Friday, January 4, 2013

ျပည္ၾကီးငါးခ်ိဳခ်ဥ္စပ္၊ဘဲသားနဲ႕ၾကံမဆိုင္ဟင္းရည္၊ပန္းပြင့္အျဖဴအစိမ္းသုပ္


ဒီတစ္လ ဆရာမလမင္းမိုမိုရဲ႕ ဟင္းအတြဲအစပ္ေလးက ျပည္ၾကီးငါးခ်ိဳခ်ဥ္စပ္ရယ္၊ ဘဲသားနဲ႕ၾကံမဆိုင္ဟင္းရည္ေလးရယ္၊ ပန္းမုန္လာ အျဖဴ အစိမ္း ႏွစ္မ်ိဳးကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္ပြတို႕နဲ႕သုပ္ထားတဲ့ အျဖဴအစိမ္းသုပ္ေလးရယ္ တြဲစပ္ခ်က္ျပဳတ္ျပတားပါတယ္။ 

ျပည္ၾကီးငါးခ်ိဳခ်ဥ္စပ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

ျပည္ၾကီးငါးအရြယ္လတ္ ၃၀က်ပ္သား၊ ဆီ သံုးက်ပ္သားခန္႕၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္မႊာ၊ ငရုတ္သီးအနီေတာင့္ ေျခာက္ - ခုႏွစ္ေတာင့္၊ ေရွာက္ရြက္ ငါး-ေျခာက္ရြက္၊ ခ်ီတိုငရုတ္ဆီ (Chitto) စားပြဲဇြန္းႏွစ္ဇြန္း၊ ခ်ီတိုခရမ္းခ်ဥ္ေဆာ့စ္ စားပြဲဇြန္းႏွစ္ဇြန္း၊ ပုစြန္ငံျပာ ရည္ အနည္းငယ္၊ ဆား အနည္းငယ္၊ နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ 
အနည္းငယ္။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၂၅ မိနစ္

-       ျပည္ၾကီးငါးကို ကိုယ္ထည္ႏွင့္ ေျခ၊လက္ပိုင္းျဖဳတ္၍ သန္႕စင္ပါ။ လက္တံေလးေတြရဲ႕ အလယ္ဗဟိုေနရာမွာပါတဲ့ ၀တ္ဆံကို ဖယ္ထုတ္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

-       ကိုယ္ထည္ အၾကီး၊ အေသးကိုလိုက္ျပီး အေနေတာ္အပိုင္းေလးေတြ ပိုင္းျဖတ္ပါ။ ကိုယ္ထည္အသားေတြေပၚမွာ ေလးေထာင့္ ကြက္ရာ္ေလးေတြကို ဓားပါးေလးနဲ႕ မျပတ္ေအာင္မႊန္းေပးပါ။

-       ဒယ္အိုးကို မီးဖိုေပၚမွာအပူေပးျပီး ျပည္ၾကီးငါးေတြကို ဆားနဲနယ္ကာ ဒယ္အိုးပူထဲ ခဏမွ်ထည့္ေလွာ္ပါ။

-       ေရအျဖဴေရာင္ေတြ ထြက္လာတဲ့အခါ ေရကိုသြန္ျပီး ျပည္ၾကီးငါးေတြကိုပါ ေရေအးနဲ႕ျပန္ေဆးပါ။

-       ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီတို႕ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ဆီသတ္ပါ။ နႏြင္းမႈန္႕ထည့္ပါ။ ဆီေသရင္ ျပည္ၾကီးငါးေတြ ထည့္ပါ။
-       ဆီမွာ ခဏၾကာၾကာ ေမႊခ်က္ျပီးမွ ေရနည္းနည္းထည့္ပါ။

-       အေပါ့အငန္ျမည္းၾကည့္ျပီးမွ ဟင္းခတ္မႈန္႕နည္းနည္းနဲ႕ ငံျပာရည္ကို လိုသေလာက္ထည့္ပါ။
-       ငရုတ္သီးအနီရွည္ေတြကို အရွည္လိုက္ ျခမ္းထည့္ပါ။ ေရွာက္ရြက္ထည့္ပါ။

-       ရနံ႕ေမႊးလာတဲ့အခါ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္နဲ႕ ငရုတ္ဆီထည့္ေမႊေပးပါ။ အရည္ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလးခ်ပါ။

ဘဲသားႏွင့္ ၾကံမဆိုင္ဟင္းရည္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

ဘဲအေကာင္ေသး တစ္ျခမ္း၊ ၾကံမဆိုင္ ၁၅က်ပ္သားခန္႕၊ ၾကက္သြန္နီ သံုးဥ (ျခမ္းထားပါ)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးျမြာ၊ ခ်င္း ႏွစ္လက္မခန္႕ ႏွစ္တံုး(ထုထားပါ)၊ပဲငံျပာရည္အၾကည္ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ တစ္ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ေတာင့္၊ သၾကား အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္။

-       ဘဲသားကို ႏွစ္သက္သလိုတံုးပါ။ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဘဲသားနဲ႕ ခ်င္းႏွစ္လက္မခန္႕ကို ထုျပီး ေရျမဳပ္ရံုထည့္တည္ပါ။

-       ေရဆူပြက္လာရင္ ႏွစ္မိနစ္ခန္႕ထားျပီး ေရေတြကို အားလံုးသြန္ပစ္လိုက္ပါ။

-       Pressure Cooker ေပါင္းအိုးမွာ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြ အားလံုးတစ္ျပိဳင္နက္တည္း ထည့္ျပီး ေရကို အေပၚယံမွာ လက္သံုးလံုးခန္႕ ျမင့္ေအာင္ထည့္ပါ။

-       အိုးကို ေသခ်ာပိတ္ျပီး မိနစ္သံုးဆယ္ခန္႕ခ်က္ပါ။

-       အိုးခ်ျပီး အရသာျမည္းပါ။ ေရကို အလုိရွိသေလာက္ထည့္ပါ။ ေရမ်ားေနရင္ အဖံုးဖြင့္ျပီး မိမိလိုသေလာက္အထိ ခမ္းေအာင္ ခ်က္ပါ။

ပန္းပြင့္အျဖဴအစိမ္းသုပ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

ပန္းပြင့္အျဖဴ၊ ပန္းပြင့္အစိမ္း(ဘရိုကိုလီ)၊ ငရုတ္ပြတစ္ေတာင့္(ပါးပါးလွီး)၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအစိမ္း ႏွစ္လံုး(ပါးပါးလွီး)၊ ငရုတ္သီးဖတ္ပါေသာ ယိုးဒယားငရုတ္ဆီ စားပြဲဇြန္း သံုးဇြန္း၊ မေရာနိစ္ စားပြဲဇြန္း သံုးဇြန္း၊ ဆား အနည္းငယ္။

ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၀ မိနစ္

-       ပန္းပြင့္ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးကို အေနေတာ္လွီးျဖတ္ျပီး ခဏမွ် ေရေႏြးေျဖာကာ ေရေအးျပန္စိမ္ပါ။

-       ေရစစ္ျပီးရင္ ငရုတ္ပြ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႕နဲ႕ ေရာကာ ငရုတ္ဆီ၊ မေရာနိစ္၊ ဆား သင့္တင့္ရံုထည့္ျပီး ဖြဖြနယ္ေပးပါ။

-       ျမန္ျမန္ ျပင္ဆင္ႏိုင္တဲ့ သက္သတ္လြတ္ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။

No comments: