မာလာၾကက္ေျခေထာက္သုပ္
ၾကက္ေျခေထာက္ကို ႏူးေနေအာင္ ျပဳတ္ၿပီးမွ သုပ္ထားတဲ့ ၾကက္ေျခေထာက္သုပ္ပါ။ စီခြ်မ္းင႐ုတ္ဆီ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ ခ်ဥ္စပ္အရသာမို႔ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကမွာပါ။ ၾကက္ေျခေထာက္ကို ႏူးေအာင္ျပဳတ္ဖို႔ေတာ့ လိုပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ေျခေထာက္ – ၁၅ ေခ်ာင္း
ပဲငံျပာရည္အက်ဲ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆီ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
အသုပ္သုပ္ရန္ ေဆာ့စ္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
စီခြ်မ္းင႐ုတ္ဆီ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ရွလကာရည္ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
သခြားသီး – ၁ ျခမ္း
ေျမပဲေလွာ္ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ႏွမ္းေလွာ္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ခ်င္း – ၁၅ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂၀ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ – ၂ ပင္ (ပါးပါးလွီးပါ)
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
စီခြ်မ္းင႐ုတ္ေကာင္းေစ့ေၾကာ္ (ဆီ + စီခြ်မ္းင႐ုတ္ေကာင္းေစ့)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္ေျခေထာက္ကို သန္႔ရွင္းေအာင္ေဆးၿပီး ေရစစ္ ထားပါ။ ေျခာက္ေသြ႕ေအာင္ Kitchen Paper ျဖင့္ သုတ္ပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ပဲငံျပာရည္ ၂ မ်ိဳးနဲ႔ နယ္ပါ။
၃။ ၿပီးလွ်င္ ဆီအိုးတည္ၿပီး ၾကက္ေျခေထာက္ကို ေၾကာ္ပါ။ နီညိဳေရာင္သန္းလွ်င္ ေရထည့္ၿပီး ႏူးေအာင္ ျပဳတ္ပါ။
၄။ သခြားသီးကို ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီး ပါးပါးလွီးပါ။
၅။ စီခြ်မ္းင႐ုတ္ေကာင္းေစ့ကို ဆီနည္းနည္းျဖင့္ ေမႊးလာေအာင္ ေၾကာ္ထားပါ။
၆။ ပန္းကန္လံုးႀကီးတစ္လံုးထဲ စီခြ်မ္းင႐ုတ္ဆီ၊ ရွလကာရည္၊ သခြားသီး၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ စီခြ်မ္းင႐ုတ္သီးေၾကာ္၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဆားႏွင့္ ေရ နည္းနည္းထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေမႊထားပါ။
၇။ ၿပီးလွ်င္ နီညိဳေရာင္သန္းၿပီး ပြလာတဲ့ ၾကက္ေျခေထာက္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၈။ ၿပီးလွ်င္ ေျမပဲေလွာ္၊ ႏွမ္းျဖဴးၿပီး သံုးေဆာင္ပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေထာပတ္ထမင္းနဲ႔ ယူနန္စတိုင္လ္ၾကက္ေပါင္ေၾကာ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေထာပတ္ထမင္း
ဆန္ - ၄ ခြက္ ( ေပါင္းအိုးထဲကခြက္)
ေရ - ၅ ခြက္ (ေပါင္းအိုးထဲကခြက္)
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္မွည့္ - ၄ လံုး ( ၂၇၀ ဂရမ္)
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ (သံဘူး) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ - ၁၀၀ ဂရမ္
နာနတ္ပြင့္ - ၂ ပြင့္
သစ္ၾကံပိုးေခါက္ - ၁ ေခ်ာင္း
ကရေဝးရြက္ - ၂ ရြက္
ဖာလာေစ့ - ၄ ေစ့
ေထာပတ္ - ၃၀ ဂရမ္
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
စပ်စ္သီးေျခာက္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
သီဟိုဠ္ေစ့ေၾကာ္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ျပဳလုပ္ပံု
1. ခရမ္းခ်ဥ္သီးျပဳတ္ရန္ အိုးထဲကို ေရထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ထားပါ။
2. ေရဆူလာလွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပဳတ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအက္ကြဲျပီး ႏူးရင္္ ဆယ္ျပီးအေအးခံထားပါ။
3. ျပီးလွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဆန္ခါျဖင့္တိုက္ျပီး အႏွစ္ယူထားပါ။
4. ရတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ထဲကို ဘူးထဲမွ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္နဲ႔ေရာျပီး ေမႊထားပါ။ အေရာင္ ပိုျပီးလွေစခ်င္တဲ့အတြက္ပါ။
5. ျပီးလွ်င္္ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ဖို႔အတြက္ ဆီအိုးတည္ပါ။ ဆီပူလာရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ (ေထာပတ္နဲ႔ေၾကာ္လည္းရပါတယ္)
6. နီညိုေရာင္သန္းလွ်င္ ဆယ္ထားပါ။ ေၾကာ္ဆီကိုလည္း သိမ္းထားပါ။
7. ဆန္ကို ၃ ၾကိမ္ေဆးျပီး ဆန္ခါျဖင့္စစ္ထားပါ။
8. ေရစစ္သြားရင္ လွ်ပ္စစ္ထမင္းေပါင္းအိုးထဲထည့္ပါ။ ျပီးေနာက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္နဲ႔ အေၾကာ္ဆီတစ္ဝက္ထည့္ပါ။ နာနတ္ပြင့္၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္၊ ကရေဝးရြက္၊ ဖာလာေစ့၊ ဆား၊ အသားမႈန္႔ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရထည့္ျပီး ႏွံ႔စပ္ေအာင္ေမႊျပီးခ်က္ပါ။
9. ထမင္းက်က္ျပီး ခလုတ္တက္သြားရင္ က်န္တဲ့ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ ေထာပတ္၊ စပ်စ္သီးေျခာက္၊ သီဟိုဠ္ေစ့ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
ယူနန္စတုိင္လ္ ၾကက္ေပါင္ေၾကာ္
ၾကက္ေပါင္ - ၆ ေပါင္ ( ၅၅၀ ဂရမ္)
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆန္အရက္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
Spicy salt - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ(ေထာင္းထားပါ) - ၂၀ ဂရမ္
ခ်င္း(ေထာင္းထားပါ) - ၁၅ ဂရမ္
ဂ်ံဳမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ေၾကာ္ရန္ဆီ - အနည္းငယ္
Spicy Salt လုပ္ရန္အတြက္….
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ဇြန္း
စီခ်ြမ္းငရုက္ေကာင္းေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း (ေထာင္းထားပါ)
တရုတ္မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္ပံု
1. ပထမဦးဆံုး ဒယ္အိုးအေသးတစ္လံုးထဲကို ဆား၊ ေထာင္းထားတဲ့ စီခ်ြမ္းငရုပ္ေကာင္းေစ့၊ တရုတ္မဆလာထည့္ျပီး မီးေအးေအးျဖင့္ေလွာ္ပါ။ ၂-၃ မိနစ္ေလွာ္ျပီးရင္ အေအးခံထားပါ။
2. သန့္ရွင္းထားတဲ့ၾကက္ေပါင္ကို ဇလံုထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေလွာ္ထားတဲ့ ဆား ငရုတ္ေကာင္းေစ့၊
ပဲငံျပာရည္၊ ဆန္အရက္၊ သၾကားထည့္ျပီး ၂-၃ နာရီခန္႔ထပ္ထားပါ၊ မၾကာမၾကာ အထပ္ေအာက္လွန္ေပးပါ။
3. ျပီးလွ်င္ ဆီအိုးတည္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ နီညိုေရာင္သန္းလာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။
အုန္းထမင္းနဲ႔မြန္အုန္းႏို႔ၾကက္သားဟင္း
အုန္းထမင္းအတြက္…
ေပၚဆန္ေမႊး - ၄ ခြက္ ( ထမင္းေပါင္းအိုးထဲမွခြက္)
အုန္းႏို႔ - ၁ ၁/၂ ခြက္ ( ၂၀၀ ml) + ၂၀၀ ml
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီshallots - 4 လံုး ( ၄၀ ဂရမ္)
ေရ - ၃ ၁/၂ ခြက္ ( ထမင္းေပါင္းအိုးထဲကခြက္)
မြန္အုန္းႏို႔ၾကက္သားဟင္းအတြက္
ၾကက္သား - ၆၀၀ ဂရမ္
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
နႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း
ခ်င္း - ၁၀ ဂရမ္ (ေထာင္းျပီးထားပါ)
စပါးလင္ - ၂ ေခ်ာင္း
မရမ္းျပား - ၂ ျပား
အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ေရ - ၂၀၀ မီလီလီတာ
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
အႏွစ္အတြက္ေထာင္းရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
ၾကက္သြန္နီ - ၁၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂၀ ဂရမ္
ငရုတ္သီးေျခာက္အေတာင့္ပြ
အဆင့္ဆင့္ခ်က္ျပဳတ္နည္း (လွ်ပ္စစ္ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ခ်က္နည္း)
1. ဆန္ကိုေရေဆးျပီး ထမင္းေပါင္းအိုးထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆား၊ သၾကား၊ အုန္းႏို႔၊ ေရထည့္ျပီး ခ်က္ပါ။
2. ေပါင္းအိုးခလုတ္တက္ျပီး ထမင္းက်က္ရင္ အုန္းႏို႔အပ်စ္ထပ္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ အဖံုးဖံုးျပီး ၅မိနစ္ခန္႔ျပန္ႏွပ္ထားပါ။
3. ၾကက္သားဟင္းခ်က္ဖို႔အတြက္ အေနေတာ္တံုးထားတဲ့ ၾကက္သားကို ဆား၊ နႏြင္း၊ ခ်င္းရည္နဲ႔နယ္ျပီး ႏွပ္ထားပါ။
4. အႏွစ္အတြက္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔ေရာျပီး ေထာင္းထားပါ။
5. စပါးလင္ကို ဓားျပားရိုက္ထားပါ။
6. ျပီးလွ်င္ ေထာင္းထားတဲ့အႏွစ္ထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ။
7. ေမႊးလာသည္ႏွင့္ ၾကက္သားထည့္ပါ။ ၾကက္သားမွထြက္လာေသာ ေရကုန္ျပီး အသားတင္းလွ်င္ ေရနဲ႔အုန္းႏုိ႔ထည့္ပါ။
8. ဆူလာရင္ စပါးလင္၊ မရမ္းျပား၊ ဆား၊ အသားမႈန္႔ထည့္ျပီး ခ်က္ပါ။ ဆီက်န္၊ ေေရက်န္ခ်က္ပါ။
ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - ျမင့္ဦးသာ
🔺" ၾကက္ကာလသားဟင္း ခ်က္နည္း 😋
————————————————
💥ၾကက္ကာလသားဟင္းခ်က္နည္းဆိုတာဟာ ..
ေနရာေဒသအလိုက္ ကြာၿခားမူ ့ေပၚမူတည္ၿပီး ဟင္းခ်က္နည္း ကြဲၿပားကာ အရသာေကာင္းမြန္ပံုၿခင္း မတူညီၾကပါဘူး ။
🔳 ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ...... ( လူ ၅ ေယာက္စာ )
( ၾကက္သား ၂၀ သား / ဘူ းသီး တစ္စိတ္ / ပင္စိမ္းရြက္ အနည္းငယ္ / ၾကက္သြန္ၿဖဳ ၃ မြာ / ၾကက္သြန္နီ ၁ လံုး / ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္ / ငရုပ္ပြသီးေၿခာက္ ၃ ေတာင့္ / စပါးလင္ အနည္းငယ္ / ဆီ ၅ က်ပ္သား / ဟင္းခတ္မူန္ ့အနည္းငယ္ / စိမ္းစား ငါးပိ အနည္းငယ္ / ငံၿပာရည္ ၂ ဇြန္း ) ....
..
👉🏿ဟင္းခ်က္ပံု နည္း အဆင့္ဆင့္
🔺ပထမဆံုး ၾကက္သြန္နီ ၊ ဂ်င္း ၊ စပါးလင္ ၊ ၾကက္သြန္ၿဖဳ ၊ ငရုပ္ပြ ကို ေသခ်ာ ေရသန္ ့စင္ၿပီး ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ ။ ၿပီးလ်င္
ဆီအိုးတည္ၿပီး ေထာင္းထားတဲ့ ငရုပ္သီးအႏွစ္ကိုထည့္ၿပီး ေမြးေနေအာင္ဆီသပ္ပါ ။ ၿပီးလ်င္ ၾကက္သားအစိမ္းကို ထည့္ၿပီး ေရာေမြၿပီးသြားလ်င္
ေရ ၁ လီတာခန္ ့ထည့္ၿပီး ဟင္းအိုးပူလာေအာင္ ခုနထားပါ ။ ေရဆူလာလ်င္ ဘူးသီးပါးပါးလွီးထားတာထည့္ ၊ စိမ္းစားငါးပိ အနည္းငယ္ ဟင္းခတ္မူန္ ့ ၊ ငံၿပာရည္ အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ၅ မိနစ္ခန္ ့ထားပါ ။ ဟင္းအိုးပြက္လာလ်င္ေတာ့ ပင္စိမ္းခတ္ၿပီး အသင့္စားသံုးႏိုင္တဲ့ ၾကက္ကာလသားခ်က္ ရပါၿပီ ။😋
ဟင္းခ်က္နည္းက တကယ္ေတာ့ မခက္ပါဘူး ။
ဒါေပမယ့္
ဒီအခ်က္ေလးေတြ သိထားဖို ့ လိုပါတယ္ ။
🔺ဂ်င္းနဲ ့ စပါးလင္ကို အသံုးၿပဳတဲ့အခါ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းႏိုင္ဖို ့လိုပါတယ္ ။
🔺CP ၾကက္ဆိုလ်င္ အညီအနံ ့ကင္းေအာင္ သန္ ့စင္ၿပီး မခ်က္ခင္ တစ္၀က္ခန္ ့ က်က္ေနေအာင္ ၿပဳပ္ထားဖို ့လိုပါတယ္ ။
🔺အိမ္ၾကက္ဆိုလ်င္ေတာ့ အသားပိုအိၿပီး စားလို ့ေကာင္းေနမွာပါေနာ္ ။
..
ၿမိဳ ့ေမတၱာဆိုင္မွာ " ၾကက္ကာလသားဟင္း ႏွင့္ လိုက္ဖက္ညီတာဆိုရင္ ဆိတ္လဖက္ေထာင္း ရယ္ ၊
ရွဴးရွဲငါးပိေထာင္းပါ ...
....
[ ' ၿမိဳ႕ေမတၱာ Traditional Cuisine ']
ၾကက္ေျခေထာက္ကို ႏူးေနေအာင္ ျပဳတ္ၿပီးမွ သုပ္ထားတဲ့ ၾကက္ေျခေထာက္သုပ္ပါ။ စီခြ်မ္းင႐ုတ္ဆီ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ ခ်ဥ္စပ္အရသာမို႔ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကမွာပါ။ ၾကက္ေျခေထာက္ကို ႏူးေအာင္ျပဳတ္ဖို႔ေတာ့ လိုပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ေျခေထာက္ – ၁၅ ေခ်ာင္း
ပဲငံျပာရည္အက်ဲ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆီ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
အသုပ္သုပ္ရန္ ေဆာ့စ္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
စီခြ်မ္းင႐ုတ္ဆီ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ရွလကာရည္ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
သခြားသီး – ၁ ျခမ္း
ေျမပဲေလွာ္ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ႏွမ္းေလွာ္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ခ်င္း – ၁၅ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂၀ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ – ၂ ပင္ (ပါးပါးလွီးပါ)
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
စီခြ်မ္းင႐ုတ္ေကာင္းေစ့ေၾကာ္ (ဆီ + စီခြ်မ္းင႐ုတ္ေကာင္းေစ့)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္ေျခေထာက္ကို သန္႔ရွင္းေအာင္ေဆးၿပီး ေရစစ္ ထားပါ။ ေျခာက္ေသြ႕ေအာင္ Kitchen Paper ျဖင့္ သုတ္ပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ပဲငံျပာရည္ ၂ မ်ိဳးနဲ႔ နယ္ပါ။
၃။ ၿပီးလွ်င္ ဆီအိုးတည္ၿပီး ၾကက္ေျခေထာက္ကို ေၾကာ္ပါ။ နီညိဳေရာင္သန္းလွ်င္ ေရထည့္ၿပီး ႏူးေအာင္ ျပဳတ္ပါ။
၄။ သခြားသီးကို ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီး ပါးပါးလွီးပါ။
၅။ စီခြ်မ္းင႐ုတ္ေကာင္းေစ့ကို ဆီနည္းနည္းျဖင့္ ေမႊးလာေအာင္ ေၾကာ္ထားပါ။
၆။ ပန္းကန္လံုးႀကီးတစ္လံုးထဲ စီခြ်မ္းင႐ုတ္ဆီ၊ ရွလကာရည္၊ သခြားသီး၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ စီခြ်မ္းင႐ုတ္သီးေၾကာ္၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဆားႏွင့္ ေရ နည္းနည္းထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေမႊထားပါ။
၇။ ၿပီးလွ်င္ နီညိဳေရာင္သန္းၿပီး ပြလာတဲ့ ၾကက္ေျခေထာက္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၈။ ၿပီးလွ်င္ ေျမပဲေလွာ္၊ ႏွမ္းျဖဴးၿပီး သံုးေဆာင္ပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေထာပတ္ထမင္းနဲ႔ ယူနန္စတိုင္လ္ၾကက္ေပါင္ေၾကာ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေထာပတ္ထမင္း
ဆန္ - ၄ ခြက္ ( ေပါင္းအိုးထဲကခြက္)
ေရ - ၅ ခြက္ (ေပါင္းအိုးထဲကခြက္)
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္မွည့္ - ၄ လံုး ( ၂၇၀ ဂရမ္)
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ (သံဘူး) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ - ၁၀၀ ဂရမ္
နာနတ္ပြင့္ - ၂ ပြင့္
သစ္ၾကံပိုးေခါက္ - ၁ ေခ်ာင္း
ကရေဝးရြက္ - ၂ ရြက္
ဖာလာေစ့ - ၄ ေစ့
ေထာပတ္ - ၃၀ ဂရမ္
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
စပ်စ္သီးေျခာက္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
သီဟိုဠ္ေစ့ေၾကာ္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ျပဳလုပ္ပံု
1. ခရမ္းခ်ဥ္သီးျပဳတ္ရန္ အိုးထဲကို ေရထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ထားပါ။
2. ေရဆူလာလွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပဳတ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအက္ကြဲျပီး ႏူးရင္္ ဆယ္ျပီးအေအးခံထားပါ။
3. ျပီးလွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဆန္ခါျဖင့္တိုက္ျပီး အႏွစ္ယူထားပါ။
4. ရတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ထဲကို ဘူးထဲမွ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္နဲ႔ေရာျပီး ေမႊထားပါ။ အေရာင္ ပိုျပီးလွေစခ်င္တဲ့အတြက္ပါ။
5. ျပီးလွ်င္္ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ဖို႔အတြက္ ဆီအိုးတည္ပါ။ ဆီပူလာရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ (ေထာပတ္နဲ႔ေၾကာ္လည္းရပါတယ္)
6. နီညိုေရာင္သန္းလွ်င္ ဆယ္ထားပါ။ ေၾကာ္ဆီကိုလည္း သိမ္းထားပါ။
7. ဆန္ကို ၃ ၾကိမ္ေဆးျပီး ဆန္ခါျဖင့္စစ္ထားပါ။
8. ေရစစ္သြားရင္ လွ်ပ္စစ္ထမင္းေပါင္းအိုးထဲထည့္ပါ။ ျပီးေနာက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္နဲ႔ အေၾကာ္ဆီတစ္ဝက္ထည့္ပါ။ နာနတ္ပြင့္၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္၊ ကရေဝးရြက္၊ ဖာလာေစ့၊ ဆား၊ အသားမႈန္႔ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရထည့္ျပီး ႏွံ႔စပ္ေအာင္ေမႊျပီးခ်က္ပါ။
9. ထမင္းက်က္ျပီး ခလုတ္တက္သြားရင္ က်န္တဲ့ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ ေထာပတ္၊ စပ်စ္သီးေျခာက္၊ သီဟိုဠ္ေစ့ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
ယူနန္စတုိင္လ္ ၾကက္ေပါင္ေၾကာ္
ၾကက္ေပါင္ - ၆ ေပါင္ ( ၅၅၀ ဂရမ္)
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆန္အရက္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
Spicy salt - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ(ေထာင္းထားပါ) - ၂၀ ဂရမ္
ခ်င္း(ေထာင္းထားပါ) - ၁၅ ဂရမ္
ဂ်ံဳမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ေၾကာ္ရန္ဆီ - အနည္းငယ္
Spicy Salt လုပ္ရန္အတြက္….
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ဇြန္း
စီခ်ြမ္းငရုက္ေကာင္းေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း (ေထာင္းထားပါ)
တရုတ္မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္ပံု
1. ပထမဦးဆံုး ဒယ္အိုးအေသးတစ္လံုးထဲကို ဆား၊ ေထာင္းထားတဲ့ စီခ်ြမ္းငရုပ္ေကာင္းေစ့၊ တရုတ္မဆလာထည့္ျပီး မီးေအးေအးျဖင့္ေလွာ္ပါ။ ၂-၃ မိနစ္ေလွာ္ျပီးရင္ အေအးခံထားပါ။
2. သန့္ရွင္းထားတဲ့ၾကက္ေပါင္ကို ဇလံုထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေလွာ္ထားတဲ့ ဆား ငရုတ္ေကာင္းေစ့၊
ပဲငံျပာရည္၊ ဆန္အရက္၊ သၾကားထည့္ျပီး ၂-၃ နာရီခန္႔ထပ္ထားပါ၊ မၾကာမၾကာ အထပ္ေအာက္လွန္ေပးပါ။
3. ျပီးလွ်င္ ဆီအိုးတည္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ နီညိုေရာင္သန္းလာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။
အုန္းထမင္းနဲ႔မြန္အုန္းႏို႔ၾကက္သားဟင္း
အုန္းထမင္းအတြက္…
ေပၚဆန္ေမႊး - ၄ ခြက္ ( ထမင္းေပါင္းအိုးထဲမွခြက္)
အုန္းႏို႔ - ၁ ၁/၂ ခြက္ ( ၂၀၀ ml) + ၂၀၀ ml
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီshallots - 4 လံုး ( ၄၀ ဂရမ္)
ေရ - ၃ ၁/၂ ခြက္ ( ထမင္းေပါင္းအိုးထဲကခြက္)
မြန္အုန္းႏို႔ၾကက္သားဟင္းအတြက္
ၾကက္သား - ၆၀၀ ဂရမ္
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
နႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း
ခ်င္း - ၁၀ ဂရမ္ (ေထာင္းျပီးထားပါ)
စပါးလင္ - ၂ ေခ်ာင္း
မရမ္းျပား - ၂ ျပား
အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ေရ - ၂၀၀ မီလီလီတာ
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
အႏွစ္အတြက္ေထာင္းရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
ၾကက္သြန္နီ - ၁၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂၀ ဂရမ္
ငရုတ္သီးေျခာက္အေတာင့္ပြ
အဆင့္ဆင့္ခ်က္ျပဳတ္နည္း (လွ်ပ္စစ္ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ခ်က္နည္း)
1. ဆန္ကိုေရေဆးျပီး ထမင္းေပါင္းအိုးထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆား၊ သၾကား၊ အုန္းႏို႔၊ ေရထည့္ျပီး ခ်က္ပါ။
2. ေပါင္းအိုးခလုတ္တက္ျပီး ထမင္းက်က္ရင္ အုန္းႏို႔အပ်စ္ထပ္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ အဖံုးဖံုးျပီး ၅မိနစ္ခန္႔ျပန္ႏွပ္ထားပါ။
3. ၾကက္သားဟင္းခ်က္ဖို႔အတြက္ အေနေတာ္တံုးထားတဲ့ ၾကက္သားကို ဆား၊ နႏြင္း၊ ခ်င္းရည္နဲ႔နယ္ျပီး ႏွပ္ထားပါ။
4. အႏွစ္အတြက္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔ေရာျပီး ေထာင္းထားပါ။
5. စပါးလင္ကို ဓားျပားရိုက္ထားပါ။
6. ျပီးလွ်င္ ေထာင္းထားတဲ့အႏွစ္ထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ။
7. ေမႊးလာသည္ႏွင့္ ၾကက္သားထည့္ပါ။ ၾကက္သားမွထြက္လာေသာ ေရကုန္ျပီး အသားတင္းလွ်င္ ေရနဲ႔အုန္းႏုိ႔ထည့္ပါ။
8. ဆူလာရင္ စပါးလင္၊ မရမ္းျပား၊ ဆား၊ အသားမႈန္႔ထည့္ျပီး ခ်က္ပါ။ ဆီက်န္၊ ေေရက်န္ခ်က္ပါ။
ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - ျမင့္ဦးသာ
🔺" ၾကက္ကာလသားဟင္း ခ်က္နည္း 😋
————————————————
💥ၾကက္ကာလသားဟင္းခ်က္နည္းဆိုတာဟာ ..
