Tuesday, May 8, 2018

"ဒူးရင္းသီးႏွင့္ က်န္းမာေရး"



.....................................................................

✔️ ပထမဆံုးအေနနဲ႔ ဒူးရင္းသီးပင္ရဲ႕မူရင္းေဒသ (Native) ကေတာ့ ဆရာတို႔ျမန္မာႏိုင္ငံအပါအဝင္ အေ႐ွ႕ေတာင္အာ႐ွေဒသ (Southeast Asia) ျဖစ္ပါတယ္..မေလး႐ွားႏိုင္ငံနဲ႔ အင္ဒိုနီး႐ွားႏိုင္ငံေတြမွာ အဓိကေပါက္ေရာက္ပါတယ္.. အဲ့ဒီကေနတစ္ဆင့္ အျခားအေ႐ွ႕ေတာင္အာ႐ွႏိုင္ငံေတြကို ပ်ံ႕ႏွံ႔ေရာက္႐ွိပါတယ္.. အေနာက္ႏိုင္ငံေတြကိုေတာ့ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ ၆၀ဝ ေလာက္ကတည္းက စတင္ပ်ံ႕ႏွံ႔ေရာက္႐ွိခဲ့ၿပီးျဖစ္တယ္လို႔ သမိုင္းအေထာက္အထားေတြအရ သိ႐ွိရပါတယ္..ျမန္မာႏိုင္ငံမွာဆိုရင္လည္း မေလး႐ွားဘက္ကေန တစ္ဆင့္ဝင္တာဆိုေတာ့ တနသၤာရီတိုင္းေဒသႀကီး၊ မြန္ျပည္နယ္၊ ကရင္ျပည္နယ္၊ ပဲခူးတိုင္းေဒသႀကီးေတြမွာ အမ်ားဆံုးစိုက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းပါတယ္..

✔️ ''ဒူးရင္း'' ဆိုတဲ့ ေဝါဟာရဟာ ျမန္မာေဝါဟာရေတာ့မဟုတ္ပါဘူး.. မေလး႐ွားေဝါဟာရကို အသံထြက္ယူၿပီး ေမြးစားလိုက္တာျဖစ္ပါတယ္.. ''Durian'' ဆိုတဲ့ အသံထြက္ဟာ မေလး႐ွားလို ''Spike'' လို႔ အဓိပၸာယ္ရပါတယ္..ဆူးခြ်န္ေတြအမ်ားႀကီးပါတဲ့အသီးလို႔ အဓိပၸာယ္ရပါတယ္.. ဒါကို ျမန္မာမႈျပဳၿပီးဒူးရင္းသီးလို႔ေခၚလိုက္တာျဖစ္ပါတယ္..

✔️ သစ္သီးေတြအားလံုးထဲမွာေတာ့ ဒူးရင္းသီးရဲ႕အနံ႔ဟာ အျပင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္.. ဒါေၾကာင့္ ''the world's smelliest fruit'' လို႔ေတာင္ ေခၚဆိုၾကပါတယ္.. ဒီလိုမ်ိဳးျပင္းထန္တဲ့အနံ႔ကိုေပးတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းကို႐ွာေဖြရာမွာ တစ္မ်ိဳးတည္းမဟုတ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္..အနံ႔႐ွိတဲ့ဓာတုပစၥည္းမ်ိဳးစံု ေပါင္းစပ္ျဖစ္ေပၚလာတာျဖစ္ပါတယ္..အထူးသျဖင့္ ဆာလ္ဖာပါဝင္တဲ့ဓာတ္ပစၥည္း ေတြေၾကာင့္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရပါတယ္.. Polysulfides ေတြ ျဖစ္ပါတယ္.. အဓိကပါဝင္တဲ့ဓာတ္ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဟိုက္ဒ႐ိုဂ်င္ဆာလ္ဖိုဒ္ (H2S)၊ အီသိုင္းဟိုက္ဒ႐ိုဆာလ္ဖိုဒ္ နဲ႔ ဒိုင္အီသိုင္း ဟိုက္ဒ႐ိုဆာလ္ဖိုဒ္တို႔ျဖစ္ပါတယ္.. ဒီလိုမ်ိဳးဓာတ္ပစၥည္းေတြ ေပါင္းစပ္ထြက္ေပၚလာတဲ့အနံ႔ဟာျပင္းလြန္းလို႔ တခ်ိဳ႕ႏိုင္ငံေတြမွာ ဒူးရင္းသီးကိုယူေဆာင္တာ ဥပေဒနဲ႔ကိုတားျမစ္ထားတာ႐ွိပါတယ္.. ဥပမာ စကၤာပူမွာဆိုရင္ လူအမ်ားစီးနင္းတဲ့ ဘတ္စ္ကားေတြ၊ မီးရထား (MRT) ေတြေပၚမွာ ဒူးရင္းသီးသယ္ယူခြင့္မျပဳပါဘူး.. ေတြ႕ရင္စကၤာပူေဒၚလာ ၅၀ဝ ဒဏ္တပ္ခံရမယ္ဆိုၿပီး တရားဝင္ေၾကာ္ျငာ ကပ္ထားတာေတြ႕ရပါတယ္..အလားတူပါပဲ အခ်ိဳ႕ႏိုင္ငံေတြရဲ႕စားေသာက္ဆိုင္ေတြ၊ ဟိုတယ္ႀကီးေတြမွာဆိုရင္ ဒူးရင္းသီးကိုယူေဆာင္ခြင့္မျပဳတာ ေတြ႕႐ွိရပါတယ္..

