•• ဝက္သားနဲ႔သရက္သီးခ်ဥ္စပ္သုပ္ ••
ပါဝင္ပစၥည္းေတြက
ဝက္သားသံုးထပ္သား.....၃၀၀ဂရမ္
သရက္သီးစိမ္း...............၁လံုး
ၾကက္သြန္နီ ..................၁လံုး
င႐ုပ္သီးစိမ္း...................၇ေတာင့္ခန္႔
နံနံပင္ ..........................အနည္းငယ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး...................၁ လံုး
ေျမပဲဆံ(ေထာင္းၿပီး)........၂ tbsp
ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္..........၁ tbsp
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္........၂tbsp
ဆား............................အနည္းငယ္
သၾကားရည္...................အနည္းငယ္
ငံျပာရည္......................လိုအပ္သလို
သံပုရာသီး.....................တစ္လံုး
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
-ဝက္သားကို ေရ,ၾကက္သြန္ျဖဴ ,ဂ်င္း ,နံနံပင္(အျမစ္),ဆား,ပဲငံျပာရည္(အၾကည္),င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔တို႔ျဖင့္ ႏူးအိလာေအာင္ ျပဳတ္ေပးပါ...။
-ဝက္သားႏူးအီသြားၿပီိဆိုရင္ အေအးခံၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ...။
-ဇလံုတစ္ခုထဲမွာ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ဝက္သား,သရက္သီးတျခမ္း(အခြံခြာ ပါးပါးလွီး သို႔ အမွ်င္ျခစ္),ၾကက္သြန္နီ(ပါးပါးလွီး), ခရမ္းခ်ဥ္သီး(ပါးပါးလွီး),င႐ုပ္သီး(ပါးပါးလွီး),နံနံပင္(ပါးပါးလွီး),သံပုရာတစ္လံုးအရည္ၫွစ္ၿပီး အခြံပါထည့္,အရသာမ်ားနဲ႔ က်န္တဲ့ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးထည့္ၿပီး နယ္ၿပီးသုပ္ေပးပါ...။
-အရသာမွာ ခ်ဥ္,စပ္,စိမ့္ၿပီးခ်ိဳတဲ့အရသာရၿပီဆိုရင္ေတာ့ ထမင္းနဲ႔ပဲျဖစ္ျဖစ္ ဒီအတိုင္းပဲျဖစ္ျဖစ္ စားလို႔ရပါၿပီ..။
ဒီအသုပ္ေလးက ဝက္သားရဲ႕ အီတဲ့အရသာရယ္ သရက္သီးရဲ႕ခ်ဥ္တဲ့အရသာႏွစ္ခုကို မွ်တေအာင္ ဖန္တီးထားတာျဖစ္တဲ့အတြက္ တကယ္ကိုထူးျခားၿပီး အရသာတကယ္ရွိတယ္ဗ်ာ..။
သရက္သီးက အရမ္းခ်ဥ္ေနမယ္ဆိုရင္ သံပုရာရည္မထည့္ပါနဲ႔..သၾကားရည္နဲနဲပိုထည့္ေပးပါ..။
အခ်ဥ္အရသာႀကိဳက္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ သၾကားရည္မထည့္ပဲသုပ္လဲ ရပါတယ္။
ေနာက္တစ္ခုက ဝက္သား..အရမ္းႏူးၿပဲသြားေအာင္မျပဳတ္ပါနဲ႔..ႏူးၿပီး အေခါက္ေလးက နဲနဲေလး အိၿပီးမာစပ္စပ္ေလးျဖစ္ေနတဲ့အေနအထားဆို ပိုေကာင္းပါတယ္..။
သုပ္တဲ့အခါမွာလဲ..ဝက္သားျပဳတ္ရည္ေလး နဲနဲေလးထည့္ၿပီးသုပ္ၾကည့္ပါ..ပိုစားေကာင္းတယ္ဗ်😁
င႐ုပ္သီးအျပင္ င႐ုပ္သီးမႈန္႔ထည့္ၿပီးသုပ္လဲ ရပါတယ္ဗ်..
ဝက္သားျပဳတ္ထားတဲ့အရည္ကိုလဲ အရသာျပင္..ၾကက္သြန္ၿမိန္ သို႔ နံနံပင္ထည့္ၿပီး ဟင္းခ်ိဳလုပ္ေသာက္လို႔ရေသးတယ္..။
အိုေက..ဒါဆိုရင္ ဒီတပါတ္ ပိတ္ရက္ေလးမွာ ဝက္သားႏွင့္သရက္သီးသုပ္ေလး သုပ္စားလို႔ရၿပီေပါ့ဗ်ာ...😁
၀က္နံ႐ိုးဟင္းခ်ိဳ
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္နံ႐ိုး - ၃၀ဝ ဂရမ္
• မိႈမည္း - ၄ ပြင့္ခန္႔
• မုန္လာဥျဖဴ - ၁ လံုး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ ႁမႊာ
• ခ်င္း - အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
• တ႐ုတ္နံနံပင္ - အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္ (အၾကည္) - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္သားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။ ဝက္နံ႐ိုးကို အေနေတာ္အတံုးမ်ားတံုးၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ အရသာမ်ား၊ ေရ ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။
၂။ မိႈမည္းကို ေပ်ာ့လာေအာင္ ေရစိမ္ထားပါ။
၃။ ဝက္နံ႐ိုး ႏူးလာၿပီဆိုလွ်င္ မုန္လာဥျဖဴကို အခြံႏႊာၿပီး အေနေတာ္အတံုးမ်ားတံုးကာ ထည့္ပါ။ မိႈမည္းထည့္ပါ။
၄။ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးစံုၿပီ၊ ႏူး၍ အရသာလည္း ခ်ိဳဆိမ့္အရသာ ရလာၿပီဆိုလွ်င္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ တ႐ုတ္နံနံျဖဴးၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
..........................
အံ့ဝင့္ထြဋ္ (MRTV-4)
မြန္ဝက္သားခ်ဥ္စပ္ဟင္း
မြန္ဟင္းလို႔ေျပာတာနဲ႔ မရန္းျပားနဲ႔ခ်က္မွန္း တန္းၿပီးသိၾကမွာပါ။ လံုးဝဆီသံုးစရာ မလိုဘဲ ခ်က္ႏိုင္တဲ့ဟင္းေလးပါ။ ဝက္လက္၊ ဝက္႐ိုး၊ ဝက္သံုးထပ္သားနဲ႔ ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ ဝက္ကုပ္သားကိုသံုးၿပီး ခ်က္မွာပါ။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးမို႔ အႀကိဳက္ ေတြ႕မယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္သားကုပ္သား - ၄၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၅ ဂရမ္
• ခ်င္း - ၁၀ ဂရမ္
• ေရ - ၁.၈ လီတာ
• စပါးလင္ - ၂ ေခ်ာင္း
• ငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း+စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း+
လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၄၀ ဂရမ္
• မရန္းျပား - ၃ ျပား
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ဝက္သားျပဳတ္ရန္အတြက္ အိုးထဲကို ေရထည့္ပါ။ ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။
၂။ ဆူသည္ႏွင့္ သန္႔ရွင္းေအာင္ေဆးထားတဲ့ ဝက္သားထည့္ပါ။ ခ်င္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပား႐ိုက္ၿပီး ထည့္ပါ။
၃။ ငံျပာရည္ ၁ ဇြန္းနဲ႔ အသားမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။
၄။ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို မညက္တညက္ေထာင္းၿပီး ထားပါ။
၅။ ဝက္သားႏူးသည္ႏွင့္ စပါးလင္ကို ဓားျပား႐ိုက္ထည့္ပါ။ မရန္းျပားကို ေရစိမ္ၿပီး ထည့္ပါ။
၆။ ၿပီးလွ်င္ ေထာင္းထားတဲ့ င႐ုတ္သီးစိမ္းထည့္ပါ။
၇။ ဒါဆိုလွ်င္ ခ်ဥ္စပ္အရသာရွိတဲ့ မြန္ဟင္း အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
.....................................
MyintOoTha
စီခြၽမ္ဝက္နားရြက္သုပ္
••••••••••••••••••••••
ဝက္နားရြက္..........၁ခု
ခ်င္းေသးေသး.......၁တက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ.........၃တက္
သံပုရာသီး............၁လုံး
နံနံပင္.. ..............အနည္းငယ္။
စီခြၽမ္င႐ုတ္ႏွစ္........၁ဇြန္း
စီခြၽမ္င႐ုတ္ႏွစ္ဆိုတာ..တ႐ုတ္ျပည္ကတင္သြင္းတဲ့ဆီတုိဟူး၊မိႈေၾကာ္စတာေတြကိုပုလင္းနဲ႔စည္သြပ္ထားတဲ့ပုံစံေလးေတြပါ။အဖုံးအနီ၊တံဆိပ္ပတ္အနီေရာင္မွာမ်က္မွန္နဲ႔လူတစ္ဦးပုံပါတတ္တဲ့တံဆိပ္မ်ိဳးပါ။
တျခားအရသာေကာင္းမယ့္စီခြၽမ္င႐ုတ္အႏွစ္မ်ားလဲသုံးႏိူင္ပါတယ္။
စီခြၽမ္င႐ုတ္သီးအႏွစ္ဟာတျခားဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြႏွင့္အတူေရာၿပီးဆီသတ္ထားတာေၾကာင့္ထမင္းျဖဴနဲ႔ဒီတိုင္းနယ္စားလဲအရသာရိွလွပါတယ္။
ဝက္နားရြက္ကိုေရေဆးၿပီးအရသာနယ္ကာ..ခ်င္းတစ္တက္ေလာက္ဓားျပား႐ိုက္ထည့္ၿပီးျပဳတ္ပါ။
အရမ္းႏွဳးေအာင္ျပဳတ္ဖို႔မလိုအပ္ပဲခပ္ႂကြပ္ႂကြပ္ေလးျဖစ္ေနဖို႔သတိထားၿပီးျပဳတ္ပါ။
ခ်င္းႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴကိုေရာၿပီးညႇက္ေနေအာင္ေထာင္းၿပီးေရေလးအနည္းငယ္ႏွင့္ေဖ်ာ္ထားေပးပါ။
ဝက္နားရြက္ႏွဳးတဲ့အခါပါးပါးေလးလွီးပါ။
စီခြၽမ္င႐ုတ္အႏွစ္၊သၾကား၊ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ဟင္းခတ္မႈန္႔၊သံပုရာရည္ေလးညႇစ္ၿပီးခ်င္းႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴေရာေထာင္းထားေသာအရည္ေလးဆမ္းကာခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ။
ႏွမ္းေလွာ္ ႏွင့္နံနံပင္ေလးအလွဆင္လိုက္ရင္လြယ္ကူ႐ိုး႐ွင္းၿပီးေမႊးရနံ႔သင္းပ်ံ့တဲ့စီခြၽမ္ဝက္နားရြက္သုပ္ေလးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပန္ပါၿပီ။
ဝက္နံ႐ိုးအခ်ိဳေပါင္း
*****************
နံ႐ိုးညႇပ္သား......၃၀က်ပ္သား
ခ်င္း....................၂တက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ.......၅တက္
နာနတ္ပြင့္.........၂ပြင့္
င႐ုတ္ေကာင္းေစ့..၁၀ေစ့ခန္႔
နံနံပင္အျမစ္......အနည္းငယ္
ဟင္းခ်က္ဝိုင္......၂ဇြန္း
သၾကား............၃ ဇြန္း
ဟင္းခတ္မႈန္႔.....အနည္းငယ္
ဆား................လိုအပ္သလိ
နံ႐ိုးညႇပ္သားေတြကိုမိမိႏွစ္သက္တဲ့အရြယ္တုံးၿပီးေရစစ္ထားပါ။
နာနတ္ပြင့္ ကိုမီးကင္ၿပီးဓားျပား႐ိုက္ထားပါ။
ခ်င္းတစ္တက္ကိုညႇက္ေနေအာင္ေထာင္းၿပီး
ဝက္နံ႐ိုးထဲညႇစ္ထည့္ၿပီးသၾကား၁ဇြန္း၊ဆား၊
ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ဟင္းခ်က္ဝိုင္တို႔ႏွင့္နယ္ၿပီး(၁၅)
ႏွစ္ခန္႔ႏွပ္ထားပါ။
ထိုစဥ္အတြင္း..ေနာက္ထပ္ခ်င္း၁တက္၊ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊နံနံပင္အျမစ္၊င႐ုတ္ေကာင္းေစ့တို႔ကို
မညႇက္တညႇက္ေထာင္းပါ။
အသားနယ္ထားခ်ိန္ျပည့္ၿပီဆိုပါကဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာဆီအနည္းငယ္ႏွင့့္အတူသၾကားကိုအပူေပးပါ။
မၾကာခင္သၾကားကေပ်ာ္ျပီးအညိဳေရာင္ေျပာင္းသြားၿပီဆိုရင္မီးကင္ထားတဲ့နာနတ္ပြင့္ထည္ၿပီး့ေထာင္းထားေသာအေရာကိုဆီ
သတ္ပါ။
အနည္းငယ္ေမႊးလာလွ်င္..နယ္ၿပီးႏွပ္ထားတဲ့ဝက္နံ႐ိုးေတြထည့္ေပါင္းၿပီးေမႊပါ။
ဝက္နံ႐ိုးေတြဆီသတ္တာအေရာင္ရၿပီဆိုရင္ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးတစ္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ။
ဝက္နံ႐ိုးေတြကိုဖယ္ထုတ္ၿပီး..ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကိုစစ္ထုတ္ဖယ္ပစ္ပါ။
ေနာက္ထပ္အိုးတစ္လုံးမွာေျပာင္းထည့္ၿပီးအဖုံးပိတ္ကာမီးေအးေအးမွာႏႈးသည္အထိေပါင္းေပးပါ (သို႔) Pressure အိုးထဲေျပာင္းထည့္ၿပီးႏွဳ းသည္အထိေပါင္းပါ။
ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - Win Naing Thein
ပါဝင္ပစၥည္းေတြက
ဝက္သားသံုးထပ္သား.....၃၀၀ဂရမ္
သရက္သီးစိမ္း...............၁လံုး
ၾကက္သြန္နီ ..................၁လံုး
င႐ုပ္သီးစိမ္း...................၇ေတာင့္ခန္႔
နံနံပင္ ..........................အနည္းငယ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး...................၁ လံုး
ေျမပဲဆံ(ေထာင္းၿပီး)........၂ tbsp
ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္..........၁ tbsp
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္........၂tbsp
ဆား............................အနည္းငယ္
သၾကားရည္...................အနည္းငယ္
ငံျပာရည္......................လိုအပ္သလို
သံပုရာသီး.....................တစ္လံုး
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
-ဝက္သားကို ေရ,ၾကက္သြန္ျဖဴ ,ဂ်င္း ,နံနံပင္(အျမစ္),ဆား,ပဲငံျပာရည္(အၾကည္),င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔တို႔ျဖင့္ ႏူးအိလာေအာင္ ျပဳတ္ေပးပါ...။
-ဝက္သားႏူးအီသြားၿပီိဆိုရင္ အေအးခံၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ...။
-ဇလံုတစ္ခုထဲမွာ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ဝက္သား,သရက္သီးတျခမ္း(အခြံခြာ ပါးပါးလွီး သို႔ အမွ်င္ျခစ္),ၾကက္သြန္နီ(ပါးပါးလွီး), ခရမ္းခ်ဥ္သီး(ပါးပါးလွီး),င႐ုပ္သီး(ပါးပါးလွီး),နံနံပင္(ပါးပါးလွီး),သံပုရာတစ္လံုးအရည္ၫွစ္ၿပီး အခြံပါထည့္,အရသာမ်ားနဲ႔ က်န္တဲ့ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးထည့္ၿပီး နယ္ၿပီးသုပ္ေပးပါ...။
-အရသာမွာ ခ်ဥ္,စပ္,စိမ့္ၿပီးခ်ိဳတဲ့အရသာရၿပီဆိုရင္ေတာ့ ထမင္းနဲ႔ပဲျဖစ္ျဖစ္ ဒီအတိုင္းပဲျဖစ္ျဖစ္ စားလို႔ရပါၿပီ..။
ဒီအသုပ္ေလးက ဝက္သားရဲ႕ အီတဲ့အရသာရယ္ သရက္သီးရဲ႕ခ်ဥ္တဲ့အရသာႏွစ္ခုကို မွ်တေအာင္ ဖန္တီးထားတာျဖစ္တဲ့အတြက္ တကယ္ကိုထူးျခားၿပီး အရသာတကယ္ရွိတယ္ဗ်ာ..။
သရက္သီးက အရမ္းခ်ဥ္ေနမယ္ဆိုရင္ သံပုရာရည္မထည့္ပါနဲ႔..သၾကားရည္နဲနဲပိုထည့္ေပးပါ..။
အခ်ဥ္အရသာႀကိဳက္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ သၾကားရည္မထည့္ပဲသုပ္လဲ ရပါတယ္။
ေနာက္တစ္ခုက ဝက္သား..အရမ္းႏူးၿပဲသြားေအာင္မျပဳတ္ပါနဲ႔..ႏူးၿပီး အေခါက္ေလးက နဲနဲေလး အိၿပီးမာစပ္စပ္ေလးျဖစ္ေနတဲ့အေနအထားဆို ပိုေကာင္းပါတယ္..။
သုပ္တဲ့အခါမွာလဲ..ဝက္သားျပဳတ္ရည္ေလး နဲနဲေလးထည့္ၿပီးသုပ္ၾကည့္ပါ..ပိုစားေကာင္းတယ္ဗ်😁
င႐ုပ္သီးအျပင္ င႐ုပ္သီးမႈန္႔ထည့္ၿပီးသုပ္လဲ ရပါတယ္ဗ်..
ဝက္သားျပဳတ္ထားတဲ့အရည္ကိုလဲ အရသာျပင္..ၾကက္သြန္ၿမိန္ သို႔ နံနံပင္ထည့္ၿပီး ဟင္းခ်ိဳလုပ္ေသာက္လို႔ရေသးတယ္..။
အိုေက..ဒါဆိုရင္ ဒီတပါတ္ ပိတ္ရက္ေလးမွာ ဝက္သားႏွင့္သရက္သီးသုပ္ေလး သုပ္စားလို႔ရၿပီေပါ့ဗ်ာ...😁
၀က္နံ႐ိုးဟင္းခ်ိဳ
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္နံ႐ိုး - ၃၀ဝ ဂရမ္
• မိႈမည္း - ၄ ပြင့္ခန္႔
• မုန္လာဥျဖဴ - ၁ လံုး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ ႁမႊာ
• ခ်င္း - အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
• တ႐ုတ္နံနံပင္ - အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္ (အၾကည္) - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္သားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။ ဝက္နံ႐ိုးကို အေနေတာ္အတံုးမ်ားတံုးၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ အရသာမ်ား၊ ေရ ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။
၂။ မိႈမည္းကို ေပ်ာ့လာေအာင္ ေရစိမ္ထားပါ။
၃။ ဝက္နံ႐ိုး ႏူးလာၿပီဆိုလွ်င္ မုန္လာဥျဖဴကို အခြံႏႊာၿပီး အေနေတာ္အတံုးမ်ားတံုးကာ ထည့္ပါ။ မိႈမည္းထည့္ပါ။
၄။ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးစံုၿပီ၊ ႏူး၍ အရသာလည္း ခ်ိဳဆိမ့္အရသာ ရလာၿပီဆိုလွ်င္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ တ႐ုတ္နံနံျဖဴးၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
..........................
အံ့ဝင့္ထြဋ္ (MRTV-4)
မြန္ဝက္သားခ်ဥ္စပ္ဟင္း
မြန္ဟင္းလို႔ေျပာတာနဲ႔ မရန္းျပားနဲ႔ခ်က္မွန္း တန္းၿပီးသိၾကမွာပါ။ လံုးဝဆီသံုးစရာ မလိုဘဲ ခ်က္ႏိုင္တဲ့ဟင္းေလးပါ။ ဝက္လက္၊ ဝက္႐ိုး၊ ဝက္သံုးထပ္သားနဲ႔ ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ ဝက္ကုပ္သားကိုသံုးၿပီး ခ်က္မွာပါ။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးမို႔ အႀကိဳက္ ေတြ႕မယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္သားကုပ္သား - ၄၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၅ ဂရမ္
• ခ်င္း - ၁၀ ဂရမ္
• ေရ - ၁.၈ လီတာ
• စပါးလင္ - ၂ ေခ်ာင္း
• ငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း+စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း+
လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၄၀ ဂရမ္
• မရန္းျပား - ၃ ျပား
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ဝက္သားျပဳတ္ရန္အတြက္ အိုးထဲကို ေရထည့္ပါ။ ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။
၂။ ဆူသည္ႏွင့္ သန္႔ရွင္းေအာင္ေဆးထားတဲ့ ဝက္သားထည့္ပါ။ ခ်င္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပား႐ိုက္ၿပီး ထည့္ပါ။
၃။ ငံျပာရည္ ၁ ဇြန္းနဲ႔ အသားမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။
၄။ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို မညက္တညက္ေထာင္းၿပီး ထားပါ။
၅။ ဝက္သားႏူးသည္ႏွင့္ စပါးလင္ကို ဓားျပား႐ိုက္ထည့္ပါ။ မရန္းျပားကို ေရစိမ္ၿပီး ထည့္ပါ။
၆။ ၿပီးလွ်င္ ေထာင္းထားတဲ့ င႐ုတ္သီးစိမ္းထည့္ပါ။
၇။ ဒါဆိုလွ်င္ ခ်ဥ္စပ္အရသာရွိတဲ့ မြန္ဟင္း အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
.....................................
MyintOoTha
စီခြၽမ္ဝက္နားရြက္သုပ္
••••••••••••••••••••••
ဝက္နားရြက္..........၁ခု
ခ်င္းေသးေသး.......၁တက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ.........၃တက္
သံပုရာသီး............၁လုံး
နံနံပင္.. ..............အနည္းငယ္။
စီခြၽမ္င႐ုတ္ႏွစ္........၁ဇြန္း
စီခြၽမ္င႐ုတ္ႏွစ္ဆိုတာ..တ႐ုတ္ျပည္ကတင္သြင္းတဲ့ဆီတုိဟူး၊မိႈေၾကာ္စတာေတြကိုပုလင္းနဲ႔စည္သြပ္ထားတဲ့ပုံစံေလးေတြပါ။အဖုံးအနီ၊တံဆိပ္ပတ္အနီေရာင္မွာမ်က္မွန္နဲ႔လူတစ္ဦးပုံပါတတ္တဲ့တံဆိပ္မ်ိဳးပါ။
တျခားအရသာေကာင္းမယ့္စီခြၽမ္င႐ုတ္အႏွစ္မ်ားလဲသုံးႏိူင္ပါတယ္။
စီခြၽမ္င႐ုတ္သီးအႏွစ္ဟာတျခားဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြႏွင့္အတူေရာၿပီးဆီသတ္ထားတာေၾကာင့္ထမင္းျဖဴနဲ႔ဒီတိုင္းနယ္စားလဲအရသာရိွလွပါတယ္။
ဝက္နားရြက္ကိုေရေဆးၿပီးအရသာနယ္ကာ..ခ်င္းတစ္တက္ေလာက္ဓားျပား႐ိုက္ထည့္ၿပီးျပဳတ္ပါ။
အရမ္းႏွဳးေအာင္ျပဳတ္ဖို႔မလိုအပ္ပဲခပ္ႂကြပ္ႂကြပ္ေလးျဖစ္ေနဖို႔သတိထားၿပီးျပဳတ္ပါ။
ခ်င္းႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴကိုေရာၿပီးညႇက္ေနေအာင္ေထာင္းၿပီးေရေလးအနည္းငယ္ႏွင့္ေဖ်ာ္ထားေပးပါ။
ဝက္နားရြက္ႏွဳးတဲ့အခါပါးပါးေလးလွီးပါ။
စီခြၽမ္င႐ုတ္အႏွစ္၊သၾကား၊ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ဟင္းခတ္မႈန္႔၊သံပုရာရည္ေလးညႇစ္ၿပီးခ်င္းႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴေရာေထာင္းထားေသာအရည္ေလးဆမ္းကာခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ။
ႏွမ္းေလွာ္ ႏွင့္နံနံပင္ေလးအလွဆင္လိုက္ရင္လြယ္ကူ႐ိုး႐ွင္းၿပီးေမႊးရနံ႔သင္းပ်ံ့တဲ့စီခြၽမ္ဝက္နားရြက္သုပ္ေလးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပန္ပါၿပီ။
ဝက္နံ႐ိုးအခ်ိဳေပါင္း
*****************
နံ႐ိုးညႇပ္သား......၃၀က်ပ္သား
ခ်င္း....................၂တက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ.......၅တက္
နာနတ္ပြင့္.........၂ပြင့္
င႐ုတ္ေကာင္းေစ့..၁၀ေစ့ခန္႔
နံနံပင္အျမစ္......အနည္းငယ္
ဟင္းခ်က္ဝိုင္......၂ဇြန္း
သၾကား............၃ ဇြန္း
ဟင္းခတ္မႈန္႔.....အနည္းငယ္
ဆား................လိုအပ္သလိ
နံ႐ိုးညႇပ္သားေတြကိုမိမိႏွစ္သက္တဲ့အရြယ္တုံးၿပီးေရစစ္ထားပါ။
နာနတ္ပြင့္ ကိုမီးကင္ၿပီးဓားျပား႐ိုက္ထားပါ။
ခ်င္းတစ္တက္ကိုညႇက္ေနေအာင္ေထာင္းၿပီး
ဝက္နံ႐ိုးထဲညႇစ္ထည့္ၿပီးသၾကား၁ဇြန္း၊ဆား၊
ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ဟင္းခ်က္ဝိုင္တို႔ႏွင့္နယ္ၿပီး(၁၅)
ႏွစ္ခန္႔ႏွပ္ထားပါ။
ထိုစဥ္အတြင္း..ေနာက္ထပ္ခ်င္း၁တက္၊ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊နံနံပင္အျမစ္၊င႐ုတ္ေကာင္းေစ့တို႔ကို
မညႇက္တညႇက္ေထာင္းပါ။
အသားနယ္ထားခ်ိန္ျပည့္ၿပီဆိုပါကဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာဆီအနည္းငယ္ႏွင့့္အတူသၾကားကိုအပူေပးပါ။
မၾကာခင္သၾကားကေပ်ာ္ျပီးအညိဳေရာင္ေျပာင္းသြားၿပီဆိုရင္မီးကင္ထားတဲ့နာနတ္ပြင့္ထည္ၿပီး့ေထာင္းထားေသာအေရာကိုဆီ
သတ္ပါ။
အနည္းငယ္ေမႊးလာလွ်င္..နယ္ၿပီးႏွပ္ထားတဲ့ဝက္နံ႐ိုးေတြထည့္ေပါင္းၿပီးေမႊပါ။
ဝက္နံ႐ိုးေတြဆီသတ္တာအေရာင္ရၿပီဆိုရင္ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးတစ္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ။
ဝက္နံ႐ိုးေတြကိုဖယ္ထုတ္ၿပီး..ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကိုစစ္ထုတ္ဖယ္ပစ္ပါ။
ေနာက္ထပ္အိုးတစ္လုံးမွာေျပာင္းထည့္ၿပီးအဖုံးပိတ္ကာမီးေအးေအးမွာႏႈးသည္အထိေပါင္းေပးပါ (သို႔) Pressure အိုးထဲေျပာင္းထည့္ၿပီးႏွဳ းသည္အထိေပါင္းပါ။
ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - Win Naing Thein
No comments:
Post a Comment