ေနရာေဒသအလိုက္ ကြာၿခားမူ ့ေပၚမူတည္ၿပီး ဟင္းခ်က္နည္း ကြဲၿပားကာ အရသာေကာင္းမြန္ပံုၿခင္း မတူညီၾကပါဘူး ။
🔳 ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ...... ( လူ ၅ ေယာက္စာ )
( ၾကက္သား ၂၀ သား / ဘူ းသီး တစ္စိတ္ / ပင္စိမ္းရြက္ အနည္းငယ္ / ၾကက္သြန္ၿဖဳ ၃ မြာ / ၾကက္သြန္နီ ၁ လံုး / ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္ / ငရုပ္ပြသီးေၿခာက္ ၃ ေတာင့္ / စပါးလင္ အနည္းငယ္ / ဆီ ၅ က်ပ္သား / ဟင္းခတ္မူန္ ့အနည္းငယ္ / စိမ္းစား ငါးပိ အနည္းငယ္ / ငံၿပာရည္ ၂ ဇြန္း ) ....
..
👉🏿ဟင္းခ်က္ပံု နည္း အဆင့္ဆင့္
🔺ပထမဆံုး ၾကက္သြန္နီ ၊ ဂ်င္း ၊ စပါးလင္ ၊ ၾကက္သြန္ၿဖဳ ၊ ငရုပ္ပြ ကို ေသခ်ာ ေရသန္ ့စင္ၿပီး ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ ။ ၿပီးလ်င္
ဆီအိုးတည္ၿပီး ေထာင္းထားတဲ့ ငရုပ္သီးအႏွစ္ကိုထည့္ၿပီး ေမြးေနေအာင္ဆီသပ္ပါ ။ ၿပီးလ်င္ ၾကက္သားအစိမ္းကို ထည့္ၿပီး ေရာေမြၿပီးသြားလ်င္
ေရ ၁ လီတာခန္ ့ထည့္ၿပီး ဟင္းအိုးပူလာေအာင္ ခုနထားပါ ။ ေရဆူလာလ်င္ ဘူးသီးပါးပါးလွီးထားတာထည့္ ၊ စိမ္းစားငါးပိ အနည္းငယ္ ဟင္းခတ္မူန္ ့ ၊ ငံၿပာရည္ အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ၅ မိနစ္ခန္ ့ထားပါ ။ ဟင္းအိုးပြက္လာလ်င္ေတာ့ ပင္စိမ္းခတ္ၿပီး အသင့္စားသံုးႏိုင္တဲ့ ၾကက္ကာလသားခ်က္ ရပါၿပီ ။😋
ဟင္းခ်က္နည္းက တကယ္ေတာ့ မခက္ပါဘူး ။
ဒါေပမယ့္
ဒီအခ်က္ေလးေတြ သိထားဖို ့ လိုပါတယ္ ။
🔺ဂ်င္းနဲ ့ စပါးလင္ကို အသံုးၿပဳတဲ့အခါ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းႏိုင္ဖို ့လိုပါတယ္ ။
🔺CP ၾကက္ဆိုလ်င္ အညီအနံ ့ကင္းေအာင္ သန္ ့စင္ၿပီး မခ်က္ခင္ တစ္၀က္ခန္ ့ က်က္ေနေအာင္ ၿပဳပ္ထားဖို ့လိုပါတယ္ ။
🔺အိမ္ၾကက္ဆိုလ်င္ေတာ့ အသားပိုအိၿပီး စားလို ့ေကာင္းေနမွာပါေနာ္ ။
..
ၿမိဳ ့ေမတၱာဆိုင္မွာ " ၾကက္ကာလသားဟင္း ႏွင့္ လိုက္ဖက္ညီတာဆိုရင္ ဆိတ္လဖက္ေထာင္း ရယ္ ၊
ရွဴးရွဲငါးပိေထာင္းပါ ...
....
[ ' ၿမိဳ႕ေမတၱာ Traditional Cuisine ']
No comments:
Post a Comment