✔️ ဒူးရင္းသီးစားရင္ရ႐ွိႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြကေတာ့

(၁) ဆာေလာင္မႈကိုေျပေပ်ာက္ေစၿပီး အားအင္တိုးေစပါတယ္.. (Provide energy)

(၂) စိတ္ဖိစီးမႈကိုသက္သာေစၿပီး ညအိပ္ေပ်ာ္ေစပါတယ္.. (Alleviate stress and help sleep)

(၃) ခႏၶာကိုယ္ခုခံအားစနစ္ကို အေထာက္အကူျပဳပါတယ္.. (Enhance body immunity)

(၄) ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုမွန္ကန္ေစၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါသည္မ်ား ေသြးေပါင္က်ဖို႔ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္.. (Maintain blood pressure)

(၅) အေရျပားေခ်ာေမာလွပေစပါတယ္.. (Protect skin aging)

✔️ ဗိုက္ဆာေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ဒူးရင္းသီးကိုစားရင္ ဆာေလာင္မႈကိုေျပေပ်ာက္ေစၿပီး ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာစားရင္ အားအင္ေတြျပန္လည္ရ႐ွိျခင္းဟာ သူ႔မွာပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္..ခုနကေျပာခဲ့တဲ့အတိုင္း ဒူးရင္းသီး 100 g စားရင္ ေရဓာတ္က 64 g (64 ml) ပါတဲ့အတြက္ ေရငတ္ေျပေစပါတယ္..ကယ္လိုရီအေနနဲ႔ 147 Kcal ရလို႔ အားအင္ေတြျပည့္ၿဖိဳးလာတာျဖစ္ပါတယ္..အဓိကအေနနဲ႔ ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ေတြ (27.09 g) နဲ႔ အဆီဓာတ္ေတြ (5.33 g) ေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္..ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ေတြထဲမွာလည္း အမွ်င္ဓာတ္ေတြၾကြယ္ဝစြာ (3.8 g) ပါဝင္ေနလို႔ေနာက္ထပ္ေတာ္ေတာ္နဲ႔ မဆာေတာ့ပါဘူး.. တစ္နည္းအားျဖင့္ အဆာခံႏိုင္တယ္လို႔ ေျပာႏိုင္ပါတယ္..

✔️ ဒူးရင္းသီးထဲမွာ ထရစ္တိုဖန္ (Tryptophan) လို႔ေခၚတဲ့ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္တစ္မ်ိဳး ပါဝင္ပါတယ္..အဲ့ဒီထရစ္တိုဖန္ဟာ စိုးရိမ္ေသာကေတြ၊ စိတ္ပူပင္မႈေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစတဲ့သတၲိ႐ွိပါတယ္.. ဒါ့အျပင္ စိတ္က်ေရာဂါကိုသက္သာေစတယ္လို႔ သုေတသနစာတမ္းေတြက ဆိုပါတယ္..ဒါ့အျပင္ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ စိတ္နဲ႔ပတ္သက္လို႔ေရာ ညဘက္အိပ္ေပ်ာ္ဖို႔ပါ အေရးပါတဲ့ ဟိုမုန္းႏွစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ဆီ႐ိုတိုနင္ (Serotonin) နဲ႔ မယ္လတိုနင္ (Melatonin) ဟိုမုန္းႏွစ္မ်ိဳးတည္ေဆာက္ေျပာင္းလဲဖို႔ျဖစ္စဥ္ (Metabolism) ေတြမွာ အဓိကလိုအပ္တဲ့ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ျဖစ္ပါတယ္..ဒါေၾကာင့္ ဒူးရင္းစားတဲ့ေန႔ဆိုရင္ စိတ္တည္ၿငိမ္မႈကိုပိုရေစၿပီး ညအိပ္လို႔ပိုေကာင္းေစပါတယ္..

✔️ ခုခံအားစနစ္ေကာင္းဖို႔ဆိုရင္ အာဟာရဓာတ္ျပည့္ဝဖို႔ အဓိကလိုအပ္ပါတယ္.. ဒူးရင္းသီးမွ မဟုတ္ပါဘူး..သဘာဝသစ္သီးအမ်ားစုဟာ ခႏၶာကိုယ္ခုခံအားစနစ္ ေကာင္းမြန္ဖို႔ သူ႔နည္းသူ႔ဟန္အေထာက္အကူျပဳၾကတာခ်ည္းျဖစ္ပါတယ္.. ဒူးရင္းသီးမွာပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြျဖစ္တဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဓာတ္ အထူးသျဖင့္ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ေဖာလိတ္ဓာတ္နဲ႔ သတၲဳဓာတ္ေတြ အားလံုးဟာ ဟန္ခ်က္ညီညီပါဝင္ေနတဲ့အတြက္ ဒူးရင္းသီးဟာ ခႏၶာကိုယ္ခုခံအားစနစ္ကို အေထာက္အကူျပဳတယ္လို႔ ဆိုလိုျခင္းျဖစ္ပါတယ္..

✔️ ဒူးရင္းသီးဟာ ေသြးေပါင္ခ်ိန္မွန္ကန္ေစၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါသည္ေတြစားရင္ ေသြးေပါင္က်ဖို႔ အေထာက္အကူျပဳတယ္ဆိုတာနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ အဓိကအခ်က္ (၃) ခ်က္ ႐ွိပါတယ္..

(က) ပထမအခ်က္အေနနဲ႔ ဒူးရင္းသီးမွာ ပိုတက္စီယမ္ပါဝင္မႈမ်ားၿပီး (436 mg/100 g) ဆိုဒီယမ္ ပါဝင္မႈနည္းတဲ့ (2 mg/ 100 g) အစားအစာတစ္ခုျဖစ္လို႔ပါ.. ေသြးတိုးေရာဂါဆိုတာ ဆိုဒီယမ္ေတြ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာမ်ားေနေလ့႐ွိပါတယ္.. ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြစားရင္ ဆိုဒီယမ္ေတြကို ဆီးထဲကေနတစ္ဆင့္ တြန္းထုတ္ႏိုင္တဲ့သတၲိ႐ွိပါတယ္..ဆိုဒီယမ္နဲ႔အတူ ေရေတြပါထြက္သြားလို႔ ဆီးပိုမိုသြားေစၿပီး ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်ေစတာျဖစ္ပါတယ္..

(ခ) ဒုတိယအခ်က္အေနနဲ႔ သူ႔မွာပါဝင္တဲ့ သဘာဝေအာ္ဂဲနစ္ကယ္လ္စီယမ္ (6 mg/ 100 g) ေၾကာင့္ေသြးေၾကာနံရံေတြက်ံဳ႕တာ၊ ေသြးေၾကာက်ဥ္းတာေတြကေန သက္သာေစလို႔ျဖစ္ပါတယ္..

(ဂ) တတိယအခ်က္အေနနဲ႔ ဒူးရင္းသီးဟာ စိတ္ပူပင္ေသာကေတြ (Stress) ကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ညဘက္မွာႏွစ္ၿခိဳက္စြာ အိပ္ေစတဲ့ အာနိသင္ေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္..စိတ္ပူပင္ေသာကေတြဟာ ႏွလံုးခုန္ျမန္ေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြက်ဥ္းေစတဲ့အတြက္ ေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္ေစတဲ့အေၾကာင္းထဲမွာ အဓိကအေရးပါတဲ့ အေၾကာင္းရင္းတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္..ဒါ့အျပင္ ညဘက္အိပ္ေရးပ်က္ရင္ မနက္ပိုင္းမွာေသြးေပါင္ခ်ိန္တက္တတ္ပါတယ္.. ႏွစ္ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္အိပ္ေပ်ာ္ရင္ ေနာက္ေန႔မနက္မွာ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ပံုမွန္ျဖစ္ေစပါတယ္..

✔️ အေရျပားေခ်ာေမာလွပဖို႔အတြက္ ဗီတာမင္ ေအ လိုအပ္ပါတယ္.. ဗီတာမင္ ေအဟာ အဝါေရာင္႐ွိတဲ့သစ္သီးေတြမွာ ကယ္႐ိုတင္းအေနနဲ႔ ပါဝင္ပါတယ္..အဲ့ဒီကယ္႐ိုတင္းေတြကိုစားလိုက္ရင္ အသည္းမွာ႐ွိတဲ့ အင္ဇိုင္းေတြက ဗီတာမင္ ေအ အျဖစ္ကို ေျပာင္းလဲေပးပါတယ္.. ပိုတဲ့ကယ္႐ိုတင္းေတြကို အေရျပားေအာက္မွာ႐ွိတဲ့အဆီထဲမွာ သိုေလွာင္ထားပါတယ္.. ဒူးရင္းသီးမွာပါဝင္တဲ့ အဝါေရာင္ေတြဟာကယ္႐ိုတင္းေတြျဖစ္ပါတယ္.. အဲ့ဒီကယ္႐ိုတင္းေတြဟာ အေရျပားေခ်ာေမာလွပေအာင္၊ ၾကာဆူးေတြ မထြက္ေအာင္ျပဳလုပ္ေပးၿပီး ပိုေနတဲ့ကယ္႐ိုတင္းေတြက ေနေရာင္မွာပါတဲ့ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ (UV) ေၾကာင့္ အေရျပားမပ်က္စီးေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္..ဒါေၾကာင့္ အေရျပားအိုမင္း ရင့္ေရာ္ျခင္း (Skin aging) ကို သက္သာေစျခင္းျဖစ္ပါတယ္..

✔️ ဒူးရင္းသီးဟာ လူအမ်ားစုစားႏိုင္ေပမယ့္ တခ်ိဳ႕ သူေတြမွာ အေျခအေနနဲ႔အခ်ိန္အခါအရ ေ႐ွာင္ၾကဥ္သင့္တဲ့ အေျခအေနေလးေတြကိုလည္း ေျပာျပခ်င္ပါတယ္..
(က) ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေဝဒနာ႐ွင္ေတြ
(ခ) ေက်ာက္ကပ္အားနည္းသူေတြ
(ဂ) ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြ
(ဃ) အရက္ေသာက္ေလ့ေသာက္ထ ႐ွိသူေတြကေတာ့ သတိထားၿပီးစားရပါမယ္.. လိုအပ္ရင္ေ႐ွာင္ရပါမယ္..

✔️ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေဝဒနာသည္ေတြဟာ သစ္သီးစားရင္ အုပ္စု (၃) ခု ခြဲၿပီးမွစားရပါတယ္..
(က) ပထမအုပ္စုကေတာ့ အခ်ဥ္ဓာတ္မ်ားတဲ့ သစ္သီးေတြျဖစ္တဲ့ ေ႐ွာက္သီး၊ သံပရာသီး စတဲ့အသီးေတြကို လြတ္လပ္စြာစားႏိုင္ပါတယ္..
(ခ) အခ်ဥ္ဓာတ္နဲ႔ အခ်ိဳဓာတ္ မွ်တစြာပါဝင္တဲ့ အသီးေတြျဖစ္တဲ့ လိေမၼာ္သီး၊ ပန္းသီး၊ နာနတ္သီး၊ ကြ်ဲေကာသီး စတဲ့ အသီးေတြကိုေတာ့ အေတာ္အသင့္စားႏိုင္ပါတယ္..
(ဂ) အခ်ိဳဓာတ္မ်ားတဲ့အသီးေတြျဖစ္တဲ့ ဒူးရင္းသီး၊ ဩဇာသီး၊ သရက္သီးအမွည့္၊ ဖရဲသီးစတာေတြကိုေတာ့ အတတ္ႏိုင္ဆံုး ေ႐ွာင္ၾကဥ္ရပါမယ္..
ဒါေၾကာင့္ ဒူးရင္းသီးဟာ အခ်ိဳဓာတ္ (ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္) မ်ားတဲ့အထဲမွာ ပါဝင္လို႔ ဆီးခ်ိဳတက္ေနတဲ့သူေတြ မစားရပါဘူး..သိပၸံနည္းက်ေျပာရရင္ high glycemic index လို႔ ေခၚတဲ့ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္တက္ေစေသာ ၫႊန္းကိန္းျမင့္မားတဲ့အတြက္ ဆီးခ်ိဳတက္ေစပါတယ္.. ဆီးခ်ိဳက်ေနရင္ေတာ့ နည္းနည္းပါးပါး ခ်င့္ခ်ိန္စားႏိုင္ပါတယ္..

✔️ ဒူးရင္းသီးမွာ ပိုတက္စီယမ္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္.. 100 g မွာ 436 mg ေတာင္ ပါပါတယ္..ပိုတက္စီယမ္ဆိုတာ ေသြးထဲမွာ လိုအပ္သေလာက္သာ႐ွိရပါမယ္..ပိုေနရင္ ေက်ာက္ကပ္ကေန ဆီးကေနတစ္ဆင့္ အျပင္ကိုစြန္႔ထုတ္ရပါတယ္..ေက်ာက္ကပ္အားနည္းေနတဲ့ သူေတြက်ေတာ့ပိုတက္စီယမ္ေတြကို အျပင္ကိုေကာင္းေကာင္းမစြန္႔ထုတ္ႏိုင္လို႔ ေသြးထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ေတြမ်ားလာပါတယ္..အဲ့ဒီအခါမွာ ပိုတက္စီယမ္ျြကယ္ဝတဲ့အစားအစာေတြ အထူးသျဖင့္ သစ္သီးေတြေ႐ွာင္ဖို႔ လိုအပ္လာပါတယ္..အဲ့ဒီထဲမွာ ဒူးရင္းသီးလည္းပါပါတယ္.. ေက်ာက္ကပ္ျပန္ေကာင္းလာရင္ေတာ့ (ပိုတက္စီယမ္က်လာရင္ေတာ့) နည္းနည္းခ်င္းျပန္စားႏိုင္ပါတယ္..

✔️ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေတြအေနနဲ႔ ဒူးရင္းသီးမစားရဘူးလို႔ မဆိုလိုပါဘူး.. သတိထားၿပီး အနည္းငယ္သာစားဖို႔ ဆိုလိုတာျဖစ္ပါတယ္.. ဘာျဖစ္လို႔လည္းဆိုေတာ့ ဒူးရင္းသီးဟာအပူစာလို႔ ျမန္မာေတြသိထားသလို ကယ္လိုရီစြမ္းအင္မ်ားစြာေပးတဲ့ (Calorigenic) အစားအစာတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္.. ခႏၶာကိုယ္ကိုအပူေတြထြက္ေစပါတယ္..ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ဆိုတာ နဂိုကတည္းက အပူေတြထြက္ေနတဲ့သေဘာ႐ွိပါတယ္.. (Hypermetabolic) ဒါ့အျပင္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မွာ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳျဖစ္ဖို႔ အလားအလာပိုမ်ားပါတယ္.. (Gestational diabetes) ဒါေၾကာင့္ စားရင္နည္းနည္းပဲ စားေစခ်င္ပါတယ္.ေခြ်းပိုထြက္ေစတာကလည္း ေနာက္တစ္ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္..

✔️ အရက္ဆိုရာမွာ ဘီယာ၊ ဝိုင္၊ ဝီစကီ၊ ရမ္ အားလံုးမွာ အယ္လ္ကိုေဟာ (Alcohol) ပါဝင္ပါတယ္..အယ္လ္ကိုေဟာဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္တာနဲ႔ အူနဲ႔အစာလမ္းေၾကာင္းကေနစုပ္ယူၿပီး အသည္းကိုေရာက္ပါတယ္..အယ္လ္ကိုေဟာဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစတဲ့အတြက္ အသည္းကေန အင္ဇိုင္းတစ္မ်ိဳးအသံုးျပဳၿပီး အဆိပ္အေတာက္မ႐ွိတဲ့ဓာတ္ပစၥည္း အျဖစ္ ေျပာင္းေပးရပါတယ္..အဲ့ဒီအင္ဇိုင္းကို အယ္လ္ကိုေဟာ ဒီဟိုက္ဒ႐ိုဂ်င္ေန႔စ္ (Alcohol dehydrogenase) လို႔ ေခၚပါတယ္.. ၂၀ဝ၉ ခုႏွစ္တုန္းက ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာျပဳလုပ္တဲ့ သုေတသနစာတမ္းတစ္ခုမွာ ေဖာ္ျပခ်က္အရ ဒူးရင္းသီးမွာပါဝင္တဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြဟာ အယ္လ္ကိုေဟာ ဒီဟိုက္ဒ႐ိုဂ်င္ေန႔စ္အင္ဇိုင္းရဲ႕ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြကို ဟန္႔တားပိတ္ပင္တဲ့ အာနိသင္႐ွိပါတယ္..ဒါေၾကာင့္ ဒူးရင္းသီးစားၿပီး အရက္ေသာက္လို႔ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အရက္ေသာက္ၿပီးမွ ဒူးရင္းသီးစားလို႔ပဲျဖစ္ျဖစ္ အရက္မွာပါဝင္တဲ့ အယ္လ္ကိုေဟာေတြဟာ ဓာတ္ျပယ္ျခင္းမ႐ွိဘဲ ေသြးထဲမွာ အမ်ားႀကီးျဖစ္လာၿပီး ေသဆံုးႏိုင္ပါတယ္..ဒါ့ေၾကာင့္ ဒူးရင္းသီးနဲ႔ အရက္ဟာ တြဲမစားသင့္တဲ့အစားအစာျဖစ္ပါတယ္.. (Durian and alcohol can be a deadly mixture)

✔️ တကယ္လို႔ အမွတ္တမဲ့နဲ႔ ၂ မ်ိဳးကို ၁၂ နာရီအတြင္းမွာစားခဲ့ရင္ ခႏၶာကိုယ္မွာ ပူေလာင္မႈကို ခံစားရပါတယ္..အရက္ေရာ ဒူးရင္းသီးဟာ အပူစာေတြ (Heat generating foods) ျဖစ္လို႔ပါ..ၿပီးရင္ပါးစပ္ကအျမႇဳပ္ေတြထြက္ၿပီး သတိလစ္သလို ျဖစ္လာတတ္ပါတယ္..ပိုဆိုးတဲ့သူေတြမွာ ေသြးစေတြပါ တံေတြးထဲမွာ ပါလာတတ္ပါတယ္..ဒါဆိုရင္ ေဆး႐ံုကို အေရးေပၚပို႔ဖို႔လိုပါမယ္.. နဂိုကတည္းက ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ၊ ေသြးတိုး၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း၊ အဝလြန္ေရာဂါ႐ွိသူေတြမွာျဖစ္ရင္ ပိုဆိုးေလ့႐ွိေတာ့ အဲ့လိုလူမ်ိဳးေတြက ပိုဂ႐ုျပဳရပါမယ္..

# MWD Health Talk Program

 ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္ (FAME Pharmaceuticals)

ဒူးရင္းသီး ေကာင္းမေကာင္း ဘယ္လုိေရြးမလဲ ?
+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+


ဒူးရင္း၀ယ္တဲ့အခါ အခ်က္(၃)ခ်က္ကို ၾကည့္ၿပီးေရြး၀ယ္ပါ။
(၁) ဒူးရင္းသီးရဲ႕ဆူးေတြဟာတိုေနရပါမယ္။
(၂) ဒူးရင္းသီးရဲ႕ ဆူးလိုင္းေတြဟာ က်ဲေနရပါမယ္။
(၃) ဒူးရင္းသီးရဲ႕ အညွာဟာ ေျဖာင့္တန္းေနရပါမယ္။ ဒီအခ်က္(၃)ခ်က္နဲ႔ ကိုက္ညီတဲ့ဒူးရင္းသီးေတြဟာ အနံ႔၊ အရသာေတြနဲ႔ ျပည့္စံုတဲ့ ဒူးရင္းသီးေကာင္းတစ္လံုးရဲ႕ လွ်ိဳ႕၀ွက္ခ်က္ေတြပါပဲ။

ဒူးရင္းသီးမွည့္ မမွည့္ဆိုတာ  အခ်က္(၂)ခ်က္နဲ႔ သိႏိုင္ပါတယ္။
(၁) ဒူးရင္းသီးကိုနမ္းၾကည့္ၿပီး မဲွ႔မမွဲ႔သိႏိုင္ပါတယ္။ လႈိင္လႈိင္ေမႊးေနၿပီဆိုရင္ အသင့္စားလို႔ရေနၿပီဆိုတာ သိႏိုင္ပါတယ္။
(၂) ဒူးရင္းသီးကို လႈပ္ခါၾကည့္ရင္လည္း မွဲ႔ မမွဲ႔သိႏိုင္ပါတယ္။ မွဲ႔ေနၿပီျဖစ္တဲ့ ဒူးရင္းသီးဟာအတြင္းကအဆံဟာ မသိမသာေလး ေခ်ာင္ေနတာကိုသိထားရပါမယ္။

Credit  :လြင္ျပင္

No comments: