"ပဲျပဳတ္ နွင့္ ပဲျပဳတ္ျပန္ေပါင္း ပူပူေလး"
တစ္ခါတည္း ေရခမ္းျပဳတ္တဲ့ ပဲျပဳတ္ နဲ. ေရေလွ်ာ့ထဲ့ကာ ျပဳတ္ၿပီးမွ ျပန္ေပါင္းတဲ့ ပဲျပဳတ္ျပန္ေပါင္း ၂ မ်ဳိးလံုးကို ေရးေပးထားပါတယ္။ ျပန္ေပါင္းတာကေတာ့ ပဲျပဳတ္အလံုးပိုလွၿပီး အရသာအေနနဲ.ကေတာ့ သိပ္မကြာပါဘူး၊။
***... ပဲျပဳတ္ နွင့္ ပဲျပဳတ္ျပန္ေပါင္း ပူပူေလး အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. စားေတာ္ပဲ (Blue Boiler Pea, Yellow Pea, Green Pea) – 375 g
2. baking soda – 1/2 tsp
3. ဆီ – 1 tsp
4. ႀကံသကာ (သို.) ထန္းလ်က္ (သို.) brown sugar – 1 tbsp
ပဲကို ခပ္ဖြဖြ ေရေဆးၿပီး ေရၾကက္သီးေႏြး မ်ားမ်ားထည့္ကာ ၂၄ နာရီ ေရစိမ္ထားပါ။
၂၄ နာရီ ေရစိမ္ၿပီးလွ်င္ ေရမ်ားကိုသြန္ပစ္ပါ။
ၿပီးလွ်င္ ေရဆြတ္ကာ ေရျပန္ညစ္ထားသည့္ သန္.ျပန္.ေသာ အဝတ္ပါးစ ခင္းထားသည့္ ဇကာျခင္းထဲ ပဲမ်ားကိုထည့္ပါ။
ၿပီးလွ်င္ေအာက္ပါပံုအတိုင္း ပဲမ်ားကို လံုေအာင္ဖံုးကာ အေညာွင့္ေပါက္ေအာင္ ၂၄ နာရီ အနည္းဆံုးထားပါ။
အေညာွင့္နည္းနည္းပိုရွည္ေအာင္ ကြ်န္မကေတာ့ ၃၄ နာရီထားပါတယ္။
အေညာွင့္ေဖာက္ထားေသာ ၃၄ နာရီ အတြင္း အဝတ္စ အၿမဲစိုေနဖို. ၃ ခါခန္. ေရေတာက္(ျဖန္း) ေပးပါ။ (ေရကို တစ္ခါတည္းအမ်ားၾကီး ျဖန္းလိုက္လွ်င္ ပဲ ပုတ္သြားတတ္ပါတယ္။)
ကိုယ္ၾကိဳက္ေသာ အေညာွင့္အရွည္ကိုရၿပီဆိုလွ်င္ ပဲမ်ားကို ဇလံုထဲထည့္ၿပီး baking soda, ဆီ တို.နွင့္ ခပ္ဖြဖြနယ္ၿပီး ၁ နာရီခန္.နွပ္ထားပါ။ ( အခြံေတြကြ်တ္မထြက္ေစရန္ နွင့္ ပဲသား ပိုၿပီးႏူးညံ့ေစရန္ ဆီ နည္းနည္းထည့္နယ္ေပးရပါတယ္။)
ေရစိမ္ အေညာွင့္ေဖာက္ၿပီး ပဲမ်ားဟာ rice cooker မွာ ပါေသာခြက္နွင့္ 8 cups ခန္.ျဖစ္သြားပါတယ္။
ေရ 3 cups (rice cooker ခြက္)၊ ထန္းလ်က္ နွင့္ ထိုပဲမ်ားကို အိုးတစ္လံုးထဲထည့္ပါ။
အဖံုး ဖံုးၿပီး medium heat နွင့္ စျပဳတ္ပါ။ ေရဆူလာလွ်င္ low heat သို.ေလွ်ာ့ၿပီး ေရခမ္းသြားသည္အထိ ျပဳတ္ေပးပါ။ (၃ ၾကိမ္ခန္. ျဖည္းျဖည္းေမႊေပးပါ၊)
ေရခမ္းသြားလွ်င္ (၁ နာရီ ခြဲခန္.ၾကာပါတယ္) ၂ ခ်က္ေလာက္ေမႊၿပီး မီးပိတ္ကာ အိုးအဖံုးမဖြင့္ပဲ ဆက္ထားပါ။
