Sunday, April 22, 2018

မေလးရွားဒန္ေပါက္ Nasi Briyani - အုန္းႏုိ႔ေခါက္ဆြဲ - မႏၱေလးၾကာဆံခ်က္

အာလူးတစ္ျခမ္းလက္ရာမ်ား မေလးရွားဒံေပါက္ By Myint Oo Thar



မေလးရွားဒန္ေပါက္ Nasi Briyani
ျကက္သားဟင္းအတြက္….လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
ျကက္သား                                     1.3 kg ( ျကက္ေပါင္ ၃ ေပါင္)
ဆား                                            1 လဖက္ရည္ဇြန္း
အသားမူန့္                                     ၂ လဖက္ရည္ဇြန္း
နနြန္းမူန့္                                       ၁ လဖက္ရည္ဇြန္း
ျကက္သြန္နီ                                   ၁၅၀ ဂရမ္.ပါးပါးလွီးထားပါ
ျကက္သြန္ျဖူ                                  ၃၀ ဂရမ္.ႏူတ္ႏူတ္စင္းပါ
ခ်င္း                                             ၂၅ ဂရမ္.ႏူတ္ႏူတ္စင္းပါ
ငရုပ္သီးမူန့္                                    ၂ စာပြဲစားဇြန္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး                                  ၂၅၀ ဂရမ္.အတံုးေသးေသးတံုးထားပါ
ပူစီနံ                                           ၁ စီး. အရြက္ေခ်ြထားပါ
နံနံပင္                                         ၅ ပင္.ပါးပါးလွီးထားပါ
မဆာလာ                                     ၂ လဖက္ရည္ဇြန္း
ေထာပတ္                                    ၁၂၅ ဂရမ္
ႏို့စိမ္း                                         ၁ cup (      240          ml)

ဒန္ေပါက္ထမင္းခ်က္ရန္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့….
ဒန္ေပါက္ဆန္                                   ၃ ခြက္
ေရ                                                 ၄ ခြက္
ခ်င္း                                                ၁၀ ဂရမ္.ႏူတ္ႏူတ္စင္းထားပါ
ျကက္သြန္ျဖူ                                       ၂၀ ဂရမ္.ႏူတ္ႏူတ္စင္းထားပါ
ျကက္သြန္နီ                                        ၆၀ ဂရမ္.ပါးပါးလွီးထားပါ
ဖာလာေစ့                                          ၅ ေစ့
ကရေဝးရြက္                                       ၂ ရြက္
နာနတ္ပြင့္                                          ၂ ပြင့္
သစ္ဂ်ပိုးေခါက္                                    ၁ေခ်ာင္း
ျကက္သြန္နီေျကာ္                                ၂ စာပြဲစားဇြန္း
ျကက္သြန္ျဖူေျကာ္                                ၁ စာပြဲစားဇြန္း
မဆာလာ                                          ၂ လဖက္ရည္ဇြန္း
ေထာပတ္                                         ၁၂၀ ၈ရမ္
အသားမူန့္                                       1 ½ လဖက္ရည္ဇြန္း
ဆား                                              ½ လဖက္ရည္ဇြန္း
သီဟိုေစ့                                          ၂ စာပြဲစားဇြန္း
သပ်စ္သီးေျခာက္                               ၂ စာပြဲစားဇြန္း

1.ျကက္သားကိုနႏြန္းမူန့္. ဆား.အသားမူန့္နဲ့နယ္ထားပါ
၂.ဒယ္အိုးထဲေထာပတ္ထည့္ျပီး. ေထာပတ္အရည္ေပ်ာသည္ႏွင့္ ျကက္သြန္နီကို နီညုေရာင္သန္းသည္အထိေျကာ္ပါ.
၃.ျပီးယင္ ႏူတ္ႏူတ္စင္းထားတဲ့.ခ်င္းျကက္သြန္ျဖူထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ.
၄.ျပီးယင္ငရုပ္သီးမူန့္ထည့္ပါ.နံ့ေအာင္ေမွါေပးပါ
၅.အတံုးေသးေသးတံုးထားတဲ့ခရမ္းခ်သ္သီးထည့္ျပီးခ်က္ပါ.ေျကေအာင္ေခ်ေပးပါ.
၆.ခရမ္းခ်ဥ္သီးေက်သည္ႏွင့္.နပ္ထယးတဲ့ျကက္သားထည့္ျပီးခ်က္ပါ
၇.ျကက္သားအသားတင္းသည္ႏွင့္ ႏို့စိမ္းထည့္ျပီးခ်က္ပါ.
၈.ျပီး.ယင္ မဆာလာထည့္ေမွြေပးပါ.
၉.ျကက္သားက်က္ခါနီးမွာ ပူစီန့နဲ့ပါးပါးလွီးထားတဲ့ နံနံပင္ထည့္ျပီးခ်က္ပါ.

ဒန္ေပါက္ခ်က္နည္းကေတာ့…
၁. ဒန္ေပါက္ဆန္ကိုေရေဆးျပီးေရစစ့္ထားပါ.
၂.ဒယ္အိုးထဲေထာပတ္ထည့္ပါ.ေထာပတ္အရည္ေပ်ာ္ယင္..ႏူတ္ႏဴတ္စင္းထားတဲ့ခ်င္းနဲ့ျကက္သြန္ျဖူဆီသတ္ပါ.
ဖာလာေစ့.နာနတ္ပြင့္.သစ္ဂ်ပိုးေခါက္.ကရေဝးရြက္ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
၃.ျပီးယင္ ေရစစ့္ထားတဲ့ ဆန္ထည့္ျပီးေျကာ္ပါ.အသားမူန့္ထည့္ျပီးေမွြေပးပါ.
၄.ျပီးယင္ ဆန္ကို ထမင္းေပါင္းအိုးထဲထည့္ျပီး ေရထည့္ျပီးခ်က္ပါ
၅.ပုဂံလံုးထဲကို ျကက္သြန္နီေျကာ္.ျကက္သြန္ျဖူေျကာ္.မဆာလာထည့္ျပီးေမွြထားပါ.
၆.ပုဂံလံုးအေသးမွာ အနီေရာင္နဲ့အဝါေရာင္ဆိုးေဆးကိုသီးသန့္ထည့္ျပီး ႏို့စိမ္းနျနဲထည့္ျပီးေမွြထားပါ.
၇.ထမင္းက်က္ယင္အဝါေရာင္ဆိုးေဆး.နဲ့အနီေရာင္ဆိုးေဆးကို ေနရာကြက္ျကားထည့္ပါ.ျပီးယင္ ေမွြထားတဲ့မဆာလာျကက္သြန္ေျကာ္ထည့္ျပီးေမွြေပးပါ. (သပ်စ္သီးေျခာက္.သီဟိုေစ့သံုးမည္ဆိုပါက..ထည့္ျပီးေမွြပါ)
၇.ဒန္ေပါက္ထမင္းကို ပူစီနံ.ေဂါရခါးသီးသုပ္.ငရုပ္သီးစိမ္းတို့နဲ့သံုးေဆာင္ပါ။

အာလူးတစ္ျခမ္းလက္ရာမ်ား အုန္းႏုိ႔ေခါက္ဆြဲ 
by ဆန္းဆန္းဦး (ျမန္မာ့အသံ)



အုန္းႏုိ႔ေခါက္ဆြဲ (ေခါက္ဆြဲ ၁ ပိသာ)
ေခါက္ဆြဲဖတ္           - ၁ ပိႆာ
မုန္႔ၾကြပ္                   - ၅ က်ပ္သား
အုန္းႏုိ႔ဘူးေသး            - ၁ ဘူး
ပဲက်က္မႈန္႔                 - ၁၀ က်ပ္သား
ဘဲဥ                        - ၅ လံုး
ငါးဖယ္                    - ၁၀ က်ပ္သား
ၾကက္သား                  - ၂၅ က်ပ္သား
သၾကား                     - ၅ က်ပ္သား(အခ်ဳိၾကိဳက္ပါက ပုိထည့္ပါ)
ဆား                        - သင့္ရံု
ခေနာ            - ၁ ထုပ္ (အေသး)
ဆီ                          - ၁၀ က်ပ္သား
ငရုတ္အေရာင္တင္(အစိမ္းမႈန္႔)     - ၂ ၁/၂ က်ပ္သား
တြဲဖက္စားရန္    - ၾကက္သြန္နီၾကီး၊ သံပရာသီး၊ ငရုတ္အက်က္မႈန္႔

အာလူးတစ္ျခမ္းလက္ရာမ်ား မႏၱေလးၾကာဆံခ်က္
by ဆန္းဆန္းဦး (ျမန္မာ့အသံ)




မႏၱေလးၾကာဆံခ်က္
ဆီ                      - ၁၀ က်ပ္သား
ပဲၾကာဆံ              - ၁၀ က်ပ္သား
ၾကြက္နားရြက္မႈိ      - ၄၀ ဂရမ္ (၃ က်ပ္သား)
ပဲလိပ္                  - ၁၂၀ ဂရမ္
ပန္းေျခာက္           - ၄၀ ဂရမ္
ၾကက္သား(ရင္ပုံ)    - ၁၅ က်ပ္သား
ငါးဖယ္              - ၁၀ က်ပ္သား
ငံုးဥ                   - ၁၀ လံုး
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔       - အနည္းငယ္
ဆား                       - အနည္းငယ္
ငံျပာရည္                   - ၁ ပုလင္း(အေသး)
ခေနာ                      - ၁ ထုပ္ (အေသး)
ၾကက္သြန္နီ(အေသး)         - ၁၀ လံုး
ငရုတ္အေရာင္တင္မႈန္႔      - ၂ ၁/၂ က်ပ္သား
တြဲဖက္စားရန္   - ၾကက္သြန္နီၾကီး၊ နံနံပင္၊ သံပရာသီး၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႔
ၾကက္ရုိးၾကိဳက္ပါက ျပဳတ္ရည္တြင္ ထည့္ႏုိင္ပါသည္။

No comments: