Sunday, December 6, 2015

ဖက္ထုပ္ဆီခ်က္ နဲ႕ ၀က္သားေပါင္း



(၁) ဖက္ထုပ္ဆီခ်က္
 
ဖက္ထုပ္ျပဳပ္ေတြလုပ္စားရတာ ရိုးလာရင္ျဖင့္ ဖက္ထုပ္ဆီခ်က္ကို တစ္မ်ိဳးတစ္မည္ေျပာင္းစားၾက လုပ္စားၾကည့္ၾကရေအာင္။

ဖက္ထုပ္ျပဳပ္အတြက္ အဆာလုပ္ရန္ -
စဥ္းထားေသာဝက္သား 250gm၊ ငါးဖယ္ျခစ္လက္ဖက္ရည္အခ်ိဳပန္းကန္၁လံုးစာ၊ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔ေကာင္းေကာင္း 2tbsp ေမာက္ေမာက္၊
ေထာင္းထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴ 1tbsp၊ေထာင္းထားေသာဂ်င္း 1tsp၊လွီးထားေသာၾကက္သြန္မိတ္အၾကမ္းပန္းကန္၁လံုး၊Tapioca flour 1tbsp၊င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔. 1/2 tsp၊ ဆား 1tsp၊ သၾကား 1tbsp၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ 1tbsp၊ ႏွမ္းဆီ 1tbsp။
အထက္ပါအားလံုးကိုသမၿပီးေစးပိုင္လာသည္ထိဇြန္းႏွင့္ေမွြနယ္ၿပီး, အဖံုးအုပ္၍ေရခဲေသတၱာထဲ၌ 10မိနစ္ခန္႔ထားပါ။

ဟင္းအရည္အတြက္ -
ၾကက္႐ိုး ( ၾကက္တေကာင္မွအ႐ိုးအားလံုး ) မ်ားကိုမီးေအးေအးနဲ႔ျပဳတ္ထားပါ။ အျဖဴျမႇဳပ္မ်ားခတ္ထုပ္ပစ္ပါ။ဆားသင့္႐ုံထည့္ပါ။

ဖက္ထုပ္အတြက္ ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု -
ဖက္ထုပ္ရြက္ထဲသို႔အသား 1tsp ( အသားေတြအမ်ားႀကီးမထည့္ပါနဲ႔.. ႏို႔မို႔ဆိုအသားလံုးႀကီးစားေနရသလိုျဖစ္ေနမွာ ) ခန္႔ကိုထည့္၍ဖက္ရြက္ အနားမ်ားကိုႏွမ္းဆီေလးဆြတ္ၿပီးႏွစ္သက္ရာပံုေခါက္ပါ။( က်မကဆိုင္ေတြမွာေရာင္းသလိုဘာပံုမွမဟုတ္တဲ့ဖက္ရြက္ေတြကိုထိပ္၂ခုစီကပ္, အသားနဲ႔ဖက္ရြက္ကပ္ေအာင္ဖိ, ဖက္ထုပ္ရြက္ေတြကအေပၚမွာ႐ႈပ္႐ႈပ္ပြပြေလးျဖစ္ေနေအာင္ေတာ္ေတာ္ေလးႀကိဳးစားၿပီးထုပ္ထားပါတယ္) 


ထုပ္လို႔ၿပီးသြားရင္တခုနဲ႔တခုကပ္မေနေအာင္ဗန္းထဲမွာထားၿပီးေရခဲတဲ့အထပ္ထဲမွာထားပါ ( ကပ္ေနရင္ကပ္ကပ္ႀကီးနဲ႔ခဲသြားေရာ.. အဲလိုဆိုစားခါနီးခြာရင္ဖက္ထုပ္ေတြေပါက္ကုန္တတ္ပါတယ္ ) သူတို႔ေတြမာၿပီးခဲသြားမွသိမ္းမဲ့ဗူးထဲႀကိဳက္သလိုထည့္လို႔ရပါၿပီ။ ဖက္ထုပ္ေလး၃၅ခုရပါတယ္။


မုန္ညင္းရြက္ေလးမ်ားကိုအေနေတာ္ျဖတ္၍သန္႔စင္ၿပီးေရစစ္ထားပါ။
 
ၾကက္သြန္ျဖဴ၁၀မွြာခန္႔ကိုထု၍ဆီခ်က္ခ်က္ထားပါ။ (ဆႏြင္းမႈန္႔မထည့္ရ) 
 
မုန္႔ႂကြတ္ေၾကာ္ေၾကာ္ထားပါ။

စားဖို႕အတြက္ ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု -
စားခါနီးမွပန္းကန္ထဲတြင္ပဲငံျပာရည္အၾကည္ 1tbsp, ဆီခ်က္ 1tbsp ကိုႀကိဳထည့္ထားပါ။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ဟင္းခ်ိဳပန္းကန္၁လံုးစာကိုအိုးေသး ထဲထည့္, ဆူလာရင္ဖက္ထုပ္၁၀ခုထည့္။ 4 to 5 မိနစ္ခန္႔ထားၿပီး, ဇြန္းအေပါက္ျဖင့္ဆယ္ယူ၍ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပီး, ဖက္ထုပ္မ်ားႏွင့္ဆီခ်က္, ပဲငံျပာရည္တို႔ကိုႏွံ႔ေအာင္ခပ္ဖြဖြနယ္ပါ။ မုန္ညင္းရြက္အနည္းငယ္ကိုလဲထိုဟင္းခ်ိဳအိုးေသးထဲခဏမ်ွထည့္ျပဳတ္ၿပီး, ဇြန္းအေပါက္ႏွင့္ ဆယ္ယူ၍ ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ.. မုန္႔ႂကြတ္ေၾကာ္အနည္းငယ္ျဖဴးပါ။ ၾကက္သြန္မိတ္, င႐ုပ္ေကာင္းျဖဴးပါ။
အခ်ဥ္အတြက္လွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ, သခြားသီး, င႐ုပ္သီးစိမ္းတို႔ကိုႏွစ္သက္ရာအနီေရာင္အခ်ဥ္ရည္ျဖင့္ဆားသင့္႐ုံထည့္၍နယ္ထားပါ။

အိုးေသးထဲမွၾကက္ျပဳတ္ရည္ကိုပန္းကန္လံုးထဲထည့္ၿပီးၾကက္သြန္မိတ္, င႐ုပ္ေကာင္းျဖဴးပါ။

ဖက္ထုပ္ဆီခ်က္ေလးနဲ႔ဟင္းခ်ိဳပူပူေလး, အခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးတို႔ကိုဗိုလ္ခ်ဳပ္ေစ်းကဖက္ထုပ္ဆီခ်က္အလြမ္းေျပေလးလုပ္စားပါတယ္ေပါ့ဗ်ာ။




(၂) ဝက္သားေပါင္း



မႏၱေလးေရႊျမိဳ႕ေတာ္၀ယ္ မန္းျမိဳ႕ေတာ္ ေပါက္စီဆိုင္ကိုသြားလိုက္ရင္ ၾကက္သားေပါက္စီ၊ ၀က္သားေပါက္စီအျပင္ ၀က္သားေပါင္းကို တခုတ္တရ၀ယ္စားရတာအေမာပါ။ အီၾကာေကြးနဲ႕ ဆန္ျပဳတ္ေရာေသာက္ရတာၾကိဳက္သလို အသားေပါင္းနဲ႕ ေကာ္ဖီတြဲေသာက္ရတာက လည္း မဆိုးပါဘူး။

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္သား(ေပါင္သား) ၂၀၀ ဂရမ္
ပုစြန္ ၁၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃မႊာခန္႕ (ေထာင္းထား)
ဂ်င္း - ၁ျပား (ေထာင္းထား)
ၾကက္သြန္ျမိတ္ - ၂ပင္ (ရိပ္ရိပ္လွီးထား)
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
ငရုပ္ေကာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
ႏွမ္းဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
ဆန္၀ိုင္ - တစ္ဇြန္း
ေျပာင္းမႈန္႔ - စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
အဆင့္(၁) ၀က္သားႏွင့္ ပုစြန္အသားမ်ားကို ညက္ေနေအာင္ၾကိတ္ထားပါ (သို႕မဟုတ္) ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားပါ။
အဆင့္ (၂) အသားမ်ားအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆိုပါက ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို ဇလံုထဲ၌ေရာနယ္ျပီး နာရီ၀က္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။


အဆင့္(၃) အသားေပါင္းထုပ္မည့္အရြက္ကို အ၀ါ (သို႕မဟုတ္) အျဖဴေရာင္အရြက္ကို သံုးလို႔ရျပီး အခုေတာ့ အျဖဴေရာင္အရြက္နဲ႔ ထုတ္ထားပါတယ္။ (ဖက္ထုပ္ ထုပ္မယ့္အရြက္မ်ားကို စူပါမားကတ္မ်ားမွာ ၀ယ္လို႕ရေနပါျပီ)


အဆင့္ (၄) အရြက္ကို လက္ေပၚမွာ (ပံုမွျပထားတဲ့အတိုင္း) တင္ျပီး အသားထည့္၍ ထုပ္သြားပါမယ္။ 



အဆင့္ (၅) ေပါင္းအိုးထဲ၌ ေရထည့္၍ ဆူေအာင္တည္ထားပါ။ အေပၚဆင့္၌ ေဂၚဖီရြက္မ်ားကိုထည့္ထားျပီး ၄င္းအေပၚမွာမွ အသားထုပ္ေလး မ်ားကိုတင္ပါ။

အဆင့္(၆) Medium Heat ျဖင့္ မိနစ္ ၂၀ခန္႕ေပါင္းျပီးလွ်င္ေတာ့ ၀က္သားေပါင္းေလးမ်ားကို စား၍ရပါျပီ။

 စားျမိန္ရည္အေနျဖင့္ ရိုးရိုးအနီေရာင္ Chilly Sauce ျဖင့္စားရတာ ပိုျပီးေကာင္းမယ္ထင္ပါတယ္။ 

Credit: Aye Cooking

No comments: