့္စစ္ၿပီး အေအးခံပါ။ အဲဒီ Dashi အရည္ကို ေရခဲေသတၲာထဲထည့္ၿပီး လိုသလိုအသံုးျပဳပါ။
Dried Noodle ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ေခါက္ဆြဲ ၂၀ဝ ဂရမ္ကို ေရေႏြးဆူဆူမွာ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ၿပီး ေရေအးမွာျပန္ေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ။
Noodle Soup ျပဳလုပ္နည္း
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
Dashi – ၂၀ဝ မီလီမီတာ
Sugar – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
Japanese Light Soy Sauce – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို မီးေအးေအးျဖင့္ ဆူပြက္လာေအာင္ တည္ပါ။
ျပဳလုပ္ပံု
ေရစစ္ထားတဲ့ ေခါက္ဆြဲထည့္ပါ။ ေရညႇိအေျခာက္၊ တန္ပူရာအေၾကာ္ အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး သံုးေဆာင္ပါ။
ရွမ္းတိုဟူးေႏြး
တိုဟူးက်ိဳနည္းက ကုလားပဲကို ေရစိမ္ႀကိတ္ၿပီး စစ္ၿပီး ေရမ်ားမ်ားနဲ႔ ေရစိမ္အနယ္ထိုင္ၿပီး လုပ္တာရွိ တယ္။ ပဲမႈန္႔ကိုေရေဖ်ာ္ၿပီး တန္းက်ိဳတာရွိတယ္။ ပဲမႈန္႔ကိုပဲ ေရေဖ်ာ္စစ္ၿပီး ေရမ်ားမ်ားနဲ႔ အနယ္ထိုင္ၿပီး လုပ္တာရွိတယ္။ လုပ္နည္းမတူတဲ့အေပၚမွာ တိုဟူးပံုစံ အနည္းငယ္ ကြဲျပားပါတယ္။
► ရွမ္းတိုဟူးက်ိဳရန္
၁။ ပဲမႈန္႔အစိမ္းတစ္ထုပ္၂ဝဝ ဂရမ္ကို ေရထည့္ၿပီးေဖ်ာ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ အဝတ္ပါးျဖင့္စစ္ၿပီး ေရ ၈ လီတာေလာက္ ထည့္ၿပီး ေအးတဲ့ေနရာမွာ အနည္ထိုင္ထားပါ။ ပူေႏြးေသာေနရာထားမိလွ်င္ ပဲခ်ဥ္သြားတတ္ပါတယ္။ မနက္က်ိဳမယ္ဆို ညကတည္းက စိမ္ထားပါ။
၂။ အနယ္ထိုင္သြားပါက အေပၚယံမွ အရည္ၾကည္မ်ားကို သြန္ထုတ္ၿပီး ေအာက္ဆံုးမွ ပဲအႏွစ္မ်ားကိုသာ ခ်န္ထားပါ။ 400 ml ခန္႔ ရွိပါတယ္။
► တိုဖူးက်ိဳနည္း
၁။ ေရတစ္လီတာကို ထန္းလ်က္၂ လံုး၊ ဆား လက္ဖက္ ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ နႏြင္းအနည္း ငယ္ထည့္ၿပီး မီးဖို တြင္တည္ပါ။
၂။ ဆူပြက္လာပါက ပဲႏွစ္ရည္ကို တစ္ဖက္မွထည့့္ၿပီး တစ္ဖက္က အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။ မီးကိုအေနေတာ္ ျဖင့္ ေမႊေပးပါ။ တျဖည္းျဖည္း ပ်စ္လာသည္ထိေမႊပါ။
၃။ ပ်စ္လာၿပီး ၾကြက္ၿမီးတန္း အေနထားရပါက ပဲစိမ္းႏွ႔ံ ေပ်ာက္မေပ်ာက္ႏွင့္ အရသာအေပါ့အငန္ ျမည္းကာ မီးကိုအေသးဆံုးအေနထိ ေလ်ာ့ထားၿပီး အပူေပးထားပါ။ ေအးသြားလွ်င္ တိုဟူးေႏြးပ်စ္ခဲခဲနဲ႔မို႔ မလွေတာ့ပါဘူး။
*** ပဲမႈန္႔ကို ေရမစိမ္ဘဲျပဳလုပ္လိုပါက ေရေဖ်ာ္ၿပီး တန္းက်ိဳပါ။ ပါဝင္တဲ့အခ်ိဳး အတူတူပဲျဖစ္ပါတယ္။
► တိုဟူးေႏြးျပင္ဆင္နည္း
♦ ဆန္စီးေခါက္ဆြဲသို႔ ေရစိမ္ေခါက္ဆြဲ – တစ္ပြဲစာ
♦ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ – စားပြဲဇြန္းတစ္ဇြန္း
♦ ႏွမ္းဆီခ်က္ (သို႔) ႏွမ္းေထာင္း – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
♦ ေျမပဲေထာင္း – တစ္ဇြန္း
♦ င႐ုတ္ဆီခ်က္ – တစ္ဇြန္း
♦ ၾကာညိဳ႕ အခ်ိဳ – တစ္ဇြန္း
♦ ပဲငံျပာရည္ – တစ္ဇြန္း
♦ နံနံပင္ – အနည္းငယ္
၁။ ဦးစြာ ဆန္စီးေခါက္ဆြဲ တစ္ပြဲစာကို တိုဟူးေႏြးအိုးထဲ ထည့္ၿပီး ေပ်ာ့ေအာင္ခဏထားၿပီး ပန္းကန္တြင္ ထည့္ပါ။ တိုဟူးေႏြးလည္း ခတ္ထည့္ပါ။
၂။ အေပၚမွ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ႏွမ္းဆီခ်က္ (သို႔) ႏွမ္းေထာင္း၊ ၾကာညိဳ႕အခ်ိဳ၊ အငန္၊ င႐ုတ္သီး ဆီခ်က္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ နံနံပင္ထည့္ၿပီး ရွမ္းခ်ဥ္ႏွင့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။ အီၾကာေကြးႏွင့္လည္း လိုက္ဖက္ပါတယ္။ အရသာေလးပင္ေစရန္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္ ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ သက္သတ္လြတ္လည္း စားေကာင္းသလို ၾကက္သားထည့္လိုက ထည့္ပါ။ ေရစိမ္ေခါက္ဆြဲသံုးပါက ေခါက္ဆြဲကို သီးသန္႔ျပဳတ္ၿပီးမွ ပြဲျပင္ပါ။
မွ်စ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆြဲ
ရွမ္းေခါက္ဆြဲကို ေနရာေဒသအလိုက္ မတူညီတဲ့ပံုစံအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ လုပ္စားၾကတဲ့အထဲ အမဲသားမွ်စ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆြဲေလးက အရသာထူးျခားလွတဲ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေလးျဖစ္ပါတယ္။ ေျမပဲဆံ၊ ပဲျပင္းေစ့ႏွင့္ အသားမွ်စ္ခ်ဥ္တြဲဖက္ထားေသာ တမူထူးတဲ့ရွမ္း ေခါက္ဆြဲဆိမ့္ဆိမ့္ေလး လုပ္နည္း၊ ခ်က္နည္းေလးကို စိတ္ရွည္စြာသင္ျပေပးတဲ့ မမႀကီးကိုလည္း အထူးေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲခ်စ္သူမ်ားတြက္ ခ်က္နည္းေလး မွ်ေဝေပးလ္ိုက္ပါတယ္။ ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
► ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
♦ အမဲသား (သို႔) ဆိတ္သား – ၂၅ က်ပ္သား
♦ ပဲျပင္းေစ့ – ၃ ဘူး (ႏို႔ဆီဘူး)
♦ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၃ လံုး
♦ ၾကက္သြန္နီ – ၃ လံုး
♦ ေျမပဲဆံ – တစ္ပန္းကန္
♦ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ – စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း
♦ ဆီ – အနည္းငယ္
♦ အေရာင္တင္ – နည္းနည္း
♦ ဆား – လိုသေလာက္
► တြဲဖက္စားရန္
♦ ဆန္ေခါက္ဆြဲ
♦ ႏွမ္းေထာင္း
♦ သံပရာသီး
♦ နံနံပင္
♦ င႐ုတ္သီးဆီခ်က္
► ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
၁။ အသားကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီး အေနေတာ္အတံုးေလးမ်ား တံုးထားပါ။ မွ်စ္ခ်ဥ္ကိုလည္း အေနေတာ္လွီးျဖတ္ထားပါ။
၂။ ခ်က္မည့္အိုးတြင္ အသား၊ ပဲျပင္းေစ့၊ မွ်စ္ခ်ဥ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ေသးေသးစိတ္၊ ခ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ အေရာင္တင္၊ ဆားႏွင့္ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး လံုးခ်က္ပါ။
၃။ ေျမပဲဆန္ကို ေရစိမ္ထားၿပီး ေၾကညက္ေအာင္ႀကိတ္ထားပါ။
၄။ ဟင္းအိုးလံုးရည္ခန္းပါက ေရအနည္းငယ္ဆီထည့္ေပးၿပီး အသားႏွင့္ ပဲျပင္းေစ့တို႔ကို ႏူးအိသည္ထိတည္ေပးပါ။
၅။ အသားႏူးအိပါက လိုအပ္သလို ဟင္းရည္အပ်စ္အႀကဲရေအာင္ လုပ္ၿပီး ေျမပဲႀကိတ္ထားသည္ကို ထည့္ပါ။
၆။ ဆူပြက္လာပါက အရသာအေပါ့အငန္ျမည္းၿပီး ေခါက္ဆြဲႏွင့္တြဲဖက္စားရန္ ဟင္းအသင့္ရပါၿပီ။
၇။ ေခါက္ဆြဲပြဲျပင္ရန္ ရွမ္းေခါက္ဆြဲကို ေရေႏြးေဖ်ာၿပီး ခ်က္ထားေသာအသားမွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းရည္ထည့္ပါ။ နံနံပင္၊ ႏွမ္းေထာင္း၊ သံပရာသီး၊ င႐ုတ္သီးတို႔ုျဖင့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
♦ Sofia ♦
ေလွကြတ္တီယိုကေတာ့ ကြၽန္ေတာ္အႀကိဳက္ဆံုးအစားအစာေတြထဲက တစ္မ်ိဳးပါ။ သူ႕ရဲ႕မူလေဒသကေတာ့ အယုဒၶယၿမိဳ႕ကပါ။ ဝက္သား၊ အမဲသားမ်ားနဲ႔ အဓိကထားခ်က္ျပဳတ္ပါတယ္။ ပါးပါးလွီးထားတဲ့အသား၊ အသားလံုးေလးေတြအျပင္ ၾကိဳက္တတ္သူေတြအတြက္ ေသြး (ေသြးရည္) ကိုလည္း အျပဳတ္ရည္ထဲမွာ ထည့္ေပးပါတယ္။ ေလွကြတ္တီယိုကို အမ်ားႀကီးထည့္ေရာင္းတာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ တစ္ပြဲစာမွာ ကြတ္တီယိုဖတ္ေလး နည္းနည္း၊ အသားေလးနည္းနည္း၊ အသားလံုးေလးလည္းနည္းနည္းစီသာ ထည့္ျပင္ေပးပါတယ္။ ေစ်းကလည္း ပံုမွန္ကြတ္တီယိုေတြထက္ ေစ်းခ်ိဳပါတယ္။ ထိုင္းလူမ်ိဳး ေတြကလည္းစားရင္ ပန္းကန္ေတြ တစ္ေတာင္ေလာက္ပံုေနေအာင္ကို စားၾကပါတယ္။ ပဲပင္ေပါက္ေလးနဲ႔ ဝိုလဖာ ပင္စိမ္းကေတာ့ မပါမျဖစ္ပါရပါလိမ့္မယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲေလးကလည္း ဝက္ေခါက္ေၾကာ္နဲ႔ဆို အလြန္လိုက္ဖက္ပါတယ္။
► ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၄ ပြဲစာ)
♦ ကြတ္တီယိုဖတ္ – ၁ဝ သားခန္႔ (၁၆ဝ ဂရမ္)
♦ ပါးပါးလွီးၿပီးဝက္သားလိုင္းသား – ၅ က်ပ္သား
♦ ပါးပါးလွီးၿပီးဝက္အသည္း – ၅ က်ပ္သား
♦ ဝက္သားလံုး – ၁၂ လံုး (တစ္ပြဲ ၃ လံုး)
♦ ပဲပင္ေပါက္ – တစ္ပြဲစာအနည္းငယ္စီ
♦ ဝိုလဖာပင္စိမ္း – (အရြက္ေျခြၿပီး) ၄ ခက္
♦ ဝက္ျပဳတ္ရည္ – ၄ ခြက္
♦ ပဲငံျပာရည္ – အနည္းငယ္
♦ ဝက္ေသြးရည္ – ၁၅ဝ မီလီ (မထည့္လည္းရ)
► တြဲဖက္စားရန္
♦ ဝက္ေခါက္ေၾကာ္
♦ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္
♦ င႐ုတ္ခ်ဥ္
♦ ငံျပာရည္
♦ င႐ုတ္သီးအက်က္မႈန္႔
► ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ကြတ္တီယိုေခါက္ဆြဲမ်ားကို ေႏြးဆူဆူမွာ ၂ မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
၂။ ေခါက္ဆြဲမ်ားကို ၄ ပြဲစာ အညီအမွ်ခြဲထည့္ ပဲငံျပာရည္ဆမ္းၿပီး ျပင္ထားပါ။
၃။ ဝက္ျပဳတ္ရည္မွာအသားနဲ႔ အသားလုံးမ်ားထည့္က်က္ေအာင္ျပဳတ္ၿပီး ေခါက္ဆြဲပန္းကန္မွာ အညီအမွ်ထည့္ပါ။
၄။ အေပၚမွပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ပင္စိမ္းမ်ားႏွင့္ျပင္ဆင္ၿပီး အရသာစိတ္ၾကိဳက္ျပင္ဆင္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
www.facebook.com/MY FOODIES (mm)
ေကြတီယိုုေၾကာ္
ထိုင္းမွာစားေလ့ရွိၾကတဲ့ ေကြတီယိုုဆန္ျပားကို ဝက္သား၊ ၾကက္သား၊ အမဲသား စသည္ျဖင့္ႏွစ္သက္ရာ အသားမ်ားနဲ႔ေၾကာ္တဲ့ ပံုစံေလးကို တင္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ ေကြတီယိုဆန္ျပားေနရာမွာႏွစ္သက္ရာေခါက္ဆြဲ၊ ၾကာဆံတို႔ကိုလည္း စိတ္ႀကိဳက္အစား ထိုးအသံုုးျပဳႏိုုင္ပါတယ္။
► ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
► ဆီသတ္ရန္
♦ ဆီ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
♦ ခ်င္း – အနည္းငယ္
(အေခ်ာင္းရွည္ေလးမ်ားလွီးထားပါ)
♦ ၾကက္သြန္ျဖဴ (စဥ္းၿပီး) – အနည္းငယ္
► အသားအရသာသြင္းရန္
♦ ဝက္သား – ၁ဝဝ ဂရမ္
♦ ခ်င္းေထာင္းၿပီးအႏွစ္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
♦ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းၿပီးအႏွစ္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
♦ ပဲငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
♦ ဆား – အနည္းငယ္
♦ ငရုုတ္ေကာင္းအျဖဴမွဳန္႔ – အနည္းငယ္
(အသားကိုပါးပါးလွီးၿပီး က်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ေရာနယ္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၁နာရီခန္႔ႏွပ္ထားပါ)
► အရသာအတြက္
♦ ဆား – အနည္းငယ္
♦ ခရုဆီ – အနည္းငယ္
♦ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ – အနည္းငယ္
♦ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ – အနည္းငယ္
(ပန္းကန္လံုုးတစ္လုံုုးတည္းမွာေရာေမႊထားပါ)
► ေၾကာ္ရန္
♦ ပန္းင႐ုုတ္ပြ – တစ္ျခမ္း (ပါးပါးလွီးထားပါ)
♦ ေဂၚဖီ – အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
♦ မုန္လာဥနီ – အနည္းငယ္
(အေခ်ာင္းရွည္ေလးမ်ားလွီးထားပါ)
♦ ေကြတီယိုုအဖတ္ – ၂ဝဝ ဂရမ္ (ေရစိမ္ထားပါ)
► ရနံ႔အတြက္သံုုးရန္
♦ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ – ၂ ပင္
(အေခ်ာင္းရွည္ေလးမ်ားလွီးထားပါ)
► ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ဆီအိုုးကိုုအပူေပးၿပီးခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၂။ အရသာနယ္ထားေသာအသားမ်ားထည့္ၿပီး ၃ မိနစ္ခန္႔ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
၃။ ေၾကာ္ရန္အစာမ်ားကိုု အစဥ္အတိုုင္းထည့္ၿပီး ေၾကာ္ေပးပါ။
၄။ အရသာအတြက္ ေရာေႏွာထားေသာ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ထည့္ေမႊေပးပါ။ ဟင္းအိုုးေျခာက္လြန္းလွ်င္ ေရေႏြးအနည္းငယ္သံုုးႏိုုင္ပါသည္။
၅။ ေနာက္ဆံုုးမွရနံ႔အတြက္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မ်ားထည့္ေမႊၿပီး အဆံုးသတ္ႏိုုင္ပါသည္။
www.facebook.com/MY FOODIES (mm)
ဂ်ပန္ေခါက္ဆြဲ (Soba Noodle Soup)
by May’s Healthy Food
ဒီလေတာ့ ဂ်ပန္ေခါက္ဆြဲလုပ္နည္းေလးကို ေျပာျပခ်င္ပါတယ္။ လုပ္ရတာလည္းလြယ္ၿပီး ကေလးေတြအတြက္လည္း အာဟာရ ျပည့္ေစမွာပါ။ လတ္ဆတ္တဲ့ေခါက္ဆြဲကို အသံုးျပဳမယ္ဆို ပိုေကာင္းေပမယ့္ အလြယ္တကူရႏိုင္တဲ့ ပန္းဂ်ံဳနဲ႔ ႐ိုး႐ိုးဂ်ံဳကို အသံုးျပဳၿပီး ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ Dried Soba Noodle ကို အသံုးျပဳထားပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲနဲ႔အတူစားမယ့္ Soup ကိုေတာ့ Dashi အမႈန္႔ကို အသံုးမျပဳဘဲ Home Made Dashi ကို အသံုးျပဳထားပါတယ္။ အလြယ္တကူ ဝယ္ယူရရွိႏိုင္တဲ့ Dashi အမႈန္႔မွာ Sodium Glutamate ပါဝင္လို႔ ကေလးေတြအတြက္ အသံုးျပဳဖို႔ မသင့္ေလ်ာ္တာမို႔ အိမ္လုပ္နည္းေလးပါ ေရးေပးထားပါတယ္။ Dashi အတြက္အသံုးျပဳတဲ့ ပစၥည္းေတြကိုေတာ့ ဂ်ပန္ပစၥည္းအေရာင္းဆိုင္ (City Mart) မွာ ရရွိႏိုု္င္ပါတယ္။
Dashi အရည္အတြက္
Dashi ျပဳလုပ္ပံုေတြထဲကမွ Kombu Dashi ျပဳလုပ္နည္းကို ေရးေပးမယ္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
Kombu – ၂၀ ဂရမ္
Dried Bonito Flakes (Katsuobushi) – ၃၀ ဂရမ္
Water – ၁၀ဝ မီလီမီတာ
ျပဳလုပ္ပံု
၁။ Kombu ေတြကို ေရစိုအဝတ္သန္႔ေလးျဖင့္သုတ္ၿပီး သန္႔စင္ေပးပါ။
၂။ သန္႔စင္ၿပီး Kombu ကို ေရ 100 ml မွာ တစ္ညစိမ္ထားပါ။
၃။ တစ္ညစိမ္ထားၿပီးသား အရည္ကို မီးအလယ္အလတ္ျဖင့္ ဆူပြက္လာေအာင္တည္ပါ။
၄။ ဆူပြက္လာလွ်င္ Kombu ကိုထုတ္ၿပီး မီးပိတ္ကာ Dried Bonito Flakes ၃၀ ဂရမ္ကို ထည့္ၿပီး ဆူပြက္လာေအာင္ ေနာက္တစ္ႀကိမ္ ထပ္တည္ပါ။
၅။ ဆူပြက္လာလွ်င္ အရည္ကို ဆန္ခါျဖင့္စစ္ၿပီး အေအးခံပါ။ အဲဒီ Dashi အရည္ကို ေရခဲေသတၲာထဲထည့္ၿပီး လိုသလိုအသံုးျပဳပါ။
Dried Noodle ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ေခါက္ဆြဲ ၂၀ဝ ဂရမ္ကို ေရေႏြးဆူဆူမွာ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ၿပီး ေရေအးမွာျပန္ေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ။
Noodle Soup ျပဳလုပ္နည္း
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
Dashi – ၂၀ဝ မီလီမီတာ
Sugar – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
Japanese Light Soy Sauce – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို မီးေအးေအးျဖင့္ ဆူပြက္လာေအာင္ တည္ပါ။
ျပဳလုပ္ပံု
ေရစစ္ထားတဲ့ ေခါက္ဆြဲထည့္ပါ။ ေရညႇိအေျခာက္၊ တန္ပူရာအေၾကာ္ အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး သံုးေဆာင္ပါ။
ရွမ္းတိုဟူးေႏြး
တိုဟူးက်ိဳနည္းက ကုလားပဲကို ေရစိမ္ႀကိတ္ၿပီး စစ္ၿပီး ေရမ်ားမ်ားနဲ႔ ေရစိမ္အနယ္ထိုင္ၿပီး လုပ္တာရွိ တယ္။ ပဲမႈန္႔ကိုေရေဖ်ာ္ၿပီး တန္းက်ိဳတာရွိတယ္။ ပဲမႈန္႔ကိုပဲ ေရေဖ်ာ္စစ္ၿပီး ေရမ်ားမ်ားနဲ႔ အနယ္ထိုင္ၿပီး လုပ္တာရွိတယ္။ လုပ္နည္းမတူတဲ့အေပၚမွာ တိုဟူးပံုစံ အနည္းငယ္ ကြဲျပားပါတယ္။
► ရွမ္းတိုဟူးက်ိဳရန္
၁။ ပဲမႈန္႔အစိမ္းတစ္ထုပ္၂ဝဝ ဂရမ္ကို ေရထည့္ၿပီးေဖ်ာ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ အဝတ္ပါးျဖင့္စစ္ၿပီး ေရ ၈ လီတာေလာက္ ထည့္ၿပီး ေအးတဲ့ေနရာမွာ အနည္ထိုင္ထားပါ။ ပူေႏြးေသာေနရာထားမိလွ်င္ ပဲခ်ဥ္သြားတတ္ပါတယ္။ မနက္က်ိဳမယ္ဆို ညကတည္းက စိမ္ထားပါ။
၂။ အနယ္ထိုင္သြားပါက အေပၚယံမွ အရည္ၾကည္မ်ားကို သြန္ထုတ္ၿပီး ေအာက္ဆံုးမွ ပဲအႏွစ္မ်ားကိုသာ ခ်န္ထားပါ။ 400 ml ခန္႔ ရွိပါတယ္။
► တိုဖူးက်ိဳနည္း
၁။ ေရတစ္လီတာကို ထန္းလ်က္၂ လံုး၊ ဆား လက္ဖက္ ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ နႏြင္းအနည္း ငယ္ထည့္ၿပီး မီးဖို တြင္တည္ပါ။
၂။ ဆူပြက္လာပါက ပဲႏွစ္ရည္ကို တစ္ဖက္မွထည့့္ၿပီး တစ္ဖက္က အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။ မီးကိုအေနေတာ္ ျဖင့္ ေမႊေပးပါ။ တျဖည္းျဖည္း ပ်စ္လာသည္ထိေမႊပါ။
၃။ ပ်စ္လာၿပီး ၾကြက္ၿမီးတန္း အေနထားရပါက ပဲစိမ္းႏွ႔ံ ေပ်ာက္မေပ်ာက္ႏွင့္ အရသာအေပါ့အငန္ ျမည္းကာ မီးကိုအေသးဆံုးအေနထိ ေလ်ာ့ထားၿပီး အပူေပးထားပါ။ ေအးသြားလွ်င္ တိုဟူးေႏြးပ်စ္ခဲခဲနဲ႔မို႔ မလွေတာ့ပါဘူး။
*** ပဲမႈန္႔ကို ေရမစိမ္ဘဲျပဳလုပ္လိုပါက ေရေဖ်ာ္ၿပီး တန္းက်ိဳပါ။ ပါဝင္တဲ့အခ်ိဳး အတူတူပဲျဖစ္ပါတယ္။
► တိုဟူးေႏြးျပင္ဆင္နည္း
♦ ဆန္စီးေခါက္ဆြဲသို႔ ေရစိမ္ေခါက္ဆြဲ – တစ္ပြဲစာ
♦ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ – စားပြဲဇြန္းတစ္ဇြန္း
♦ ႏွမ္းဆီခ်က္ (သို႔) ႏွမ္းေထာင္း – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
♦ ေျမပဲေထာင္း – တစ္ဇြန္း
♦ င႐ုတ္ဆီခ်က္ – တစ္ဇြန္း
♦ ၾကာညိဳ႕ အခ်ိဳ – တစ္ဇြန္း
♦ ပဲငံျပာရည္ – တစ္ဇြန္း
♦ နံနံပင္ – အနည္းငယ္
၁။ ဦးစြာ ဆန္စီးေခါက္ဆြဲ တစ္ပြဲစာကို တိုဟူးေႏြးအိုးထဲ ထည့္ၿပီး ေပ်ာ့ေအာင္ခဏထားၿပီး ပန္းကန္တြင္ ထည့္ပါ။ တိုဟူးေႏြးလည္း ခတ္ထည့္ပါ။
၂။ အေပၚမွ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ႏွမ္းဆီခ်က္ (သို႔) ႏွမ္းေထာင္း၊ ၾကာညိဳ႕အခ်ိဳ၊ အငန္၊ င႐ုတ္သီး ဆီခ်က္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ နံနံပင္ထည့္ၿပီး ရွမ္းခ်ဥ္ႏွင့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။ အီၾကာေကြးႏွင့္လည္း လိုက္ဖက္ပါတယ္။ အရသာေလးပင္ေစရန္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္ ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ သက္သတ္လြတ္လည္း စားေကာင္းသလို ၾကက္သားထည့္လိုက ထည့္ပါ။ ေရစိမ္ေခါက္ဆြဲသံုးပါက ေခါက္ဆြဲကို သီးသန္႔ျပဳတ္ၿပီးမွ ပြဲျပင္ပါ။
မွ်စ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆြဲ
ရွမ္းေခါက္ဆြဲကို ေနရာေဒသအလိုက္ မတူညီတဲ့ပံုစံအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ လုပ္စားၾကတဲ့အထဲ အမဲသားမွ်စ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆြဲေလးက အရသာထူးျခားလွတဲ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေလးျဖစ္ပါတယ္။ ေျမပဲဆံ၊ ပဲျပင္းေစ့ႏွင့္ အသားမွ်စ္ခ်ဥ္တြဲဖက္ထားေသာ တမူထူးတဲ့ရွမ္း ေခါက္ဆြဲဆိမ့္ဆိမ့္ေလး လုပ္နည္း၊ ခ်က္နည္းေလးကို စိတ္ရွည္စြာသင္ျပေပးတဲ့ မမႀကီးကိုလည္း အထူးေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲခ်စ္သူမ်ားတြက္ ခ်က္နည္းေလး မွ်ေဝေပးလ္ိုက္ပါတယ္။ ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
► ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
♦ အမဲသား (သို႔) ဆိတ္သား – ၂၅ က်ပ္သား
♦ ပဲျပင္းေစ့ – ၃ ဘူး (ႏို႔ဆီဘူး)
♦ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၃ လံုး
♦ ၾကက္သြန္နီ – ၃ လံုး
♦ ေျမပဲဆံ – တစ္ပန္းကန္
♦ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ – စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း
♦ ဆီ – အနည္းငယ္
♦ အေရာင္တင္ – နည္းနည္း
♦ ဆား – လိုသေလာက္
► တြဲဖက္စားရန္
♦ ဆန္ေခါက္ဆြဲ
♦ ႏွမ္းေထာင္း
♦ သံပရာသီး
♦ နံနံပင္
♦ င႐ုတ္သီးဆီခ်က္
► ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
၁။ အသားကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီး အေနေတာ္အတံုးေလးမ်ား တံုးထားပါ။ မွ်စ္ခ်ဥ္ကိုလည္း အေနေတာ္လွီးျဖတ္ထားပါ။
၂။ ခ်က္မည့္အိုးတြင္ အသား၊ ပဲျပင္းေစ့၊ မွ်စ္ခ်ဥ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ေသးေသးစိတ္၊ ခ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ အေရာင္တင္၊ ဆားႏွင့္ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး လံုးခ်က္ပါ။
၃။ ေျမပဲဆန္ကို ေရစိမ္ထားၿပီး ေၾကညက္ေအာင္ႀကိတ္ထားပါ။
၄။ ဟင္းအိုးလံုးရည္ခန္းပါက ေရအနည္းငယ္ဆီထည့္ေပးၿပီး အသားႏွင့္ ပဲျပင္းေစ့တို႔ကို ႏူးအိသည္ထိတည္ေပးပါ။
၅။ အသားႏူးအိပါက လိုအပ္သလို ဟင္းရည္အပ်စ္အႀကဲရေအာင္ လုပ္ၿပီး ေျမပဲႀကိတ္ထားသည္ကို ထည့္ပါ။
၆။ ဆူပြက္လာပါက အရသာအေပါ့အငန္ျမည္းၿပီး ေခါက္ဆြဲႏွင့္တြဲဖက္စားရန္ ဟင္းအသင့္ရပါၿပီ။
၇။ ေခါက္ဆြဲပြဲျပင္ရန္ ရွမ္းေခါက္ဆြဲကို ေရေႏြးေဖ်ာၿပီး ခ်က္ထားေသာအသားမွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းရည္ထည့္ပါ။ နံနံပင္၊ ႏွမ္းေထာင္း၊ သံပရာသီး၊ င႐ုတ္သီးတို႔ုျဖင့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
♦ Sofia ♦
No comments:
Post a Comment