၁၅ မိနစ္ခန္.ထားၿပီးလွ်င္ ေမႊးအိေနေသာ ပဲျပဳတ္ပူပူေလး ကို စိတ္ၾကိဳက္သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
"ပဲျပဳတ္ျပန္ေပါင္းပူပူေလး"
ပိုလွတဲ့ ပဲျပဳတ္အလံုးေလးေတြရခ်င္လွ်င္ ေတာ့ ေရ – 3 cups ((rice cooker ခြက္) အစား ေရ- 2 cups (rice cooker ခြက္) နွင့္ ထန္းလ်က္ ထည့္ကာ အထက္ပါနည္းအတိုင္း ေရခမ္းေအာင္ (၁ နာရီခန္.) ျပဳတ္ေပးပါ။
ၿပီးလွ်င္ ပဲျပဳတ္မ်ားကို သန္.ျပန္.ေသာအဝတ္စခံထားသည့္ ေပါင္းအိုးထဲထည့္ကာ ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရေႏြးအိုးေပၚတင္ၿပီး နာရီဝက္ခန္.ေပါင္းေပးပါ။ မႏူးေသးဟုထင္လွ်င္ မိနစ္အနည္းငယ္ပိုေပါင္းေပးပါ။
နာရီဝက္ခန္.ေပါင္းၿပီးလွ်င္ လွလွပပေလးနွင့္ ေမႊးအိေနေသာ ပဲျပဳတ္ျပန္ေပါင္း ပူပူေလး ကို နည္းမ်ဳိးစံုျဖင့္ အရသာရွိစြာသံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - မေခ်ာစု
ၾကက္ဥသုပ္ႏွင့္ အာလူးေၾကာ္
(Egg Salad Served with Potato Chip)
အလြယ္တကူ လ်င္လ်င္ျမန္ျမန္လုပ္စားလို႔ရတဲ့ အဆာေျပ တစ္ခါကိုက္အစာ ျဖစ္ပါတယ္။ ပါတီဧည့္ခံပြဲေတြနဲ႔ အရမ္းလိုက္ဖက္တဲ့ အစားအစာပါ။ လုပ္စားလို႔ရေအာင္ ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အာလူးေၾကာ္ - ၁ ထုပ္
• ၾကက္ဥ - ၃ လံုး
(ျပဳတ္ၿပီး အစိတ္ေသးေလးမ်ား လွီးထားပါ)
• မေရာနိစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးအခ်ိဳေဆာ့စ္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ပူဒီနာ - လိုသေလာက္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဖန္ဇလံုႀကီးထဲ ၾကက္ဥ၊ မေရာနိစ္၊ င႐ုတ္သီးအခ်ိဳ ေဆာ့စ္၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ႏွင့္ ပူဒီနာမ်ားအားလံုးကို ေသခ်ာႏွံ႔ေအာင္ ေမႊပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ဗန္းအျပန္႔အေပၚ အာလူးေၾကာ္မ်ားကို တစ္ခုခ်င္းစီတင္ၿပီး အာလူးေၾကာ္ တစ္ခ်ပ္ခ်င္း အေပၚမွာ ၾကက္ဥသုပ္ကို လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း စီတင္၍ ပူဒီနာရြက္မ်ားျဖင့္ အလွဆင္ၿပီး ခ်က္ခ်င္း သံုးေဆာင္သင့္ပါတယ္။
..............................
Syi Lwin Foods Garden
ကန္စြန္းဥအစပ္ေၾကာ္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ကန္စြန္းဥ (ျပဳတ္ၿပီး) - ၃၀ဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ ႁမႊာ
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လံုး
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၃ ေတာင့္
• ပုစြန္ေျခာက္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။ ကန္စြန္းဥျပဳတ္ကို အခြံႏႊာၿပီး အေနေတာ္အတံုးမ်ား တံုးထားပါ။
၂။ ပုစြန္ေျခာက္ကို ေရေႏြးစိမ္ထားပါ။
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း) ႏွင့္ ၾကက္သြန္နီ (ပါးပါးလွီး) တို႔ကို ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာၿပီဆိုလွ်င္ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ဓားျပား႐ိုက္ၿပီး ထည့္ပါ။
၄။ ကန္စြန္းဥထည့္ပါ။ ပုစြန္ေျခာက္ထည့္ၿပီး အရသာမ်ားထည့္ပါ။ ေရအနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။
၅။ အရသာမွာ ခ်ိဳ၊ စပ္၊ ဆိမ့္ အရသာရလာၿပီဆိုလွ်င္ ပန္းကန္ျပင္ကာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ျဖဴးၿပီး သံုးေဆာင္ ႏိုင္ပါၿပီ။
..........................
အံ့ဝင့္ထြဋ္ (MRTV-4)
ငွက္ေပ်ာဖူးေထာင္း
ငွက္ေပ်ာဖူးဆိုလွ်င္ ရြာမွာ အမ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္စားၾကတယ္။ ကိုယ့္ျခံထဲမွာ မရွိလည္း အနီးအနားကျခံမွာ ေတာင္းၿပီး ခူးလိုက္႐ံုပါပဲ။ ငွက္ေပ်ာဖူးေထာင္းကို အစိမ္းေထာင္းလို႔ ရသလို ျပဳတ္ၿပီးေထာင္းလို႔လည္း ရပါတယ္။ အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံေတြမွာ ငွက္ေပ်ာဖူးစိမ္းကို အမ်ိဳးမ်ိဳးသုပ္စားၾကတယ္။ ထိုင္းနဲ႔ မေလးရွားက အုန္းႏို႔နဲ႔သုပ္တဲ့ ငွက္ေပ်ာဖူးသုပ္ကိုလည္း ႀကိဳက္တယ္။ အခုေျပာျပမယ့္ ငွက္ေပ်ာဖူးေထာင္းမွာ ခ်င္းနည္းနည္းနဲ႔ ပဲပုပ္ေလးပါ ထည့္ေထာင္းလို႔ ရွမ္းငွက္ေပ်ာဖူးေထာင္းလို႔ေတာင္ ေျပာလို႔ရမယ္ ထင္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ငွက္ေပ်ာဖူး - ၁ ဖူး
• ေျမပဲေလွာ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ရွမ္းပဲပုပ္ - ၂ ခ်ပ္ (မီးကင္ထားပါ)
• င႐ုတ္သီးေျခာက္ အေတာင့္ရွည္ - ၁၀ ေတာင့္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ ႁမႊာ
• ခ်င္း - အနည္းငယ္
(ပါးပါးလွီးထားပါ)
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ င႐ုတ္သီးေတာင့္အရွည္ကို ေၾကာ္ၿပီး ထားပါ။
၂။ ငွက္ေပ်ာဖူးရဲ႕ အျပင္ဘက္ပိုင္း အနီေရာင္အၾကမ္းဖတ္မ်ားကို ခြာပစ္ၿပီး အဝါေရာင္ အဖတ္မ်ားကို ေသခ်ာႏႊာပါ။
၃။ ၿပီးလွ်င္ ပါးပါးလွီးၿပီး ေရစိမ္ထားပါ။
၄။ ေထာင္းမယ္ဆိုလွ်င္ ငွက္ေပ်ာဖူးဖတ္မ်ားကို ဆယ္ယူၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
၅။ မီးကင္ထားတဲ့ ပဲပုပ္ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းၿပီး ပန္းကန္လံုးအေသးထဲ ထည့္ထားပါ။
၆။ ေျမပဲေလွာ္ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းၿပီး ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၇။ ခ်င္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေအာင္ေထာင္းၿပီးလွ်င္ င႐ုတ္သီးေျခာက္ အေတာင့္ေၾကာ္၊ ဆားတို႔ကိုထည့္ၿပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
၈။ အားလံုးညက္သြားလွ်င္ ငွက္ပ်ာဖူးထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။ ၿပီးတာနဲ႔ ေထာင္းထားတဲ့ ပဲပုပ္နဲ႔ ေျမပဲ ထည့္ၿပီး ႏွံ႔စပ္ေအာင္ ဆက္ၿပီး ေထာင္းပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆီထည့္ၿပီး ဇြန္းနဲ႔ ေမႊေပးပါ။
၉။ ဒါဆိုလွ်င္ ငွက္ေပ်ာဖူးေထာင္း စပ္စပ္ေမႊးေမႊးေလး ရပါၿပီ။ မုန္ညင္းေဆာ့စ္နဲ႔ အင္မတန္မွ လိုက္ ဖက္ပါတယ္။
.....................................
MyintOoTha
*****ဒီတစ္ပတ္ေတာ့ အဓိက ဟင္းလ်ာေတြ မဟုတ္ဘဲ အရံဟင္းလ်ာအျဖစ္ေသာ္လည္းေကာင္း သြားရည္စာအျဖစ္လည္းေကာင္း စားႏိုင္တာေလးေတြကို ကူးယူ Share လိုက္ပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ နာမည္ေတြမွာ မူလတင္ထားတဲ့ Page ေတြနဲ႔ လင့္ခ္ခ်ိတ္ထားပါတယ္။
တစ္ခါတည္း ေရခမ္းျပဳတ္တဲ့ ပဲျပဳတ္ နဲ. ေရေလွ်ာ့ထဲ့ကာ ျပဳတ္ၿပီးမွ ျပန္ေပါင္းတဲ့ ပဲျပဳတ္ျပန္ေပါင္း ၂ မ်ဳိးလံုးကို ေရးေပးထားပါတယ္။ ျပန္ေပါင္းတာကေတာ့ ပဲျပဳတ္အလံုးပိုလွၿပီး အရသာအေနနဲ.ကေတာ့ သိပ္မကြာပါဘူး၊။
***... ပဲျပဳတ္ နွင့္ ပဲျပဳတ္ျပန္ေပါင္း ပူပူေလး အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. စားေတာ္ပဲ (Blue Boiler Pea, Yellow Pea, Green Pea) – 375 g
2. baking soda – 1/2 tsp
3. ဆီ – 1 tsp
4. ႀကံသကာ (သို.) ထန္းလ်က္ (သို.) brown sugar – 1 tbsp
ပဲကို ခပ္ဖြဖြ ေရေဆးၿပီး ေရၾကက္သီးေႏြး မ်ားမ်ားထည့္ကာ ၂၄ နာရီ ေရစိမ္ထားပါ။
၂၄ နာရီ ေရစိမ္ၿပီးလွ်င္ ေရမ်ားကိုသြန္ပစ္ပါ။
ၿပီးလွ်င္ ေရဆြတ္ကာ ေရျပန္ညစ္ထားသည့္ သန္.ျပန္.ေသာ အဝတ္ပါးစ ခင္းထားသည့္ ဇကာျခင္းထဲ ပဲမ်ားကိုထည့္ပါ။
ၿပီးလွ်င္ေအာက္ပါပံုအတိုင္း ပဲမ်ားကို လံုေအာင္ဖံုးကာ အေညာွင့္ေပါက္ေအာင္ ၂၄ နာရီ အနည္းဆံုးထားပါ။
အေညာွင့္နည္းနည္းပိုရွည္ေအာင္ ကြ်န္မကေတာ့ ၃၄ နာရီထားပါတယ္။
အေညာွင့္ေဖာက္ထားေသာ ၃၄ နာရီ အတြင္း အဝတ္စ အၿမဲစိုေနဖို. ၃ ခါခန္. ေရေတာက္(ျဖန္း) ေပးပါ။ (ေရကို တစ္ခါတည္းအမ်ားၾကီး ျဖန္းလိုက္လွ်င္ ပဲ ပုတ္သြားတတ္ပါတယ္။)
ကိုယ္ၾကိဳက္ေသာ အေညာွင့္အရွည္ကိုရၿပီဆိုလွ်င္ ပဲမ်ားကို ဇလံုထဲထည့္ၿပီး baking soda, ဆီ တို.နွင့္ ခပ္ဖြဖြနယ္ၿပီး ၁ နာရီခန္.နွပ္ထားပါ။ ( အခြံေတြကြ်တ္မထြက္ေစရန္ နွင့္ ပဲသား ပိုၿပီးႏူးညံ့ေစရန္ ဆီ နည္းနည္းထည့္နယ္ေပးရပါတယ္။)
ေရစိမ္ အေညာွင့္ေဖာက္ၿပီး ပဲမ်ားဟာ rice cooker မွာ ပါေသာခြက္နွင့္ 8 cups ခန္.ျဖစ္သြားပါတယ္။
ေရ 3 cups (rice cooker ခြက္)၊ ထန္းလ်က္ နွင့္ ထိုပဲမ်ားကို အိုးတစ္လံုးထဲထည့္ပါ။
အဖံုး ဖံုးၿပီး medium heat နွင့္ စျပဳတ္ပါ။ ေရဆူလာလွ်င္ low heat သို.ေလွ်ာ့ၿပီး ေရခမ္းသြားသည္အထိ ျပဳတ္ေပးပါ။ (၃ ၾကိမ္ခန္. ျဖည္းျဖည္းေမႊေပးပါ၊)
ေရခမ္းသြားလွ်င္ (၁ နာရီ ခြဲခန္.ၾကာပါတယ္) ၂ ခ်က္ေလာက္ေမႊၿပီး မီးပိတ္ကာ အိုးအဖံုးမဖြင့္ပဲ ဆက္ထားပါ။
၁၅ မိနစ္ခန္.ထားၿပီးလွ်င္ ေမႊးအိေနေသာ ပဲျပဳတ္ပူပူေလး ကို စိတ္ၾကိဳက္သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
"ပဲျပဳတ္ျပန္ေပါင္းပူပူေလး"
ပိုလွတဲ့ ပဲျပဳတ္အလံုးေလးေတြရခ်င္လွ်င္ ေတာ့ ေရ – 3 cups ((rice cooker ခြက္) အစား ေရ- 2 cups (rice cooker ခြက္) နွင့္ ထန္းလ်က္ ထည့္ကာ အထက္ပါနည္းအတိုင္း ေရခမ္းေအာင္ (၁ နာရီခန္.) ျပဳတ္ေပးပါ။
ၿပီးလွ်င္ ပဲျပဳတ္မ်ားကို သန္.ျပန္.ေသာအဝတ္စခံထားသည့္ ေပါင္းအိုးထဲထည့္ကာ ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရေႏြးအိုးေပၚတင္ၿပီး နာရီဝက္ခန္.ေပါင္းေပးပါ။ မႏူးေသးဟုထင္လွ်င္ မိနစ္အနည္းငယ္ပိုေပါင္းေပးပါ။
နာရီဝက္ခန္.ေပါင္းၿပီးလွ်င္ လွလွပပေလးနွင့္ ေမႊးအိေနေသာ ပဲျပဳတ္ျပန္ေပါင္း ပူပူေလး ကို နည္းမ်ဳိးစံုျဖင့္ အရသာရွိစြာသံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - မေခ်ာစု
ၾကက္ဥသုပ္ႏွင့္ အာလူးေၾကာ္
(Egg Salad Served with Potato Chip)
အလြယ္တကူ လ်င္လ်င္ျမန္ျမန္လုပ္စားလို႔ရတဲ့ အဆာေျပ တစ္ခါကိုက္အစာ ျဖစ္ပါတယ္။ ပါတီဧည့္ခံပြဲေတြနဲ႔ အရမ္းလိုက္ဖက္တဲ့ အစားအစာပါ။ လုပ္စားလို႔ရေအာင္ ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အာလူးေၾကာ္ - ၁ ထုပ္
• ၾကက္ဥ - ၃ လံုး
(ျပဳတ္ၿပီး အစိတ္ေသးေလးမ်ား လွီးထားပါ)
• မေရာနိစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးအခ်ိဳေဆာ့စ္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ပူဒီနာ - လိုသေလာက္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဖန္ဇလံုႀကီးထဲ ၾကက္ဥ၊ မေရာနိစ္၊ င႐ုတ္သီးအခ်ိဳ ေဆာ့စ္၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ႏွင့္ ပူဒီနာမ်ားအားလံုးကို ေသခ်ာႏွံ႔ေအာင္ ေမႊပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ဗန္းအျပန္႔အေပၚ အာလူးေၾကာ္မ်ားကို တစ္ခုခ်င္းစီတင္ၿပီး အာလူးေၾကာ္ တစ္ခ်ပ္ခ်င္း အေပၚမွာ ၾကက္ဥသုပ္ကို လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း စီတင္၍ ပူဒီနာရြက္မ်ားျဖင့္ အလွဆင္ၿပီး ခ်က္ခ်င္း သံုးေဆာင္သင့္ပါတယ္။
..............................
Syi Lwin Foods Garden
ကန္စြန္းဥအစပ္ေၾကာ္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ကန္စြန္းဥ (ျပဳတ္ၿပီး) - ၃၀ဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ ႁမႊာ
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လံုး
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၃ ေတာင့္
• ပုစြန္ေျခာက္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။ ကန္စြန္းဥျပဳတ္ကို အခြံႏႊာၿပီး အေနေတာ္အတံုးမ်ား တံုးထားပါ။
၂။ ပုစြန္ေျခာက္ကို ေရေႏြးစိမ္ထားပါ။
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း) ႏွင့္ ၾကက္သြန္နီ (ပါးပါးလွီး) တို႔ကို ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာၿပီဆိုလွ်င္ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ဓားျပား႐ိုက္ၿပီး ထည့္ပါ။
၄။ ကန္စြန္းဥထည့္ပါ။ ပုစြန္ေျခာက္ထည့္ၿပီး အရသာမ်ားထည့္ပါ။ ေရအနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။
၅။ အရသာမွာ ခ်ိဳ၊ စပ္၊ ဆိမ့္ အရသာရလာၿပီဆိုလွ်င္ ပန္းကန္ျပင္ကာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ျဖဴးၿပီး သံုးေဆာင္ ႏိုင္ပါၿပီ။
..........................
အံ့ဝင့္ထြဋ္ (MRTV-4)
ငွက္ေပ်ာဖူးေထာင္း
ငွက္ေပ်ာဖူးဆိုလွ်င္ ရြာမွာ အမ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္စားၾကတယ္။ ကိုယ့္ျခံထဲမွာ မရွိလည္း အနီးအနားကျခံမွာ ေတာင္းၿပီး ခူးလိုက္႐ံုပါပဲ။ ငွက္ေပ်ာဖူးေထာင္းကို အစိမ္းေထာင္းလို႔ ရသလို ျပဳတ္ၿပီးေထာင္းလို႔လည္း ရပါတယ္။ အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံေတြမွာ ငွက္ေပ်ာဖူးစိမ္းကို အမ်ိဳးမ်ိဳးသုပ္စားၾကတယ္။ ထိုင္းနဲ႔ မေလးရွားက အုန္းႏို႔နဲ႔သုပ္တဲ့ ငွက္ေပ်ာဖူးသုပ္ကိုလည္း ႀကိဳက္တယ္။ အခုေျပာျပမယ့္ ငွက္ေပ်ာဖူးေထာင္းမွာ ခ်င္းနည္းနည္းနဲ႔ ပဲပုပ္ေလးပါ ထည့္ေထာင္းလို႔ ရွမ္းငွက္ေပ်ာဖူးေထာင္းလို႔ေတာင္ ေျပာလို႔ရမယ္ ထင္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ငွက္ေပ်ာဖူး - ၁ ဖူး
• ေျမပဲေလွာ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ရွမ္းပဲပုပ္ - ၂ ခ်ပ္ (မီးကင္ထားပါ)
• င႐ုတ္သီးေျခာက္ အေတာင့္ရွည္ - ၁၀ ေတာင့္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ ႁမႊာ
• ခ်င္း - အနည္းငယ္
(ပါးပါးလွီးထားပါ)
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ င႐ုတ္သီးေတာင့္အရွည္ကို ေၾကာ္ၿပီး ထားပါ။
၂။ ငွက္ေပ်ာဖူးရဲ႕ အျပင္ဘက္ပိုင္း အနီေရာင္အၾကမ္းဖတ္မ်ားကို ခြာပစ္ၿပီး အဝါေရာင္ အဖတ္မ်ားကို ေသခ်ာႏႊာပါ။
၃။ ၿပီးလွ်င္ ပါးပါးလွီးၿပီး ေရစိမ္ထားပါ။
၄။ ေထာင္းမယ္ဆိုလွ်င္ ငွက္ေပ်ာဖူးဖတ္မ်ားကို ဆယ္ယူၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
၅။ မီးကင္ထားတဲ့ ပဲပုပ္ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းၿပီး ပန္းကန္လံုးအေသးထဲ ထည့္ထားပါ။
၆။ ေျမပဲေလွာ္ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းၿပီး ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၇။ ခ်င္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေအာင္ေထာင္းၿပီးလွ်င္ င႐ုတ္သီးေျခာက္ အေတာင့္ေၾကာ္၊ ဆားတို႔ကိုထည့္ၿပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
၈။ အားလံုးညက္သြားလွ်င္ ငွက္ပ်ာဖူးထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။ ၿပီးတာနဲ႔ ေထာင္းထားတဲ့ ပဲပုပ္နဲ႔ ေျမပဲ ထည့္ၿပီး ႏွံ႔စပ္ေအာင္ ဆက္ၿပီး ေထာင္းပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆီထည့္ၿပီး ဇြန္းနဲ႔ ေမႊေပးပါ။
၉။ ဒါဆိုလွ်င္ ငွက္ေပ်ာဖူးေထာင္း စပ္စပ္ေမႊးေမႊးေလး ရပါၿပီ။ မုန္ညင္းေဆာ့စ္နဲ႔ အင္မတန္မွ လိုက္ ဖက္ပါတယ္။
.....................................
MyintOoTha
*****ဒီတစ္ပတ္ေတာ့ အဓိက ဟင္းလ်ာေတြ မဟုတ္ဘဲ အရံဟင္းလ်ာအျဖစ္ေသာ္လည္းေကာင္း သြားရည္စာအျဖစ္လည္းေကာင္း စားႏိုင္တာေလးေတြကို ကူးယူ Share လိုက္ပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ နာမည္ေတြမွာ မူလတင္ထားတဲ့ Page ေတြနဲ႔ လင့္ခ္ခ်ိတ္ထားပါတယ္။
No comments:
Post a Comment