အညာက အေမတာ၀န္က်တဲ့ရြာေရာက္ေတာ့ အိမ္နီးနားခ်င္းအိမ္ေတြကထမင္းစားဖိတ္ရင္
သူတို႔ခ်က္ေကၽြးေနၾကဟင္းအတြဲအစပ္ကို သတိရလို႕ခ်က္စားမိတဲ့ဟင္းလ်ာေလးေတြကို ေ၀မွ်ခ်င္ပါတယ္။
၀က္သားကို သရက္သီးေျခာက္ ဆီးျဖဴသီးေျခာက္တို႔လို အသီးေျခာက္
ေတြနဲ႔ အအီေျပေအာင္ခ်က္စားတတ္ၾကသလို ပုန္းရည္ၾကီးနဲ႕ လည္းခ်က္စားတတ္ၾကပါတယ္။ ပဲၾကီးႏွပ္ကိုလည္း
အခ်ိဳ႕ကဆီျပန္တဲ့အထိ ခ်က္ၾကျပီး အခ်ိဳ႕ကေတာ့ ဆီလည္ေရလည္ေလးခ်က္စား တတ္ၾကတာေပါ့။ ရသာေလးမ်ိဳးစံုေအာင္မခ်က္ေပမယ့္
အစပ္ေလးပါေအာင္ ေတာ့ ငရုတ္သီးေထာင္းလည္းထည့္ၾကတယ္။ ဒါေပမဲ့ က်ေနာ္ကေတာ့ ပူစီနံကိုပဲေထာင္းစားလိုက္တယ္။
ငရုပ္သီးသပ္သပ္ဆို မၾကိဳက္လို႔ ေလ။ ငါးက်ည္းေျခာက္ရွိရင္လည္း ငါးက်ည္းေျခာက္ ကို မၾကြပ္တၾကြပ္ေလးေၾကာ္စားၾကျပီး
ရြာ၀န္းက်င္ကရတတ္တဲ့ အသီးအႏွံအရြက္ ေတြကို တို႔ျမဳပ္ၾကတာေပါ့ေနာ္။ မရွိလည္း ထံုးစံအတိုင္း
ငါးပိ ငံျပာရည္ က်ိဳခ်က္က မပါမျဖစ္ေပါ့ေနာ္။ အရည္ေသာက္အျဖစ္ ရြာျခံစည္ရိုးေတြကရတတ္တဲ့
ကင္းပံုညႊန္႔တို႔ အညႊန္႔ေပါင္းစံုကို ပုစြန္ေျခာက္ေလးနဲ႕ ခ်က္တတ္ၾကေပမယ့္ ဒီမွာမရေတာ့
ဒန္႕သလြန္ရြက္ကိုပဲ ဟင္းခ်ိဳခ်က္လိုက္တယ္။
အထူးတဆန္းဟင္းလ်ာအတြဲအစပ္မဟုတ္ေပမယ့္ ထမင္းျမိန္ေစမွာေတာ့
အေသအခ်ာပါပဲ။ ခ်က္စားၾကည့္ၾကပါခင္ဗ်။
၀က္သားနဲ႔သရက္သီးေျခာက္ခ်က္နည္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁) ၀က္သား သံုးထပ္သား (သို႔) ေပါင္သား ၁ကီလို
၂) ၾကက္သြန္နီ (၅) ဥ
၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ (၅) ျမႊာ
၄) သရက္သီးေျခာက္ (သရက္သီးသနပ္ထည့္လည္းရပါသည္)
စတင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁) ၀က္သားကိုေရစင္စင္ေဆးျပီး အရြယ္ေတာ္အတံုးကေလးမ်ားတံုးပါ။
၂) ျပီးလွ်င္ ဆား၊အခ်ိဳမႈန္႔၊ ငန္ျပာရည္ျဖင့္နယ္ထားပါ။
၃) ၾကက္သြန္နီ ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာကာ ပါးပါးလွီးထားပါ။
၄) ေဇာက္နက္ေသာ ဒယ္အိုးကိုမီးေပၚတင္ျပီး ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္းျဖင့္
၃ဇြန္းေလာက္ထည့္ပါ။
၅) ဆီပူလာေသာအခါ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကိုထည့္ကာ
အ၀ါေရာင္သန္းလာပါကၾကက္သြန္ျဖဴကိုထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
၆) ျပီးေနာက္ င႐ုတ္သီးအနီမႈန႕္ (အေရာင္တင္မႈန္႔) ထည့္ကာထပ္ေမႊပါ။
၇) ၾကက္သြန္မ်ားႏြမ္းလာျပီး က်က္ခါနီးတြင္ နယ္ထားေသာ ၀က္သားကိုထည့္ပါ။
(၅)မိနစ္ေလာက္ဆီျဖင့္ အရင္လွိမ့္ပါ။
၈) ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႕ လိုသလိုထည့္ႏိုင္ပါသည္။
၉) ျပီးမွ ေရကို ၀က္သားျမဳပ္သည္အထိထည့္ကာ အဖံုးဖံုးထားရပါမည္။
၁၀) ထိုနည္းအတိုင္း ေရ (၂) ခါေလာက္ထည့္ပါ ၀က္သားႏူးေစရန္အတြက္ျဖစ္ပါသည္။
၁၁) မီးနည္းနည္းျပင္းျပင္းျဖင့္ နာရီ၀က္၊ တစ္နာရီေလာက္တည္ရပါမည္။
(၀က္သားအႏု၊အရင့္ေပၚမူတည္သည္) ေရက်န္ဆီက်န္ျဖစ္ေနခ်ိန္တြင္
သရက္သီးေျခာက္ကိုထည့္ပါ။
(သရက္သီးကိုစခ်က္ကတည္းကမထည့္သည္မွာ ၀က္သားမ်ားအရမ္းခ်ဥ္သြားမည္ျဖစ္ေသာေၾကာင့္)
၁၂) ဆီျပန္လာသည္အထိ ေမႊေပးပါ။ ဆီျပန္လာေသာအခါ ၀က္သားသရက္သီးဟင္းကိုအသင့္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။
ပဲၾကီးဟင္းဆီျပန္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ပဲၾကီး ၂၅က်ပ္သား၊ ဆီ ၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၅ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ
၂ဥ၊ ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ဆူးပုပ္ရြက္ တစ္စည္း၊ နႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္၊ ဆား
သင့္ရံု။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ပဲၾကီးသည္ အခြံခၽြတ္ျပီးေသာ ပဲၾကီးေရစိမ္ျဖစ္ရပါမည္။ ၄င္းကို
ေရသန္႔ေရေအးႏွင့္ ေကာင္းစြာေဆးေၾကာျပီးေနာက္ နႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္ႏွင့္ ဆီထည့္၍ အနည္းငယ္
ႏွံ႔ရံုေမႊမည္။ ေရသင့္ရံုံထည့္ကာ ခ်က္မည္။
ပဲၾကီး ႏူးကာနီးတြင္ ၾကက္သြနနီကို လွီးထည့္မည္။ ဆားႏွင့္
ငံျပာရည္လည္းဖ်န္းျပီးထည့္မည္။ ေမႊလိုေသာ္ မေမႊဘဲ အိုးကိုလႈပ္ေပးရသည္။ အရည္ဆူျပီးေနာက္တြင္
မီးျပင္းမထိုးရပါ။
ဆီျပန္ေသာ္ ဆူးပုပ္ရြက္ကိုေရေဆးျပီး ခတ္ကာခ်စားႏိုင္သည္။
ဆူးပုပ္ရြက္မၾကိဳက္ေသာ္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ကာ အုပ္ႏိုင္သည္။ ပဲၾကီးဟင္းခ်ိဳမွာလည္း
ထိုနည္းအတိုင္းပင္ျဖစ္သည္။ ဆီျပန္ျခင္းႏွင့္ ေရမ်ားျခင္းသာျခားနားသည္။
ငါးခူငါးပိေကာင္ေၾကာ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးခူငါးပိေကာင္ အ၀က္သား၊ ဆီ အ၀က္သား၊ ငရုတ္သီး ၂က်ပ္ခြဲသား၊
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ ၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ဥ၊ နႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္။
ျပင္ဆက္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ငါးခူငါးပိေကာင္မ်ားကိုေရစိမ္ထားျပီးမွ ေဆးပါေလ။ေဆးေသာအခါတြင္
ပြတ္တိုက္ေဆးေၾကာေသာေၾကာင့္ ျဖဴေဖြးလာပါေစ။ ပါးဟပ္တြင္းမွ ဆားမ်ားလည္း စင္ၾကယ္ပါေစ။
ျပီးလွ်င္ လက္တစ္လံုးအရြယ္မ်ားလွီးထားေလ။
ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ပါးပါးလွီး၍ ဆီခ်က္မည္။
ငရုတ္သီးေတာင့္မ်ားကို ညက္ညက္ေထာင္းထားမည္။
ၾကက္သြန္မ်ားၾကြပ္လာလွ်င္ ၾကက္သြန္ကိုဆယ္ထားျပီး ၄င္းဆီက်က္ထဲသို႕
ငရုတ္သီးအေထာင္းကိုထည့္သည္။ ငရုတ္သီးက်က္ေသာ္ ေရစစ္ျပီး ခပ္မာမာရွိေနေသာ ငါးပိေကာင္အတစ္မ်ားထည့္ေၾကာ္မည္။
ငရုတ္သီးႏွင့္ေမႊထားေသာ ငါးပိတစ္မ်ားက်က္ခ်ိန္၌ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ထည့္ေလ။
ၾကြပ္ေအာင္ေၾကာ္ေလ။ခ်ကာနီး၌ ဖယ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ား ထည့္ေမႊေပေတာ့။
လွ်ာလည္စရာ
ပူစီနံေထာင္း
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁) ပူစီနံ ႏွစ္စည္း (မ်ားမ်ားစားလိုပါက (၄) စည္းခန္႕ထည့္ပါ)
၂) ထန္းလ်က္ ၆ ခဲ (ထန္းလ်က္မရွိပါက သၾကားႏွင့္လည္း ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါသည္။)
၃) င႐ုတ္သီး ၆ ေတာင့္
၄) ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ျမႊာ (အျမႊာႀကီး)
၅) ခ်င္းအနည္းငယ္ ( နည္းနည္းသာထည့္ပါ၊ မ်ားသြားပါက ခါးသြားႏိုင္ပါသည္)။
၆) မန္က်ည္းရည္ အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
၁) ပထမဆံုး င႐ုတ္ဆံုထဲသို႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ ခ်င္းအရင္ထည့္၍
ေထာင္းပါ ...
၂) ထို႕ေနာက္ င႐ုတ္သီးထည့္၍ထပ္ေထာင္းပါ ....
၃) ဆားႏွင့္အခ်ိဳမႈန္႕ကို အနည္းငယ္ ထည့္၍ေထာင္းပါ
.....
၄) ထန္းလ်က္ခဲ မ်ားကိုလည္း ထည့္၍ေထာင္းပါ ....
၅) ေနာက္ဆံုး ပူစီနံ မ်ားကို နည္းနည္းစီ ေက်ညက္ေအာင္ေထာင္းလိုက္ပါ
....
၆) ထို႕ေနာက္ မန္က်ည္းရည္ နည္းနည္း ေရာ၍ေမႊလိုက္ပါက
... ခ်ိဳခ်ိဳ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ ေမႊးေမႊး ေလး ႏွင့္စား၍ေကာင္းေသာ ပူစီနံေထာင္း ကုိ စားလို႕ပါၿပီ
.....
(မွတ္ခ်က္
... ပူစီနံမ်ားကို .. ေၾကညက္၍ အရည္မ်ားထြက္လာသည္အထိေထာင္းေပးပါ)
ဒန္႕သလြန္ရြက္ဟင္းခ်ိဳ
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဒန္႕ဒလြန္ရြက္ ၂စည္း၊ ငါး ၇က်ပ္ခြဲသား၊ ဆီ ၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ
၁ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ဥ၊ ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္း၊ နႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္၊ ဆား သင့္ရံု။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံုအဆင့္ဆင့္
ငါးကို ဆား၊နႏြင္းတို႔ႏွင့္ နယ္ထားေလ။ၾကက္သြန္နီကို ဆီသတ္ျပီး
ငါးႏွင့္လံုးေလ။ ေရထပ္မထည့္ႏွင့္။ ငါးက်က္သေလာက္ရွိမွ ေကာင္းစြာေရေဆး၍ ဖဲ့သင္ထားေသာ
ဒန္႕သလြန္ရြက္ထည့္မည္။ အနည္းငယ္ေမႊေပးျပီးေနာက္ ဆူဆဲေရေႏြးထည့္မည္။ အေပါ့အငန္ျပင္ ဆင္ကာ
ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ထည့္မည္။ ခဏအုပ္ျပီးေနာက္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
အကယ္၍ ငါးသည္ အစိမ္းမဟုတ္ဘဲ အကင္၊အေၾကာ္ႏွင့္ဟင္းျဖစ္လွ်င္
အိုးတည္ကတည္းက ၾကက္သြန္နီ၊ ငံျပာရည္ႏွင့္ေရထည့္ေလ။ ေရမွာ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ ငါးလံုးစာခန္႔ျဖစ္ေပသည္။
ထိုေရဆူလွ်င္ ဟင္းရြက္ခတ္ အေပါ့အငန္လိုသလို ငံျပာရည္ထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္ထည့္ရန္
တို႕ျဖစ္ေပ၏။
Credit:
ဟင္းခ်က္နည္းစာအုပ္မ်ား
No comments:
Post a Comment