ဒူးရင္းသီးသာေခြယုိင္
ေကာက္ညွင္းဆန္ - ၃၅၀ ဂရမ္ ( 3 ½ cup) (တညေရစိမ္ထားပါ)
အုန္းႏို႔ - ၂၅၀ မီလီလီတာ
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ဆြမ္းေမႊးရြက္ - ၂ ရြက္
လိပ္ျပာပန္း (ေအာင္မဲညို) - ၂၀ ပြင့္
ေရေႏြး - အနည္းငယ္
ဒူးရင္းမလိုင္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့
ဒူးရင္းသီး - ၁ လံုး
အုန္းႏို႔ - ၅၀၀ မီလီလီတာ
ဆား - အနည္းငယ္
သၾကား - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ဆန္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
1. လိပ္ျပာပန္းကို ပန္းကန္လံုးအေသးမွာ ထည့္ျပီး ေရေႏြးေလာင္းထားပါ။
2. ပထမဦးဆံုး ဒူးရင္းမလိုင္လုပ္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ အိုးတစ္လံုးထဲကို အုန္းႏို႔၊ ဆား၊ သၾကားထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
3. သၾကားေပ်ာ္သြားလွ်င္ ဆန္မူန္႔ကို ေရအနည္းငယ္နဲ႔ေဖ်ာ္ျပီး ထည့္ေမႊေပးပါ။
4. ျပီးလွ်င္ အိုးကို မီးဖိုေပၚတင္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ဒူးရင္းသီးအသားကို ေခ်ျပီး ထည့္ပါ။ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။
5. မုန္႔သားတက္ျပီး မလိုင္ျဖစ္လွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်ျပီး ထားပါ။
6. ေရစိမ္ထားတဲ့ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ဆန္ခါျဖင့္စစ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ေပါင္းအိုးနဲ႔ဆန္႔မည့္ခြက္ကို ေရြးထားပါ။ အုန္းႏို႔ကို ဆားထည့္ျပီး ေမႊထားပါ။
7. ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ခြက္ထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အုန္းႏို႔တစ္ဝက္ဆမ္းပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆြမ္းေမႊးရြက္ထည့္ျပီး ေပါင္းအိုးထဲထည့္ျပီး ေပါင္းပါ။
8. မိနစ္၁၀ ခန္႔ေပါင္းျပီးလွ်င္ က်န္ရွိေနတဲ့ အုန္းႏို႔ထည့္ေမႊျပီး ေနာက္ထပ္ မိနစ္ ၁၀ ခန္႔ထပ္ျပီး ေပါင္းပါ။
9. ျပီးလွ်င္ အျပာေရာင္ လိပ္ျပာအရည္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ထပ္ျပီး ေပါင္းပါ။
10. ျပီးလွ်င္ တစ္ခါသံုးကိတ္မုန္႔ခြက္ထဲထည့္ပါ။( ေကာက္ညွင္းထည့္မဲ့ ကန္ကို ရိုးရိုးကန္သံုးပါက မကပ္ေစရန္.ေကာက္ထဲငွက္ေပ်ာရြက္ခင္းျပီး ဆီနဲနဲသုတ္ထားပါ.) ျပီးလွ်င္ ေပါင္းထားတဲ့ ေကာက္ညွင္းထည့္ျပီး ခဲဖတ္ (သို့)ငွက္ေပ်ာရြက္ကို ေကာက္ညွင္းေပၚမွာခင္းျပီး ဖိသိပ္ေပးပါ။
11. ျပီးလွ်င္ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္သလို လွီးျပီး ဒူးရင္းမလိုင္နဲ႔စားပါ။
by Chef Myint Oo Tha
ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ
ကဲ-- ၾကည့္လိုက္ၾကရေအာင္။
ေရႊေတာင္ဟင္းရည္အတြက္…..
ၾကက္ရိုး - ၅၅၀ ဂရမ္
ၾကက္ရင္ပံုသား - ၅၀၀ ဂရမ္ + ၃၀၀ ဂရမ္
ႏို႔စိမ္း - ၂၅၀ မီလီလီတာ
ေရ - ၈ လီတာ
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္သားေရက်န္ဆီက်န္ဟင္းနဲ႔ ေရႊေတာင္ဟင္းရည္အတြက္ အႏွစ္…
ၾကက္သြန္နီ - ၁၂၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃၀ ဂရမ္
နႏြင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးမႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း+ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ေရ - ၄၀၀ မီလီလီတာ
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အုန္းႏို႔ဆီ..ခ်က္ရန္အတြက္……
အုန္းႏို႔ - ၁ ကီလုိဂရမ္
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ငရုတ္ဆီခ်က္ရန္အတြက္…..
ငရုတ္သီးမႈန္႔အၾကမ္းဖတ္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲနဲ႔စားရန္အတြက္…
ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲအစို - ၁ ပိသာ
ေခါက္ဆြဲအၾကြပ္ေၾကာ္
ငရုတ္သီးဆီခ်က္
ေမႊးပဲမႈန္႔အက်က္
ၾကက္သြန္နီ
ၾကက္သြန္ျမိတ္
ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႔
ခ်က္နည္းအဆင့္ဆင့္…….
1. ၾကက္ရိုးဟင္းရည္အတြက္ ၾကက္ရိုးကို ႏူးေအာင္ျပဳတ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ အရိုးကို ဆယ္ထားပါ။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ ၂.၇ လီတာရေအာင္ ယူထားပါ။
2. ဟင္းအႏွစ္အတြက္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔ တုိ႔ကိုေရာျပီး ေထာင္းထားပါ။ ျပီးလွ်င္ တစ္ဝက္စီခြဲထားပါ။
3. ၾကက္သားဟင္း ဆီက်န္ေရက်န္ခ်က္ရန္အတြက္ ဆီအိုးတည္ပါ။ အိုးထဲကို ဆီ၃ ဇြန္းထည့္ျပီး ဆီပူလွ်င္ ေထာင္းထားတဲ့ အႏွစ္တစ္ဝက္ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္အစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္ျပီး ေမႊးလာရင္ၾကက္သား ၅၀၀ ဂရမ္ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရ ၄၀၀ မီလီလီတာ၊ ဆား၊ အသားမႈန္႔ထည့္ျပီး ၾကက္သားႏူးျပီး ဆီက်န္ေရက်န္ခ်က္ပါ။
4. ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲဟင္းရည္ခ်က္ရန္အတြက္ က်န္တဲ့ဟင္းအႏွစ္ကို ဆီသတ္ေပးရန္ အိုးထဲကို ဆီ၂ ဇြန္းထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ၾကက္သား ၃၀၀ ဂရမ္ထည့္ျပီး ခ်က္ပါ။ ျပီးေနာက္ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထည့္ပါ။ ႏို႔စိမ္းထည့္ပါ။ ဟင္းရည္က်ဲက်ဲခ်က္ပါ။ အရသာအတြက္ ဆား၊ အသားမႈန္႔ ထည့္ပါ။
5. ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲအတြက္ အဓိကျဖစ္တဲ့ အုန္းႏို႔ဆီခ်က္ရန္…. အိုးအေသးတစ္လံုးထဲကို အုန္းႏို႔၊ ဆား၊ သၾကားထည့္ျပီး ဆီျပန္သည္အထိ က်ိဳထားပါ။
6. ငရုတ္ဆီခ်က္ရန္အတြက္ အိုးအေသးတစ္လံုးထဲကို ဆီ ၅ ဇြန္းထည့္ပါ။ ဆီပူလွ်င္ ငရုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ထည့္ျပီး မီးပိတ္ပါ။
7. မုန္ၾကြပ္ေၾကာ္(ေခါက္ဆြဲအၾကြပ္ေၾကာ္) ေၾကာ္ထားပါ။
8. ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ပါးပါလွီးထားပါ။
9. ပြဲျပင္တဲ့အခါ ပန္းကန္ထဲကို ေခါက္ဆြဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲဟင္းရည္ထည့္ပါ။
10. ျပီးလွ်င္ ၾကက္သားဆီက်န္ေရက်န္ဟင္း၊ ငရုတ္သီးဆီခ်က္၊ ပဲမႈန္႔အက်က္မႈန္႔၊ အုန္းႏို႔ဆီ၊ မုန္႔ၾကြပ္ေၾကာ္ ထည့္ပါ။ အစပ္ၾကိဳက္ပါက ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႔ထည့္ျပီး စားႏိုင္ပါတယ္။
by Chef Myint Oo Tha
ရခိုင္မုန္႔တီ
ေက်ာက္ျဖဴဘက္ေရာက္မွ ခ်က္နည္းေလးေသေသခ်ာခ်ာေမးၿပီး ျပန္ခ်က္ျပရတဲ့ မုန္႔တီျဖစ္ပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ့္အက်င့္အတိုင္း Flavor ေလးပါေအာင္ ငါးေရႊက်ပ္တိုက္ေလး၊ နံနံပင္အျမစ္ေလးပါ ထည့္ေပးထားပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (မုန္႔အခ်ိန္ ၅၀ က်ပ္သားအတြက္)
ငါးေရႊ - ၃၀ က်ပ္သား
ငါးေရႊက်ပ္တိုက္ - ၁၀ က်ပ္သား
ရခိုင္မွ်င္ငါးပိ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
နံနံပင္အျမစ္ - ၅ ခု
င႐ုတ္ေကာင္းအမည္း - ၃၀ ေစ့ (ေလွာ္ေထာင္းၿပီး)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ စိမ္းစားငါးပိကို ေရ ၅ လီတာနဲ႔ ဆူပြက္ေအာင္တည္၍ သန္႔စင္ထားေသာ ငါးေရႊႏွင့္ ငံျပာရည္ထည့္ၿပီး ႏူးသည္အထိ ျပဳတ္ပါ။
၂။ ငါးႏူးလွ်င္ ဆယ္ယူၿပီး အေအးခံထားပါ။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို ဆန္ခါနဲ႔ စစ္ၿပီး အနယ္မ်ား ဖယ္ထုတ္ပါ။ စစ္ၿပီးသား ျပဳတ္ရည္မွာ ငါးေရႊက်ပ္တိုက္ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။ အသားပြၿပီး အရည္ေမႊးလာလွ်င္ အသားဖတ္ကို ဆယ္ယူၿပီး အေအးခံထားပါ။ ပထမနည္းအတိုင္း အနယ္မ်ားစစ္ၿပီး ဖယ္ထုတ္ပါ။
၃။ ငါးအသား ၂ မ်ိဳးစလံုးကို အ႐ိုးႏႊင္ၿပီး စစ္ၿပီးသား ငါးျပဳတ္ရည္မွာ ထည့္တည္ပါ။ နံနံပင္အျမစ္မ်ား ထုထည့္ေပးၿပီး င႐ုတ္ေကာင္းေလွာ္ေထာင္းၿပီးသားမ်ား ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ဟင္းရည္ဆူလွ်င္ မုန္႔တီအတြက္ ဟင္းရည္ရပါၿပီ။ ဟင္းရည္ခန္းလွ်င္ ေရေႏြးေရာေပးပါ။
အစပ္ခ်ဥ္ အေရာအေႏွာအတြက္
မိုးေမွ်ာ္င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၂၀ ေတာင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀ ႁမႊာ
မန္က်ည္းမွည့္ရည္ - ၂၀ဝ မီလီလီတာ (အဖတ္စစ္ထုတ္ၿပီး)
ျပဳလုပ္နည္း
င႐ုတ္သီးေတာင့္မ်ားႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ကို မီးျပင္းျပင္းမွာ ေလွာ္ၿပီး မညက္တညက္ ေထာင္းပါ။ မန္က်ည္းမွည့္ရည္မွာေရာၿပီး ဆားအနည္းငယ္ခတ္၍ ျပင္ဆင္ထားပါ။ မုန္႔ပြဲကို မုန္႔ဖတ္၊ အေၾကာ္၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္၊ နံနံပင္တို႔ႏွင့္ ျပင္ဆင္ၿပီး ဟင္းရည္၊ အစပ္ခ်ဥ္တို႔နဲ႔ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
....................
သစ္ထူး
Curry Noodle Soup
Red Curry Paste ကို အသံုးျပဳၿပီး ေခါက္ဆြဲေလး လုပ္ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ထိုင္းအုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲလို႔ ေခၚရမွာေပါ့ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
Red Curry Paste - စားပြဲဇြန္း၂ ဇြန္း
အုန္းႏို႔ - သံဘူး ၁ ဘူး
ဆန္ေခါက္ဆြဲ
ပဲျပား - ၁ တံုး
င႐ုတ္သီးနီေတာင့္ - ၁ ေတာင့္
ပန္းပြင့္စိမ္း - အနည္းငယ္
ဆား - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ ႁမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ခ်င္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ဆီ - အနည္းငယ္
သံပရာသီး - ၁ လံုး
ေရ
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဆန္ေခါက္ဆြဲကို ေရစိမ္ထားပါ။ အိုးတစ္အိုးထဲမွာ ဆီထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း၊ ခ်င္းႏုပ္ႏုပ္စဥ္းတို႔ကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ Red Curry Paste ထည့္ပါ။ အုန္းႏို႔၊ ေရႏွင့္ ဟင္းခတ္မ်ားထည့္ၿပီး ေသခ်ာေလး ေရာေမႊေပးပါ။
၂။ ဆန္ေခါက္ဆြဲကို ထည့္ၿပီး က်က္ေအာင္ခ်က္ပါ။ ဆန္ေခါက္ဆြဲ က်က္ၿပီဆိုလွ်င္ ပန္းပြင့္စိမ္း၊ င႐ုတ္သီးနီေတာင့္ ပါးပါးလွီး၊ ပဲျပား အေနေတာ္ လွီးထားတာေတြကို ထည့္ပါ။ အရသာအေနေတာ္ ျပင္ၿပီးၿပီဆိုလွ်င္ ျပင္ဆင္လို႔ရပါၿပီ။ သံပရာသီးကို အရည္ေလး ညႇစ္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
.......
ဆုျမတ္ဦး
ေကာက္ညွင္းဆန္ - ၃၅၀ ဂရမ္ ( 3 ½ cup) (တညေရစိမ္ထားပါ)
အုန္းႏို႔ - ၂၅၀ မီလီလီတာ
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ဆြမ္းေမႊးရြက္ - ၂ ရြက္
လိပ္ျပာပန္း (ေအာင္မဲညို) - ၂၀ ပြင့္
ေရေႏြး - အနည္းငယ္
ဒူးရင္းမလိုင္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့
ဒူးရင္းသီး - ၁ လံုး
အုန္းႏို႔ - ၅၀၀ မီလီလီတာ
ဆား - အနည္းငယ္
သၾကား - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ဆန္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
1. လိပ္ျပာပန္းကို ပန္းကန္လံုးအေသးမွာ ထည့္ျပီး ေရေႏြးေလာင္းထားပါ။
2. ပထမဦးဆံုး ဒူးရင္းမလိုင္လုပ္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ အိုးတစ္လံုးထဲကို အုန္းႏို႔၊ ဆား၊ သၾကားထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
3. သၾကားေပ်ာ္သြားလွ်င္ ဆန္မူန္႔ကို ေရအနည္းငယ္နဲ႔ေဖ်ာ္ျပီး ထည့္ေမႊေပးပါ။
4. ျပီးလွ်င္ အိုးကို မီးဖိုေပၚတင္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ဒူးရင္းသီးအသားကို ေခ်ျပီး ထည့္ပါ။ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။
5. မုန္႔သားတက္ျပီး မလိုင္ျဖစ္လွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်ျပီး ထားပါ။
6. ေရစိမ္ထားတဲ့ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ဆန္ခါျဖင့္စစ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ေပါင္းအိုးနဲ႔ဆန္႔မည့္ခြက္ကို ေရြးထားပါ။ အုန္းႏို႔ကို ဆားထည့္ျပီး ေမႊထားပါ။
7. ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ခြက္ထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အုန္းႏို႔တစ္ဝက္ဆမ္းပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆြမ္းေမႊးရြက္ထည့္ျပီး ေပါင္းအိုးထဲထည့္ျပီး ေပါင္းပါ။
8. မိနစ္၁၀ ခန္႔ေပါင္းျပီးလွ်င္ က်န္ရွိေနတဲ့ အုန္းႏို႔ထည့္ေမႊျပီး ေနာက္ထပ္ မိနစ္ ၁၀ ခန္႔ထပ္ျပီး ေပါင္းပါ။
9. ျပီးလွ်င္ အျပာေရာင္ လိပ္ျပာအရည္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ထပ္ျပီး ေပါင္းပါ။
10. ျပီးလွ်င္ တစ္ခါသံုးကိတ္မုန္႔ခြက္ထဲထည့္ပါ။( ေကာက္ညွင္းထည့္မဲ့ ကန္ကို ရိုးရိုးကန္သံုးပါက မကပ္ေစရန္.ေကာက္ထဲငွက္ေပ်ာရြက္ခင္းျပီး ဆီနဲနဲသုတ္ထားပါ.) ျပီးလွ်င္ ေပါင္းထားတဲ့ ေကာက္ညွင္းထည့္ျပီး ခဲဖတ္ (သို့)ငွက္ေပ်ာရြက္ကို ေကာက္ညွင္းေပၚမွာခင္းျပီး ဖိသိပ္ေပးပါ။
11. ျပီးလွ်င္ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္သလို လွီးျပီး ဒူးရင္းမလိုင္နဲ႔စားပါ။
by Chef Myint Oo Tha
ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ
ကဲ-- ၾကည့္လိုက္ၾကရေအာင္။
ေရႊေတာင္ဟင္းရည္အတြက္…..
ၾကက္ရိုး - ၅၅၀ ဂရမ္
ၾကက္ရင္ပံုသား - ၅၀၀ ဂရမ္ + ၃၀၀ ဂရမ္
ႏို႔စိမ္း - ၂၅၀ မီလီလီတာ
ေရ - ၈ လီတာ
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္သားေရက်န္ဆီက်န္ဟင္းနဲ႔ ေရႊေတာင္ဟင္းရည္အတြက္ အႏွစ္…
ၾကက္သြန္နီ - ၁၂၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃၀ ဂရမ္
နႏြင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးမႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း+ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ေရ - ၄၀၀ မီလီလီတာ
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အုန္းႏို႔ဆီ..ခ်က္ရန္အတြက္……
အုန္းႏို႔ - ၁ ကီလုိဂရမ္
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ငရုတ္ဆီခ်က္ရန္အတြက္…..
ငရုတ္သီးမႈန္႔အၾကမ္းဖတ္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲနဲ႔စားရန္အတြက္…
ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲအစို - ၁ ပိသာ
ေခါက္ဆြဲအၾကြပ္ေၾကာ္
ငရုတ္သီးဆီခ်က္
ေမႊးပဲမႈန္႔အက်က္
ၾကက္သြန္နီ
ၾကက္သြန္ျမိတ္
ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႔
ခ်က္နည္းအဆင့္ဆင့္…….
1. ၾကက္ရိုးဟင္းရည္အတြက္ ၾကက္ရိုးကို ႏူးေအာင္ျပဳတ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ အရိုးကို ဆယ္ထားပါ။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ ၂.၇ လီတာရေအာင္ ယူထားပါ။
2. ဟင္းအႏွစ္အတြက္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔ တုိ႔ကိုေရာျပီး ေထာင္းထားပါ။ ျပီးလွ်င္ တစ္ဝက္စီခြဲထားပါ။
3. ၾကက္သားဟင္း ဆီက်န္ေရက်န္ခ်က္ရန္အတြက္ ဆီအိုးတည္ပါ။ အိုးထဲကို ဆီ၃ ဇြန္းထည့္ျပီး ဆီပူလွ်င္ ေထာင္းထားတဲ့ အႏွစ္တစ္ဝက္ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္အစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္ျပီး ေမႊးလာရင္ၾကက္သား ၅၀၀ ဂရမ္ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရ ၄၀၀ မီလီလီတာ၊ ဆား၊ အသားမႈန္႔ထည့္ျပီး ၾကက္သားႏူးျပီး ဆီက်န္ေရက်န္ခ်က္ပါ။
4. ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲဟင္းရည္ခ်က္ရန္အတြက္ က်န္တဲ့ဟင္းအႏွစ္ကို ဆီသတ္ေပးရန္ အိုးထဲကို ဆီ၂ ဇြန္းထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ၾကက္သား ၃၀၀ ဂရမ္ထည့္ျပီး ခ်က္ပါ။ ျပီးေနာက္ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထည့္ပါ။ ႏို႔စိမ္းထည့္ပါ။ ဟင္းရည္က်ဲက်ဲခ်က္ပါ။ အရသာအတြက္ ဆား၊ အသားမႈန္႔ ထည့္ပါ။
5. ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲအတြက္ အဓိကျဖစ္တဲ့ အုန္းႏို႔ဆီခ်က္ရန္…. အိုးအေသးတစ္လံုးထဲကို အုန္းႏို႔၊ ဆား၊ သၾကားထည့္ျပီး ဆီျပန္သည္အထိ က်ိဳထားပါ။
6. ငရုတ္ဆီခ်က္ရန္အတြက္ အိုးအေသးတစ္လံုးထဲကို ဆီ ၅ ဇြန္းထည့္ပါ။ ဆီပူလွ်င္ ငရုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ထည့္ျပီး မီးပိတ္ပါ။
7. မုန္ၾကြပ္ေၾကာ္(ေခါက္ဆြဲအၾကြပ္ေၾကာ္) ေၾကာ္ထားပါ။
8. ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ပါးပါလွီးထားပါ။
9. ပြဲျပင္တဲ့အခါ ပန္းကန္ထဲကို ေခါက္ဆြဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲဟင္းရည္ထည့္ပါ။
10. ျပီးလွ်င္ ၾကက္သားဆီက်န္ေရက်န္ဟင္း၊ ငရုတ္သီးဆီခ်က္၊ ပဲမႈန္႔အက်က္မႈန္႔၊ အုန္းႏို႔ဆီ၊ မုန္႔ၾကြပ္ေၾကာ္ ထည့္ပါ။ အစပ္ၾကိဳက္ပါက ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႔ထည့္ျပီး စားႏိုင္ပါတယ္။
by Chef Myint Oo Tha
ရခိုင္မုန္႔တီ
ေက်ာက္ျဖဴဘက္ေရာက္မွ ခ်က္နည္းေလးေသေသခ်ာခ်ာေမးၿပီး ျပန္ခ်က္ျပရတဲ့ မုန္႔တီျဖစ္ပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ့္အက်င့္အတိုင္း Flavor ေလးပါေအာင္ ငါးေရႊက်ပ္တိုက္ေလး၊ နံနံပင္အျမစ္ေလးပါ ထည့္ေပးထားပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (မုန္႔အခ်ိန္ ၅၀ က်ပ္သားအတြက္)
ငါးေရႊ - ၃၀ က်ပ္သား
ငါးေရႊက်ပ္တိုက္ - ၁၀ က်ပ္သား
ရခိုင္မွ်င္ငါးပိ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
နံနံပင္အျမစ္ - ၅ ခု
င႐ုတ္ေကာင္းအမည္း - ၃၀ ေစ့ (ေလွာ္ေထာင္းၿပီး)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ စိမ္းစားငါးပိကို ေရ ၅ လီတာနဲ႔ ဆူပြက္ေအာင္တည္၍ သန္႔စင္ထားေသာ ငါးေရႊႏွင့္ ငံျပာရည္ထည့္ၿပီး ႏူးသည္အထိ ျပဳတ္ပါ။
၂။ ငါးႏူးလွ်င္ ဆယ္ယူၿပီး အေအးခံထားပါ။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို ဆန္ခါနဲ႔ စစ္ၿပီး အနယ္မ်ား ဖယ္ထုတ္ပါ။ စစ္ၿပီးသား ျပဳတ္ရည္မွာ ငါးေရႊက်ပ္တိုက္ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။ အသားပြၿပီး အရည္ေမႊးလာလွ်င္ အသားဖတ္ကို ဆယ္ယူၿပီး အေအးခံထားပါ။ ပထမနည္းအတိုင္း အနယ္မ်ားစစ္ၿပီး ဖယ္ထုတ္ပါ။
၃။ ငါးအသား ၂ မ်ိဳးစလံုးကို အ႐ိုးႏႊင္ၿပီး စစ္ၿပီးသား ငါးျပဳတ္ရည္မွာ ထည့္တည္ပါ။ နံနံပင္အျမစ္မ်ား ထုထည့္ေပးၿပီး င႐ုတ္ေကာင္းေလွာ္ေထာင္းၿပီးသားမ်ား ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ဟင္းရည္ဆူလွ်င္ မုန္႔တီအတြက္ ဟင္းရည္ရပါၿပီ။ ဟင္းရည္ခန္းလွ်င္ ေရေႏြးေရာေပးပါ။
အစပ္ခ်ဥ္ အေရာအေႏွာအတြက္
မိုးေမွ်ာ္င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၂၀ ေတာင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀ ႁမႊာ
မန္က်ည္းမွည့္ရည္ - ၂၀ဝ မီလီလီတာ (အဖတ္စစ္ထုတ္ၿပီး)
ျပဳလုပ္နည္း
င႐ုတ္သီးေတာင့္မ်ားႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ကို မီးျပင္းျပင္းမွာ ေလွာ္ၿပီး မညက္တညက္ ေထာင္းပါ။ မန္က်ည္းမွည့္ရည္မွာေရာၿပီး ဆားအနည္းငယ္ခတ္၍ ျပင္ဆင္ထားပါ။ မုန္႔ပြဲကို မုန္႔ဖတ္၊ အေၾကာ္၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္၊ နံနံပင္တို႔ႏွင့္ ျပင္ဆင္ၿပီး ဟင္းရည္၊ အစပ္ခ်ဥ္တို႔နဲ႔ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
....................
သစ္ထူး
Curry Noodle Soup
Red Curry Paste ကို အသံုးျပဳၿပီး ေခါက္ဆြဲေလး လုပ္ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ထိုင္းအုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲလို႔ ေခၚရမွာေပါ့ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
Red Curry Paste - စားပြဲဇြန္း၂ ဇြန္း
အုန္းႏို႔ - သံဘူး ၁ ဘူး
ဆန္ေခါက္ဆြဲ
ပဲျပား - ၁ တံုး
င႐ုတ္သီးနီေတာင့္ - ၁ ေတာင့္
ပန္းပြင့္စိမ္း - အနည္းငယ္
ဆား - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ ႁမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ခ်င္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ဆီ - အနည္းငယ္
သံပရာသီး - ၁ လံုး
ေရ
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဆန္ေခါက္ဆြဲကို ေရစိမ္ထားပါ။ အိုးတစ္အိုးထဲမွာ ဆီထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း၊ ခ်င္းႏုပ္ႏုပ္စဥ္းတို႔ကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ Red Curry Paste ထည့္ပါ။ အုန္းႏို႔၊ ေရႏွင့္ ဟင္းခတ္မ်ားထည့္ၿပီး ေသခ်ာေလး ေရာေမႊေပးပါ။
၂။ ဆန္ေခါက္ဆြဲကို ထည့္ၿပီး က်က္ေအာင္ခ်က္ပါ။ ဆန္ေခါက္ဆြဲ က်က္ၿပီဆိုလွ်င္ ပန္းပြင့္စိမ္း၊ င႐ုတ္သီးနီေတာင့္ ပါးပါးလွီး၊ ပဲျပား အေနေတာ္ လွီးထားတာေတြကို ထည့္ပါ။ အရသာအေနေတာ္ ျပင္ၿပီးၿပီဆိုလွ်င္ ျပင္ဆင္လို႔ရပါၿပီ။ သံပရာသီးကို အရည္ေလး ညႇစ္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
.......
ဆုျမတ္ဦး
No comments:
Post a Comment