ပီကင္းဘဲကင္
**************
ဘဲကင္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္မ်ား *****
ဘဲ – ၁ေကာင္ (၅-၆ ေပါင္)
ဘဲသားျပဳတ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား *****
ေရ – ၃လီတာ
လိေမၼာ္သီး – ၁လံုး (အ၀ုိင္းလီွးေပးပါ)
ဘဲ – ၁ေကာင္ (၅ – ၆ေပါင္)
ရွာလကာရည္ – ခြက္ ၃ပံု၁ပံု
Hoisin ေဆာ႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း
ပ်ားရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
နတ္နတ္ပြင္႔ – ၄ခု
ကလေ၀ရြက္ – ၄ရြက္
ဘဲသား အစာသြပ္ရန္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား *****
Hoisin ေဆာ႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
ဂ်င္း – ၄ျပား
ကလေ၀ရြက္ – ၃ရြက္
နတ္နတ္ပြင္႔ – ၄ခု
ဂ်င္း – ၃ျပား
သစ္ဂ်ပို္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
တရုတ္မဆလာ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (ပါးပါးလွီး)
ပဲငံျပာရည္(အေနာက္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျမိတ္ – စည္း၀က္
(၁လက္မအရြယ္ ပိုင္းျဖတ္ပါ)
ဘဲသားႏွပ္ထားရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား *****
ပ်ားရည္ [honey] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ဇြန္း
ရွာလကာရည္ [vinegar] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ဆန္၀ိုင္ [rice wine] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း (CityMart တြင္ ဆန္၀ုိင္ကို ၀ယ္ယူနုိင္ပါသည္)
တရုတ္ဟင္းခတ္ [chinese five-spice ]
♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ဆား [salt] ♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ဆီ [vegetable oil] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ [garlic] ♦ ၁မႊာ
(မညက္မညက္ေထာင္းပါ)
ခ်က္ျပဳတ္နည္း *****
၁။ အရင္ဆံုး ဘဲသားကို အတြင္း၊အျပင္ ေသခ်ာ သန္႔စင္ေပးပါ။
၂။ ျပီမွ ဘဲေတာင္ပံ၊ ေခါင္း၊လည္ပင္းတုိ႔ကို လွီးထုတ္လိုက္ပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ သန္႔စင္ျပီသားဘဲသားကို ေျခာက္ေသြ႔ေအာင္
အ၀တ္သန္႔ျဖင္႔ သုတ္ေပးပါ။
ဘဲသားထဲ အစာသြပ္နည္း *****
၁။ ဘဲသားထဲ အစာသြပ္ရန္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေသာ (ဂ်င္း၊ Hoisine ေဆာ႔၊ ကလေ၀ရြက္၊နတ္နတ္ပြင္႔၊ ဂ်င္း၊ သစ္ဂ်ပို္းမွုန္႔၊
တရုတ္မဆလာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ပဲငံျပာရည္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္) တုိ႔ကိုသမေအာင္ ေရာႏုယ္လုိက္ပါ။
၂။ ျပီလွ်င္ အစာသြပ္ရန္ေရာႏုယ္ထားသည္မ်ားကို ဘဲအတြင္းသုိ႔
အစာသြပ္ေပးပါ။
၃။ အစာသြပ္ျပီလွ်င္ ဘဲအတြင္းပိုင္းအေရျပားကို ၀ါးတုတ္ျပီ လံုေအာင္ျပန္ခ်ဳပ္ေပးရမွာ ျဖစ္ပါသည္။
ျပဳတ္နည္း *****
၁။ အစာသြပ္ျပီလွ်င္ ဒယ္အုိးၾကီးထဲ ေရ(၃လီတာ)ထည္႔ျပီ ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။
၂။ ဆူလာလွ်င္ ဘဲျပဳတ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေသာ
(ရွာလကာရည္၊ Hoisin ေဆာ႔၊ ကလေ၀ရြက္၊နာနတ္ပြင္႔၊ ပ်ားရည္၊ လိေမၼာ္သီး) တုိ႔ကိုထည္႔ျပီ ဆူေအာင္ ၄မိနစ္ခန္႔ တည္ေပးပါ။
၃။ ျပီေနာက္ ထုိဒယ္အုိးထဲဘဲအေကာင္လုိက္ထည္႔ျပီ ၁မိနစ္ခန္႔
အေရခြံတင္းလာသည္အထိ ျပဳတ္ေပးရမွာပါ။
၄။ ျပီလွ်င္ ဘဲကုိ ျပန္ဆယ္ထားေပးပါ။
ကင္နည္း *****
၁။ ေဆာ႔ရည္အတြက္ (ပ်ားရည္၊ ဆန္၀ုိင္၊ရွာလကာရည္၊ တရုတ္မဆလာ၊ ဆား၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆီ) တုိ႔ကို သမေအာင္ေရာေမႊေပးပါ။
၂။ ျပီမွ ေဆာ႔ရည္မ်ားကို ဘဲတစ္ေကာင္လံုးေပၚသို႔ ေလာင္းခ်ျပီ ေရခဲေသတၱာထဲတြင္အနည္းဆံုး ၈နာရီ (သုိ႔) တစ္ညသိပ္ ေပးရမွာပါ။
၃။ Oven နဲ႔ကင္မည္ဆုိလွ်င္၁၆၀ ဒီဂရီျဖင္႔ မိနစ္ ၄၀ခန္႔ကင္ေပးရမွာျဖစ္ပါသည္။
၄။ ဘဲကင္ ေရႊညိဳေရာင္သန္းလာလွ်င္ေနာက္ထပ္ ၁၈၀ ဒီဂရီျဖင္႔
မိနစ္၂၀ခန္႔ ဘဲအေရခြံၾကြပ္သည္အထိ ကင္ေပးပါ။
၅။ အရသာရွိေသာ ပီကင္းဘဲကင္ကို ပန္ကိတ္၊ ေဆာ႔ျဖင္႔ အရသာရွိစြာသံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ…
#MyanmarPyiThar #ChinTaungTan
ၾကက္ကင္
ၾကက္ကင္ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတဲ့ ထဲက အိစံကေတာ့ အျပင္အသားကိုု ဘာအနံ ့မွမပါပဲ ဆားႏွင့္ ငရုုတ္ေကာင္းနဲ႔ပဲကင္တာကိုု အၾကိဳက္ဆုုံးပါ။ အျခား ၾကက္ကင္နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတဲ့အထဲက အခုုနည္းကေတာ့ အရိုုးရွင္းဆုုံးႏွင့္ စားလိုု႔အေကာင္းဆုုံးနည္းပါ။ လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ CP ၾကက္ - ၈၀ သား - ၈၅ က်ပ္သား ဝန္းက်င္ ကလီစာမပါေသာ ၾကက္တေကာင္
၂။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ
၃။ ငရုုတ္ေကာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၄။ စပါးလင္ - ၁ ေခ်ာင္း
၅။ ပဒဲေကာ - လက္တဆစ္ (မရွိရင္မထည့္လဲရ)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သားကိုု ေရေျခာက္ေအာင္သုုပ္ပါ။ စပါးလင္ကိုု ထုုထားပါ။ ပဒဲေကာကိုု ခပ္ထူထူလွီးထားပါ။
၂။ ေပါင္အရင္းေနရာမွာ ကပ္ေနေသာ အရည္ခြံကိုုဓါးျဖင့္ အသာေလးျဖတ္ပါ။ (အသားျပတ္သြားေအာင္ျဖတ္စရာမလိုုပါ။)
၃။ ထိုု႔ေနာက္ ဆား၊ ငရုုတ္ေကာင္းတိုု႔ျဖင့္ ေနရာအနွ့ံ သုုပ္လိမ္းေပးပါ။ အတြင္းရင္အုုပ္ထဲကိုုလဲ ဆား၊ငရုုတ္ေကာင္းျဖင့္သုုပ္လိမ္းပါ။ ရင္ေခါင္းအတြင္းထဲကိုု ထုုထားေသာ စပါးလင္ႏွင့္ ပဒဲေကာကိုုထည့္ပါ။ ၾကက္ေပါင္ ၂ေခ်ာင္းကိုုပူးျပီး ၾကိဳးျဖင့္ခ်ီပါ။ (မခ်ီလဲရပါတယ္။) ျပီးလွ်င္ဘာမွမအုုပ္ပဲ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ အနည္းဆုုံး ၂ နာရီေလာက္ထားပါ။ (တညထားရင္ပိုုေကာင္းပါတယ္။ အျပင္အရည္ခြံေျခာက္သြားေအာင္လိုု႔ပါ။)
၄။ မကင္ခင္ အကင္စက္ oven ကိုု အပူခ်ိန္ ၄၅၀'F (230'C) မွာ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ၾကိဳရ်္အပူေပးထားပါ။ ထိုု႔ေနာက္ ၄၅၀'F (230'C) မွာ မိနစ္ ၅၀ ထည့္ရ်္ ကင္ပါ။ ၾကက္ကင္ကင္လွ်င္ အကင္ဘန္းေပၚမွာ သံစင္လိုုမ်ိဳးဟာကိုုခံျပီးမွကင္ပါ။ ၾကက္ကင္မွ အရည္မ်ားက်လာပါလိမ့္မည္။
၅။ မိနစ္ ၅၀ ေနလွ်င္ ၾကက္ကင္မွက်လာေသာ အရည္မ်ားကိုု ၾကက္ကင္မ်ားျပန္ရ်္ သုုပ္လိမ္းေပးပါ။ ထို႔ေနာက္ ေနာက္ထပ္ ၁၀ မိနစ္ကင္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အသားကိုု ဓါးခြ်န္ခြ်န္ေလးျဖင့္ထိုုးၾကည့္ပါ။ အရည္ၾကည္ၾကည္မ်ားထြက္လာလွ်င္ ၾကက္ကင္ရပါျပီ။ တကယ္လိုု႔ေသြးစမ်ားပါေနေသးလွ်င္ ေနာက္ထပ္ ၁၀ မိနစ္ထပ္ကင္ပါ။ ကင္ျပီးလွ်င္ အကင္စက္ထဲမွာပဲ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ထားပါ။ ထိုု႔ေနာက္ ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာအရြယ္အစားလွွိီးရ်္ သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီ။
ကိုုရီးယား ျကက္သား အစပ္ကင္ (spicy grilled chicken)
ကိုုရီးယား ျကက္သားအစပ္ကင္ကေတာ့ ကိုုရီးယားအကင္ေတြထဲမွာ နာမည္ျကီးတဲ့ တခုုပါပဲ။ အစပ္ေလးပါေတာ့ ျမန္မာအျကိုုက္ေလးေပါ့ေနာ္။ မကပ္တဲ့ ဒယ္အိုုးေပၚမွလဲကင္လိုု ့ရျပီး လုုပ္နည္းကေတာ့ မခက္ပဲလြယ္ကူလိုု ့လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္သား အသားခ်ည္း - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၂။ ကိုုရီးယား ငရုုတ္သီးမွဳန္ ့(korean red chili pepper flakes)- ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ (ကိုုရီးယားငရုုတ္သီးမွုုန္ ့ကအစပ္မဟုုတ္ပါ။ ကိုုရီးယားငရုုတ္သီးမွုုန္ ့မရွိလွ်င္ အေရာင္တင္မွုုန္ ့ကိုု အသုုံးျပဳႏိုုင္ပါတယ္။)
၃။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
၄။ ပ်ားရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ ဟင္းခ်က္ဆန္၀ိုုင္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၆။ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
၇။ ကိုုရီးယား ငရုုတ္သီးအႏွစ္ (koread red chili pepper paste) - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္ (သိုု ့) သစ္ေတာ္သီးေဖ်ာ္ရည္ (သိုု ့) နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၉။ ႏွမ္းဆီေမြွး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၀။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၂ မြွာ
၁၁။ ဂ်င္း အနည္းငယ္
၁၂။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၁၃။ ျကက္သြန္နီ - တလုုံးရဲ ့ေလးပုုံတပုုံ
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ အသားကိုု ၁ စင္တီမီတာ အထူေလာက္အသားလြွာေလးေတြလွွီးထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ျကက္သြန္နီနွင့္ ဂ်င္းတိုု ့ကိုု ႏွဳတ္နွတ္စဥ္းထားပါ။
၂။ ျကက္သားမ်ားကိုု နွဳတ္ႏွဳတ္စဥ္းထားေသာ ျကက္သြန္နီ၊ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းနွင့္ အျခားပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ားအားလုုံးကိုုထည့္ျပီး နယ္ပါ။ အနည္းဆုုံး ၄ နာရီခန္ ့နွပ္ထားပါ။ (တညႏွပ္လွ်င္ ပိုုေကာင္းပါတယ္။)
၃။ လွိဳင္းတြန္ ့ပါေသာ ဒယ္အိုုး (သိုု ့) မကပ္ေသာ ဒယ္အိုုးကိုု ဆီသုုတ္ရ်္ နွပ္ထားေသာ အသားမ်ားကိုု ကင္ပါ။ အသားမ်ားကိုုကင္ရာတြင္ တလြွာဆီကင္ပါ။ အသားမ်ားအကုုန္လုုံးတခါထဲမထည့္ အျပံဳလုုိက္မထည့္ပါနဲ ့။
ယိုုးဒယား ျကက္ကင္
ယိုုးဒယား ျကက္ကင္ကေတာ့ လူအမ်ားစုုုျကိုုက္တဲ့ အကင္တမ်ိဳးပါ။ သူရဲ ့ယိုုးဒယားငံျပာရည္နွင့္ သျကားခ်ိဳခ်ိဳတိုု ့ရဲ ့အရသာ၊ စပါးလင္ပါတဲ့ အနံ ့တိုု ့ေျကာင့္ ေမြွးျပီး အလြန္အရသာရွိပါတယ္။ ယိုုးဒယားျကက္ကင္ကိုု ဗမာျကက္ေသးေသး အေကာင္လိုုက္ကင္ရင္လဲ ရပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္သား - ၅၀ သား (သိုု ့) ၂ ေပါင္
၂။ ပ်ားရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၃။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၄။ ယိုုးဒယား ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
၅။ ငရုုတ္ေကာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၆။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၆ မြွာ
၇။ စပါးလင္ - ၁ ေခ်ာင္း
၈။ ဟင္းခ်က္ဆန္၀ိုုင္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၉။ သံပုုရာသီး - ၁ စိတ္
၁၀။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္သားကိုု ေရေဆးရ်္ သန္ ့စင္ထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းနွင့္ စပါးလင္ကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။
၂။ ျကက္သားကိုု ေထာင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ စပါးလင္၊ ပ်ားရည္၊ သျကား၊ ယိုုးဒယားငံျပာရည္၊ ငရုုတ္ေကာင္း၊ ဟင္းခ်က္ဆန္၀ိုုင္၊ သံပုုရာသီးတစိတ္မွ သံပုုရာရည္ တိုု ့ျဖင့္ နယ္ရ်္ အနည္းဆုုံး ၃ နာရီခန္ ့နွပ္ထားပါ။ (တညႏွပ္လွ်င္ ပိုုေကာင္းပါတယ္။)
၃။ နွပ္ျပီးသား ျကက္သားမ်ားကိုု မီးျပင္းျပင္း ျဖင့္ ၂ ဖက္လုုံးက်က္ေအာင္ကင္ပါ။
၄။ အနံ ့ေမြွးေမြွးနဲ ့အလြန္အရသာရွိတဲ့ ယိုုးဒယား ျကက္ကင္ကိုု သုုံးေဆာင္ႏီုုင္ပါျပီ။
တရုုတ္ေခါက္ဆြဲေၾကာ္
ဒီနည္းကေတာ့ အိစံကိုု တရုုတ္ၾကီးတေယာက္က သင္ေပးတဲ႔နည္းေလးပါ။ သူ႔ရဲ႔ေၾကာ္နည္းထဲမွာေတာ့ တရုုတ္မဆလာတိုု႔ ဟင္းခ်က္ဝိုုင္တိုု႔ထည့္ထားပါတယ္။ ျပီးေတာ့ သူကၾကက္ဥေလးေတြကိုု အခ်ပ္လိုုက္ေၾကာ္ျပီး အမွ်င္ေလးေတြလုုပ္ျပီး ေခါက္ဆြဲထဲထည့္ထားပါတယ္။ ေတာ္ေတာ္ေလးစားလိုု႔ေကာင္းလိုု႔လုုပ္နည္းေလးကိုုမွ်ေဝလိုုက္တယ္ေနာ္။ လုုပ္စားၾကည့္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲဖတ္ - ၁ ေပါင္ (သိုု ့) ၂၅ က်ပ္သား
၂။ ၀က္သား (သိုု ့) ျကက္သား - ၂၀ က်ပ္သား
၃။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ေဂၚဖီထုုပ္ - တရုုတ္ထမင္းစားပန္းကန္လုုံး ၃ လုုံးစာ
၄။ အေခ်ာင္းလိုုက္လွီးထားေသာ မုုန္လာဥနီ - အနည္းငယ္
၅။ ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
၆။ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ Lilly's လီလီ ျကက္သားမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
၉။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ဇြန္း
၁၀။ တရုုတ္မဆလာ (five spices) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၁။ တရုုတ္ ဟင္းခ်က္ဝိုုင္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
(Chinese cooking rice wine က ဟင္းခ်က္ဝိုုင္ပါပဲ)
၁၂။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၁၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (အလြယ္တကူမရွိလွ်င္ ရိုုးရိုုးဆီကိုုထည့္ပါ။)
၁၄။ ျကက္ျပဳတ္ရည္ (သိုု ့) ေရ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၁၅။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၅ မြွာ
၁၆။ ၾကက္ဥ - ၄ လုုံး
၁၇။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ၾကက္ဥကိုု ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ၊ ေရထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းထည့္ရ်္ သမေအာင္ခေလာက္ထားပါ။
၂။ မကပ္ေသာဒယ္အိုုးထဲကိုု ၾကက္ဥေလးေတြ ပါးပါးေလးျဖစ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ (၅ ခ်ပ္ေလာက္ရပါတယ္။) ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္ဥအျပားမ်ားကိုုလိပ္ျပီး ပါးပါးေလးေတြလွီးပါ။ ေခါက္ဆြဲေလးေတြလိုုအမွ်င္ေလးေတြရပါတယ္။
၃။ အသားကိုု အတုုံးေလးေတြ လွီးျပီး ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ Lilly'sလီလီ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊ ခရုုဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ တရုုတ္မဆလာ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္၊ တရုုတ္ဟင္းခ်က္ဝိုုင္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ တိုု ့ျဖင့္ နယ္ရ်္ ခဏ နွပ္ထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴ ကိုုေတာက္ေတာက္ဆင္းထားပါ။
၄။ ေခါက္ဆြဲကိုု အစိုုအသုံးျပဳလွ်င္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူတဲ့ထဲကိုု ခ်က္ခ်င္းထည့္ျပီး ဆယ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေအးျဖင့္ ျပန္ေဆးျပီး ေရစစ္ပါ။ ေရစစ္ထားတုုံးမွာ ေခါက္ဆြဲကိုု ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ျဖင့္ နယ္ရ်္ ဖြထားပါ။
၅။ ေရစစ္ျပီးေသာ ေခါက္ဆြဲကိုု ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ ခရုုဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊လီလီ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ တရုုတ္မဆလာ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္၊ တရုုတ္ဟင္းခ်က္ဝိုုင္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ တိုု ့ျဖင့္နယ္ထားပါ။
၆။ ဒယ္အိုုးထဲကိုု ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္းထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ထည့္ဆီသတ္ပါ။ ျျကက္သြန္ျဖဴ အနံ ့ေမြွးလာလွ်င္ အသားကိုု ထည့္ေျကာ္ပါ။ အသားမ်ားက်က္ျပီး အသားမွအရည္မ်ား ထြက္လာလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ေဂၚဖီထုုပ္နွင့္ မုုန္လာဥနီကိုုထည့္၊ ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ သျကားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္ေမႊေၾကာ္ပါ။
၇။ ျပီးလွ်င္ ခ်က္ခ်င္းပဲ ေခါက္ဆြဲမ်ားကိုုထည့္ေၾကာ္ပါ။
၈။ အသီးအနွံမ်ားႏြမ္းလာလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ခါနွီးတြင္ က်န္ေသာ ျကက္ျပဳတ္ရည္ (သိုု ့) ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္းကိုု ထည့္ရ်္ သမေအာင္ ေမြွျပီ းမီးဖုုိေပၚမွခ်ပါ။
၉။ အရသာ ေကာင္းေကာင္း အနံ ့ေမြွးေမြွးနွင့္ ေခါက္ဆြဲေျကာ္ စုုိစိုုေလးကိုု သုုံးေဆာင္နိုု္င္ပါျပီ။
#LillyMyanmar #Nomsg #Eisanshomemadeinspiration
**************
ဘဲကင္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္မ်ား *****
ဘဲ – ၁ေကာင္ (၅-၆ ေပါင္)
ဘဲသားျပဳတ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား *****
ေရ – ၃လီတာ
လိေမၼာ္သီး – ၁လံုး (အ၀ုိင္းလီွးေပးပါ)
ဘဲ – ၁ေကာင္ (၅ – ၆ေပါင္)
ရွာလကာရည္ – ခြက္ ၃ပံု၁ပံု
Hoisin ေဆာ႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း
ပ်ားရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
နတ္နတ္ပြင္႔ – ၄ခု
ကလေ၀ရြက္ – ၄ရြက္
ဘဲသား အစာသြပ္ရန္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား *****
Hoisin ေဆာ႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
ဂ်င္း – ၄ျပား
ကလေ၀ရြက္ – ၃ရြက္
နတ္နတ္ပြင္႔ – ၄ခု
ဂ်င္း – ၃ျပား
သစ္ဂ်ပို္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
တရုတ္မဆလာ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (ပါးပါးလွီး)
ပဲငံျပာရည္(အေနာက္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျမိတ္ – စည္း၀က္
(၁လက္မအရြယ္ ပိုင္းျဖတ္ပါ)
ဘဲသားႏွပ္ထားရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား *****
ပ်ားရည္ [honey] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ဇြန္း
ရွာလကာရည္ [vinegar] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ဆန္၀ိုင္ [rice wine] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း (CityMart တြင္ ဆန္၀ုိင္ကို ၀ယ္ယူနုိင္ပါသည္)
တရုတ္ဟင္းခတ္ [chinese five-spice ]
♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ဆား [salt] ♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ဆီ [vegetable oil] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ [garlic] ♦ ၁မႊာ
(မညက္မညက္ေထာင္းပါ)
ခ်က္ျပဳတ္နည္း *****
၁။ အရင္ဆံုး ဘဲသားကို အတြင္း၊အျပင္ ေသခ်ာ သန္႔စင္ေပးပါ။
၂။ ျပီမွ ဘဲေတာင္ပံ၊ ေခါင္း၊လည္ပင္းတုိ႔ကို လွီးထုတ္လိုက္ပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ သန္႔စင္ျပီသားဘဲသားကို ေျခာက္ေသြ႔ေအာင္
အ၀တ္သန္႔ျဖင္႔ သုတ္ေပးပါ။
ဘဲသားထဲ အစာသြပ္နည္း *****
၁။ ဘဲသားထဲ အစာသြပ္ရန္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေသာ (ဂ်င္း၊ Hoisine ေဆာ႔၊ ကလေ၀ရြက္၊နတ္နတ္ပြင္႔၊ ဂ်င္း၊ သစ္ဂ်ပို္းမွုန္႔၊
တရုတ္မဆလာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ပဲငံျပာရည္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္) တုိ႔ကိုသမေအာင္ ေရာႏုယ္လုိက္ပါ။
၂။ ျပီလွ်င္ အစာသြပ္ရန္ေရာႏုယ္ထားသည္မ်ားကို ဘဲအတြင္းသုိ႔
အစာသြပ္ေပးပါ။
၃။ အစာသြပ္ျပီလွ်င္ ဘဲအတြင္းပိုင္းအေရျပားကို ၀ါးတုတ္ျပီ လံုေအာင္ျပန္ခ်ဳပ္ေပးရမွာ ျဖစ္ပါသည္။
ျပဳတ္နည္း *****
၁။ အစာသြပ္ျပီလွ်င္ ဒယ္အုိးၾကီးထဲ ေရ(၃လီတာ)ထည္႔ျပီ ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။
၂။ ဆူလာလွ်င္ ဘဲျပဳတ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေသာ
(ရွာလကာရည္၊ Hoisin ေဆာ႔၊ ကလေ၀ရြက္၊နာနတ္ပြင္႔၊ ပ်ားရည္၊ လိေမၼာ္သီး) တုိ႔ကိုထည္႔ျပီ ဆူေအာင္ ၄မိနစ္ခန္႔ တည္ေပးပါ။
၃။ ျပီေနာက္ ထုိဒယ္အုိးထဲဘဲအေကာင္လုိက္ထည္႔ျပီ ၁မိနစ္ခန္႔
အေရခြံတင္းလာသည္အထိ ျပဳတ္ေပးရမွာပါ။
၄။ ျပီလွ်င္ ဘဲကုိ ျပန္ဆယ္ထားေပးပါ။
ကင္နည္း *****
၁။ ေဆာ႔ရည္အတြက္ (ပ်ားရည္၊ ဆန္၀ုိင္၊ရွာလကာရည္၊ တရုတ္မဆလာ၊ ဆား၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆီ) တုိ႔ကို သမေအာင္ေရာေမႊေပးပါ။
၂။ ျပီမွ ေဆာ႔ရည္မ်ားကို ဘဲတစ္ေကာင္လံုးေပၚသို႔ ေလာင္းခ်ျပီ ေရခဲေသတၱာထဲတြင္အနည္းဆံုး ၈နာရီ (သုိ႔) တစ္ညသိပ္ ေပးရမွာပါ။
၃။ Oven နဲ႔ကင္မည္ဆုိလွ်င္၁၆၀ ဒီဂရီျဖင္႔ မိနစ္ ၄၀ခန္႔ကင္ေပးရမွာျဖစ္ပါသည္။
၄။ ဘဲကင္ ေရႊညိဳေရာင္သန္းလာလွ်င္ေနာက္ထပ္ ၁၈၀ ဒီဂရီျဖင္႔
မိနစ္၂၀ခန္႔ ဘဲအေရခြံၾကြပ္သည္အထိ ကင္ေပးပါ။
၅။ အရသာရွိေသာ ပီကင္းဘဲကင္ကို ပန္ကိတ္၊ ေဆာ႔ျဖင္႔ အရသာရွိစြာသံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ…
#MyanmarPyiThar #ChinTaungTan
ၾကက္ကင္
ၾကက္ကင္ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတဲ့ ထဲက အိစံကေတာ့ အျပင္အသားကိုု ဘာအနံ ့မွမပါပဲ ဆားႏွင့္ ငရုုတ္ေကာင္းနဲ႔ပဲကင္တာကိုု အၾကိဳက္ဆုုံးပါ။ အျခား ၾကက္ကင္နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတဲ့အထဲက အခုုနည္းကေတာ့ အရိုုးရွင္းဆုုံးႏွင့္ စားလိုု႔အေကာင္းဆုုံးနည္းပါ။ လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ CP ၾကက္ - ၈၀ သား - ၈၅ က်ပ္သား ဝန္းက်င္ ကလီစာမပါေသာ ၾကက္တေကာင္
၂။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ
၃။ ငရုုတ္ေကာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၄။ စပါးလင္ - ၁ ေခ်ာင္း
၅။ ပဒဲေကာ - လက္တဆစ္ (မရွိရင္မထည့္လဲရ)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သားကိုု ေရေျခာက္ေအာင္သုုပ္ပါ။ စပါးလင္ကိုု ထုုထားပါ။ ပဒဲေကာကိုု ခပ္ထူထူလွီးထားပါ။
၂။ ေပါင္အရင္းေနရာမွာ ကပ္ေနေသာ အရည္ခြံကိုုဓါးျဖင့္ အသာေလးျဖတ္ပါ။ (အသားျပတ္သြားေအာင္ျဖတ္စရာမလိုုပါ။)
၃။ ထိုု႔ေနာက္ ဆား၊ ငရုုတ္ေကာင္းတိုု႔ျဖင့္ ေနရာအနွ့ံ သုုပ္လိမ္းေပးပါ။ အတြင္းရင္အုုပ္ထဲကိုုလဲ ဆား၊ငရုုတ္ေကာင္းျဖင့္သုုပ္လိမ္းပါ။ ရင္ေခါင္းအတြင္းထဲကိုု ထုုထားေသာ စပါးလင္ႏွင့္ ပဒဲေကာကိုုထည့္ပါ။ ၾကက္ေပါင္ ၂ေခ်ာင္းကိုုပူးျပီး ၾကိဳးျဖင့္ခ်ီပါ။ (မခ်ီလဲရပါတယ္။) ျပီးလွ်င္ဘာမွမအုုပ္ပဲ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ အနည္းဆုုံး ၂ နာရီေလာက္ထားပါ။ (တညထားရင္ပိုုေကာင္းပါတယ္။ အျပင္အရည္ခြံေျခာက္သြားေအာင္လိုု႔ပါ။)
၄။ မကင္ခင္ အကင္စက္ oven ကိုု အပူခ်ိန္ ၄၅၀'F (230'C) မွာ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ၾကိဳရ်္အပူေပးထားပါ။ ထိုု႔ေနာက္ ၄၅၀'F (230'C) မွာ မိနစ္ ၅၀ ထည့္ရ်္ ကင္ပါ။ ၾကက္ကင္ကင္လွ်င္ အကင္ဘန္းေပၚမွာ သံစင္လိုုမ်ိဳးဟာကိုုခံျပီးမွကင္ပါ။ ၾကက္ကင္မွ အရည္မ်ားက်လာပါလိမ့္မည္။
၅။ မိနစ္ ၅၀ ေနလွ်င္ ၾကက္ကင္မွက်လာေသာ အရည္မ်ားကိုု ၾကက္ကင္မ်ားျပန္ရ်္ သုုပ္လိမ္းေပးပါ။ ထို႔ေနာက္ ေနာက္ထပ္ ၁၀ မိနစ္ကင္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အသားကိုု ဓါးခြ်န္ခြ်န္ေလးျဖင့္ထိုုးၾကည့္ပါ။ အရည္ၾကည္ၾကည္မ်ားထြက္လာလွ်င္ ၾကက္ကင္ရပါျပီ။ တကယ္လိုု႔ေသြးစမ်ားပါေနေသးလွ်င္ ေနာက္ထပ္ ၁၀ မိနစ္ထပ္ကင္ပါ။ ကင္ျပီးလွ်င္ အကင္စက္ထဲမွာပဲ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ထားပါ။ ထိုု႔ေနာက္ ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာအရြယ္အစားလွွိီးရ်္ သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီ။
ကိုုရီးယား ျကက္သား အစပ္ကင္ (spicy grilled chicken)
ကိုုရီးယား ျကက္သားအစပ္ကင္ကေတာ့ ကိုုရီးယားအကင္ေတြထဲမွာ နာမည္ျကီးတဲ့ တခုုပါပဲ။ အစပ္ေလးပါေတာ့ ျမန္မာအျကိုုက္ေလးေပါ့ေနာ္။ မကပ္တဲ့ ဒယ္အိုုးေပၚမွလဲကင္လိုု ့ရျပီး လုုပ္နည္းကေတာ့ မခက္ပဲလြယ္ကူလိုု ့လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္သား အသားခ်ည္း - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၂။ ကိုုရီးယား ငရုုတ္သီးမွဳန္ ့(korean red chili pepper flakes)- ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ (ကိုုရီးယားငရုုတ္သီးမွုုန္ ့ကအစပ္မဟုုတ္ပါ။ ကိုုရီးယားငရုုတ္သီးမွုုန္ ့မရွိလွ်င္ အေရာင္တင္မွုုန္ ့ကိုု အသုုံးျပဳႏိုုင္ပါတယ္။)
၃။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
၄။ ပ်ားရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ ဟင္းခ်က္ဆန္၀ိုုင္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၆။ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
၇။ ကိုုရီးယား ငရုုတ္သီးအႏွစ္ (koread red chili pepper paste) - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္ (သိုု ့) သစ္ေတာ္သီးေဖ်ာ္ရည္ (သိုု ့) နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၉။ ႏွမ္းဆီေမြွး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၀။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၂ မြွာ
၁၁။ ဂ်င္း အနည္းငယ္
၁၂။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၁၃။ ျကက္သြန္နီ - တလုုံးရဲ ့ေလးပုုံတပုုံ
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ အသားကိုု ၁ စင္တီမီတာ အထူေလာက္အသားလြွာေလးေတြလွွီးထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ျကက္သြန္နီနွင့္ ဂ်င္းတိုု ့ကိုု ႏွဳတ္နွတ္စဥ္းထားပါ။
၂။ ျကက္သားမ်ားကိုု နွဳတ္ႏွဳတ္စဥ္းထားေသာ ျကက္သြန္နီ၊ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းနွင့္ အျခားပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ားအားလုုံးကိုုထည့္ျပီး နယ္ပါ။ အနည္းဆုုံး ၄ နာရီခန္ ့နွပ္ထားပါ။ (တညႏွပ္လွ်င္ ပိုုေကာင္းပါတယ္။)
၃။ လွိဳင္းတြန္ ့ပါေသာ ဒယ္အိုုး (သိုု ့) မကပ္ေသာ ဒယ္အိုုးကိုု ဆီသုုတ္ရ်္ နွပ္ထားေသာ အသားမ်ားကိုု ကင္ပါ။ အသားမ်ားကိုုကင္ရာတြင္ တလြွာဆီကင္ပါ။ အသားမ်ားအကုုန္လုုံးတခါထဲမထည့္ အျပံဳလုုိက္မထည့္ပါနဲ ့။
ယိုုးဒယား ျကက္ကင္
ယိုုးဒယား ျကက္ကင္ကေတာ့ လူအမ်ားစုုုျကိုုက္တဲ့ အကင္တမ်ိဳးပါ။ သူရဲ ့ယိုုးဒယားငံျပာရည္နွင့္ သျကားခ်ိဳခ်ိဳတိုု ့ရဲ ့အရသာ၊ စပါးလင္ပါတဲ့ အနံ ့တိုု ့ေျကာင့္ ေမြွးျပီး အလြန္အရသာရွိပါတယ္။ ယိုုးဒယားျကက္ကင္ကိုု ဗမာျကက္ေသးေသး အေကာင္လိုုက္ကင္ရင္လဲ ရပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္သား - ၅၀ သား (သိုု ့) ၂ ေပါင္
၂။ ပ်ားရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၃။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၄။ ယိုုးဒယား ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
၅။ ငရုုတ္ေကာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၆။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၆ မြွာ
၇။ စပါးလင္ - ၁ ေခ်ာင္း
၈။ ဟင္းခ်က္ဆန္၀ိုုင္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၉။ သံပုုရာသီး - ၁ စိတ္
၁၀။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္သားကိုု ေရေဆးရ်္ သန္ ့စင္ထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းနွင့္ စပါးလင္ကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။
၂။ ျကက္သားကိုု ေထာင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ စပါးလင္၊ ပ်ားရည္၊ သျကား၊ ယိုုးဒယားငံျပာရည္၊ ငရုုတ္ေကာင္း၊ ဟင္းခ်က္ဆန္၀ိုုင္၊ သံပုုရာသီးတစိတ္မွ သံပုုရာရည္ တိုု ့ျဖင့္ နယ္ရ်္ အနည္းဆုုံး ၃ နာရီခန္ ့နွပ္ထားပါ။ (တညႏွပ္လွ်င္ ပိုုေကာင္းပါတယ္။)
၃။ နွပ္ျပီးသား ျကက္သားမ်ားကိုု မီးျပင္းျပင္း ျဖင့္ ၂ ဖက္လုုံးက်က္ေအာင္ကင္ပါ။
၄။ အနံ ့ေမြွးေမြွးနဲ ့အလြန္အရသာရွိတဲ့ ယိုုးဒယား ျကက္ကင္ကိုု သုုံးေဆာင္ႏီုုင္ပါျပီ။
တရုုတ္ေခါက္ဆြဲေၾကာ္
ဒီနည္းကေတာ့ အိစံကိုု တရုုတ္ၾကီးတေယာက္က သင္ေပးတဲ႔နည္းေလးပါ။ သူ႔ရဲ႔ေၾကာ္နည္းထဲမွာေတာ့ တရုုတ္မဆလာတိုု႔ ဟင္းခ်က္ဝိုုင္တိုု႔ထည့္ထားပါတယ္။ ျပီးေတာ့ သူကၾကက္ဥေလးေတြကိုု အခ်ပ္လိုုက္ေၾကာ္ျပီး အမွ်င္ေလးေတြလုုပ္ျပီး ေခါက္ဆြဲထဲထည့္ထားပါတယ္။ ေတာ္ေတာ္ေလးစားလိုု႔ေကာင္းလိုု႔လုုပ္နည္းေလးကိုုမွ်ေဝလိုုက္တယ္ေနာ္။ လုုပ္စားၾကည့္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲဖတ္ - ၁ ေပါင္ (သိုု ့) ၂၅ က်ပ္သား
၂။ ၀က္သား (သိုု ့) ျကက္သား - ၂၀ က်ပ္သား
၃။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ေဂၚဖီထုုပ္ - တရုုတ္ထမင္းစားပန္းကန္လုုံး ၃ လုုံးစာ
၄။ အေခ်ာင္းလိုုက္လွီးထားေသာ မုုန္လာဥနီ - အနည္းငယ္
၅။ ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
၆။ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ Lilly's လီလီ ျကက္သားမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
၉။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ဇြန္း
၁၀။ တရုုတ္မဆလာ (five spices) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၁။ တရုုတ္ ဟင္းခ်က္ဝိုုင္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
(Chinese cooking rice wine က ဟင္းခ်က္ဝိုုင္ပါပဲ)
၁၂။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၁၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (အလြယ္တကူမရွိလွ်င္ ရိုုးရိုုးဆီကိုုထည့္ပါ။)
၁၄။ ျကက္ျပဳတ္ရည္ (သိုု ့) ေရ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၁၅။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၅ မြွာ
၁၆။ ၾကက္ဥ - ၄ လုုံး
၁၇။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ၾကက္ဥကိုု ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ၊ ေရထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းထည့္ရ်္ သမေအာင္ခေလာက္ထားပါ။
၂။ မကပ္ေသာဒယ္အိုုးထဲကိုု ၾကက္ဥေလးေတြ ပါးပါးေလးျဖစ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ (၅ ခ်ပ္ေလာက္ရပါတယ္။) ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္ဥအျပားမ်ားကိုုလိပ္ျပီး ပါးပါးေလးေတြလွီးပါ။ ေခါက္ဆြဲေလးေတြလိုုအမွ်င္ေလးေတြရပါတယ္။
၃။ အသားကိုု အတုုံးေလးေတြ လွီးျပီး ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ Lilly'sလီလီ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊ ခရုုဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ တရုုတ္မဆလာ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္၊ တရုုတ္ဟင္းခ်က္ဝိုုင္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ တိုု ့ျဖင့္ နယ္ရ်္ ခဏ နွပ္ထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴ ကိုုေတာက္ေတာက္ဆင္းထားပါ။
၄။ ေခါက္ဆြဲကိုု အစိုုအသုံးျပဳလွ်င္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူတဲ့ထဲကိုု ခ်က္ခ်င္းထည့္ျပီး ဆယ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေအးျဖင့္ ျပန္ေဆးျပီး ေရစစ္ပါ။ ေရစစ္ထားတုုံးမွာ ေခါက္ဆြဲကိုု ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ျဖင့္ နယ္ရ်္ ဖြထားပါ။
၅။ ေရစစ္ျပီးေသာ ေခါက္ဆြဲကိုု ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ ခရုုဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊လီလီ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ တရုုတ္မဆလာ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္၊ တရုုတ္ဟင္းခ်က္ဝိုုင္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ တိုု ့ျဖင့္နယ္ထားပါ။
၆။ ဒယ္အိုုးထဲကိုု ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္းထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ထည့္ဆီသတ္ပါ။ ျျကက္သြန္ျဖဴ အနံ ့ေမြွးလာလွ်င္ အသားကိုု ထည့္ေျကာ္ပါ။ အသားမ်ားက်က္ျပီး အသားမွအရည္မ်ား ထြက္လာလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ေဂၚဖီထုုပ္နွင့္ မုုန္လာဥနီကိုုထည့္၊ ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ သျကားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္ေမႊေၾကာ္ပါ။
၇။ ျပီးလွ်င္ ခ်က္ခ်င္းပဲ ေခါက္ဆြဲမ်ားကိုုထည့္ေၾကာ္ပါ။
၈။ အသီးအနွံမ်ားႏြမ္းလာလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ခါနွီးတြင္ က်န္ေသာ ျကက္ျပဳတ္ရည္ (သိုု ့) ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္းကိုု ထည့္ရ်္ သမေအာင္ ေမြွျပီ းမီးဖုုိေပၚမွခ်ပါ။
၉။ အရသာ ေကာင္းေကာင္း အနံ ့ေမြွးေမြွးနွင့္ ေခါက္ဆြဲေျကာ္ စုုိစိုုေလးကိုု သုုံးေဆာင္နိုု္င္ပါျပီ။
#LillyMyanmar #Nomsg #Eisanshomemadeinspiration
No comments:
Post a Comment