Friday, March 29, 2019

ဆားငန္ဘဲဥျပည္ၾကီးငါးေၾကာ္ - ခံုးေထာင္း - ငါးေပါင္းပဲငံျပာရည္ - ကင္းမြန္အစာသြပ္ေပါင္း


ဆားငန္ဘဲဥျပည္ၾကီးငါးေၾကာ္
-------------------
ျပည္ၾကီးငါး                               - ၄၀၀ ဂရမ္
ဆားငန္ဘဲဥအႏွစ္                      - ၄ လံုး
ၾကက္ဥ                                   - ၂ လံုး
ေထာပတ္                                - ၃၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ                            - ၂ ေျမွာင့္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ငရုတ္သီးစိမ္းနီ                          - ၃ ေတာင့္ + စိမ္း ၃ ေတာင့္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္                          - ၂ ခက္ (ေျခြထားပါ)
ငရုတ္ေကာင္းအျဖဴ                    - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆား                                      - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
သၾကား                                   - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အရသာမႈန္႔                               - အနည္းငယ္
ဂ်ဳံမႈန္႔                                      -  ၁၀ ဇြန္း
ေျပာင္းဖူးမႈန္႔                             - ၆ ဇြန္း

ျပဳလုပ္ပံု
1. ျပည္ၾကီးငါးကို ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔နဲ႔ နယ္ထားပါ။
2. ျပီးလွ်င္ ၾကက္ဥေခါက္ထည့္ျပီး နယ္ပါ။ ျပီးေနာက္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၁၅မိနစ္ခန္႔ သိမ္းထားပါ။
3. ဆားငန္ဘဲဥကို ေဖာက္ျပီး အႏွစ္ကိုယူျပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။
4. ျပီးလွ်င္ ေပါင္းအိုးထဲထည့္ေပါင္းပါ။ ဆယ္ယူျပီး ေျခထားပါ။
5. ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲကို ဂ်ံဳမႈန္႔နဲ႔ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ ထည့္ျပီး စပ္ထားပါ။
6. ျပီးလွ်င္ ေရခဲေသတၱာထဲမွထုတ္ျပီး ေရာစပ္ထားတဲ့ ဂ်ံဳမႈန္႔တြင္ လူးျပီး ဆီပူတြင္ေၾကာ္ပါ။ အေရာင္ရလာျပီဆိုရင္ ဆယ္ထားပါ။
7. ဒယ္အိုးထဲေထာပတ္ထည့္ျပီး အပူေပးပါ။
8. ေထာပတ္ေပ်ာ္တာနဲ႔ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီသတ္ပါ။ ေျခထားတဲ့ ဆားငန္ဘဲဥအႏွစ္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ငရုတ္သီး၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
9. ျပီးလွ်င္ ေၾကာ္ထားတ့ဲ ျပည္ၾကီးငါးထည့္ျပီး ေမႊပါ။ အရသာအတြက္ သၾကားနဲ႔ အရသာမႈန္႔ ထည့္ပါ။

ခံုးေထာင္း
..............


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ခံုး - ၅၀ဝ ဂရမ္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ လံုး
• ခရမ္းျြကပ္သီး - ၁ လံုး
• သံပရာသီး - ၂ လံုး
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ ႁမႊာ
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္ခန္႔
• ငါးပိ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ထန္းလ်က္အႏွစ္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေျမပဲ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပုစြန္ေျခာက္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ခံုးကို ေရေႏြးဆူဆူထဲမွာ သံပရာရည္ထည့္ၿပီး ၃ မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေရထဲမွ ဆယ္ယူၿပီး အေအးခံထားပါ။
၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ ခရမ္းျြကပ္သီးတို႔ကို အေန ေတာ္အတံုးမ်ား လွီးျဖတ္ထားပါ။
၃။ ဆံုထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႔ကို ထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။
၄။ ၿပီးလွ်င္ ငါးပိႏွင့္ ပုစြန္ေျခာက္ထည့္ၿပီး ေထာင္း ပါ။
၅။ ထန္းလ်က္အႏွစ္၊ ေျမပဲဆံ၊ အရသာမ်ား၊ သံပရာရည္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္  ခရမ္းျြကပ္သီး တို႔ကို ထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။
၆။ အရသာျပည့္စံုၿပီဆိုလွ်င္ ခံုးထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၇။ အားလံုးျပည့္စံုသြားၿပီဆိုလွ်င္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည့္၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
......................
အံ့၀င့္ထြဋ္

Steamed Fish Soy Sauce (ငါးေပါင္းပဲငံျပာရည္)
...................................................


 ငါးေပါင္းပဲငံျပာရည္ကေတာ့ တ႐ုတ္လူမ်ိဳးေတြ အရမ္းႀကိဳက္ၾကသလို ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားလည္း စားၾကပါတယ္။ ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ ကကတစ္ငါးႏွင့္ လုပ္ျပပါမယ္။ ႐ိုး႐ိုးရွင္းရွင္းပဲေပါ့။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ကကတစ္ငါး - ၁ ေကာင္ (၃၅ က်ပ္သား)
• ခ်င္း - ၁ ႁမႊာ
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ၂ ပင္
• ႏွမ္းဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သၾကား - အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - ၅၀ ဂရမ္
• ငါးအသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆန္အရက္ - အနည္းငယ္
• င႐ုတ္နီအရွည္ - ၁ ေတာင့္
• ဆီ - ၁၀ဝ ဂရမ္
• ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ငါးအေကာင္လိုက္ကို ေသခ်ာစြာ သန္႔ရွင္းေရးလုပ္ၿပီး ဓားျဖင့္ မိမိစိတ္ႀကိဳက္မႊန္းပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ဆန္အရက္ျဖင့္ နယ္ပါ။ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္တို႔ကို ငါးႏွင့္ထည့္ၿပီး အသားက်က္ေအာင္ ေပါင္းပါ။
၂။ အသားက်က္ပါက ဆီကို အပူေပးၿပီး ငါးအေပၚမွ ေလာင္းခ်ပါ။ ထိုသို႔လုပ္ျခင္းျဖင့္ ငါးအသားမ်ား ခပ္တင္းတင္းျဖစ္သြားၿပီး အညႇီနံ႔မ်ားလည္း ေပ်ာက္သြားပါမယ္။
၃။ ပဲငံျပာရည္ေဆာ့စ္လုပ္ရန္ အိုးတစ္လံုးထဲ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီသတ္ၿပီး ပဲငံျပာရည္ ထည့္ပါ။ သၾကား၊ ငါးအသားမႈန္႔၊ င႐ုတ္ေကာင္းတို႔ျဖင့္ အရသာယူပါ။ ၿပီးလွ်င္ ႏွမ္းဆီထည့္ၿပီး ငါးအေပၚမွ ေလာင္းထည့္ပါ။
......................
Win Zaw @ Mario Win Zaw

ကင္းမြန္အစာသြပ္ေပါင္း ♡ 
Stuffed Squid in Spicy Lime Sauce
(Thai Style )


❀ ❀ ❀
ကင္းမြန္အစာသြပ္ျပဳလုပ္ရန္အတြက္လတ္ဆပ္ေသာကင္းမြန္လိုအပ္ပါတယ္။ကင္းမြန္အေကာင္လိုက္ကိုအေပၚအေရခြံခြာၿပီးဗိုက္ထည္းရွိအညစ္အေၾကးမ်ားကိုေဆးေက်ာသန္႔စင္ကာေရစစ္ထားပါ။ကင္းမြန္နွစ္ေကာင္မွသံုးေကာင္စာအတြက္လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား ကိုျပင္ဆင္ပါ။

အစာသြပ္ရန္လိုအပ္ေသာပစၥည္း
******************
ပဲၾကာဆန္ေရစိမ္ၿပီးသား - လက္တစ္ဆုပ္
ၾကက္သားစင္းေကာ - ၄၀ဂရမ္
(နွစ္သက္ရာအသား)
နံနံပင္အျမစ္ - ၃ပင္ ႏုတ္ႏုတ္စင္း
ပဲငံျပာရည္ - တစ္ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
ခရုဆီ -တစ္ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
ေကာ္မႈန္႔ -တစ္ဇြန္းစားပြဲတင္ဇြန္း
ငရုပ္ေကာင္း - အနည္းငယ္
ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကိုပန္းကန္တခုတြင္ထည့့္ၿပီးသမေအာင္ေရာေမြထားပါ။

ေဆာ့စ္ျပဳလုပ္ရန္အတြက္လိုအပ္ေသာပစၥည္း
***********************
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ေလးေျမာင္း
ငရုပ္သီးစိမ္း နီ - ငါးေတာင့္
ယိုးဒယားငံျပာရည္ - ၂ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
သံပုရာရည္ - ၂ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း လ႓က္ဇြန္း
သၾကား - တစ္ဇြန္း လ႓က္ဇြန္း
နံနံပင္အရိုး အျမစ္-  တစ္ဇြန္း (ႏုတ္ႏုတ္စင္း)စားပြဲတင္ဇြန္း
နံံနံပင္ ၊ ပူစီနံ - အလွဆင္ရန္

ေဆာ့ျပဳလုပ္နည္း
********* (၁)ၾကက္သြန္ျဖဴ၃ေျမာင္းကိုႏုတ္ႏုတ္စင္းၿပီးတစ္ေျမာင္းကိုပါးပါးစိတ္ထားပါ။
(၂)ငရုပ္သီးစိမ္းနွင့္နံနံပင္အရိုးအျမစ္ကိုႏုတ္ ႏုတ္စိတ္ထားပါ။
(၃)ပန္းကန္လံုးတခုတြင္ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ငရုပ္သီး၊နံနံရိုးစင္းထားသည္တို႔ကိုထည့္ၿပီးငံျပာရည္၊သံပုရာရည္၊ဟင္းခတ္မႈန္႔၊သၾကားတို႔ကိုထည့္၍ေမြေပးပါ။
(၄)အရသာလိုအပ္ပါကျဖည့္စြက္ၿပီးအဆင္သင့့္ထားပါ။ေဆာ့စ္ မ်ား မ်ားနွစ္သက္ပါကဆတိုးျပဳလုပ္ထားပါ။

ကင္းမြန္အစာသြပ္ေပါင္း
***************
(၁)ေပါင္းမည့္ေရေႏြးအိုးကိုအဆင္သင့္တည္ထားပါ။
(၂)လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ားအားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကကင္းမြန္၏ဗိုက္တြင္းသို့အစာသြပ္ၿပီးထိပ္ဘက္က္ိုသြားၾကားထိုးတံျဖင့္ထိုးၿပီးပိတ္ေပးပါ။
(၃)ၿပီးလ်ွင္ပန္းကန္တြင္ထည့္ၿပီးေရဆူတြင္၁၂မိနစ္မွ ၁၅မိနစ္ထိ ေပါင္းပါ။
(၄)အတြင္းမွၾကက္သားက်က္ပါကေပါင္းအိုးမွဖယ္ထုတ္ၿပီးလိုသလိုလွီးျဖတ္ကာပန္းကန္တြင္ထည့္ၿပီးအသင့္ေဖ်ာ္ထားေသာေဆာ့စ္ကိုအေပၚမွဆမ္းေပးကာနံနံပင္ပူစီနံတို႔ျဖင့့္အလွဆင္ကာတည္ခင္းသံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
...........
Sofia(10.02.2015)

No comments: