Thursday, December 17, 2015

ရွဴးရွဴးရွဲရွဲ ထိုင္းဟင္းလ်ာမ်ား



ရာသီဥတုက ပူသလိုလိုေအးသလိုလိုနဲ႕ဆိုေပမယ့္ အစပ္ကဲတဲ့ဟင္းလ်ာေလးေတြစားရတာ ဒီလိုအခ်ိန္မ်ိဳးမွာ ထမင္းျမိန္ေစမယ္လို႕ ယူဆပါတယ္။ 

ဒါေၾကာင့္ ရွဴးရွဴးရွဲရွဲခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္နဲ႔ စားၿမိန္ေစမယ့္ ထိုင္းစတိုင္လ္ဟင္းလ်ာေတြကိုေ၀ငွခ်င္ပါတယ္ခင္ဗ်။

ၾကက္ေမႊးခ်ဥ္စပ္ပြဲ

ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကေတာ့...
ၾကက္ေပါင္                      - (၁) ေခ်ာင္း
Red Curry                      - အနည္းငယ္
ေရွာက္ရြက္                      - အနည္းငယ္
င႐ုတ္သီး အနီေတာင့္                     - အနည္းငယ္
ခ႐ုဆီ                       - (၁) ဇြန္း
သၾကား                     - (၁) ဇြန္း
Fish Sauce               `    - (၁) ဇြန္း
သံပုရာရည္                  - (၁)ဇြန္း
ေကာ္မႈန္႔                    - အနည္းငယ္

ခ်က္ျပဳတ္ပံုေလးကေတာ့
ၾကက္ေပါင္တစ္ေခ်ာင္းကို အ႐ိုးထုတ္ၿပီးအေနေတာ္ အတံုးမ်ားတံုးပါ။  ခ႐ုဆီ၊ ဆီေမႊး၊ င႐ုတ္ေကာင္းမ်ားနဲ႔ အရသာ၀င္ေအာင္နယ္ၿပီး ဆီပူနဲ႔ေၾကာ္ပါ။ Red Curry အႏွစ္ကို ဆီသတ္ၿပီး ေရွာက္ရြက္၊ င႐ုတ္သီး မ်ားထည့္ၿပီး ေရသန္႔အနည္းငယ္ထည့္ကာ ဆူေအာင္တည္ပါ။ ဆူလာလွ်င္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သားတုန္းမ်ားထည့္ၿပီး ေကာ္ရည္နည္းနည္းထည့္ၿပီး အိုးေပၚမွခ်ကာ စားခါနီး သံပုရာရည္ေလး ဆမ္းေပးႏိုင္ပါတယ္။

ငါးခူဆီျပန္ခ်ိဳစပ္

ငါးခူ                   - (၂၅ ) က်ပ္သား
Red Curry             - အနည္းငယ္
င႐ုတ္သီးစိမ္း           - (၃) ေတာင့္
အသင့္စား အုန္းႏို႔     - (၁) ဘူး
Fish Sauce           - ဇြန္း၀က္
ခ႐ုဆီ                - ဇြန္း၀က္
သၾကား              - ဇြန္း၀က္
ထန္းလ်က္           - (၁) လံုး
ကေဖာင္ရြက္         - (၁) စီး

ခ်က္ျပဳတ္နည္းကေတာ့
    ငါးခူကိုဆီပူထိုးပါ။ ၿပီးလွ်င္ Red curry  ကို ဆီသတ္ၿပီး ျခမ္းထားတဲ့ င႐ုတ္သီးစိမ္းမ်ားနဲ႔ ထန္းလ်က္တစ္လံုး၊ အုန္းႏို႔၊ Fish Sauce ၊ သၾကား၊ခ႐ုဆီမ်ားထည့္ၿပီး အႏွစ္ရေအာင္ ခ်က္ပါ။ ဆီပူထိုးထားတဲ့ ငါးခူမ်ားထည့္ၿပီး အခ်ိန္အနည္းငယ္ ထားပါ။ ႏွစ္သက္ရာ အေနအထားမွာ မီးေပၚကခ်ၿပီး ပါးကန္ထဲမွာ လွပစြာထည့္ပါ။ ကေဖာင္ရြက္ကို ဆီအနည္းငယ္နဲ႔ ႂကြတ္ေနေအာင္ေၾကာ္ၿပီး ဟင္းပြဲေပၚမွာအုပ္ၿပီးၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ ခ်ဳိစပ္စပ္အရသာေလးနဲ႔ ငါးခူဟင္းကို ရရွိပါၿပီ။

ေက်ာင္းမာက်ီးၾကက္ေပါင္ 
အ႐ိုုးထုတ္ၿပီးသား ၾကက္ေပါင္                                              - (၁) ေခ်ာင္း
ဆား                                          - အနည္းငယ္
သၾကား                                                  - အနည္းငယ္
င႐ုတ္ေကာင္း ဆီေမႊး                                             - အနည္းငယ္
ဂ်ံဳမႈန္႔                                         -  အနည္းငယ္
ၾကက္ဥ                                       - (၁) လံုး
ေဆာ့                                         - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ                                            - တစ္လံုး
င႐ုတ္သီးစိမ္း                                            - အနည္းငယ္
နံနံပင္                                                     - အနည္းငယ္
သံပုရာသီး                                                - (၁) လံုး
ရွာလကာရည္                                           - (၁)ဇြန္း

ခ်က္နည္းေလးကေတာ့
အ႐ိုးထုတ္ထားတဲ့ ၾကက္ေပါင္ တစ္ေခ်ာင္းကို ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းဆီေမႊးမ်ားနဲ႔ အရသာ၀င္သြားေအာင္ နယ္ပါ။ ဂ်ဳံ ၊ ၾကက္ဥအကာမ်ားကပ္ၿပီး ဆီပူပူထဲမွာ ႂကြပ္လာေအာင္ ေၾကာ္ပါ။
ၾကက္သားမ်ား ႂကြပ္လာၿပီဆိုရင္ ဆယ္ယူၿပီး ႏွစ္သက္ရာ အရြယ္အစားအတိုင္း အေနေတာ္တံုးပါ။ ပါးပါးလွီးၿပီးသား ေဂၚဖီထုပ္မ်ား ျဖန္႔ခင္းထားတဲ့ ပန္းကန္ထဲမွာ တံုးၿပီးသား ၾကက္သားမ်ားကို လွပေအာင္စီထည့္ပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္မ်ားကို ဆတူထည့္ၿပီး ႏုပ္ႏုပ္စင္းထားပါ။ ေဆာ့၊ သၾကား၊ ေရသန္႔၊ သံပုရာရည္၊ ရွာလကာရည္မ်ားကို ဆတူေရာစပ္ၿပီး ႏုပ္ႏုပ္စင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္မ်ားနဲ႔ သမေအာင္ေမႊၿပီး  ၾကက္သားေပၚ ေလာင္းခ်ေပးပါ။ ေက်ာင္းမာက်ီး ၾကက္ေပါင္လို႔ေခၚတဲ့ ထိုင္းနယ္စပ္ေဒသရဲ႕ နာမည္ႀကီးဟင္းလ်ာကို ျမည္းစမ္းႏိုင္ပါၿပီ။
ေနာက္ဆံုးအေနနဲ႔ သူပါမွပိုစားၿမိန္ေစမယ့္ အရည္ေသာက္ပြဲေလးကို ေရြးခ်ယ္ထားပါတယ္။
ကေဖာင္ရြက္ရနံ႔ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ ဆူပြက္ထားတဲ့ လယ္သမားဟင္းခ်ိဴပါ။

လယ္သမားဟင္းခ်ိဴ

လယ္သမားဟင္းမွာပါ၀င္ထားတာေတြကေတာ့
ငါးခူ                    - (၂၅) က်ပ္သား
Red Curry                                                                                                                                  - ဇြန္း၀က္
Fish Sauce                                                                                                                                 - (၁) ဇြန္း
သၾကား                                                                                                                          - (၁) ဇြန္း
ကေဖာင္ရြက္                                                                                                                    - (၁) စီး
င႐ုတ္သီး                                                                                                                        - (၃) ေတာင့္
Baby Corn                                                                                                                     - အနည္းငယ္
ကေဆာ့သီး                                                                                                                     - အနည္းငယ္
ပဲေတာင့္ရွည္                                                                                                                    - အနည္းငယ္
ဖ႐ံုသီး                                                                                                                            - အနည္းငယ္

ခ်က္နည္းေလးကေတာ့
ဟင္းခ်ဳိတစ္အိုးစာ ေရသန္႔ထဲကို Red Curry ၊ Fish Sauce ၊ သၾကား မ်ားထည့္ၿပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ အေနေတာ္ လွီးျဖတ္ထားေသာ  ေျပာင္းဖူး၊ ပဲေတာင့္ရွည္၊ ဖ႐ံုသီးမ်ားနဲ႔ ကေဆာ့သီးမ်ားကို ထည့္ပါ။ သန္႔စင္ၿပီး ငါးခူမ်ားကို အေနေတာ္တံုးၿပီး ထည့္ပါ။ ျခမ္းထားတဲ့ င႐ုတ္သီးစိမ္းမ်ားကို ထည့္ပါ။ ဟင္းအိုးဆူၿပီး ခ်ခါနီးလွ်င္ ကေဖာင္ရြက္ေလးမ်ား အုပ္ေပးပါ။ ႏွစ္သက္ပါက နံနံပင္လည္း ထပ္မံအုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ထိုင္းႏိုင္ငံမွာ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ လယ္သမားဟင္းခ်ဳိ ျဖစ္ပါတယ္။

Credit: www.people.com.mm 

No comments: