Friday, March 15, 2019

အာလူးပူရီ - ဆူကီ - သထံုငါးေပါင္းထုပ္ -ေျပာင္းဖူးေထာင္း - သက္သတ္လြတ္မုန္႔ဟင္းခါး

အာလူးပူရီ



ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ဂ်ံဳၾကမ္း (ဂ်ံဳနယ္ရန္)  -  ၁၀ က်ပ္သား (ဂ်ံဳႏုလည္း အသံုးျပဳလို႔ရပါတယ္)
ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ေရ  -  အၾကမ္းပန္းကန္လံုး ၂ လံုးခန္႔
ဂ်ံဳမႈန္႔ (ျဖဴးရန္အတြက္)  -  အနည္းငယ္
ပူရီေၾကာ္ရန္အတြက္
ဆီ  -  ၁၀ က်ပ္သား

ျပဳလုပ္နည္း
 ဦးစြာ ဂ်ံဳထဲ ဆား၊ သၾကားႏွင့္ ေရထည့္ၿပီး ေပ်ာ့ေပ်ာင္းလာေအာင္ နယ္ပါ။ နယ္သားက်လာလွ်င္ ဆီထည့္ၿပီး ထပ္၍နယ္ပါ။ ဂ်ံဳသားနယ္သား က်ၿပီး ေခ်ာမြတ္လာၿပီဆိုလွ်င္ အဝတ္ေရစိုေလးအုပ္ၿပီး ၁ နာရီခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။ ဂ်ံဳႏွပ္ခ်ိန္ပိုေလ မုန္႔သား ပိုေကာင္းေလပါ။ အခ်ိန္ေစ့လွ်င္ ဂ်ံဳလံုး ၁၀ လံုးခန္႔ ရေအာင္လံုးပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဂ်ံဳမႈန္႔အနည္းငယ္ျဖဴးၿပီး ဂ်ံဳလံုးကို လွိမ့္တံႏွင့္ လွိမ့္ကာ ပါးပါးဝိုင္းဝိုင္းေလးရေအာင္ လွိမ့္ပါ။ ဆီပူအိုးတည္ၿပီး မီးအလယ္အလတ္နဲ႔ ပူရီကို ေၾကာ္ပါ။ ေၾကာ္သည့္အခါ ဇြန္းႏွင့္ ပူရီကို ဖိထားလွ်င္ ေဖာင္းတက္လာၿပီး ပူရီေဖာင္းေဖာင္းအိအိေလးရပါမယ္။


အာလူးဟင္းခ်က္ရန္အတြက္
အာလူး  -  ၂၅ က်ပ္သား
ဆီ  -  ၂  ၁/၂ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လံုး
မဆလာ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
မုန္ညင္းေစ့  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဇီရာ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
နႏြင္းမႈန္႔  -  အနည္းငယ္
ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အရသာမႈန္႔  -  ဇြန္းဖ်ားႏွင့္ အနည္းငယ္
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္  -  အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
 အာလူးကို ျပဳတ္၍ အခြံႏႊာၿပီး လက္ႏွင့္ အတံုးေလးမ်ားရေအာင္ ေျခထားပါ။ ဆီပူအိုး တည္ၿပီး ဆီပူလာလွ်င္ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္၊ မုန္ညင္းေစ့၊ နႏြင္းမႈန္႔ႏွင့္ ဇီရာတို႔ကို ၁၀ စကၠန္႔မွ် ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္နီထည့္၍ ဆီသတ္ပါ။ၾကက္သြန္နီ အနည္းငယ္ မေပ်ာ့မမာျဖစ္လာလွ်င္ မဆလာထည့္ၿပီး အာလူးထည့္၍ ေမႊပါ။ ဆား၊ အရသာ၊ သၾကားထည့္ပါ။ ေရေႏြးအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး အဖံုးအုပ္၍ ခ်က္ပါ။ ဆီက်န္၊ ေရက်န္ အေနအထားေလး ျဖစ္ရပါမယ္။
...............
ပန္းခေရ


ဆူကီ 
............


 ဆူကီခ်က္နည္းက ဆမိုင္အခ်ိဳပြဲနဲ႔ ခ်က္နည္းတူပါတယ္။ အုန္းႏို႔၊ ႏြားႏို႔၊ ႏို႔စိမ္း ႏွစ္သက္ရာတို႔ကို အစားထိုး အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆူကီေျခာက္  - ၁၆၀ ဂရမ္ (၁၀ က်ပ္သား)
• ႏြားႏို႔  - ၁ လီတာ
• ေရ - ၁ လီတာ
• ႏို႔ဆီ - ၁ ဘူး
• ေထာပတ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• သာဂူေစ့ - ၁၀ဝ ဂရမ္
• သီဟိုဠ္ေစ့ (သို႔) Almond - ၁၀ဝ ဂရမ္
• ဖာလာေစ့ - ၂ ေစ့
• အုန္းသီး၊ စပ်စ္ေျခာက္၊ သစ္သီးေျခာက္  - အေပၚမွာ တင္ရန္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ အိုးေသးေသးတစ္လံုးထဲ ေရထည့္၍ တည္ၿပီး ဆူပြက္ပါက သာဂူေစ့ထည့္ကာ ၅ မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ပါ။ သာဂူအဆန္ေပ်ာက္ခါနီးမွာ မီးပိတ္ၿပီး အဖံုးအုပ္ထားပါ။
၂။ ဆူကီက်ိဳမည့္အိုးထဲ ႏြားႏို႔၊ ေရ၊ ႏို႔ဆီ၊ ဖာလာေစ့၊ သီဟိုဠ္ေစ့ (သို႔) Almond ေစ့ ေသးေသးစိတ္ႏွင့္ ေထာပတ္တို႔ကို ထည့္ၿပီး က်ိဳပါ။
၃။ ဆူကီေျခာက္ေလွာ္ၿပီးသားမဟုတ္ပါက ေထာပတ္အနည္းငယ္ျဖင့္ ေလွာ္ပါ။
၄။ ျပဳတ္ထားေသာ သာဂူေစ့ကို ေရေဆးၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
၅။ တည္ထားေသာႏြားႏို႔အိုး ဆူပြက္ပါက ဆူကီေျခာက္ထည့္ပါ။ ေရစစ္ထားေသာ သာဂူေစ့ထည့္ပါ။
၆။ ၅ မိနစ္ခန္႔ ဆူပြက္ပါက အဖံုးအုပ္ၿပီး မီးပိတ္ကာ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ဆူကီေစ့မ်ား ႏွပ္သြား သည္အထိ ထားၿပီး ပန္းကန္မွာ တည္ခင္းကာ အုန္းသီး၊ စပ်စ္ေျခာက္၊ သစ္သီး ေျခာက္တို႔ျဖင့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
......................
Sofia

............................
သထံုငါးေပါင္းထုပ္
...............................


 ယခင္အခါက ရန္ကုန္ကေန ေမာ္လၿမိဳင္ဘက္ကို ရထားနဲ႔ ခရီးသြားတဲ့အခါ ႏွင္းပုလဲ ဘူတာမွာ ေရာင္းတဲ့ ႏွင္းပုလဲထမင္းထုပ္တို႔၊ သထံုငါးေပါင္းထုပ္တို႔က အေကာင္ႀကီး ႀကီးငါးကို အကြင္းထံုးၿပီး ရဲယိုရြက္သံုး၊ ေလးထပ္နဲ႔ တစ္ကြင္းကို တစ္ထုပ္ထုပ္ၿပီး ေပါင္း ထားတာပါ။ အသားေပါေပါနဲ႔ ငါးအရသာက ခ်ိဳသလို ဆီအိေနတဲ့ ရဲယိုရြက္ရဲ႕ အနံ႔အရသာ ကိုလည္း အျပည့္အဝရတာေၾကာင့္ သထံုငါးေပါင္းထုပ္ရယ္လို႔ နာမည္ႀကီးတာပါ။

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
• ငါးရံ႕ခုတ္သား - ၂၅ က်ပ္သား
• ရဲယိုရြက္ - ၂၀ ရြက္ (မႏုမရင့္)
• ၾကက္သြန္နီ - ၃ လံုး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ ႁမႊာ
• င႐ုတ္သီးအပြေျခာက္ - ၃ ေတာင့္
• စပါးလင္ - ၁ ေခ်ာင္း
• ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား/နႏြင္းမႈန္႔/ငံျပာရည္ - သင့္႐ံု

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အေကာင္ႀကီးႀကီးငါးရံ႕ခုတ္သားကို အကြင္းထူထူကြင္း၍ ေရစင္စင္ေဆးကာ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႔၊ ငံျပာရည္တို႔ႏွင့္ နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ၾကက္သြန္နီ/ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္သီးအပြ၊ ခ်င္းႏွင့္ စပါးလင္တို႔ကို ဆံုမွာ ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။ ရဲယိုရြက္မ်ားကို ေရေဆးၿပီး စစ္ထားပါ။
၃။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက င႐ုတ္သီးအပြ၊ ၾကက္သြန္နီ/ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ စပါးလင္ ေထာင္း ၿပီးသား အေရာကို ငါးရံ႕ကြင္းမ်ားမွာ အံုၿပီး ငါးတစ္ကြင္းလွ်င္ ဆီသုတ္ထားသာ ရဲယိုရြက္ ၃ ထပ္ေလာက္ႏွင့္ ထုပ္၍ ေပါင္းအိုးထဲမွာ စီထားပါ။
၄။ ၿပီးလွ်င္ ေပါင္းအိုးထဲမွာ ၂၅ မိနစ္မွ မိနစ္ ၃၀ အထိ ေရေႏြးေငြ႕ ျဖင့္ ေပါင္းပါက ငါးေပါင္း ထုပ္ မ်ား က်က္ပါၿပီ။ ရဲယိုရြက္ရနံ႔ သင္းသင္းကေလးႏွင့္ ဆီအိအိအရသာရွိရွိ သထံု ငါးေပါင္းထုပ္က သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ရပါၿပီ။

ေျပာင္းဖူးေထာင္း
---------------------


၁။ ေျပာင္းဖူး - ၂ဖူး (ျပဳတ္ထားပါ)
၂။ ေျမပဲ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း (အခြံႏႊာၿပီသား ေလွာ္ထားပါ)
၃။ ပုဇြန္ေျခာက္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၂လံုး (အေစ႔ထုတ္ျပီ အရွည္လွီးပါ)
၅။ သံပရာသီး – ၁လံုး (အရည္ညစ္ထားပါ)
၆။ ငါးငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
ရ။ ပဲသီးရွည္ – စည္းဝက္ (အရွည္အေစာင္းလွီးပါ)
၈။ ၾကက္သြန္ျဖဴ -၂မႊာ (ေထာင္းပါ)
၉။ ငရုတ္သီးစိမ္း – အေတာင့္ ၂ေတာင့္ (ေထာင္းေပးပါ)
၁၀။ ထန္းလ်က္ရည္ (သို႔) သၾကားရည္ – လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္လံုး ၁လံုး
၁၁။ မုန္လာဥနီ - တဝက္ (ျခစ္တံျဖင့္ျခစ္ထားပါ)

ျပဳလုပ္နည္း

၁။ ျပီးလွ်င္ ဇလံုတစ္ခုထဲသို႔ (ေျပာင္းဖူး၊ ေျမပဲ၊ မုန္လာဥနီ၊ ပုဇြန္ေျခာက္မွုန္႔၊ ပဲသီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးေထာင္း) အားလံုးကို ေရာေမႊလိုက္ပါ။

၂။ ျပီမွ ထန္းလွ်က္ရည္၊ သံပရာရည္၊ ငံျပာရည္တုိ႔ကို ခြက္တခုထဲ ေရာေမႊလိုက္ၿပီ ေျပာင္းဖူးေပၚေလာင္းခ်ေရာေမႊလိုက္ပါ။

၃။ အရသာအေပါ႔အငံ႔အေနေတာ္လွ်င္ အရသာရွိေသာ ေျပာင္းဖူးထာင္းကို စားသံုးနုိင္ပါျပီ...
--------------------------
Wutyee Food House
--------------------------

သက္သတ္လြတ္မုန္႔ဟင္းခါး 
(Vegetarian Rice Noodle In Fish Soup)
.......................................


 မုန္႔ဟင္းခါးကို ငါးနဲ႔ပဲ ခ်က္ၾကပါတယ္။ တခ်ိဳ႕အရပ္ေဒသမွာေတာ့ ၾကက္သားနဲ႔ခ်က္တဲ့ မုန္႔ဟင္းခါးလည္း ရွိပါတယ္။ သက္သတ္လြတ္ခ်က္မယ္ဆိုေတာ့ ဟင္းရည္အရသာေကာင္းဖို႔အတြက္ဆိုရင္ ကုလားပဲမႈန္႔၊ ေျမပဲမႈန္႔တို႔ ကို သံုးပါမယ္။ မုန္႔ဟင္းခါးနံ႔ေလးေမႊးေနဖို႔အတြက္ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔နဲ႔ စပါးလင္ထည့္ခ်က္ပါမယ္။ အခ်ိဳအရသာအတြက္ ထန္းလ်က္နည္းနည္းထည့္ပါမယ္။ ဒါဆိုလွ်င္ သက္သတ္လြတ္မုန္႔ဟင္းခါးက အရသာေကာင္းမွာ ေသခ်ာသြားပါၿပီ။ ၿပီးေတာ့ ၾကက္သြန္နီဥအေသး၊ မိႈ၊ ၾကာစြယ္၊ ငွက္ေပ်ာအူ စံုေနေအာင္ထည့္ဦးမွာဆိုေတာ့ ရွယ္ၿပီေပါ့။ ကြ်န္ေတာ္ ကေတာ့ အညာသားျဖစ္လို႔ မုန္႔ဟင္းခါးမွာ ဘူးသီးေၾကာ္ထည့္စားတာထက္ မတ္ပဲ၊ ဗယာေၾကာ္ထည့္စားရတာကို ပိုၿပီး ႀကိဳက္ပါတယ္။

မုန္႔ဟင္းခါးဟင္းရည္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-
• ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္ (သို႔) ေရ  - ၁.၆ လီတာ
• ဆန္ေလွာ္မႈန္႔                                              - ၂၀ ဂရမ္
• ကုလားပဲမႈန္႔အစိမ္း                                        - ၂၀ ဂရမ္                
• ေျမပဲေလွာ္မႈန္႔                                              - ၃၅ ဂရမ္                                                
• စပါးလင္                                                     - ၂ ေခ်ာင္း
• ငွက္ေပ်ာအူ
• ၾကာစြယ္                                                      - ၂၀ဝ ဂရမ္ (အခြံႏႊာၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ)
• ၾကက္သြန္နီဥအေသး                                       - ၁၂ လံုး (အခြံႏႊာထားပါ)
• ငါးအသားလံုးအတု                                          - ၁၀ လံုး (ေရ ၃ မိနစ္ခန္႔ စိမ္ထားပါ)
သက္သတ္လြတ္မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔ တြဲစားရန္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-
• နံနံပင္                                                       - ၅ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
• ပဲေတာင့္ရွည္                                               - ၄ ေတာင့္                          
• င႐ုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔                                       - ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သေလာက္ ထည့္စားပါ
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္                                       - ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သေလာက္ ထည့္စားပါ    
• သံပရာသီး                                                 - ၅ လံုး
• အေၾကာ္စံု (ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ အေၾကာ္)
အႏွစ္အတြက္ ေထာင္းရန္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-
• ၾကက္သြန္နီ                                               - ၈၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ                                                - ၁၂ ဂရမ္
• င႐ုတ္ေျခာက္အေတာင့္ပြ                                  - ၁၅ ဂရမ္ (ျပဳတ္ထားပါ)
• နႏြင္းမႈန္႔                                                     - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• စပါးလင္                                                     - ၂ ေခ်ာင္း
အရသာအတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-
• ပဲငံျပာရည္                                                - စားပြဲဇြန္း ၂  ၁/၂ ဇြန္း
• ထန္းလ်က္                                                - ၁ လံုး
• ဆား                                                        - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• သက္သတ္လြတ္အရသာမႈန္႔                           - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အႏွစ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ခ်က္မည့္အိုးထဲကို ဆီထည့္ၿပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလွ်င္ ေထာင္းထားတဲ့ အႏွစ္ကို ဆီသတ္ပါ။
၃။ ေမႊးလာလွ်င္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္၊ ဒါမွမဟုတ္ ေရ ၁.၆ လီတာ ထည့္ပါ။
၄။ ေရဆူလာသည္ႏွင့္ ေျမပဲမႈန္႔ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ကုလားပဲမႈန္႔အစိမ္းကို ေရနဲ႔ေဖ်ာ္ၿပီး ထည့္ပါ။
၅။ အစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္သည္အထိ ခ်က္ပါ။
၆။ ၿပီးလွ်င္ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ကို ေရအနည္းငယ္နဲ႔ ေရာေမႊၿပီး ထည့္ပါ။
၇။ ဆူေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ၾကက္သြန္နီဥ၊ ၾကာစြယ္ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပဲငံျပာရည္၊ ထန္းလ်က္၊ ဆား၊ သက္သတ္လြတ္ အရသာမႈန္႔ထည့္ၿပီး ၾကာစြယ္ႏွင့္ ၾကက္သြန္နီဥ ႏူးသည္အထိ ခ်က္ပါ။
၈။ ေရစိမ္ထားတဲ့ ငါးအသားလံုးအတုကို ေရညႇစ္ၿပီး နီညိဳေရာင္သန္းသည္အထိ ေၾကာ္ထားပါ။
၉။ စားသံုးမည္ဆိုပါက မုန္႔ဖတ္ကို ၁ ပြဲစာ ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဟင္းရည္ေလာင္းထည့္ပါ။ ၾကာစြယ္၊ ၾကက္သြန္ဥ၊ နံနံပင္၊ ပဲေတာင့္ရွည္၊ င႐ုတ္သီး အက်က္မႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ အေၾကာ္ (ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ မတ္ပဲေၾကာ္ ထည့္စားပါတယ္။) ထည့္ၿပီး သံုးေဆာင္ပါ။
 (ငွက္ေပ်ာအူထည့္ခ်က္လွ်င္လည္း ရပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ ၾကာစြယ္ႏွင့္ ငွက္ေပ်ာအူ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုး ထည့္ခ်က္ လွ်င္လည္း ရပါတယ္။)
......................
Myint Oo Tha

No comments: