Monday, March 12, 2018

အေရျပားႏုပ်ိဳမႈကို ပ်က္ယြင္းေစမယ့္ အစားအေသာက္မ်ား


[9 Foods You Should Avoid and How They’re Aging Your Skin]

မိမိခႏၶာကိုယ္အတြင္း ဘာေတြသြပ္သြင္းေနသလဲဆိုတာ အေတာ္အေရးပါတဲ့ကိစၥျဖစ္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ စားေသာက္လိုက္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္အေရျပားအေပၚ အက်ိဳးသက္ေရာက္မွုရွိေနနိုင္လို့ပါ။ သန္႔႐ွင္းၿပီး မွန္ကန္တဲ့ အစားအစာ အဟာရဓာတ္ေတြကို စားသံုးမွီ၀ဲေနခ်ိန္မွာ က်န္းမာစိုျပည္သလို ေတာက္ပတဲ့ အေရျပားအလွအား သတိျပဳမိႏိုင္ၿပီး စားခ်င္တာစား ေသာက္ခ်င္တာေသာက္မိခ်ိန္မ်ား၀ယ္ အရြယ္မတိုင္ေသးပဲ အေရျပား​ေလ်ာ့ရိ​ေလ်ာ့ရဲျဖစ္ျခင္း၊ အေရးအေၾကာင္းေပၚျခင္းႏွင့္ မ်က္အိပ္တြဲက်ျခင္းကဲ့သို႔ေသာ အႏုတ္သေဘာေဆာင္တဲ့ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈမ်ားျဖစ္လာပံုကို သိမိရတာ တကယ္႐ွင္းလြန္းပါတယ္။

စာဖတ္သူ အေနနဲ႔ က်န္းမာလွပၿပီး စိုေျပတဲ့ အသားအေရပိုင္ဆိုင္ခ်င္တယ္ဆိုရင္ ျဖတ္ေတာက္သင့္ေသာ အစားအစာ ကိုးမ်ိဳးအေၾကာင္း ေအာက္မွာ က်ေနာ္က ေျပာျပ အၾကံဥာဏ္​ေပးပါမယ္။

(၁) အနီ​ေရာင္​ အသား (RED MEAT)

က်ြမ္းက်င္သူမ်ားအဆိုအရ အနီ​ေရာင္​အသား (ေျခေလးေခ်ာင္းသား)မွာ ေသြးေၾကာနံရံေတြကို မာေက်ာေစတဲ့ဓာတ္သဘာ၀ (carnitine)ေရခ်ိန္ျမင့္မားစြာပါ၀င္တာေၾကာင့္ အရြယ္မတိုင္ခင္ အေရျပားတင္းအား ​ေလ်ာ့ရိ​ေလ်ာ့ရဲ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဟမ္ဘာဂါအစား သက္​သတ္​လြတ္​ ဘာဂါကိုပဲ ေျပာင္းစားၾကတာေပါ့။

(၂) အငန္ဓာတ္ (SALT)

ဆား အထူးသျဖင့္ အိုင္အိုဒင္းဆားဟာ စာဖတ္သူရဲ့ အေရျပားအတြက္ မသင့္ေတာ္ မေကာင္းတဲ့အထဲမွာ ပါပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ အိုင္အိုဒင္းဆားဓာတ္သဘာ၀က အေရျပားတစ္ရွဴ းကို ေဖာင္းၾကြေစသလို စိတ္အေနွာင့္အယွက္ျဖစ္ေစတဲ့ ၀က္ျခံေတြလည္း ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။ မ်က္အိပ္ေတြထြက္ မ်က္နွာက ခပ္ေဖာင္းေဖာင္းနဲ႔ စာဖတ္သူကို မက်န္းမာတဲ့အသြင္ေပါက္ေစမွာပါ။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္စားေသာက္တဲ့ အစားအစာမ်ားထဲက အငန္ဓာတ္ပမာဏကို အျမဲစစ္ေဆးတိုင္းဆသင့္သလို အငန္ဓာတ္ကဲထားတဲ့ အသင့္စား အစားအစာေတြကိုလည္း သတိထားစားၾကပါလို့။

(၃) အခ်ိဳဓာတ္ (SUGAR)

သႃကားဓာတ္ဟာ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို အားေလ်ာ့ေစနိုင္ဆံုး အစားအစာျဖစ္ပါတယ္။ မ်က္၀န္းတ၀ိုက္က က်ီးေျခရာေတြလို မ်က္နွာျပင္အနွံ႔ အေရးအေၾကာင္းေပၚေပါက္နွုန္းကို တိုးျမင့္ေစနိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ ကိုယ္ခႏၶာထဲက ေကာ္လာဂ်င္ (collagen and elastin) ဓာတ္ျဖစ္ေပၚမွုကို ေလ်ာ့ပါးေစတာေျကာင့္ အေရျပားေတာက္ပမႈလည္း နည္းေစပါတယ္။

အခ်ိဳဓာတ္ၾကိဳက္နွစ္သက္တယ္ဆိုရင္လည္း သဘာ၀အခ်ိဳဓာတ္မ်ားမ်ားပါ၀င္ေသာ သစ္သီးအသီးနွံမ်ားကို စားသံုးဖို႔ ၾကိဳးစားၾကပါလို႔။

(၄) အေၾကာ္အေလွာ္ (FRIED FOODS)

ဓာတ္တိုးပစၥည္း (free radicals)မ်ား ပါ၀င္ေသာ ဆီေၾကာ္အစားအစာေတြမွ
က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီညြတ္တဲ့ အဆီေတြဟာ အဆီျပန္တတ္ေသာ ေခြၽးေပါက္က်ယ္ေတြျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။

ေထာပတ္သီး နဲ႔ သံလြင္ဆီ တို႔လို က်န္းမာေရးအတြက္ အေနွာင့္အယွက္မျဖစ္တဲ့ အဆီဓာတ္ပါ၀င္ေသာ အစားအစာေတြကို ေရြးခ်ယ္စားသံုးရပါမယ္။

(၅)ကာဘိုဟိုဒ႐ိုတ္ဓာတ္မ်ားေသာ အစားအစာမ်ား (FOODS WITH HIGH GLYCEMIC INDEX)

ဂလိုက္စီမစ္ၫႊန္းကိန္းျမင့္တဲ့ (a high glycemic index) အစားအစာကို စာဖတ္သူ စားေသာက္ေနခ်ိန္ ခႏၶာကိုယ္မွာ ေသြးတြင္းအခ်ိဳဓာတ္ (glucose)နဲ႔ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္းဓာတ္(insulin levels)တိုးျမင့္လာပါတယ္။ ေျပာရရင္ အဲ့သလို အစားအစာေတြေၾကာင့္ ၀က္ျခံေတြထြက္တာနဲ႔ ခ်ိတ္ဆက္ေနတာပါ။ ၀က္​ျခံထြက္ႏႈန္းတ၀က္ေလာက္ ေလ်ာ့က်ခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဂလိုက္စီမစ္ အစားအစာေတြကို ေလ်ာ့စားမွျဖစ္ပါမယ္။

ဆီးခ်ိဳ​ေသြးခ်ိဳ သမားေတြစားပါတယ္ဆိုတဲ့ အစားအေသာက္မ်ိဳးကို စားေသာက္ၿပီး ပံုမွန္ထက္ အရသာပိုကဲေအာင္ ျပဳျပင္စားေသာက္တာ ေ႐ွာင္ၾကဥ္ပါ။ ကာဘိုဟိုဒ႐ိုတ္ဓာတ္မ်ားေသာ အစားအစာက ေသြးတြင္း အခ်ိဳဓာတ္ကို တိုးျမင့္ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။

(၆) အရက္ေသစာ (ALCOHOL)

အရက္ဟာ စာဖတ္သူကို ဆိုးဆိုး၀ါး၀ါး ေရဓာတ္ေျခာက္ခမ္းေစပါတယ္။ အဲဒီ အက်ိဳးသက္ေရာက္မွုအရ စာဖတ္သူရဲ႔ အေရျပားေကာ ကိုယ္ခႏၶာအစိတ္အပိုင္း အသီးသီးကိုေရာ ေရဓာတ္ပို့လႊတ္ေနတဲ့ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္အေပၚ ရိုက္ခတ္မႈ႐ွိလာပါတယ္။

မ်က္နွာနီျမန္းလာျခင္းန႔ဲ အေရျပားညစ္ႏြမ္းႏြမ္းျဖစ္ျခင္းကဲ့ေသာ ျဖစ္စဥ္မ်ားဟာ ကိုယ္တြင္းေသြးပ်စ္ခ်ြဲျခင္းကိုျဖစ္ေစေသာ အရက္ေျကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ ခုခံကာကြယ္လိုစိတ္မ်ားကို ပ်က္ယြင္းေစရံုသာမက အေရျပားကိုလည္း ယိုယြင္းေစနိုင္ပါတယ္။

(၇) ကဖင္းဓာတ္ (CAFFEINE)

ကဖင္းဟာ ဆီးရႊင္ေဆး (a diuretic) တစ္လက္နည္းပါး ေရဓာတ္ဆံုး႐ွံုးမႈမ်ားေစတယ္။ အေရျပားအစိုဓာတ္ကို နည္းေစႏိုင္တယ္၊ ၿပီးေတာ့ ေကာ္တီဆုန္း(cortisol) ထုတ္လုပ္မႈ ပမာဏ တိုးျမင့္ေစတယ္လို႔ ဆိုလိုပါတယ္။ ေကာ္တီဆုန္း ပိုမိုမ်ားျပားလာတာဟာ ဇရာလကၡဏာျပသမႈျဖစ္စဥ္ကို ပိုမိုျမန္ဆန္ေစတဲ့သေဘာျဖစ္ၿပီး အေရျပားကို ပါးလႊာေအာင္ လုပ္တဲ့သေဘာဘက္ သက္ေရာက္ပါတယ္။

(၈) ျပဳ ျပင္ထားေသာ သြားေရစာ အစားအစာမ်ား (PROCESSED SNACK FOODS)

က်ေနာ္တို့အားလံုး သိေနပါတယ္ ျပဳျပင္ဖန္တီးထားတဲ့ လြယ္လင့္တကူစားသံုးနိုင္တဲ့ အစားအစာေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းသလို အေရျပားအလွအတြက္လည္း မေကာင္းမြန္ဘူးဆိုတာေလ။ အစားအစာေတြက ျပဳ ျပင္ထားတာဆိုေတာ့ သူတို႔ေတြရဲ့ သဘာ၀အဟာရေတြနဲ႔ ေကာင္းမြန္တဲ့ မူလအေျခေတြ ယြင္းေနတဲ့ အဆင့္တစ္ခုမွာ ရွိေနပါတယ္။ မၾကာခဏဆိုသလိုပါပဲ အစားအစာေတြကို ျပဳျပင္ထုတ္လုပ္ၾကရာမွာ သၾကားနဲ႔ ဆိုဒီယမ္တို႔ အသံုးမ်ားၾကပါတယ္။ အဲဒီအရာေတြက ကိုယ္ခႏၶာမွ လိုအပ္သေလာက္သာ စားသံုးသင့္ျပီး အပိုမ်ားမ်ားမလိုအပ္ဘူးဆိုတာ က်ေနာ္တို႔ သိေနၾကပါတယ္။

က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ပါတယ္ဆိုတဲ့ သြားေရစာ (Snacks) ေတြကေတာ့ သစ္သီး၀လံအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ အေစ့အဆန္ေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

(၉) အခ်ိဳတုနဲ႔ အေရာင္တုမ်ား (ARTIFICIAL SWEETENERS AND COLORS)

အေရာင္ကာလာနဲ႔တကြ အခ်ိဳအရသာ အတုေတြမွာ အဟာရတန္ဖိုး လံုး၀မရွိၾကပါဘူး။ စာဖတ္သူဟာ ဓာတ္မတည့္မွု (allergies) ျဖစ္လြယ္သူတစ္ေယာက္ဆိုပါက ဆိုးေဆးနဲ႔ အခ်ိဳတုေတြဟာ ယားယံျခင္းကို ခံစားရေစနိုင္စြမ္းရွိေနပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေရာက္သြားပါက ဘယ္လိုျဖစ္တန္စြမ္းရွိသလဲဆိုတာ စမ္းသပ္အေျဖရွာထားျခင္းရဲ့ ရလဒ္ပါ။

ဒီလို တုပဖန္တီးထားတဲ့ ထုတ္ကုန္ေတြဟာ မၾကာခဏဆိုသလို အေရျပားနီရဲေရာင္ရမ္းျခင္းေတြ၊ မတည့္တဲ့ အရာနဲ႔ ထိေတြ႔မိခ်ိန္ ဒုကၡေပးတတ္တဲ့ ခႏၶာကိုယ္တြင္းက ျဒပ္ေပါင္းတမ်ိဳးျဖစ္သည့္ ဟစ္စတီမိုင္း (histamine) တုန့္ျပန္မွုေတြ ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ စာဖတ္သူရဲ့ တစ္ရွဴးေတြထဲမွာ အဆိုပါ ဓာတုပစၥည္းကို မသိမသာ သိုေလွာင္ထားတတ္ျခင္းက ခႏၶာကိုယ္ရဲ့ ဆိုးရြားတဲ့ ကိစၥရပ္ပါ။

(Alex Aung)

Ref: 9 Foods You Should Avoid and How They’re Aging Your Skin By WellnessBin

No comments: