Monday, August 20, 2018

မႈိေၿခာက္စပ္ေၾကာ္ - Dim Sum ျကက္ေျခေထာက္ေပါင္း - ၾကံသကာ ဝက္လက္ အေႏွးေပါင္း - ပုစြန္ငါးေပါင္းထုပ္

ပုစြန္ငါးေပါင္းထုပ္ 



 မိုးတြင္းအခါမွာ မွ်စ္စို႔ႏုႏုေလးေတြလည္း ေပါလာၿပီး ပုစြန္ေဘာ့ ခ်ိတ္ေလးေတြလည္း ေပါလာျပန္ေတာ့ ပုစြန္ငါးေပါင္းထုပ္ ထုပ္စားၾကစို႔ ေနာ္။

 ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• မွ်စ္အစို႔ေပါက္ႏုႏု        - ၁၀ က်ပ္သား
•  ပုစြန္ေဘာ့ခ်ိတ္             - ၃၀ က်ပ္သား
• ၾကက္သြန္နီ  - ၁၅ လံုး (အေနေတာ္)
• ခ်င္း                   - လက္တစ္ဆစ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴဗမာဥ - ၂ ဥ
• ဆီ           - ၂ က်ပ္ခြဲသား
• င႐ုတ္အပုေျခာက္ေတာင့္     - ၅ ေတာင့္
• ဆန္စိမ္းမႈန္႔  - ၁၀ က်ပ္သား
• ဆား          - စတီးဇြန္း ၁ ဇြန္း
• အရသာမႈန္႔    - စတီးဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သၾကား     - စတီးဇြန္း၁ ဇြန္း
• ယိုးဒယား ငံျပာရည္        - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးစိမ္း       - ၅ ေတာင့္
• ေရေဆးသန္႔စင္ထားတဲ့ ရဲယိုရြက္
• ေရေဆးၿပီး ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာရြက္
 အေနေတာ္ျဖတ္ထားတဲ့အရြက္ - ၂၀ ခန္႔

 ေပါင္းနည္း 
 မွ်စ္စို႔ႏုႏုကို နာရီဝက္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။ ပုစြန္ေဘာ့ခ်ိတ္ ကို အခြံ၊ ေခါင္း အကုန္ႏႊာထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ ၂ ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ င႐ုတ္ပုကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းၿပီး ေမႊးေနေအာင္ ဆီသတ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ ၁၃ လံုးကို ေလးစိတ္ထိုးၿပီး လွီးထားပါ။ မိမိႏွစ္သက္ရာ မိႈ၊ ဘူးသီး၊ ေဂၚရခါးသီး၊ ဂ်ဴးျမစ္စသည္တို႔ကိုလည္း ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ ၿပီးလွ်င္ ဇလံုထဲ ပုစြန္၊ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ မွ်စ္၊ ေလးစိတ္ထိုးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆီသတ္ထားတဲ့ င႐ုတ္ႏွစ္၊ ဆန္စိမ္းမႈန္႔၊ ဆား၊ အရသာ၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း ညႇပ္ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။ နယ္ၿပီးလွ်င္ စထုပ္ပါမယ္။ အေနေတာ္ျဖတ္ၿပီး ေပ်ာ့ေပ်ာင္းသြားေအာင္ ေရေႏြးေဖ်ာ ထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာရြက္တစ္ရြက္ေပၚမွာ ရဲယိုရြက္တစ္ရြက္ ထပ္ခင္းပါ။ ရဲယိုရြက္ေပၚမွာ နယ္ထားတဲ့အဆာ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းထည့္ၿပီး ေရလံု ေအာင္ အဆင္ေျပသလို ထုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ပုစြန္ငါးေပါင္းေလးေတြ ကုန္ ေအာင္ထုပ္ၿပီးၿပီဆိုလွ်င္ ေရေႏြးေငြ႕နဲ႔ ဆန္ခါခံၿပီး ပုစြန္ငါးေပါင္းထုပ္ ေလးေတြကို နာရီဝက္ေလာက္ ေပါင္းေပးရင္ စားခ်င္စဖြယ္ ေႏြးေႏြး ေထြးေထြး ပုစြန္ငါးေပါင္းထုပ္ေလးေတြ ရပါၿပီ။
.....................
ပန္းခေရ

 ၾကံသကာ ဝက္လက္ အေႏွးေပါင္း  (Slow Cook Pork Leg with sugar cane)




ဝက္လက္ ကို ၾကံသကာ ျဖင္႕ေပါင္းတာ အအီသက္သာေစၿပီး အရည္ေသာက္လဲ အရသာရွိသလုိ အသားစားလဲ နဴးအိေနေစပါတယ္။ အသားေပါင္းအိုး ျဖင္႔ ပါဝင္ ပစၥည္းမ်ား အားလံုး ထည္႕ၿပီး ေပါင္းရုံနွင္႕ အရည္ေသာက္ ဟင္းေကာင္း တစ္ပဲြ ရတာေၾကာင္႕ လုပ္စားၾကည္႕လိုက္ေနာ္….။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဝက္လက္  ၂ ေခ်ာင္း  (အကြင္း လိုက္ လွီးခုတ္ထားပါ၊ ဆူးခြ်န္ေလးျဖင္႕ဆြထားပါ)
ဆား ၂ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အငံ ၁ ဇြန္ ခဲြ စားပဲြဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အခ်ိဳၿပစ္ ၁ ဇြန္ စားပဲြဇြန္း
ၾကံသကာ ၁ ခ်ပ္ (အနည္းငယ္ေခ်ထားပါ)
ေရႊဖယံုသီး ၁ ျခမ္း  (အခံြခြာ အတံုးၾကီးၾကီးတံုးထားပါ)
ကရေဝးရြက္ ၅ ရြက္
သစ္ၾကပိုးေခါက္ ၁ ေခါက္
နာနတ္ပြင္႕ ၅ ပြင္႕
ေလးညွင္း ၅ ပြင္႕
ၾကက္သြန္နီအလံုးၾကီး ၂ လံုး (ေလးျခမ္းျခမ္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖူ ၅တက္  (အခြံနဲ႕ တစ္ျပားရုိက္ထားပါ)
ခ်င္း  လက္တစ္ဆစ္ အရြယ္(အခံြခြာ အျပားၾကီးၾကီး လွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၂ ပင္ (ဟင္းၾကက္မွ ျဖူးစားရန္)

ေဆာ႕လုပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ခ်င္း လက္မ ၀က္ခန္႕ (နုတ္နဳတ္စင္းထားပါ)
နံနံပင္ ၃ ပင္ (နဳတ္နဳတ္လွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ တက္ (နဳတ္နဳတ္လွီးထားပါ)
ငံျပာရည္ ၁ ဇြန္း စားပဲြဇြန္း
သၾကားအညိဳ ၁ ဇြန္း ခဲြ စားပဲြဇြန္း
မန္းက်ီးသီးအနွစ္ ၃ ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ငရုတ္သီးစိမ္း ၅ ေတာင္႕ (အေနေတာ္ လွီးထားပါ)


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ Pressure cooker ထဲ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကလဲြလို႕ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုး ထည္႕ၿပီး ေသခ်ာနယ္နွပ္ပါ။ ၁၅- ၂၀ မိနစ္ေလာက္ အသားနယ္နွပ္ၿပီး ထားပါ။ ၿပီးလ်င္ အသားတံုး ေရ ျမဳပ္တယ္႕ အထိထည္႕ၿပီးေပါင္းပါ။ pressure cooker ကုိ meat/pork ကုိေရြးၿပီး ေပါင္းထားပါ။ အဖံုးေသခ်ာဖုန္းပါ၊ က်က္လို႕ အဖုံးဖြင္႕လ်င္လဲ ေသခ်ာ ဖြင္႕ပါ။ ဝက္လက္သား နဴးမနဴး ခရင္းေလးျဖင္႕ ထိုးၾကည္႕ၿပီး ျမည္းၾကည္႕ပါ။

၂။ ေဆာ႕လုပ္ရန္ အိုးအေသး ထဲ သၾကား ေရအနည္းျဖင္႕ မီးအေနေတာ္ျဖင္႕ေညာင္က်ေအာင္ က်ိဳထားပါ။ အနည္းငယ္ ျပစ္လာလ်င္ နံနံပင္ကလဲြလို႕ က်န္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုး ထည္႕ၿပီး အနံေမႊးလာသည္ အထိတည္ပါ။ ဆားျမည္းပါ လိုတာထပ္ျဖည္႕ၿပီး နံနံပင္ ျဖဴးပါ။ နွံ႕ေအာင္ေမႊပါ။ အနည္းငယ္ အေအးခံၿပီး  ဝက္လက္ေပါင္း ကို ေဆာ႕အတူတဲြစားလ်င္ လိုက္ဖက္ပါသည္။

Syilwin Foodsgarden


Dim Sum  ျကက္ေျခေထာက္ေပါင္း



Dim Sum ဆိုုင္ေတြမွာေရာင္းတဲ ့အလြန္စားေကာင္းတဲ့ ျကက္ေျခေထာက္ေပါင္းပါ။ ျကက္ေျခေထာက္ေပါင္းလုုပ္နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးရွိပါတယ္။ အရသာကေတာ့ တူတူပါပဲ။ ဒီနည္းကေတာ့ အိစံအိမ္မွာလုုပ္စားတဲ့ ျကက္ေျခေထာက္ေပါင္းနည္းေပါ့။ အိမ္ကလူေတြေတာ့ အရမ္းျကိုုက္ျကတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္ေျခေထာက္ - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၂။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မွြာ
၃။ ဆား - အနည္းငယ္
၄။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ ပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၆။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၇။ နံနတ္ပြင္ ့- ၃ ခုု
၈။ ပဲငပိအခ်ိဳ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၉။ နွမ္းဆီေမြွး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၀။ ဟင္းခ်က္ဆန္၀ိုုင္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၁။ ငရုုတ္ေကာင္းအျဖဴ - အနည္းငယ္ (မရွိရင္မထည့္လဲရပါတယ္။)
၁၂။ ငရုုတ္သီးေတာင့္အနီ - ၂ ေတာင့္ (အစပ္ျကိုုက္လွ်င္ ထည့္ပါ။ အိစံကေတာ့ မထည့္ပါဘူး)
၁၃။ ဆီ - ၁ ခြက္
( ၁ ခြက္ = 240 ml = ရိုးရိုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ ၊ ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml ၊ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)


ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားရဲ ့ေျခသည္းခြံညွပ္ သန္ ့စင္ျပီး ေ၇ေျခာက္ေအာင္လုုပ္ထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားပါ။ ငရုုတ္သီးေတာင့္အနီကိုုလဲ ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားပါ။

၂။ ေရေျခာက္ေအာင္လုုပ္ထားေသာ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားကိုု ဆားအနည္းငယ္ျဖင့္ နယ္ပါ။

၃။ ထိုု ့ေနာက္ ျကက္ေျခေထာက္တည္မည့္အိုုးထဲတြင္ဆီကိုု ထည့္အပူေပးပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားကိုု ထည့္ရ်္ အေပၚယံအေ၇ခြံတင္းလာေအာင္ေျကာ္ေပးပါ။ (ဒယ္အိုုးကိုု အသုုံးမျပဳပါနဲ့။ ဟင္းခ်က္တဲ့အိုုးကိုုသုုံးပါ။ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားေရေပါက္တာ သက္သာေအာင္လိုု ့ပါ။ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားလဲေရေျခာက္ေနပါေစ။)

၄။ ေျကာ္ျပီးသားျကက္ေျခေထာက္မ်ားကိုု ဆယ္ရ်္ ပန္းကန္တခုုထဲထည့္ထားပါ။

၅။ ေျကာ္ထားေသာ ဆီမ်ားထဲမွ ဆီထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းစာကိုုပဲ ခ်န္၍က်န္ေသာဆီမ်ားကိုု ခပ္ထုုတ္ထားပါ။

၆။ က်န္ေသာဆီအနည္းငယ္ကိုု အပူေပးျပီး ပူလာလွ်င္ ျကက္သြန္ျဖဴထည့္၍ဆီသတ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားကိုု ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ပဲငပိနွင့္ ငရုုတ္သီးေတာင့္ အနီတိုု ့မွလြဲျပီး က်န္သည့္ ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ားကိုုထည့္ရ်္လုုံးပါ။
ေရကိုု ျကက္ေျခေထာက္ျမဳပ္ေအာင္ထည့္၍တည္ပါ။

၇။ ေရခမ္းခါနီးတြင္ ျကက္ေျခေထာက္နူးမနူးျကည့္ပါ။ မနူးေသးလွ်င္ ေရထည့္၍ထပ္တည္ပါ။

၈။ လိုုခ်င္ေသာ ျကက္ေျခေထာက္အေနအထားရလွ်င္ ပဲငပိအခ်ိဳနွင့္ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ ငရုုတ္သီးတိုု ့ကိုု ထည့္ပါ။ ေနာက္ ၅ မိနစ္ေလာက္တည္ပီး မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။

၉။ ျကက္ေျခေထာက္ကိုု စားခါနီးတြင္ ေပါင္းအိုုးထဲမွာေပါင္းရ်္ ပူလာလွ်င္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
#Eisanshomemadeinspiration

မႈိေၿခာက္စပ္ေၾကာ္



ကဲကဲရဲ ့သူငယ္ခ်င္းေတြအတြက္ ... ထမင္းၿဖဴေလးႏွင့္ စားလွ်င္ လိုက္ဖက္တဲ့ မႈိေၿခာက္စပ္ေၾကာ္နည္းကို ေၿပာၿပပါမယ္႐ွင္။

အသက္သတ္လြတ္စားတဲ့သူေတြအတြက္လည္း အဆင္ေၿပပါတယ္႐ွင္။ ေက်ာင္းတက္တုန္းက အိမ္ကေန ထည့္ေပးလိုက္တဲ့ အေၾကာ္ေလွာ္ေတြထဲက ၾကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ အစားအစာေလးတစ္မ်ိဳးပါ႐ွင့္။

** အဓိက..မႈိေတြကို သဲေတြစင္ေအာင္ လုပ္ရပါမယ္။ အခ်ိန္ရလွ်င္ အနည္းငယ္ေၿခာက္သြားေအာင္ ေရေဆးၿပီးတဲ့အခါ ေနပူလွန္းပါ။

ကဲကဲရဲ  ့မႈိေၿခာက္စပ္ေၾကာ္နည္းေလးကေတာ့

Ingredients:
မႈိ ၂၅က်ပ္သား (ေငြႏွင္းမႈိ၊ေကာက္႐ုိးမႈိ)
င႐ုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္ ့ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၃မႊာ
ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္ ၂လံုး
ဆား အနည္းငယ္
ဆီ အနည္းငယ္
နံနံပင္ (မထည့္လည္း ရပါတယ္)

Preparation Method:
၁) မႈိေတြကို ေသေသခ်ာခ်ာ ေရေဆးၿပီး ေရစစ္ပါ။ ကဲကဲကေတာ့ ေရစစ္သြားေအာင္ တေန လွန္းလိုက္ပါတယ္။ မႈိေတြ ေၿခာက္သြားၿပီး ေၾကာ္တဲ့အခါ ပိုစားေကာင္းပါတယ္။
၂) ဒယ္အိုးထဲ ဆီမ်ားမ်ား ထည့္ၿပီး ဆီဆူလာလွ်င္ မႈိေတြကို ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ဆယ္ယူၿပီး ဆီစစ္ပါ။
၃)  ဆီေတြကို ခပ္ထုတ္ၿပီး အနည္းငယ္ ခ်န္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴတို ့ကို  ပါးပါးလွီးပါ။
၄) က်န္ေနတဲ့ ဆီကို မီးအပူၿပန္ေပးၿပီး ၾကက္သြန္နီကို အရင္ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ေ႐ႊေရာင္သန္းလာလွ်င္ ဆယ္ယူၿပီး ဆီစစ္ပါ။  ၾကက္သြန္ၿဖဴ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ေ႐ႊေရာင္သန္းလာလွ်င္ ဆယ္ယူၿပီး ဆီစစ္ပါ။
၅) င႐ုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္ ့ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ မႈိေၾကာ္ကို ထည့္ပါ။ ဆား အနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး အသာေမႊပါ။
၆) အရသာ အေပါ့အငန္ၿပင္ၿပီး နံနံပင္ အုပ္ပါ။

ထမင္းၿဖဴပူပူေလးႏွင့္ မႈိေၿခာက္စပ္ေၾကာ္ေလးဆို ေနာက္ထပ္ဟင္းေတြ မလိုေတာ့ပါဘူး႐ွင္။

စားခါနီးမွ သံပုရာရည္ ဆမ္းလိုက္လွ်င္ ပိုေမႊးၿပီး စားလို့ေကာင္းပါတယ္။

Kae Kae 

No comments: