သူငယ္ခ်င္းတို႕ေရ ကိုယ္ကေတာ့ မ်ားေသာအားျဖင့္ အေဖတို႕အေျပာ
ဆီမပါျပားမပါ ဟင္းလ်ာခ်က္ျပဳတ္မႈပံုစံဟင္းေတြကို အရသာေတြ႕ တာမ်ားပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ကိုယ္ေတြက
ဗမာလူမ်ိဳးဆိုေတာ့ကာ ျမန္မာျပည္ရဲ႕ဟင္းလ်ာခ်က္ျပဳတ္မႈပံုစံေတြကို တစ္ခါတေလ အာေတြ႕ျပန္
ေရာ။
ျမန္မာဟင္းလ်ာေတြဆိုျပန္ေတာ့ ျမန္မာဟင္းလ်ာကိုပဲ ေနရာေဒသအလိုက္ခ်က္ျပဳတ္မႈပံုစံကအနည္းငယ္ကြဲျပားျပန္တယ္။
ဒါေပမဲ့ သူငယ္ခ်င္းတို႕လည္း အလြယ္တကူခ်က္ျပဳတ္စားလို႕ရမယ့္ ဟင္းအမယ္ပစၥည္းေတြကလည္း
အလြယ္တကူ၀ယ္လို႕လြယ္မယ့္ အေရးက ပိုအေရးပါတယ္ ဟုတ္တယ္ဟုတ္။
ဒါေၾကာင့္ ဟင္းလ်ာအတြဲအစပ္ေတြကို ထူးမျခားနားခ်က္ျပဳတ္မႈပံုစံေလးေတြကေန
ကြဲထြက္ေနတာေလးေတြကို ျပန္လည္ေ၀မွ်ပါေတာ့ မယ္ တစ္လစာမျပည့္မျခင္းေပါ့။ ဟင္းခ်က္ေကာင္းတဲ့
အေမၾကီးရဲ႕လက္ရာေလးေတြ၊ ေဒၚေလးရဲ႕မွတ္စုစာအုပ္ထဲကဟာေတြ၊ ေနာက္ျပီး ေတာ့ မဂၢဇင္းတစ္ခ်ိဳ႕မွာပါတဲ့
ျမန္မာဟင္းလ်ာအတြဲအစပ္ေတြ ျပန္လည္ေ၀မွ်ျခင္းလို႕ ေခါင္းစဥ္တပ္လို႕ရမယ္။
အဦးဆံုး ငါးၾကင္းေရၾကိဳေလးခ်က္မယ္၊ ၀က္သားကိုငံျပာရည္ႏွင့္
အငန္သေဘာေလးေၾကာ္မယ္၊ ျပီးေတာ့ကာ သရက္သီးအစိမ္းကို သုပ္စား ၾကမယ္ေလ။
ငါးၾကင္းေရခ်ိဳ
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးၾကင္း ၄၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၄လံုး၊ ငရုတ္သီးအပြေတာင့္
၃ေတာင့္၊ စပါးလင္ ၁ပင္(အရင္းပိုင္း ၁လက္မေလာက္ ျဖတ္ထုထား)၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃လံုး၊ ဆီ
၂ဇြန္း(ဟင္းခတ္ဇြန္း)၊ငံျပာရည္ ၂ဇြန္း(လၻက္ရည္ဇြန္း)၊ စိမ္းစားငါးပိ ၁/၂ ဇြန္း(လၻက္ရည္ဇြန္း)၊
ဟင္းခတ္မႈန္႕ ၁ဇြန္း (လၻက္ရည္)၊ နႏြင္းမႈန္႕ ၁/၂ဇြန္း (လၻက္ရည္)၊ နံနံပင္ ၁၀ပင္။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ငါးၾကင္းမ်ားကို အေၾကးထိုး ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။ ျပီးမွ အရြယ္ေတာ္အတံုးကေလးမ်ား
တံုးထားပါ။
ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ နႏြင္းမႈန္႕၊စိမ္းစားငါးပိ၊ ငံျပာရည္တို႕ျဖင့္နယ္ထားပါ။
ငရုတ္သီးပြေတာင့္ကို ေရေႏြးျဖင့္စိမ္ျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
ထိုအထဲသို႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီမ်ားေရာ၍ ညက္ေအာင္ေထာင္း ထားပါ။
ဆီအိုးတည္ျပီး ဆီက်က္လွ်င္ ေထာင္းထားသည္မ်ားႏွင့္ စပါးလင္ထည့္၍
နီေရာင္သန္းလာေအာင္ ဆီသတ္ပါ။
ထို႕ေနာက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေစ့ထုတ္ ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းျပီးထည့္ပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေပ်ာ္ျပီး ေျခာက္သြားသည္အထိ ဆီသတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ နယ္ထားေသာ ငါးမ်ားထည့္ျပီး
ေရေႏြးလဖက္ရည္အၾကမ္းပုဂံတစ္လံုးစာေလာက္ထည့္ကာ မီးေအးေအးျဖင့္ အဖံုးအုပ္လွ်က္တည္ထားပါ။
အိုးကို မၾကာခဏလႈပ္၍ေပးပါ။
ဆီျပန္လာလွ်င္ ေနာက္ထပ္ေရေႏြး အၾကမ္းပုဂံလံုးေလးလံုးစာေလာက္ထည့္ျပီး
ဆူလာလွ်င္ အေပါ့အငံျမည္းျပီး နံနံပင္အုပ္၍ခ်ကာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။
၀က္သားငံျပာရည္ေၾကာ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္သား အသားေကာင္းေကာင္း ၂၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၅လံုး၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁လံုး၊ ငံျပာရည္ေကာင္းေကာင္း ၅က်ပ္သား၊ ငရုတ္သီး အပြေတာင့္ ၈ေတာင့္၊ ဆီ
၅က်ပ္သား၊ နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ဆား အနည္းငယ္။
ျပင္ဆင္နည္း
၀က္သားမ်ားကို ေရစင္စြာေဆးပါ။ ျပီးလွ်င္ အတံုးေသးေသးေတြ
တံုးထားပါ။
ထို႕ေနာက္ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္ျဖင့္ နာနာနယ္ထားပါ။
ငရုတ္သီးအပြေတာင့္ကို ငရုတ္ဆံုတြင္ မညက္တညက္ေထာင္းပါ။ ထိုအထဲသို႕
ၾကက္သြန္ျဖဴပါ ထည့္ေထာင္းပါ။
ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
ေရွးဦးစြာ ဆီအိုးတည္၍ ဆီက်က္လွ်င္ နယ္ထားေသာ ၀က္သားတံုးေလးမ်ား
ထည့္၍ေၾကာ္ပါ။ ၀က္သားတံုးကေလးမ်ား နီေရာင္သန္းလာလွ်င္ ဒယ္အိုးထဲမွ ဆယ္ယူ၍ ဆီစစ္ထားပါ။
ျပီးလွ်င္ ဒယ္အိုးကိုျပန္တည္၍ မီးနည္းနည္းျဖင့္ ၾကက္သြန္နီထည့္ေၾကာ္ပါ။
ထို႕ေနာက္ ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္သီးႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ တို႕ပါေရာထည့္၍ ဆီသတ္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းနံ႕ေပ်ာက္လွ်င္
ငံျပာရည္အနည္းငယ္ေလာင္းထည့္ပါ။
ျပီးလွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ ၀က္သားတံုးကေလးမ်ားထည့္ပါ။ ဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္၍
အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။ မစိုမေျခာက္ကေလး ခ်၍သံုးေဆာင္ပါ။
အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးအရွည္ေတာင့္သံုးပါ။
သရက္သီးအစိမ္းသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
သရက္သီးအစိမ္း ၂လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ ၃လံုး၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕
အနည္းငယ္၊ ပဲမႈန္႕(အက်က္) အနည္းငယ္၊ ေျမပဲအက်က္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊
ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ဆီ အနည္းငယ္။
ျပင္ဆင္နည္း
သရက္သီးမ်ားကို ေရေဆးျပီး စိန္ခလုတ္ျဖင့္ျခစ္ပါ။ ဓားႏွင့္ေပါက္၍
ပါးပါးလွီးလွ်င္လည္း ရပါသည္။ ျပီးလွ်င္ လက္ျဖင့္ဆုပ္၍ အရည္မ်ား ညွစ္ထုတ္ပါ။
ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးျပီး ေရစစ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ သရက္သီး၊
ၾကက္သြန္နီ၊ ငံျပာရည္၊ပဲမႈန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ပဲမႈန္႕(အက်က္)၊ ေျမပဲက်က္မႈန္႕၊
ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ဆီခ်က္တို႕ျဖင့္ ေရာနယ္၍သုပ္စားပါ။
*သရက္သီးအစိမ္းသုပ္မစားခ်င္ပါက သရက္ခ်ဥ္ကိုသုပ္စားလို႕ရပါသည္။
No comments:
Post a Comment