ငပလီကိုအလည္အပတ္တစ္ေခါက္ေရာက္တုန္းက
ေရေမ်ာက္တို႕ ေရၾကက္တို႕ မီႏူးမွာေတြ႕လို႕ အထူးတဆန္းမွာစားၾကတာမွာ ေရၾကက္ဆိုတဲ့
ျပည္ၾကီးငါးေတြစားခဲ့ရဖူးပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ အခ်ိဳခ်က္ေလးေတြစားခဲ့တာျဖစ္ျပီး အခုေတာ့ခ်ဥ္စပ္ေလး
ခ်က္စားၾကည့္ၾကရေအာင္။ မခ်က္ခင္ေတာ့ ျပည္ၾကီးငါးေခါင္းကိုျဖဳတ္ျပီး
အညစ္အေၾကးေတြကိုေသခ်ာသန္႕စင္ရပါမယ္။ အေရးၾကီးလို႕ပါ။
ၾကက္သားသြား၀ယ္ရင္မ်ားေသာအားျဖင့္
ၾကက္အေရခြံေတြဖယ္ခိုင္းတတ္ပါတယ္။ အခ်ိဳ႕ကေတာ့ အဆီတက္ျပီး၀မွာစိုးရိမ္လို႕
မစားတတ္ၾကပါဘူး။ အခုဟာက ဆီနဲ႕မေၾကာ္ဘဲ ျပဳပ္သုပ္မွာမို႕
အဆီသိပ္မတက္ေလာက္ဘူးထင္တာပဲဗ်ာ။
ဆူးပုပ္ရြက္မွာ ဆူးပုပ္ၾကီးက
နည္းနည္းအနံ႕ျပင္းေပမယ့္ ဆူးပုပ္ေလးကေတာ့ အရည္ေသာက္ခ်က္စားရာမွာ အနံ႕သိပ္မျပင္းဘဲ
အဆင္ေျပတတ္တာေၾကာင့္ ကၽြန္ေတာ္စားေနၾကျဖစ္ပါတယ္။
ကဲ ေဘာ္ဒါတို႕ ဒီဟင္းအတြဲအစပ္ေလးကို ဟင္းခ်က္နည္းစာအုပ္တစ္ခုထဲကေတြ႕လို႕
စနစ္တက်ကူးယူေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္ေနာ္။
ျပည္ၾကီးငါးခ်ဥ္စပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ျပည္ၾကီးငါး ၂ေကာင္(အရြယ္အလတ္စား)၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ျမႊာ၊ ၾကက္သြန္နီ ၁ျခမ္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၂ ပင္၊ သၾကား
လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၀က္၊ ပဲပုပ္ေစ့အစပ္ (စားပြဲတင္ဇြန္း) ၂ဇြန္းခြဲ၊ ဆီ
(စားပြဲတင္ဇြန္း) ၂ဇြန္းခြဲ၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း) ၄ပံု၁ပံု။
ျပင္ဆင္ပံု
ျပည္ၾကီးငါးကို ေခါင္းျဖဳတ္သန္႕စင္ျပီး
ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ။
အသားကို နႏြင္းမကင္းပံု ဓားႏွင့္မႊန္းျပီး
၁လက္မခန္႕အတံုးမ်ားတံုးပါ။
ေရွာက္သီးကို အကြင္းလိုက္လွီးျပီး
ၾတိဂံပံုအေသးေလးမ်ားတံုးပါ။ ၾကက္သြန္နီ-ျဖဴ ပါးပါးလွီးပါ။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကို
၂လက္မအရွည္ခန္႕လွီးပါ။
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
အိုးထဲသို႕ဆီထည့္ပါ။ ပူလာလွ်င္
ၾကက္သြန္နီ/ျဖဴထည့္ျပီး ၁မိနစ္ခန္႕ေၾကာ္ပါ။
ပဲပုပ္ေစ့ထည့္ျပီး စကၠန္႕ ၃၀ခန္႕ေမႊပါ။
ျပည္ၾကီးငါးထည့္ပါ။ ၂မိနစ္ခန္႕ေၾကာ္ပါ။
ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ေရွာက္သီး၊ ဆားႏွင့္
သၾကားထည့္၍ေရာေမႊျပီး က်က္လွ်င္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။
ၾကက္အေရခံြသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္အေရခြံ ၂၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၄လံုး၊
ေဂၚဖီ ၁၀သား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕/ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ သံပရာသီး အနည္းငယ္၊
ေရွာက္ရြက္၊ငရုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္၊ နႏြင္း၊ဆား အနည္းငယ္။
ျပင္ဆင္ပံု
ၾကက္အေရခြံမ်ားကို အေမႊးစင္စြာႏုတ္ျပိး
ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕၊နႏြင္းတို႕ျဖင့္ နယ္ျပီးျပဳတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ကတ္ေၾကးျဖင့္
ခပ္ေသးေသးညွပ္ပါ။
ၾကက္သြန္နီ၊
ေဂၚဖီ၊ေရွာက္ရြက္၊ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ပါးပါးလွီးထားပါ။
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
ပန္းကန္ထဲတြင္ ခပ္ေသးေသးညွပ္ထားေသာ
ၾကက္အေရခြံမ်ားကိုထည့္ပါ။ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ေဂၚဖီ၊ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ငံျပာရည္၊
ေရွာက္သီးညွစ္၍သုပ္ပါ။
အေပၚမွ ေရွာက္ရြက္ပါးပါးလွီး၍အုပ္ပါ။
အစပ္အတြက္ ငရုတ္သီးထည့္စားပါ။ အေပါ့အငန္ျမည္း၍ စားႏိုင္ပါသည္။
ဆူးပုပ္ကေလးဟင္းခ်ိဳ
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ဆူးပုပ္ရြက္ ၁၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး
၁လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဥတစ္လံုး ၃လံုး၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ ၂ေတာင့္၊ ဆီ ၃စက္၊ ဆား
အနည္းငယ္၊ ဟင္းခ်ိဳရည္ ဟင္းခ်ိဳပန္းကန္လံုးႏွင့္ ၃လံုး။
ျပင္ဆင္ပံု
ဆူးပုပ္ကေလး အရြက္ၾကမ္းမ်ားသင္၍
က်န္အရြက္မ်ားကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး စစ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္ထားပါ။ ငရုတ္သီးေျခာက္ကို တူးေအာင္ မီးဖုတ္ထားပါ။
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
အိုးတြင္ ဟင္းခ်ိဳရည္ႏွင့္အတူ
ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီထည့္၍ တည္ပါ။
အရည္ဆူလွ်င္ ဆားထည့္၊ ဆူးပုပ္ရြက္၊ ဆီ
၃စက္ပါထည့္၍ အဖံုးဖံုးထားရမည္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးေျခာက္အုပ္ကာ
အေပါ့အငန္ျမည္း၍ မီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။
ပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။
ဆီသံုးစက္ခန္႕ထည့္ျခင္းအားျဖင့္ အရြက္မ်ားႏူးညံ့၍ စားသည့္အခါ အရသာရွိပါသည္။
No comments:
Post a Comment