Friday, November 23, 2018

လက္ပံပ်ားၾကက္ေၾကာ္ - ခ်ဥ္ေပါင္ျဖဴ စပ္ခ်ဥ္ - ပုစြန္ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးေၾကာ္ခ်က္

လက္ပံပ်ားၾကက္ေၾကာ္ 


လက္​ပံျပားမွာ​ေၾကာ္​​ေတာ့လက္​ပံျပားၾကက္​​ေၾကာ္​ ​ေက်ာ္​တို႔အိမ္​မွာ​ေၾကာ္​​ေတာ့

​ေက်ာ္​့ၾကက္​​ေၾကာ္​
°°°°°°°°°°°°°°°°

ဗမာၾကက္​(ခ)ျခံၾကက္​(၄၀)က်ပ္​သား....၂​ေကာင္​
ခ်င္​းႀကီးႀကီး...................................၁တက္​
ဆား+ဟင္​းခတ္​မွဳန္​႔+ၾကက္​သားမွဳန္​႔...လိုအပ္​သလို

ၾကက္​​ေၾကာ္​ဖို႔အတြက္​(၅၀)က်ပ္​သားထက္​မပိုတဲ့အ​ေကာင္​​ေသးမ်ိဳးကို​ေရြးဝယ္​ပါ။အရြယ္​ႀကီးတဲ့ၾကက္​​ေတြကရင္​့ၿပီးမာတတ္​ပါတယ္​။

ၾကက္​တစ္​​ေကာင္​ကို ရင္​ပုံ ၂ပိုင္​း၊ ​ေပါင္​သား ၂ပိုင္​းစုစု​ေပါင္​း၄ပိုင္​းရ​ေအာင္​ပိုင္​းပါ။

ခ်င္​းကို​ေထာင္​းၿပီးအရည္​ညႇစ္​ထည္​့ကာဆား၊ဟင္​းခတ္​မႈန္​႔၊ၾကက္​သားမႈန္​႔တို႔ႏွင္​့အရသာနယ္​ၿပီးႏွပ္​ထားပါ။

​ေၾကာ္​တဲ့အခ်ိန္​အ​ေရာင္​လွဖို႔အတြက္​သၾကားပါသည္​ဆို႐ုံ​ေလးထည္​့နယ္​ပါ။

​ေရျမဳပ္​သည္​ဆို႐ုံ​ေလထည္​့ၿပီး​ေရခမ္​းသည္​အထိျပဳတ္​ပါ။

ဒယ္​အိုးတစ္​လုံးမွာ ဆီတစ္​လီတာခန္​႔ကိုအပူ​ေပးၿပီး
ၾကက္​သား​ေတြကို​ေရႊဝါ​ေရာင္​​ေလးရသည္​အထိ​ေၾကာ္​ၿပီးဆီစစ္​ပါ။

[ဟင္းခ်က္နည္းမ်ားPage]

မွ်စ္ ခ်ဥ္ေပါင္ျဖဴ  နွင္႕ ေဘာက်ိတ္ပုဇြန္ ခ်က္  (White Roselle Leaves with Bamboo Shoot and Shrimp)



ခ်ဥ္ေပါင္ဆိုလ်င္ စည္႕တို႕ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ သေရက်ရေသာ အစားအစာပါ။ ခ်ဥ္ေပါင္ကို ျမန္မာနိုင္ငံ တစ္၀ွမ္းမွာ ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳး အရသာအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင္႕ခ်က္ျပဳတ္က်ပါတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္နဲ႕ မ်ွစ္ကေတာ႕ လိုက္ဖက္ေသာ အတဲြပါ။ ေခတ္အဆက္ဆက္က ခ်က္ျပဳလာေသာ မွ်စ္ခ်ဥ္ေပါင္ ပုဇြန္ခ်က္ ကို စည္႕ စိတ္ကူးေလးနဲ႕ ျပန္လည္တစ္ဖန္တီထြင္ထားပါတယ္။ ခ်က္ၾကည္႕လိုက္ေနာ္…

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ခ်ဥ္ေပါင္ျဖဴ ၃ စီး (အရြက္ေခြ်ထားပါ)
ေဘာက်ိတ္ပုဇြန္ ၁၅ က်ပ္သား (ေရစင္ေအာင္ေဆးထားပါ)
မွ်စ္ေခ်ာင္း ၁၀ ေခ်ာင္း  (အရွည္လိုက္ လက္ ၂ပိုင္းေလာက္ေလးေတြ ျဖတ္ထားပါ)
ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ ေတာင္႕ (ထက္ျခမ္းျခမ္း ၿပီး ေလးပိုင္းျပန္ပိုင္းထားပါ)
နႏြင္းမႈန္႕ စ္၀က္ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း
ပုဇြန္ငါးပိစိမ္း ၂ ဇြန္း ခဲြ လက္ဖက္ဇြန္း
ဆား အနည္းငယ္ (လိုအပ္သလို ထည္႕ပါ)
ငံျပာရည္ ၁ ဇြန္း ခဲြ လက္ဖက္ဇြန္း
နံနံပင္  ၃ ပင္ (အရြက္ကို ခတ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး လွီးထားပါ။ အရိုးမ်ားခ်န္ထားပါ)

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ခ်ဥ္ေပါင္အရြက္မ်ား ေခြ်ၿပီး ေရေအးေအးျဖင္႕စိမ္ထားပါ။
၂။ ေစာက္နက္အိုးထဲ ေရအနည္းငယ္ ထည္႕ၿပီး ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္မ်ား ထည္႕ၿပီး ေသခ်ာေမြေပးပါ။ မနားတန္း ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္မ်ားေပ်ာ္ေအာင္ ေမႊေပးပါ။ အရည္အနည္းငယ္ျဖင္႕ထားပါ။ နံနံပင္ကလဲြလို႕ က်န္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးထည္႕ၿပီး တည္ပါ။ ေရ ၁ ခြက္ ေလာက္ထည္႕ပါ။ ေသခ်ာနွံ႕ေအာင္ေမႊေပးပါ။ ေရအနည္းငယ္ ခမ္းေအာင္ တည္ၿပီး မွ်စ္နဳးလ်င္ရပါၿပီး။ မီးပိတ္ၿပီး နံနံပင္အုပ္ပါ ဆားျမည္းပါ။ လိုတာထက္ျဖည္႕နိုင္ပါတယ္။ ထမင္းပူပူေလးျဖင္႕ အတူတဲြစားလ်င္ ထမင္းမိန္ေစပါတယ္။

Syilwin Foodgarden 

ပုစြန္ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးေၾကာ္ခ်က္


ကဲကဲရဲ့ သူငယ္ခ်င္းေတြအတြက္ ရာသီဥတုေအးေအးေလးမွာ ေႏြးေထြးသြားေအာင္ ပုစြန္ႏွင့္ ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးေရာၿပီး ေၾကာ္ခ်က္ပံုစံေလး ခ်က္စားရေအာင္။

ေက်ာက္ဖ႐ံုသီးကို မွန္မွန္စားေပးၿခင္းၿဖင့္ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါကို သက္သာေစႏိုင္သလို ဆီးလမ္းေၾကာင္း ေက်ာက္တည္ျခင္းမ်ားကိုလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။

က်န္းမာေရးအတြက္လည္း အေထာက္အကူၿပဳ၊ ထမင္း၀ိုင္းမွာလည္း စားလို့ေကာင္းတဲ့ ဟင္းေလးပါ႐ွင္။

ဒီဟင္းေလးရဲ ့ ခ်က္နည္းေလးကေတာ့

Ingredients:
ပုစြန္ ၅~၁၀ေကာင္
ေက်ာက္ဖ႐ုံသီး ၁စိတ္
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၃မႊာ
ၾကက္သြန္နီအေနေတာ္ ၁လံုး
ပဲငံၿပာရည္အၾကည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန့္ အနည္းငယ္
ဆီ အနည္းငယ္
ဆား အနည္းငယ္
နႏြင္းမႈန္ ့ အနည္းငယ္

Preparation Method:
၁) ပုစြန္ေတြကို သန့္စင္ၿပီး ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန့္ အနည္းငယ္တို ့ၿဖင့္ နယ္ပါ။
၂) ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတို့ကို ပါးပါးလွီးပါ။
၃) ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးကို အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးပါ။
၄) ဒယ္အိုးထဲ ဆီအနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး ဆီဆူလာလွ်င္ နႏြင္းမႈန္ ့ အနည္းငယ္ကို အရင္ထည့္ပါ။
၅) လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီအနည္းငယ္ ႏြမ္းလာလွ်င္  ၾကက္သြန္ၿဖဴကို ထည့္ပါ။
၆) ပုစြန္ေတြကို ထည့္ပါ။ ပုစြန္ေတြ  ေကြးလာလွ်င္ ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးအတံုးေတြကို  ထည့္ပါ။
၇) ေရေႏြး အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။ ပဲငံၿပာရည္အၾကည္ႏွင့္ ဆား အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။
၈) အရသာအေပါ့အငန္ ၿပင္ၿပီး င႐ုတ္ေကာင္းမႈန့္ အနည္းငယ္ ထည့္လိုက္လွ်င္ ရပါၿပီ။

ပူပူေမႊးေမႊး ပုစြန္ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးေၾကာ္ခ်က္ဟင္း ရပါၿပီ႐ွင္။

Kae Kae 

No comments: