Monday, June 11, 2012

ငါးတန္မွ်စ္ခ်ဥ္အုန္းႏို႕ဟင္း၊ ပန္းပြင့္သုပ္၊ ၀က္နံရိုးမွ်စ္ခ်ဥ္ ဟင္းႏုနယ္ဟင္းခ်ိဳ


ဒီတစ္ခါ ဆရာမလမင္းမိုမိုခ်က္ေပးတဲ့ဟင္းအတြဲအစပ္က ကြၽန္ေတာ္တို႕ရွမ္းျပည္ဘက္ကခ်က္ျပဳတ္စားတဲ့ဟင္းလ်ာ အခ်ိဳ႕နဲ႕ခပ္ဆင္ ဆင္ပါ။ ဒါေပမဲ့ အုန္းႏို႕နည္းနည္းပါတယ္ မွ်စ္ခ်ဥ္ပါတယ္ဆိုေတာ့ ေသြးတိုးရွိသူေတြအတြက္အဆင္ေျပပါ့မလားဘဲ။ ဒါေပမဲ့ နည္း နည္းပဲထည့္ခိုင္းတာဆိုေတာ့ စားလို႕ရေလာက္ပါရဲ႕။

ကဲပါေလ 'တန္ေဆးလြန္ေဘး'ဆိုသလို အရသာရွိရွိနဲ႕ ထမင္းျမိန္စြာစားသံုးႏိုင္ၾကပါေစေၾကာင္း ျပန္လည္ေ၀ငွလိုက္ပါတယ္။

ငါးတန္မွ်စ္ခ်ဥ္အုန္းႏို႕ဟင္း၊
လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား

ငါးတန္အသား ၄၀သား၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ ၂၅က်ပ္သား၊ ဆီ ငါးက်ပ္သား၊ အုန္းႏို႕ အုန္းဦးတစ္လံုးစာရဲ႕ ေလးပံုတစ္ပံု၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးျမႊာ၊ ၾကက္သြန္နီ သံုးဥ၊ ငရုတ္ပြေျခာက္ ငါးေတာင့္၊ ခ်င္းလက္တစ္ဆစ္ခန္႕၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၁၀ေတာင့္၊ ေရွာက္ရြက္ ၁၀ရြက္၊ ပုစြန္ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕၊ နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၃၀မိနစ္

-မွ်စ္ခ်ဥ္ကို အနံ႕အသက္ႏွင့္ အခ်ဥ္ဓာတ္ေလ်ာ့ေစရန္ တစ္ေရဆူေအာင္ျပဳတ္ပါ။ ဆူခ်ိန္ ငါးမိနစ္ခန္႕ရွိလွ်င္ ေရသြန္ပစ္ျပီး ေရေအးျဖင့္ ေဆးပါ။ေရညႇစ္ထားပါ။
- ငါးတန္အသားမ်ားကို အေနေတာ္ အတံုးတံုးျပီး ငံျပာရည္၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ျဖင့္နယ္ထားပါ။
- ငရုတ္ပြ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီတို႕ကို ညက္ညက္ေထာင္းျပီး ဆီသတ္ပါ။ ဆီေသလွ်င္ ခ်င္းပါးပါးလွီး၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ား အရင္ ထည့္ပါ။
-မွ်စ္ခ်ဥ္ကို အခ်ိန္အနည္းငယ္ ဆီသတ္ခ်က္ျပီးမွ ငါးတံုးမ်ားထည့္ပါ။ ငါးမ်ားမေၾကရန္ ဂရုစိုက္၍ျဖည္းျဖည္းခ်င္းထက္ေအာက္လွန္ေပးပါ။
- ေရနည္းနည္းခ်င္းထည့္ပါ။ ငါးတန္ အသားကႏူးညံ့၍အခ်ိန္အၾကာၾကီး ခ်က္ရန္မလိုပါ။
- မွ်စ္ခ်ဥ္ တစ္ေရျပဳတ္စဥ္ ႏူးျပီးသားျဖစ္၍ငါးတန္အသားက်က္ျပီး ေရဆူခ်ိန္တြင္ အုန္းႏို႕ထည့္ေပးပါ။ ဟင္းရည္ဆူပြက္လွ်င္ ေရွာက္ရြက္ ခတ္၍ အိုးခ်ႏိုင္ပါျပီ။

ပန္းပြင့္သုပ္ (ပန္းမုန္လာပြင့္)
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

ပန္းပြင့္ေသးေသးတစ္ပြင့္၊ ၾကက္သြန္နီ သံုးဥ၊ ဆီ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္) ငါးက်ပ္သားခန္႕၊ သံပရာသီးတစ္ျခမ္း၊ နံနံပင္ ငါးပင္ခန္႕၊ ငရုတ္သီး စိမ္း ေျခာက္ေတာင့္၊ ခုႏွစ္ေတာင့္၊ ဆား ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္ဆီ

ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၅မိနစ္

- ပန္းပြင့္မ်ားကို အခက္ငယ္စီဖဲ့၍ ေရေႏြးေျဖာပါ။
- ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥကို ဆီခ်က္ခ်က္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ ပါးပါးလွီးပါ။ နံနံပင္ ငရုတ္သီး ပါးပါးလွီးပါ။
- ပန္းပြင့္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဆီခ်က္၊ ဆား ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္ အားလံုးေရာေႏွာ၍ သံပရာရည္ညႇစ္ျပီးနယ္ပါ။ စိမ္းစိုလတ္ဆတ္ေသာ သတ္သတ္လြတ္ဟင္းရံပြဲျဖစ္ပါတယ္။

၀က္နံရိုး မွ်စ္ခ်ဥ္ ဟင္းႏုနယ္ဟင္းရည္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား 

၀က္နံရိုး ၁၅က်ပ္သား၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ ၁၀သား၊ ဟင္းႏုနယ္တစ္စည္း၊ ထန္းလ်က္ တစ္ခဲ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးျမႊာ၊ ခ်င္း လက္ႏွစ္ဆစ္၊ ငရုတ္ ေကာင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ဆား ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၃၀မိနစ္

- ၀က္နံရိုးႏွင့္ မွ်စ္ခ်ဥ္ကို ဆား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းပါးပါးလွီးႏွင့္ ထန္းလ်က္တစ္ခဲထည့္၍ျပဳတ္ပါ။
- အတန္ၾကာဆူ၍ အခ်ိဳရည္ရလွ်င္ ဟင္းႏုနယ္ရြက္သင္၍ထည့္ျပီး၊ ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ခတ္၍ အေပါ့အငန္ျမည္းျပီး ခ်ရန္ျဖစ္ပါသည္။ ခ်က္ရန္အလြန္လြယ္ကူေသာ ဟင္းရည္ပြဲျဖစ္ပါသည္။

Credit: The Chic Magazine, No.20, June 2012

No comments: