ၾကက္ေသာက္ဆမ္းေလးက ခ်ဥ္ခ်ဥ္ငန္ငန္စပ္စပ္ၾကိဳက္သူေတြအတြက္အေတာ္အဆင္ေျပတဲ့ နည္းေလးပါ။ ကၽြန္မတို႔လိုေပါ့။ ကၽြန္မက ခ်ဥ္ငန္စပ္ ၾကိဳက္တက္သူေလ။ ေနာက္အာပူရြက္ေမႊးလည္း ေမႊးတယ္ ပူပူေလးနဲ႔ အရည္က်ဲခ်က္ရင္ ဆမ္းစားလို႔ရတာေပ့ါ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဗမာၾကက္ - ၁ ေကာင္ (၆၀ က်ပ္သား)
ဆင္ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၅ လံုး
မရမ္းျပားေျခာက္ - ၁၀ ျပားခန္႔
ငရုတ္သီးစိမ္း - ၇ ေတာင့္
အာပူရြက္ - ၆ ရြက္ခန္႔
ငါးပိ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
စပါးလင္ - ၂ ေခ်ာင္း
ဆား - အခ်ဳိဇြန္း ၁ ဇြန္း
အသားမႈန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
နႏြင္း - အခ်ဳိဇြန္း ၁ ဇြန္း
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အခ်ဳိဇြန္း တစ္၀က္
ၾကက္သြန္နီ - ၁ လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ ျမႊာ
ျပဳလုပ္နည္း
-ငရုတ္သီးနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ/ ျဖဴကုိ ေရာေထာင္းထားပါ။ ၾကက္သားကိုအေနေတာ္တံုးျပီး ဆား၊ နႏြင္းနယ္ကာ ထားပါ။ စပါးလင္ကုိ ထုျပီး ထံုးထားပါ။
-ၾကက္သား၊ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ေထာင္းထားတာေတြကို ဆီပါေလကာထည့္ျပီး လံုးပါ။ ၾကက္အေရာင္ေျပာင္းကာမွ မွ်င္ငါးပိေလးကို ေရေဖ်ာ္ထည့္ပါ။ အနည္းငယ္ထပ္ျပီး လံုးေပးေနပါ။ ပြက္လာပါေစ။ ပြက္ပြက္ျမည္လာမွ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေရဆူသည္အထိတည္ပါ။
-ၾကက္သားႏူးကာနီးမွ ဆင္ခရမ္းသီးအစိတ္ေလးေတြထည့္ပါ။ မရမ္းျပားေလးမ်ားထည့္ပါ။ ၾကက္သားေရာ၊ ဆင္ခရမ္းသီးေရာ ႏူးလာျပီဆုိရင္ အာပူရြက္ခတ္ကာ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ။
ျပည္ၾကီးငါးနဲ႔သခြားသီးသုပ္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ျပည္ႀကီးငါး - ၂၀၀ ဂရမ္
သခြားသီး - အလံုးႀကီး တစ္လံုး
ၾကက္သြန္နီ - ၁ လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ လံုး
သံပရာသီး - ၁ လံုး
ပူစီနံ - အနည္းငယ္
င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္ခန္႔
ၾကက္သားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္၀က္
ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
ပထမဦးဆံုး ျပည္ႀကီးငါးကို ေရေႏြးဆူဆူထဲမွာ ၃ မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ေရေအးထဲစိမ္ထားၿပီး အေအးခံေပးပါ။ သခြားသီးကို အခြံခြာ အေစ့ထုတ္ၿပီး အမွ်င္မ်ားျခစ္ထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ျပည္ႀကီးငါး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ပူစီနံ တုိ႔ကိုပါးပါးလွီးပါ။ ၿပီးရင္ ဇလံုတစ္ခုထဲမွာ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးေရာထည့္ၿပီး သံပရာရည္ႏွင့္ အရသာကိုလိုအပ္သလိုထည့္ၿပီး သုပ္ေပးပါ။ အရသာမွာ ခ်ိဳ၊ ခ်ဥ္၊ စပ္ အရသာရၿပီး ပူစီနံႏွင့္ သခြားသီးနံ႔ေလးသင္းေနၿပီဆိုရင္ေတာ့ ပန္းကန္ျပင္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
အာလူးကတ္တလိတ္
အာလူး - ၅၀ က်ပ္သား
ၾကက္သား - ၁၀ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ - ၁၅ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ (ရွမ္းဥ) - ၁ ဥ
မဆလာ - အနည္းငယ္
ဆား - အနည္းငယ္
ခေနာ - အနည္းငယ္
ဆီ - ၂၅ က်ပ္သား
ၾကက္ဥ - ၁ လံုး (အကာသံုးရန္)
စာႂကြင္း ။ ။ ဟင္းအတြဲအစပ္သေဘာ မဟုတ္ေပမယ့္ စားခ်င္စရာ ခ်က္ျပဳတ္ပံုေလးေတြကို ကူးယူေ၀မွ်ျခင္းျပဳမိပါတယ္ ထမင္းၿမိန္ၾကပါေစ။
No comments:
Post a Comment