Thursday, November 1, 2018

ပင္လယ္စာေသာက္ဆမ္း - တာဘက္စ္ကိုးၾကက္ေၾကာ္ - ဆီစာ သုပ္ (Caesar Salad)

ပင္လယ္စာေသာက္ဆမ္း



 ပင္လယ္စာနဲ႔ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေသာက္ဆမ္းေလးကို ဒီမိုးမရပ္သေရြ႕ ခ်က္စားႏိုင္ေအာင္ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ျပည္ႀကီးငါး  -  ၁ ေကာင္
ဆယ္လမြန္ငါး  -  ၁ တံုး
ကမာ  -  ၅ ခု
ရခိုင္မွ်င္ငါးပိ  -  အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၄ ႁမႊာ
စပါးလင္ -  ၁ ေတာင့္
င႐ုတ္သီးစိမ္းမီးဖုတ္  -  ၄ ေတာင့္
င႐ုတ္ေကာင္းအမည္း (ေလွာ္ၿပီး)  -  ၁၀ ေစ့
ဆီ  -  အနည္းငယ္
ငံျပာရည္  -   အနည္းငယ္
မန္က်ည္းရည္  -   စိတ္ႀကိဳက္
ဆား  -  ခ်ိန္ဆထည့္ရန္
ပင္စိမ္း  -  ၂ ပင္



ျပဳလုပ္နည္း
၁။  ျပည္ႀကီးငါးကို အကြင္းလိုက္လွီးၿပီး ကမာ၊ ငါးပိ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ  ဓားျပား႐ိုက္တို႔ႏွင့္ ေရာ၍ ေရေႏြးဆူဆူ ၁ လီတာမွာ ၃ မိနစ္ျပဳတ္ထားပါ။ ေနာက္ဆံုး ၁ မိနစ္မွာ ဆယ္လမြန္ငါးကို အလႊာေလးမ်ားလွီးၿပီး ထည့္ပါ။ ပင္လယ္စာအဖတ္မ်ားကို အရင္ဖယ္ထားၿပီး က်န္တဲ့အရည္မွ အနယ္မ်ား စစ္ထုတ္ထားပါ။ ျပဳတ္ရည္ကို ခ်န္ထားေပးပါ။
၂။  စပါးလင္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းတို႔ကို ေရာၿပီးေထာင္းထားပါ။
၃။  ဆီအနည္းငယ္အပူေပးၿပီး ေထာင္းထားေသာအဆာမ်ားကို ဆီႏွင့္လွိမ့္ေပး၍ ဆီသတ္ၿပီး ေျခာက္လာလွ်င္ ျပဳတ္ထားေသာပင္လယ္စာမ်ားထည့္ ေပးပါ။ ေမႊမေပးဘဲ အိုးလႈပ္ေပးၿပီး အနည္စစ္ထားေသာ ျပဳတ္ရည္ထည့္ပါ။ ဆူေအာင္တည္ၿပီး အရသာအတြက္ ငံျပာရည္၊ ဆားႏွင့္ မန္က်ည္းရည္တို႔ကို စိတ္ႀကိဳက္ခ်ိန္ဆထည့္ပါ။ ေနာက္ဆံုးမွာ ပင္စိမ္းအုပ္ေပးၿပီး အဆံုးသတ္ႏိုင္ပါၿပီ။

တာဘက္စ္ကိုးၾကက္ေၾကာ္



          ႐ိုးရွင္းလြယ္ကူၿပီး အရသာေကာင္းတဲ့ ၾကက္ေၾကာ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ရင္ပံုသား  –  ၂၀ဝ ဂရမ္ (အေခ်ာင္းလွီးၿပီး)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်င္းေထာင္း  –  ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (အရည္ညႇစ္ၿပီး)
ပင္လယ္ဆား  –  အနည္းငယ္
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔  –  အနည္းငယ္
တာဘက္စ္ကိုးေဆာ့စ္  –  ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
(အထက္ပါပစၥည္းမ်ားအားလံုး ေရာနယ္ၿပီး အရသာသြင္းေပးထားပါ)
ေကာ္မႈန္႔  –  ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
ေကာ္မႈန္႔  –  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
(ေဆာ့စ္ခ်က္ရန္)
သၾကား  –  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ဂ်ံဳမႈန္႔  –  ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
င႐ုတ္နီ  –  ၂ ေတာင့္ (နုပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီး)
ၾကက္သြန္ျဖဴ  –  ၃ ႁမႊာ (စဥ္းၿပီး)
တာဘက္စ္ကိုးေဆာ့စ္
ဆီ  –  ႏွစ္ေၾကာ္ရန္ (လံုေလာက္ေသာပမာဏ)
ႏွမ္းဆီေမႊး  –  ၅ စက္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။       ဆီအပူေပးၿပီး ႏွမ္းဆီထည့္ပါ။ အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ေကာ္မႈန္႔ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းႏွင့္ လူးေပးၿပီး ေရႊဝါေရာင္သန္းလာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။ ဆီစစ္ထားပါ။
၂။       ၾကက္ေၾကာ္ထားေသာ ဆီအနည္းငယ္မွာ စဥ္းထားေသာ င႐ုတ္နီႏွင့္ ၾကက္သြႏ္ျဖဴမ်ားကို အပူေပးပါ။
၃။       ေကာ္မႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းစာကို ေရ ၅၀ မီလီႏွင့္ေဖ်ာ္ၿပီး ထည့္ပါ။ မီးေလွ်ာ့ၿပီး သၾကားထည့္ပါ။
၄။       ၾကက္သားေၾကာ္ၿပီးသားမ်ား ထည့္လွိမ့္ေပးၿပီး အရည္ေျခာက္လွ်င္ တာဘက္စ္ကိုး ေဆာ့စ္ထည့္၍ ေမႊေပးၿပီးလွ်င္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
....................


ဆီစာ သုပ္ (Caesar Salad)



ရာသီဥတုေတြဘယ္လို ပဲေျပာင္းလွဲပါေစ ဆီစာ အရြက္သုပ္ေလးကေတာ႕ အၿမဲ နံပတ္၀မ္းေနရာမွာပဲ ရွိေနမွာပါ။ အေနာက္တိုင္းနိုင္ငံေတြ မွာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား အမ်ားဆံုးစားေသာ အရြက္သုပ္ေလးျဖစ္ပါတယ္။ ကိုယ္ခႏၶာအခ်ိဳး အစားထိမ္းသိန္းေနသူ ေတြအတြက္  အရသာလဲ ရွိၿပီး အေကာင္းဆံုးေသာ အရြက္သုပ္ေလးပါ။ သုပ္စားၾကည္႕လိုက္ေနာ္….

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (အရြက္သုပ္အတြက္)
၀က္သားျပား ၈ ခ်ပ္ (bacon)
မယ္ပဲအခ်ိဳရည္ ၂ ဇြန္း ခဲြ စားပဲြဇြန္း
ဆလတ္ရြက္အစို႕ ၄ ထုတ္ ( ထက္ျခမ္းျခမ္းထားပါ) (baby cos lettuce)
ႏွမ္းေပါင္မုန္႕ ၄ ခ်ပ္ (လက္နွင္႕ ခတ္ေသးေသးအဖတ္ေလးေတြဖဲ႕ၿပီး သံလြင္ဆီဖ်န္းၿပီး က်ြတ္ေအာင္ ကင္ထားပါ)
ၾကက္ဥ ၄ လံုး (မၾကက္တစ္ၾကက္ ေလးျပဳတ္ၿပီး အခံြခြာထားပါ)
Parmesan ခ်ိစ္ ၂၀ ဂရမ္ (အမွ်င္ေလး ေတြျခစ္ထားပါ)
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္
ပါ၀င္ပစၥည္း (ဆီစာ အသုပ္အတြက္ dressing)
ၾကက္ဥ ၁ လံုး
ငနီတူငါးအငံ ၂ ေကာင္
သံမယိုရည္ ၁/၂ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း
အသီးအရြက္ဆီ ၂ ဇြန္း စားပဲြဇြန္း 
မုန္႕ညင္းအနွစ္ ၂ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း 



ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အာဗင္ကို ၁၆၀ ဒီဂရီေလာက္ အပူေပးထားပါ။ အကင္ဘန္းေပၚ ၀က္သားျပာမ်ားတင္ၿပီး အေပၚမွေန ေမပယ္အခ်ိဳေရမ်ား ဖ်န္းၿပီး ၁၅ မိနစ္ (သို႕) အေရာင္ညိဳလာတယ္႕ အထိကင္ပါ။
၂။ Dressing လုပ္ ရန္ ဆီ ကလဲြလို႕ က်န္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးႀကိတ္စက္ထဲ ထည္႕ေမႊပါ။ 
ေခ်ာေမြ႕ျပစ္လာလွ်င္ ဆီကို နည္းနည္းခ်င္း ထည္႕ၿပီး ေမႊ႕ေပးပါ။ အရမ္းျပစ္လွ်င္ ေရအနည္းငယ္ ထည္႕နိုင္ပါတယ္။
၃။ စားရန္ ပုကန္ထဲ ျခမ္းထားေသာ ဆလတ္ရြက္ထုတ္အရင္တင္ပါ။ က်န္ပစၥည္းမ်ားအားလံုး လိုသခ်င္သလို 
ပံုစံတင္ၿပီး dressing ကုိအေပၚမွေန လိုသေလာက္ထည္႕ပါ။ အားလံုးၿပီးလွ််င္ parmesan ခ်ိစ္မႈန္႕ေလးမ်ား 
ျဖဴးပါ။ 
ခ်က္ခ်င္းစားပါ။



မွတ္ခ်က္ - dressing လုပ္ရန္ အခ်ိန္ မရွိလွ်င္ လုပ္ၿပီးသား mayo (သို႕) ဆီစာ dressing သံုးလို႕ရပါတယ္။

ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - Syilwin Foodgarden 

No comments: