Monday, May 7, 2018

"ခရမ္းခ်ဥ္ စိုက္ပ်ဳိးနည္း"



ျမန္မာအမည္       -  ခရမ္းခ်ဥ္
အဂၤလိပ္အမည္    -  TOMATO
႐ုကၡေဗဒအမည္   -  Lycopersicun esculentum
မ်ိဳးရင္းအမည္      - SOLANACEAE

၁။ မူရင္းေဒသ

ေတာင္အေမရိကတိုက္၊ပီ႐ူးႏိုင္ငံ။

၂။ အမ်ဳိးအစား

ခရမ္းခ်ဥ္ကို အ႐ိုင္းမ်ဳိး၊ မီးဖိုေခ်ာင္သုံး Table type , Cherry type ႏွင့္ Processing type ဟူ၍ ခြဲျခားစိုက္ပ်ိဳးေလ့ရွိၾကပါသည္။ အ႐ိုင္းမ်ဳိးမွာ အခ်ဥ္ဓာတ္ပါ၀င္မွဳ ျမင့္မားၿပီး အသီးအရြယ္အစား ေသးျခင္း၊ အခြံပါးျခင္းႏွင့္ အေစ့ပါ၀င္မွဳမ်ားျပားျခင္း ရာသီဥတုဒဏ္(အပူခ်ိန္ျမင့္မားမွဳ)ကို ပိုမိုခံႏိုင္ရည္ရွိျခင္း ေရာဂါဒဏ္ခံႏိုင္ရည္ရွိျခင္း တို႕ေၾကာင့္ မ်ဳိးစပ္လုပ္ငန္းတြင္ မ်ားစြာအသုံး၀င္ပါသည္။

မီးဖိုေခ်ာင္သံုးႏွင့္ Table type ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားမွာ အလုံးအရြယ္အစား အသင့္အတင့္မွ ႀကီးမားၿပီး အေစ့ပါ၀င္မွဳနည္းပါးသည္။ အနည္းငယ္ေအးေသာ ေဒသမ်ားတြင္ပို၍ စိုက္ပ်ိဴးျဖစ္ထြန္းမွဳ အားေကာင္းပါသည္။

Cherry tomato ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ အခ်ိဳဓာတ္ပါ၀င္မွဳျမင့္မားပါသည္။ စက္႐ုံသုံးခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ိဳးမွာ အခြံထူ အႏွစ္မ်ားၿပီး အသီးရင့္မွည့္ခ်ိန္ ညီညာမႈရွိသည့္အတြက္ စက္ျဖင့္အလြယ္တကူ ရိတ္သိမ္းႏိုင္ပါသည္။

၃။ အပင္ပုံသ႑ာန္

(က) တိုင္ေထာင္မ်ိဳး ( Indeterminate )

အပင္ႀကီးထြားပုံမွာ အဖ်ားတြင္အညြန္႔ႏွင့္ အဆုံးသတ္ေလ့ရွိသည္။ ပန္းခိုင္တစ္ခုႏွင့္ တစ္ခုၾကားတြင္ အဆစ္(၂)ဆစ္မွ အထက္ရွိသည္။ ျပဳစုေစာင့္ေရွာက္မႈ ေကာင္းပါက တစ္ႏွစ္ခံပင္အျဖစ္ စ္ိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။ စိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ တိုင္ေထာင္၊ တန္းပစ္၊ ႀကိဳးခ်ည္၊ အတက္ဖဲ့ျခင္း လုပ္ငန္းမ်ားမွန္မွန္ ေဆာင္ရြက္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။

(ခ) တိုင္လြတ္မ်ိဳး (Determinate )

အပင္ႀကီးထြားပုံမွာ အဖ်ားတြင္ ပန္းခိုင္ႏွင့္ အၿမဲတန္းအဆုံးသတ္ေလ့ ရွိသည္။ ပန္းခိုင္တစ္ခုႏွင့္ တစ္ခုၾကားတြင္ အဆစ္(၃)ဆစ္သာရွိသည္။ စက္႐ုံသုံး ခရမ္းခ်ဥ္သီးအားလုံး ဤအုပ္စုေအာက္တြင္ ပါ၀င္ၿပီး မိုးလြတ္ကင္းေသာ ေဆာင္းႏွင့္ေႏြဥတုတြင္စိုက္ပ်ိဳးသည္။

၄။ စိုက္ပ်ိဳးသည့္ေဒသ

အပူပိုင္းေဒသႏွင့္သမေႏြးပိုင္းေဒသ တို႔တြင္ေကာင္းမြန္စြာ စိုက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံအေနျဖင့္ မႏၱေလးတိုင္း၊ မေကြးတိုင္း၊ စစ္ကိုင္းတိုင္းႏွင့္ ရွမ္းျပည္နယ္တို႔တြင္ အမ်ားဆုံးစိုက္ပ်ိဳးၾကပါသည္။ သမေႏြးပိုင္းရာသီဥတုရွိသည့္ ရွမ္းျပည္နယ္တြင္ တစ္ႏွစ္ပတ္လုံးစိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။

၅။ ေျမႏွင့္ရာသီဥတု

ေႏြးေသာရာသီဥတုကိုႀကိဳက္ႏွစ္သက္သည္။ နံနက္ပိုင္းအပူခ်ိန္(၁၅)ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္တြင္ ပန္းပြင့္မႈအေကာင္းဆုံး ျဖစ္သည္။ ညဘက္တြင္ အလြန္ေျခာက္ေသြ႕ပူျပင္းၿပီး အပူခ်ိန္(၁၃)ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ထက္ နိမ့္က်လွ်င္၄င္း၊ (၃၂)ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ထက္ျမင့္လွ်င္၄င္း၊ ခရမ္ခ်ဥ္အပြင့္မ်ား မ်ိဳးမေအာင္အသီးမတင္ႏိုင္ ျဖစ္ရသည္။ ပူလြန္းျခင္း ေအးလြန္းျခင္းစသည့္ လြန္ကဲေသာရာသီဥတု အေျခအေနမ်ိဳးတြင္ အပင္ကိုေသေစႏိုင္သည္။ ပ်မ္းမွ်အပူခ်ိန္ (၁၅-၁၈) ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ ရရွိလွ်င္အပင္ျဖစ္ထြန္းမႈ အေကာင္းဆုံးျဖစ္ပါသည္။

ခရမ္းခ်ဥ္ကို ေျမအမ်ိဳးအစားမ်ားစြာတြင္ စိုက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းႏိုင္သည္။ အသင့္ေတာ္ဆုံးမွာ ႏုံးေျမႏွင့္ႏုံးစနယ္ေျမ ျဖစ္ပါသည္။ ေရ၀ပ္ေသာေျမကို လုံး၀ေရွာင္က်ဥ္ရမည္။ ေျမအခ်ဥ္အငံဓာတ္(၅.၅ - ၇.၀)တြင္ အေကာင္းဆုံးျဖစ္သည္။ ေျမအခ်ဥ္အငံဓာတ္ (၅.၅)ထက္နိမ့္က်ပါက ထုံးထည့္၍စိုက္ပ်ိဳးရန္ လိုအပ္ပါသည္။

၆။ အသီးပုံသ႑ာန္

Deep globe,Globe,Oblate,Rectangular and Plum ဟူ၍ ခြဲျခားႏိုင္သည္။ အသီးညွာတြင္ အစိမ္းရစ္ပါေသာ Green Shoulder ႏွင့္မပါေသာမ်ိဳးဟူ၍ ေပၚလြင္စြာခြဲျခားေလ့ရွိသည္။ အသီးထိပ္တြင္ Pointed,Semi-pointed,Smooth and Sink ဟူ၍ (၄)မ်ိဳးခြဲျခားထားပါသည္။ အသီးအေရာင္အေနျဖင့္ အနီ၊ ပန္းေရာင္ ႏွင့္ အ၀ါဟူ၍ အုပ္စု(၃)ခုခြဲျခားထားပါသည္။

၇။ ပ်ိဳးေထာင္ျခင္း

စနစ္တက်ျပဳျပင္ထားေသာ ပ်ိဳးေဘာင္တြင္ တစ္တန္းႏွင့္တစ္တန္း(၂)လက္မျခား စိုက္တန္းမ်ား ေျဖာင့္တန္းစြာ ဆြဲ၍ တစ္ေစ့ႏွင့္တစ္ေစ့ လက္မ၀က္ျခားစီ မ်ိဳးေစ့တန္းခ်ကာ ေျမေဆြးမႈန္႔ျဖင့္ ခပ္ပါးပါး ဖုံးအုပ္ေပးရန္လိုသည္။ ၿပီးလွ်င္ ေရ၀ေအာင္ေလာင္းေပး၍ ေကာက္႐ိုး၊ ျမက္ေျခာက္၊သက္ကယ္(သို႔)စပါးခြံျဖင့္ ခပ္ပါးပါး ဖုံးအုပ္ေပးထားရန္ လိုသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္ပ်ိဳးေဘာင္တြင္ ေရာစပ္ရမည့္ ေျမအခ်ိဳးႏွဳန္းမွာ လယ္ေျမႏွစ္ဆ ေျမေဆြးတစ္ဆႏွဳန္းျဖစ္ပါသည္။ ေရေလာင္းျခင္းကို နံနက္ပိုင္းတြင္သာ ေဆာင္ရြက္၍ ပိုးမႊားေရာဂါအေျခအေနကို စဥ္ဆက္မျပတ္ ၾကည့္႐ႈစစ္ေဆးေပးရန္ လိုသည္။

ရာသီလြန္အခါမဲ့ Off-season စိုက္ပ်ိဳးမည္ဆိုပါက ခရမ္းခ်ဥ္မ်ိဳးေစ့မ်ားကို (၂.၅ × ၁.၅ )အရြယ္ပ်ိဳးေသတၱာမ်ားတြင္ အသင့္ေရာစပ္ၿပိီးေျမေဆြးမ်ားထည့္၍ အထက္ေဖၚျပပါ အကြာအေ၀းအတိုင္း အတန္းလိုက္ တစ္ေစ့ခ်င္း စီခ်ကာ ပ်ိဳးေထာင္ရန္လိုအပ္ပါသည္။
အပင္ေပါက္ၿပီး (၁၀-၁၅)ရက္သား၊ ရြက္မွန္ True leaf (၂)ရြက္ထြက္ခ်ိန္တြင္ (၄)လက္မထိပ္၀အခ်င္းရွိေသာ ပလပ္စတစ္အိတ္(သို႔)ပ်ိဳးခြက္မ်ားတြင္ ေရႊ႕ေျပာင္းစိုက္ပ်ိဳးရန္ လိုအပ္ပါသည္။ အဆိုပါပ်ိဳးခြက္အတြင္း (၂၀-၂၅)ရက္ ထားရွိကာ ထာ၀ရစိုက္ခင္းသို႔ ေရႊ႕ေျပာင္းစိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။

ပ်ိဳးေဘာင္ျဖင့္ ပ်ိဳးေထာင္ထားပါက ပ်ိဳးေဘာင္ေပၚတြင္(၄×၂)ေပ အကြာအေ၀းထား၍ ပ်ိဳးေထာင္ၿပီး ပ်ိဳးသက္(၃၀-၃၅) ရက္သားတြင္ အစိုဓာတ္လုံေလာက္ေသာ စိုက္ခင္းအတြင္းသို႔ မြန္းလြဲပိုင္း ညေနခင္းမ်ားတြင္ ေရႊ႕ေျပာင္းစိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။

၈။ မ်ိဳးေစ့ႏႈန္း

တစ္ဧကမ်ိဳးေစ့(၁၀၀)ဂရမ္ႏႈန္း၊ အပင္(၈၀၀၀-၁၀၀၀၀)အထိ ၀င္ဆန္႕ေအာင္ စိုက္ပ်ိဳးရမည္။

၉။ ေျမၾသဇာႏႈန္းထား

ႏြားေခ်း၊ေျမေဆြး       -  ၈-၁၀ စီး
ယူရီးယား(၅၀)ကီလို  -    ၂ အိတ္
တီစူပါ     (၅၀)ကီလို  -   ၂  အိတ္
ပိုတက္   (၅၀)ကီလို  -    ၃ အိတ္
ႏြားေခ်း၊တီစူပါႏွင့္ပိုတက္ တစ္၀က္တို႕ကို ေျမျပဳျပင္ခ်ိန္တြင္ ထည့္သြင္း၍ က်န္ေျမၾသဇာမ်ားကို အပင္လွန္ခ်ိန္္၊ ပန္းစတင္ပြင့္ခ်ိန္၊ ပထမပန္းခိုင္အသီးတင္ခ်ိန္၊ ပထမအႀကိမ္အသီးခူးဆြတ္ခ်ိန္ႏွင့္ ဒုတိယအႀကိမ္အသီးခူးဆြတ္ခ်ိန္ တို႔တြင္ထပ္မံထည့္သြင္းရန္ လိုအပ္ပါသည္။

သို႔မဟုတ္.......

ႏြားေခ်း၊ေျမေဆြး(၁၀)စီး၊ ဇီလီယန္ေျမၾသဇာ(NPK=16:16:16) ၂ အိတ္နွင့္ ေမာ္နီတာေျမျပဳျပင္ သဘာ၀ေက်ာက္မႈန္႔ ကိုေျမခံထည့္သြင္း၍ ပန္းစပြင့္ခ်ိန္ႏွင့္ အသီးတစ္ႀကိမ္ခူးၿပီးတိုင္း ဇီလီယန္ေျမၾသဇာထပ္မံ ထည့္သြင္းေပးရပါမည္။

၁၀။ ေျမျပဳျပင္နည္း

ေျမအေျခအေနေပၚမူတည္၍ ထယ္(၂ - ၄ )စပ္ထိုးၿပီးထြန္ေရးညက္သည္အထိ(၁၆)သြားထြန္၀င္ေပးရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္အျမစ္သည္ တည့္မတ္စြာ ေျမအနက္(၃)ေပခန္႔အထိ ဆင္းႏိုင္သည့္အတြက္ ထယ္ေရးနက္ရန္ လိုအပ္သည္။ မိုးမ်ားေဒသတြင္ ေရမ၀ပ္ေစရန္ ေရႏႈတ္ေျမာင္း လုပ္ေပးရသည္။ ထြန္ေရးညက္လွ်င္ ၾကမ္းတုံး႐ိုက္၍ တစ္တန္းႏွင့္တစ္တန္း (၃)ေပ၊ တစ္ပင္ႏွင့္တစ္ပင္(၂)ေပျခား စိုက္ပ်ိဳးရပါမည္။

၁၁။ စိုက္ပ်ိဳးနည္း

ပ်ိဳးသက္(၃၀-၃၅)ရက္သား(သို႕)ပ်ိဳးပင္ရြက္မွန္အဆင့္(၆-၈)ရြက္တြင္ စိုက္ခင္းသို႔ေရႊ႕ေျပာင္း စိုက္ပ်ိဳးရသည္။ မြန္းလြဲပိုင္း ေနပူရွိန္စတင္က်ဆင္းခ်ိန္တြင္ ႀကိဳတင္ေရေလာင္းထားေသာ ပ်ိဳးခင္းမွပ်ိဳးပင္ကေလးမ်ားကို လက္ထိုးတူရြင္းျဖင့္ အျမစ္မထိခိုက္ေစရန္ တူးယူၿပီး အျမစ္ကိုေျပာင္စင္ေအာင္ ေရေဆးရမည္။ မစိုက္ပ်ိဳးေသးေသာ ပ်ိဳးပင္ငယ္မ်ားကို အရိပ္ေအာက္တြင္ အျမစ္ေရႏွစ္ကာ ထားရွိရန္လိုပါသည္။

၁၂။ အပင္ျပဳစုနည္း

ေရႊ႕ေျပာင္းစိုက္ပ်ိဳးၿပီး (၁၅)ရက္ခန္႔အၾကာ အပင္လွန္ခ်ိန္တြင္ ပထမအႀကိမ္ ခါးဆြေျမေတာင္ေျမွာက္ေပး၍ ေျမၾသဇာေကၽြးရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ယင္းအခ်ိန္တြင္ မိမိစိုက္ပ်ိဳးေသာမ်ိဳးေပၚမူတည္၍ တိုင္ေထာင္မ်ိဳးဆိုပါက လိုအပ္ေသာအတက္ဖဲ့ေပးျခင္း၊ တိုင္ေထာင္တန္းပစ္၊ ႀကိဳးခ်ည္ေပးျခင္း ျပဳလုပ္ရမည္။

ခရမ္းခ်ဥ္အတက္ဖဲ့နည္းမွာ ပထမဆုံးထြက္ရွိလာေသာ ပန္းခိုင္ေအာက္ရွိ အရြက္ၾကားမွ ျပဴထြက္လာေသာ ေဘးတက္အား သီးကိုင္းအျဖစ္ ေမြးျမဴခ်န္လွပ္ကာ က်န္ေအာက္ဘက္ရွိ ေဘးတက္အားလုံးကို ဖဲ့ေခၽြပစ္ရန္လိုအပ္ပါသည္။

စိုက္ပ်ိဳးထားရွိေသာ ခရမ္းခ်ဥ္ပင္အား ခရမ္းခ်ဥ္သီးေစ်းကြက္ အေျခအေနအရ၄င္း၊ မ်ိဳးေစ့ထုတ္လုပ္ရန္ ရည္ရြယ္ထားရွိမႈ အရ၄င္း၊အပင္ပုံသြင္းျပဳစုနည္းကို(၃)မ်ိဳးခြဲျခားေဆာင္ရြက္ႏိုင္သည္။

(က) ပင္စည္(၃)ကိုင္း ထားရွိျခင္း

တစ္ပင္ႏွင့္တစ္ပင္(၂)ေပျခား စိုက္ပ်ိဳးလွ်င္ သင့္ေတာ္ပါသည္။ အပင္လွန္ၿပီး (၁၅)ရက္သားတြင္ မူလပင္စည္မွ ထြက္လာေသာ ပန္းခိုင္ေအာက္မွကပ္လ်က္ ေဘးတက္အား ဒုတိယပင္စည္(သီးကိုင္း)အျဖစ္ေမြးျမဴရမည္။ ၄င္းေအာက္ရွိေဘးတက္အားလုံး ဖဲ့ေခၽြပစ္ရပါမည္။ ပထမပင္စည္မွ ဖူးပြင့္လာေသာ ဒုတိယပန္းခိုင္ေအာက္ရွိ အရြက္ၾကားမွ ထြက္လာေသာ ေဘးတက္ႏွင့္ ဒုတိယပင္စည္(သီးကိုင္း)မွ ထြက္လာေသာ ပထမပန္းခိုင္ေအာက္မွ ကပ္လ်က္တည္ရွိသည့္ အရြက္ၾကားမွထြက္လာေသာ ေဘးတက္(၂)ခုအား သန္စြမ္းႀကီးထြားမႈ ႏႈိင္းယွဥ္ေလ့လာကာ ပိုမိုသန္စြမ္းသည့္ေဘးတက္ကို တတိယပင္စည္(သီးကိုင္း) အျဖစ္ဆက္လက္ေမြးျမဴ ခ်န္လွပ္ထားရွိရပါမည္။

ပင္စည္(၃)ကိုင္းေပၚတြင္ ထြက္ရွိလာေသာ ေဘးတက္မွန္သမွ် အားလုံးေခၽြပစ္ျခင္းကို ပုံမွန္ေဆာင္ရြက္ေပးရန္ လိုပါသည္။ ပင္စည္(သီးကိုင္း)တစ္ခုစီေပၚတြင္ ပန္းခိုင္(၄-၅)ခိုင္စီထြက္ရွိၿပီးပါက အဆိုပါသီးကိုင္း(၃)ကိုင္းစလုံးအား ေခါင္ညြန္႔ႏွိမ္ေပးရမည္။

(ခ) ပင္စည္(၂)ကိုင္းထားရွိျခင္း

အထက္ေဖၚျပပါ ပင္စည္(၃)ကိုင္းထားရွိသည့္ အပင္ပုံသြင္းျပဳစုနည္းစနစ္အတိုင္း ေဆာင္ရြက္၍ ဒုတိယပင္စည္(သီးကိုင္း) ရရွိၿပီးခ်ိန္တြင္ ပင္စည္(၂)ကိုင္းလုံးေပၚရွိ ထြက္ျပဴလာသမွ်ေသာ ေဘးတက္မ်ားအားလုံး ဖဲ့ေခၽြပစ္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ကိုင္းျဖတ္ပုံသြင္းနည္းစနစ္သည္ သီးႏွံေစ်းႏႈန္းေအးခ်ိန္ က်ခ်ိန္မ်ားတြင္ သီးထြက္ေနာက္က် ထြက္ေစရန္ အခ်ိန္ဆြဲစိုက္ပ်ိဳးနည္း စနစ္ျဖစ္ပါသည္။

(ဂ) ပင္စည္ထီးထီးထားရွိျခင္း

ခရမ္းခ်ဥ္ပ်ိဳးပင္အား စိုက္ကြက္ထဲသို႔ ေရႊ႕ေျပာင္းစိုက္ပ်ိဳးၿပီး အပင္လွန္ခ်ိန္တြင္စတင္၍ မူလပင္စည္(Main stem)မွ ထြက္ျပဴလာေသာ ေဘးတက္မ်ားအားလုံး ဖဲ့ေခၽြပစ္၍ ပင္စည္သီးကိုင္း တစ္ခုတည္းထားရွိ စိုက္ပ်ိဳးေသာစနစ္ ျဖစ္ပါသည္။ ဤနည္းျဖင့္ ခရမ္ခ်ဥ္ပင္တန္း အကြာအေ၀းကို (၂-၃)ေပထိ စိုက္ပ်ိဳးသည့္အတြက္ တစ္ဧကတြင္ Main stem မွထြက္လာေသာ ပန္းခိုင္မ်ားကို သီးလာမည့္ ခရမ္းခ်ဥ္အရြယ္အစား ႀကီးမားျခင္း၊ အေရာင္အေသြး ပိုမိုစိုေျပေတာက္ပျခင္း၊ စသည့္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား ရရွိႏိုင္ပါသည္။

၁၃။ ေရသြင္းနည္း

စိုက္ေဘာင္ျဖင့္ စိုက္ပ်ိဳးပါက ေရေလာင္းစနစ္၊ ေရျဖန္းစနစ္(Sprinkler)၊ အစက္ခ်စနစ္(Drip irrigation)တို႔ကို ေဆာင္ရြက္ျခင္းျဖင့္ အပင္ျဖစ္ထြန္းမႈ ပိုမိုေကာင္းမြန္ပါသည္။

ေျမာင္းျဖင့္ ေရေပးသြင္း စိုက္ပ်ိဳးမည္ဆိုုပါက ခရမ္းခ်ဥ္ပင္မ်ညး ေရႊ႕ေျပာင္းစိုက္ပ်ိဳးျခင္းမျပဳမီ ေရသြင္းေျမာင္းမႏွင့္ ေျမာင္းလက္တံမ်ား လိုအပ္သလို ႀကိဳတင္ျပဳျပင္ထားရပါမည္။

မိုးရာသီစိုက္ပ်ိဳးပါက ေဘာင္ေဖၚစိုက္ပ်ိဳးရန္ႏွင့္ ေရထုတ္ေျမာင္းမ်ား ေကာင္းစြာျပဳလုပ္ထားၿပီး အေျခအေနေပးပါက ပလပ္စတစ္စျဖင့္ ဖုံးအုပ္စိုက္ပ်ိဳးရန္ လိုအပ္ပါသည္။

၁၄။ ပုိးမႊား ေရာဂါကာကြယ္ျခင္း

ခရမ္းခ်ဥ္ပ်ိဳးပင္တြင္ အပင္ေပါက္ၿပီး(၁၅)ရက္သားတစ္ႀကိမ္၊ မေရႊ႕ေျပာင္းမီ(၂)ရက္ခန္႔အလိုတြင္တစ္ႀကိမ္၊ ပင္လုံးျပန္႔သတၱိ (System action) ရွိသည့္ ေအမီဒါ(Imidacloprid) ႏွင့္ ေကလာ(Thiamethoxam) ပိုးသတ္ေဆးမ်ားျဖင့္ ပက္ဖ်န္းကာကြယ္ေပးရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ၄င္းအခ်ိန္တြင္ မႈိသတ္ေဆးမ်ားျဖစ္သည့္ ဘင္ဇိုကာ(Carbendazim)-သို႔မဟုတ္-ဇိုလာ(Difenoconazole)ေဆးမ်ားကို ပိုးသတ္ေဆးႏွင့္အတူ ေရာစပ္ပက္ဖ်န္းႏိုင္ပါသည္။ ပ်ိဳးခင္းတြင္ ခါးရိေရာဂါ(Damping Off)က်ေရာက္တတ္သျဖင့္ ဘာလီဆိုဒ္(Validamycin)ေဆးျဖင့္လည္း ပက္ဖ်န္းကာကြယ္ႏိုင္ပါသည္။

စိုက္ခင္းတြင္ အဓိကက်ေရာက္ေသာပိုးမ်ားမွာ ေလွးပိုး(Thrip)၊ ယင္ျဖဴ(White fly)ႏွင့္သီးလုံးေဖါက္ပိုး(American bollworm)မ်ား က်ေရာက္တတ္ပါသည္။ အီမာလန္ဒါ၊ ေကလာ၊ ဆိုင္လာ၊ စသည့္အစြမ္းထက္ပိုးသတ္ေဆးမ်ားျဖင့္ ကာကြယ္ႏွိမ္နင္းႏိုင္ပါသည္။ အဓိက က်ေရာက္တတ္သည့္ေရာဂါမွာ ေလာင္မဲေရာဂါ(Late Blight)ႏွင့္(Early Blight) တို႔ျဖစ္ၿပီး ဒိုင္ကိုဇက္(Mencozeb)၊ ဆိုင္ေမာက္(Cymoxanil)၊ စူပါေမာ့(Dimethomorph)၊ ဇိုလာ(Difenoconazole)၊ ေဆးမ်ားျဖင့္ ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ႏွိမ္နင္းႏိုင္ပါသည္။

၁၅။ ခူးဆြတ္ရိတ္သိမ္းျခင္း

ခရမ္းခ်ဥ္သီးအကြက္ အသီးတင္ခ်ိန္မွ ရင့္မွည့္ခ်ိန္အထိ သင့္ေတာ္မည့္အဆင့္တြင္ ခူးဆြတ္ရန္လိုအပ္ပါသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အစိမ္းေရာင္မွ အစိမ္းေဖ်ာ့၊ ထိုမွတဆင့္ အျဖဴေရာင္မ်ားလာခ်ိန္တြင္ ခူးဆြတ္ပါက အေ၀းေစ်းကြက္သို႔ တင္ပို႔ႏိုင္ၿပီး လမ္းခရီးတြင္ ပ်က္းစီးဆုံး႐ႈံးမႈ သက္သာမည္ျဖစ္ပါသည္။ ေဒသ၀န္းက်င္ေစ်းတြင္သာ ပို႔ေဆာင္ေရာင္းခ်မည္ ဆိုပါက ၀မ္းျပင္းအဆင့္ အ၀ါေရာင္ေျပာင္းစ အသီးမ်ားကို ခူးဆြတ္ေရာင္းခ်ႏိုင္ပါသည္။ မ်ိဳးေစ့ထုတ္ရန္အတြက္မူ အပင္ေပၚတြင္ ေကာင္းစြာရင့္မွည့္သည္အထိ ထားရန္လိုအပ္ပါသည္။ စနစ္တက်စိုက္ပ်ိဳးပါက ကုန္းေျမတြင္အထြက္ႏႈန္း (၅၀၀၀-၈၀၀၀)ပိႆာ/တစ္ဧက ထြက္ႏိုင္ၿပီး အင္းေလးေဒသတြင္ တစ္ဧကလွ်င္ ပိႆာခ်ိန္(၁၀၀၀၀)ထြက္ရွိႏိုင္​သည္​။


Credit: Agriculture and General Knowledge 

No comments: