Friday, June 22, 2012

ရခိုင္ျမန္မာ ဟင္းလ်ာအခ်ိဳ႕ခ်က္စားၾကရေအာင္


ရခိုင္ဟင္းလ်ာေတြႏွင့္ ထမင္းပူပူေလးနဲ႕စားေသာက္ရတာ အေတာ့္ကို ထမင္းျမိန္ေစပါတယ္။ သူတို႕ဟင္းခ်က္တာက ဆီသိပ္မသံုးေတာ့ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ပါရဲ႕။ အခု ၾကက္သားေခြးေတာက္ကိုအစပ္ေလးခ်က္၊ ငါးေၾကာ္ကိုအခ်ိဳႏွပ္ ျပီးေတာ့ အသီးအရြက္အျဖစ္ မုန္႕ညင္းရြက္ေၾကာ္ေလးေၾကာ္စားမယ္။ အရံအျဖစ္ ၾကက္သားသုပ္(ဆီမပါ)တို႕ အရြက္ေၾကာ္မၾကိဳက္ရင္စားဖို႕ ေရႊဖရံုသီးခ်က္တို႕ပါ ခ်က္စားႏိုင္တယ္ေနာ္။ 

အသားဟင္း၊အရြက္ဟင္း ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္အရသာစံုဟင္းပြဲၾကီးတစ္ခု စီမံလိုက္ပါတယ္။ သူငယ္ခ်င္းတို႕ ထမင္းစားျမိန္ေစဖို႕ေနာ္။

ၾကက္သားေခြးေတာက္ရြက္ (အစပ္)
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္အရိုးအသား - ၂၅က်ပ္သား၊ စပါးလင္ ၄ပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းရွည္ ၁၀ေတာင့္၊ ခ်င္း လက္၁ဆစ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ဥ၊ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥ၊ ရွမ္းနံနံ ၃ပင္၊ စိမ္းစားငါးပိ ဆီးျဖဴသီးခန္႕၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕+ဆား လိုသေလာက္၊ေခြးေတာက္ရြက္ေကာင္းေကာင္း ၃စည္း၊ ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂လံုး၊ နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
- ၾကက္အရိုးအသားကိုေရေဆးျပီး အေနေတာ္တံုးပါ။
-စပါးလင္ကို အျပင္ခြံခြာ အရြက္နည္းနည္းဖယ္ ေရေဆးျပီး ထုေထာင္းထားပါ။
- ေခြးေတာက္ရြက္ကို ပိုးမပါေအာင္ ေသခ်ာၾကည့္ျပီး ေခြၽထားပါ။
- ၾကက္သြန္နီကို ေျခာက္စိတ္ခန္႕စီ စိတ္ထားပါ။
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို ၾကက္သြန္နီ ၁ဥႏွင့္ ေရာေထာင္းပါ။ ခ်င္းကို ဓားျပားရိုက္ထားပါ။
- ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားကို ႏွစ္ျခမ္းညႇပ္ထားပါ။
- ဒယ္အိုးထဲ ဆီ ၁ဇြန္းထည့္၍ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ ခ်င္း ဆီသတ္ပါ။
- စိမ္းစားငါးပိထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေလးစိတ္စိတ္ျပီး ထည့္ပါ။
- ၾကက္သားထည့္ပါ ဆားဟင္းခတ္မႈန္႕ စပါးလင္အုပ္ျပီးခ်က္ပါ။
- ၾကက္သားအိုးဆူလွ်င္ ေရလိုသေလာက္ထည့္ပါ။
- ဟင္းအိုးဆူ၍ စားခါနီးတြင္ ေခြးေတာက္ရြက္ထည့္ပါ။
- ရွမ္းနံနံခတ္၍ ပူပူေႏြးေႏြး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

ငါးၾကင္းေၾကာ္ႏွပ္
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
ငါးၾကင္း - ၆၀ က်ပ္သားခန္႕(အကြင္းလိုက္တံုးျပီး)၊ ငရုတ္သီးစိမ္းရွည္ ၁၅ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး ၃ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ ဥ၊ နံနံပင္ ၅ပင္၊ စိမ္းစားငါးပိ လက္သန္းေခါင္းခန္႕၊ ဆား အေနေတာ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အေနေတာ္၊ ဆီ ၅က်ပ္သား၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ ၅ေတာင့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃၀က်ပ္သား၊ နႏြင္း အေနေတာ္။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ငါးၾကင္းကို ညႇီနံ႕ေပ်ာက္ေအာင္ ေရေဆးပါ။ ဆားနႏြင္း၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ႏွင့္ေရာနယ္ပါ။
ဆီဒယ္အိုးကို ဖင္ပူေအာင္ အပူေပးျပီး ဆီ ၅က်ပ္သားခန္႕ထည့္ပါ။ ဆီက်က္လွ်င္ ငါးၾကင္းကို ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး မျဖစ္ခင္ ဆယ္ထားပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေစ့ဖယ္ျပီး အသင့္လွီးထားပါ။ ငရုတ္သီးပြေျခာက္ကို ေထာင္းထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း ၂ျခမ္း ျခမ္းထားပါ။
ငရုတ္သီးေျခာက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ ဆီသတ္ပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပီး လွိမ့္ပါ။ စိမ္းစားငါးပိထည့္ပါ။ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ ထည့္ပါ။
ဆီျပန္လာလွ်င္ ငါးၾကင္းေၾကာ္ထည့္ပါ။ ဖြဖြေလး ေမႊပါ၊ နံနံပင္ အုပ္လိုက္ပါ။
ငရုတ္သီးစိမ္းရနံ႕သင္းကာ စားေနၾကႏွင့္ မတူဘဲ အရသာေပၚလြင္သည့္ ငါးၾကာင္းေၾကာ္ႏွပ္ကို ရရွိပါမည္။
(ငရုတ္သီးလံုး၀မၾကိဳက္ဘူး အခ်ိဳႏွပ္ဆိုရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးကိုေလ်ာ့ထည့္ပါလို႕ေနာ္။)

ၾကက္သားသုပ္ (ဆီမပါ)
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား(CP) ၂၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ(ဥၾကီး) - ၁၀က်ပ္သား၊ နံနံပင္ ၁၀ပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၅ေတာင့္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ဆား လိုသေလာက္၊ သံပရာသီး ၁လံုး၊

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
- စီပီၾကက္ ၂၀က်ပ္သား ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဆားဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္၊ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး အဖံုးဖံုးျပီးေရခန္းေအာင္ျပဳတ္ပါ။
- အက်က္ညီေအာင္ ျပန္လွန္ေပးပါ။
- ၾကက္သားျပဳတ္ထားစဥ္ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထားပါ။
- ငရုတ္သီးစိမ္းကို ပါးပါးညႇပ္ထားပါ။
- ၾကက္သားက်က္လွ်င္ အေအးခံျပီး အမႊာေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ ႏႊာလိုက္ပါ။
- ထမင္းပြဲျပင္ခါနီးမွ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ဆား၊ နံနံပင္ တစ္၀က္ထည့္ျပီး ေရာနယ္ပါ။
- သံပရာရည္ ညႇစ္ထည့္၍နယ္ျပီး ဟင္းကို ပန္းကန္ထဲကို ထည့္ျပီးမွ က်န္ေနသည့္ နံနံပင္ကို လွေအာင္ျဖဴးလိုက္ပါ။
(အရသာရွိ၍ ဆီမပါေသာ ရုိးရွင္းလြယ္ကူသည့္ ၾကက္သားသုပ္)

ရခုိင္ျမန္မာဟင္းလ်ာေတြကို ကြၽန္ေတာ္မခ်က္ျပဳတ္တတ္ပါဘူး။ မဦးခင္ေစာ(အိုေအစစ္) ဆိုတဲ့အမၾကီးခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ ဟင္းအမယ္ ေတြျဖစ္ပါတယ္။ ေရႊဖရုံသီးခ်က္တို႕ မုန္႕ညင္းရြက္ေၾကာ္တာတို႕ကေတာ့ ထူးထူးေထြေထြမဟုတ္တဲ့အတြက္ ေရးမေပးလိုက္ေတာ့ ဘူးေနာ္။

No comments: