Tuesday, June 20, 2017

ႏွင္းသီး (Rose Apple)

ႏွင္းသီး

ခရီးထြက္ရင္ စပ္စုတတ္တာ က်ေနာ့္အက်င့္ပါ၊ တ႐ုတ္ျပည္မွာ ႏွင္းသီးကုိ အထမ္းေလးေတြနဲ႔ ေအာ္ကာေရာင္းၾကတယ္၊ ေခတ္မီတုိးတက္လွတဲ့ ၿမိဳ႕ျပမွာ အခုလုိ ေရာင္းေနတာျမင္ရေတာ့ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕က ငွက္ေပ်ာသီးသည္ေတြကုိျမင္ေယာင္မိတယ္၊ အသီးတလုံးစီကုိ အခုလုိ တုတ္တံေလးနဲ႔ ထုိးၿပီးေရာင္းၾကတယ္၊ ကေလးငယ္ေလးေတြက မိဘကုိပူဆာေနလုိ႕ဝယ္ေႂကြးေနၾကတယ္၊  ဒီအရပ္မွာေတာ့ ဒီအတုိင္းဘဲ စားၾကတာမ်ားပါတယ္၊

က်ေနာ္တုိ႔ဆီမွာလည္း June July ေလာက္ဆုိ လႈိင္လႈိင္ေပၚလုိ႔ေနပါဘီ၊ ႏွင္းသီး လုိ႔ေခၚတာက ဆြတ္ဆြတ္ျဖဴေသာ အေရာင္ျဖစ္လုိ႔ပါ၊  ခုေတာ့ တ႐ုတ္ကအသီးမုိ႔ထင္ နီနီရဲရဲ နဲ႔ အေတာ္လွပါတယ္၊ မႏၱေလးစိန္ပန္းအရပ္ထဲေနစဥ္က ဒီအပင္ကုိျမင္ဖူးခဲ့တယ္၊ ေဒသအပင္မဟုတ္ တမင္စုိက္ထားလုိ႔သာ ေပါက္ေနတာပါ၊ အိမ္႐ွင္အမႀကီးက ခူးခူးၿပီး လာလာေပးလုိ႔ စားဖူးခဲ့တာပါ၊ အရသာက အရမ္းႀကီးမခ်ဳိပါဘူး၊ ဒီတ႐ုတ္ကအသီးကေတာ့ အေတာ္ေလးခ်ဳိပါတယ္၊ ႏွင္းသီးကုိ ကပ္ၿပီး ဓာတ္ပုံ႐ုိက္ေနလုိ႔ ေစ်းသည္ႀကီးက အေတာ္ႀကီးသေဘာက်ေနပုံပါ၊ ေစ်းလည္းခ်ဳိပါတယ္၊

ႏွင္းသီး ကုိ  Rose Apple or Plum Rose or Malaysia Apple ” လို ့လည္းေခၚပါတယ္၊ ဒီအပင္နဲ႔ပတ္သက္ၿပီး ေဆာင္းပါး႐ွင္ "မေပါက္ေပါက္"ရဲ႕ ေရးသားထားခ်က္ေလးေတြကုိ အမ်ားသိေစရန္ ကုိးကား ေဖာ္ျပေပးလုိက္ပါတယ္။

ပန္းသီးလား ႏွင္းသီးလား?

ရူပေဗဒဘာသာမွာ Newton ရဲ the law of gravity ကို ၾကားဖူးၾကမွာပါ၊ မစၥတာ Isaac Newton ဟာ Rose Apple လို ့ေခၚ တဲ့ ေဟာဒီ ႏွင္းသီးပင္ေအာက္မွာ ထိုင္ေနတုန္း အပင္ေပၚက အသီးဟာ ကမၻာေျမၾကီးရဲ ့ဆြဲအားေၾကာင့္ အပင္ေအာက္တည့္တည့္ ကိုျပဳတ္က်လာတယ္၊ gravity နိယာမသေဘာတရားကို ဒီ ႏွင္းသီးပင္ေအာက္ကေန အေျဖထြက္ရွိခဲ့ေၾကာင္း www.naturespride.eu မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

ေဆးဖက္ဝင္ပုံ

အဲဒီအသီးထဲမွာ ကယ္လိုရီနည္းပါးျခင္း၊ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းေတြ ေပါၾကြယ္၀ျခင္း၊ ဗီတာမင္စီ ႏွင့္ ဗီတာမင္ေအမ်ားပါရွိျခင္း ေၾကာင့္ က်နး္မာေရးကိုအေထာက္အကူျပဳေပးတဲ့ သစ္သီးေလးပါ။
အခြံရဲေလ ပိုခ်ိဳေလျဖစ္ျပီး၊ အေပၚယံအခြံ မာတင္းတင္း အသီးေတြက လတ္ဆတ္မႈရွိတာေၾကာင့္ အရည္ပိုရႊမ္းပါတယ္။

 ျမန္မာျပည္မွာ သြားရည္စာသစ္သီးအျဖစ္ အဆာေျပ အပ်င္းေျပ စားၾကျပီး၊ အျခားနို္င္ငံေတြမွာေတာ့ ႏွင္းသီးကို အခ်ိဳရည္၊ ယို၊ ဂ်ယ္လီ အျဖစ္ပါ ျပဳလုပ္စားသံုးၾကပါတယ္။

(၁) အမ်ိဳးသားမ်ား ဆီးကိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ေစမယ့္ အခြင့္အလမ္းကိုနည္း
ပါးေစပါတယ္။

(၂) အမ်ိဳးသမီးမ်ား ရင္သားကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

(၃) တစ္ေန ့ကို ႏွင္းသီး ၃-လံုးက်စီ ရက္သတၱ ၁-ပတ္တိတိ စားေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးထဲရွိ ကိုလက္စထေရာကို ၁၉% မွ်ေလ်ာ့ခ် ေပးပါတယ္။

(၄) ႏွင္းသီးမွည့္မွည့္ နီနီရဲရဲေလးေတြက အရသာခ်ိဳျမေသာ္လည္း ဂလူးကို ့စ္ဓာတ္မပါရွိပါဘူး။ ပန္ကရိယ ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳ တာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္ေတြအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္တဲ့ အသီးေလးပါဘဲ။

(၅) အဆီဓာတ္မပါျခင္း၊ ကယ္လိုရီနဲပါးျခင္း၊ ေရဓာတ္ၾကြယ္၀စြာပါရွိျခင္းတို ့ေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မတက္ေစပါဘူး။

(၆) အိႏိၵယနိုင္ငံမွာ အပင္၏အရြက္ကို ေပါင္းခံျပီး ေရေမႊးရနံ ့အျဖစ္ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။

(၈) ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းထဲမွာ အပူျငိမ္းတဲ့ အေအးစာအသီးလို ့ေဖာ္ျပထားတာေၾကာင့္ ယခုလို ေႏြပူပူမွာ စားသံုးသင့္တဲ့ အသီးျဖစ္ ပါတယ္။

တစ္ႏွစ္တစ္ၾကိမ္သာ စားရတဲ့ ရာသီစာသီးႏွံျဖစ္ေသာ္လည္း အရသားလည္း ရွိ ေစ်းႏႈန္းခ်ိဳသာ တဲ့အျပင္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဆးဖက္၀င္လို ့ စားျဖစ္ေအာင္ စားၾကပါလို ့ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါတယ္။

#မေပါက္ေပါက္..၏ ေဆာင္းပါးကုိမွီျငမ္းပါတယ္.

ကဲမိတ္ေဆြမ်ားေရာ ရဲရဲနီေသာ ႏွင္းသီးကုိ စားဖူးပါရဲ႕လား

သက္ႏုိင္ဦး

No comments: