ကယား လူမ်ိဳးေတြဟာ
အသား၊ငါးေတြကို မ်ားမ်ားစားစား စားသံုးေလ့မရွိတတ္ၾကပါဘူး။
ေဒသထြက္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ကိုစားသံုးေလ့ရွိတတ္ၾကသလို ဆီသံုးလည္းနည္းပါတယ္။
ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕သံုးျပီးဟင္းခ်က္တာနည္းေပမဲ့ အခ်ိဳ႕ေတြကလည္းသံုး တတ္ၾကပါတယ္။
ပြဲေတာ္ရက္ေတြမွာ အထူးတလည္ေန႕ေတြမွာေတာ့ အေျခာက္လွန္းထားတဲ့ အမဲေျခာက္ေတြကို
ဟင္းလ်ာ အမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ ထည့္သြင္းခ်က္ျပဳတ္စားေလ့ရွိၾကပါတယ္တဲ့။
အသားဟင္းမစားႏိုင္သူမ်ားကေတာ့ ပဲၾကားနဲ႕ အသီးအႏွံမ်ိဳးစံုကိုတစ္ေန႕တစ္မ်ိဳးခ်က္စား
တတ္ၾကပါတယ္။
အမဲသားျပဳတ္ေၾကာ္ေလးေတြကို
ထမင္းပူပူေလးနဲ႕လံုးထားတဲ့ ကယားထမင္းလံုး၊ အထူးတလည္ အမဲအူခ်ိဳဟင္းလ်ာ၊
ပဲၾကားနဲ႕ဟင္းသီးဟင္းရြက္စံုဟင္းတစ္မ်ိဳးနဲ႕အတူ အစပ္ေလးစားခ်င္သူမ်ားအတြက္
ကယားမွည့္ခါးသီးေထာင္းေလးေထာင္းလိုက္မယ္။
ထမင္းစားျမိန္ၾကပါေစ ေဘာ္ဒါမ်ား။
ကယားထမင္းလံုး
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဆန္(ခ်က္ျပီးသား) ႏို႕ဆီဘူး ၄လံုး၊ အမဲသား
၆၀ က်ပ္သား၊ ဂ်င္း ၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅က်ပ္သား၊ ဆား စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္၀က္။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
အမဲသားကို ေရေဆးျပီး အတံုးေသးမ်ားတံုးကာ
ဆားနဲ႕နယ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းကိုညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။
အမဲသားကို ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ဆားတို႕ထည့္ျပီး
ႏူးေအာင္ျပဳတ္ပါ။ အမဲသားႏူးလွ်င္ ေရခမ္းေအာင္ျပဳတ္ပါ။
အမဲသားကို ျပဳတ္လို႕ ႏူးသြားလွ်င္
ခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းအားလံုးကို အမဲသားနဲ႕ေရာေထာင္းျပီး လက္သီးဆုပ္ေလာက္ အလံုးေလးေတြရ
ေအာင္ လံုးေပးပါ။ ကယားထမင္းလံုး ျပင္ဆင္လို႕ျပီးပါျပီ။
အမဲအူခ်ိဳဟင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အမဲအူခ်ိဳ - ၁ပိႆာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅က်ပ္သား၊
ကယားမွည့္ခါးသီး အလံုး ၂၀၊ ငရုတ္သီးစိမ္း အေတာင့္ ၃၀၊ ဂ်င္း လက္ႏွစ္ဆစ္၊
အခ်ိဳအရသာမႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္၀က္၊ ဆား စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္၀က္။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
အမဲအူခ်ိဳကို သန္႕ရွင္းသြားေအာင္ ေရနဲ႕
ေသေသခ်ာခ်ာ ေဆး၍ ၂လက္မအရြယ္ အပိုင္းေလးေတြျဖတ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ မွည့္ခါးသီး၊
ဂ်င္းတို႕ကို အားလံုးေရာေထာင္းပါ။
ျပီးလွ်င္ ဒန္အိုးၾကီးထဲတြင္ အမဲအူခ်ိဳ၊
ေထာင္းထားတဲ့ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား၊ ဆားနဲ႕အခ်ိဳအရသာ၊ ေရကို မိမိလိုသေလာက္ထည့္ျပီး
အမဲအူခ်ိဳ နူးတဲ့အထိ ျပဳတ္ေပးပါ။ အူခ်ိဳႏူးသြားရင္ စားလို႕ရပါျပီ။
(အမဲအူခ်ိဳဟင္းနဲ႕
ကယားထမင္းလံုးတို႕ကိုတြဲဖက္ ေကၽြးေမြးဧည့္ခံေလ့ရွိပါတယ္။)
ပဲၾကားသီးရြက္စံုဟင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ပဲၾကား ၃၀က်ပ္သား၊ ပိႏၷဲသီးအစိမ္း
အေနေတာ္အရြယ္တစ္လံုး၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္ေျခာက္ လက္တစ္ဆုပ္ခန္႕၊ ေတာင္ယာသခြားသီး တစ္လံုး၊
ပဲေတာင့္ရွည္ အေတာင့္ ၂၀၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ အနည္းငယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း အေတာင့္ ၂၀၊
ဆား/အခ်ိဳအရသာမႈန္႕ အနည္းငယ္။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ပဲၾကားကို ႏွစ္ျခမ္းခြဲျပီး ေထာင္းပါ
(သို႕)ၾကိတ္ပါ။ ပိႏၷဲသီးအစိမ္းကို အေပၚယံဆူးခြံပါတဲ့ အခြံကိုဖယ္ျပီး အတြင္းမွ
အသားႏုႏုကို အေနေတာ္အတံုးတံုး၍ ေရေဆးပါ။
မုန္ညင္းခ်ဥ္ေျခာက္ကို အေနေတာ္
ပိုင္းျဖတ္ထားပါ။ ေတာင္ယာသခြားကို အခြံႏႊာျပီး အတံုးေသးေသးတံုးပါ။ ပဲေတာင့္ရွည္ကို
လက္ႏွစ္ဆစ္အရြယ္ျဖတ္ျပီး ေရေဆးပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ငရုတ္သီးစိမ္းကို
မညက္တညက္ေထာင္းပါ။
ျပီးလွ်င္ ဒန္အိုးၾကီးတစ္လံုးထဲမွာ
ပဲၾကား၊ အသီးအရြက္အားလံုး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဆား၊ အခ်ိဳအရသာနဲ႕ ေရကို
ႏို႕ဆီဘူး ၁၅ဘူးခန္႕ထည့္ျပီး ဆူပြက္လာတဲ့အထိခ်က္ပါ။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား စႏူးလာရင္
ဟင္းအရသာျမည္းျပီး မီးဖိုေပၚမွခ်လိုက္ပါ။ ဟင္းရည္အပူခ်ိန္နဲ႕ ပိုျပီး
ႏူးသြားပါလိမ့္မယ္။ ပဲၾကားသီးရြက္စံုဟင္း က်က္ပါျပီ။
ကယားမွည့္ခါးသီးေထာင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ကယားမွည့္ခါးသီး အလံုး ၅၀၊ ငရုတ္သီးစိမ္း
၁၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊
အခ်ိဳအရသာမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီ ေလွာ္ပါ။
မွည့္ခါးသီးက
ျမန္မာငရုတ္ေကာင္းေစ့လိုမ်ိဳး အမည္းေစ့ေလးေတြပါပဲ။ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ထက္ မသိမသာ
နည္းနည္းေလးၾကီးပါတယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းေလွာ္ျပီးလွ်င္
ကယားမွည့္ခါးသီး၊ငရုတ္သီးစိမ္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ဆားနဲ႕အခ်ိဳအရသာ အားလံုးေရာထည့္ျပီး
ညက္ေအာင္ေထာင္းရပါတယ္။ ကယားမွည့္ခါးသီးေထာင္း စားလို႕ရပါျပီ။
ကယားလူမ်ိဳးေတြရဲ႕ ထမင္း၀ိုင္းမွာ
မွည့္ခါးသီးေထာင္းကေတာ့ မပါမျဖစ္တဲ့ ဟင္းအရံျဖစ္ပါတယ္။
စာၾကြင္း ။ အမဲသားေျခာက္
ပိန္းရြက္ ေရႊဖရံုသီး ဘူးသီး သခြားသီးစသျဖင့္ပါေသာ ကယားရိုးရာဟင္းလ်ာနဲ႕
ကယားမွည့္ခါးသီး ေထာင္းကိုတြဲဖက္စားသံုးေလ့ရွိၾကသလို ပဲၾကားသီးရြက္စံုဟင္းနဲ႕
ကယားေျမပဲေထာင္းေၾကာ္တို႕ကိုတြဲဖက္စားသံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ က်ေနာ္ကေတာ့ အဓိကဟင္းလ်ာ၊
အသီးအရြက္ ၊ အရံ သံုးမ်ိဳးပါေအာင္တြဲစပ္ခ်က္ျပဳတ္လိုက္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
Credit: အန္တီမီးမီးရဲ႕ဟင္းခ်က္စာအုပ္
No comments:
Post a Comment