မယ္ဇလီဖူးသုပ္
ပထမနည္းက..
၁။ ဒီမွာ မယ္ဇလီဖူးေတြကို မယ္ဇလီရြက္ေတြနဲ႔ပါ ေရာေရာင္းတာဆိုေတာ့ အဖူးေရာ၊ အရြက္ပါ ေရာျပီး သုံးလိုက္ပါတယ္။ အရင္ဆုံး အရြက္အရင့္၊ အရိုးအရင့္ေတြကို ဖယ္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးပါတယ္။ ျပီးရင္ မယ္ဇလီဖူးေတြကို ၃ခါ ျပဳတ္လိုက္၊ ေရလဲျပီး ထပ္ျပဳတ္လိုက္လုပ္ပါတယ္။
၂။ ျပဳတ္ထားတဲ့ မယ္ဇလီဖူးေတြကုိ ညက္လုနီးပါးျဖစ္ေအာင္ ေထာင္းပါတယ္။
၃။ ၾကက္သြန္နီ ၄ဥကို ပါးပါးလွီးျပီး ဆီအိုးထဲမွာ ဆီခပ္မ်ားမ်ားထည့္၊ ဆႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ၾကြတ္ေအာင္ ေၾကာ္ပါတယ္။
၄။ ေျမပဲ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၃ဇြန္း၊ ပုဇြန္ေျခာက္ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၂ဇြန္းကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါတယ္။
၅။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတစ္လုံးကို အေစ့ဖယ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
၆။ ေထာင္းထားတဲ့ မယ္ဇလီဖူးထဲကို ေျမပဲေထာင္း၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ ငံျပာရည္ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ဇြန္းဝက္ထည့္ျပီး ႏွံ႔ေအာင္နယ္ျပီးရင္ အင္မတန္စားေကာင္းတဲ့ မယ္ဇလီဖူးသုပ္တစ္ပြဲကို သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
ဒုတိယနည္းကေတာ့ မယ္ဇလီဖူး ျပဳတ္ ေထာင္းကို ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္ကို ပါးပါးလွီး၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ ပဲမႈန္႔၊ ႏွမ္းေထာင္း၊ ငံျပာရည္၊ ဆား သင့္ရုံတို႔နဲ႔ ေရာသုပ္ပါတယ္။
ဒုတိယနည္းထက္ ပထမနည္းက ပိုစားေကာင္းပါတယ္။
အသုပ္စံု သုပ္ျပသူ - Snow
ပင္လယ္စာသေဘာၤသီးေထာင္း (အလြယ္နည္း)
ပင္လယ္စာ သေဘာၤသီးေထာင္းကေတာ့ လြယ္လြယ္ကူကူဝယ္လိုု ့ရတဲ့ ပင္လယ္စာေတြနဲ ့ျပဳလုုပ္ထားပါတယ္။ အိစံ ျပဳလုုပ္နည္းထဲမွာေတာ့ ပုုဇြန္၊ငါး၊ ကဏန္းသားေခ်ာင္းေတြထည့္ထားပါတယ္။ ျပည္ၾကီးငါးၾကိဳက္ရင္လဲထည့္လိုု ့ရပါတယ္။ အိစံေတာ့ ၾကိဳက္လြန္းလိုု ့၃ ရက္ဆက္တိုုက္ေလာက္ ေထာင္းစားပလိုုက္တယ္။ သူငယ္ခ်င္းတိုု ့လဲလုုပ္စားၾကည့္ေနာ္။
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား (၂ ပြဲစာ)
၁။ သေဘာၤသီးျခစ္ျဖင့္ ျခစ္ထားေသာ သေဘာၤသီး - တရုုတ္ထမင္းစားပန္ကန္လုုံး ၂ လုုံးစာ (သေဘၤာသီးျခစ္တဲ့ ျခစ္ကို ပံုမွာေတြ႕ရပါတယ္။လႈိင္းအတြန္႔ပါတဲ့ျခစ္)
၂။ ျခစ္ထားေသာ မုုန္လာဥနီ - အနည္းငယ္
၃။ ငပိ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
၄။ သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
၅။ ထန္းလ်က္ခဲ - ၃ ခဲ
၆။ ငရုုတ္သီးစိမ္း - ၁၂ ေတာင့္
၇။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၇ မြွာ
၈။ သံပုုရာသီး - ၆ စိတ္
၉။ ယိုုးဒယား ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
၁၀။ ပုုဇြန္ - ၇ ေကာင္
၁၁။ ကဏန္းအသားေခ်ာင္း - ၂ ေခ်ာင္း
၁၂။ ငါး - ၅ က်ပ္သား
၁၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ ျခမ္း
၁၄။ ေျမပဲေလွာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 tablespoon= 15ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 teaspoon= 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၁ ျခမ္းကိုု ေလးပိုုင္းပိုုင္းထားပါ။ ပုုဇြန္ကိုုအခြံခြာရ်္ ၃ မိနစ္ခန္ ့ျပဳတ္ျပီး အေအးခံထားပါ။ ငါးကိုုလဲ ၂ မိနစ္ေလာက္ျပဳတ္ျပီး အေအးခံထားပါ။ ကဏန္းအသားေခ်ာင္းကိုု အရြယ္ေတာ္လွီးထားပါ။
၂။ ငရုုတ္ဆုုံျကီးျကီးတခုုထဲကိုု ငရုုတ္သီး၊ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ သျကား နွင့္ ငပိတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းပါ။ ညက္ျပီဆုုိလွ်င္ ထန္းလ်က္(သိုု ့)ျကံသကာကိုုထည့္ေထာင္းပါ။
၃။ ျပီးလွ်င္ သံပုုရာသီးစိတ္မ်ားကိုုထည့္ျပီး အရည္မ်ားထြက္ေအာင္ ငရုုတ္ျကည္ေပြ ့ျဖင့္ အတြင္းသားဖတ္ကိုု ဖိေျခလိုုက္ပါ။ (မေထာင္းရပါ။)
၄။ သံပုုရာရည္မ်ားထြက္လာျပီဆိုုမွ ျခစ္ထားေသာ သေဘၤာသီး၊ မုုန္လာဥနီကိုုထည့္ေထာင္းပါ။ (သံပုုရာသီး အဖတ္မ်ား မပစ္ပဲေထာင္းတဲ့အထဲထည့္ထားပါ။) သေဘၤာသီးတိုု ့မုုန္လာဥနီတိုု ့ထည့္ျပီးျပီးဆိုုလွ်င္ လက္တဖက္က ေထာင္းေနာက္လက္တဖက္က ဟင္းခတ္တဲ့ဇြန္းျကီးျကီးကိုု ကိုုင္ျပီးငရုုတ္ဆုုံအထက္ေအာက္ သမေအာင္လွန္ေပးပါ။
၃။ ထိုု ့ေနာက္ ယိုုးဒယားငံျပာရည္ထည့္၊ ေျမပဲေလွာ္တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္ထပ္ေထာင္းပါ။ ပုုဇြန္၊ ငါးႏွင့္ ကဏန္းအသာေခ်ာင္းတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ဖြဖြေလးေထာင္းပါ။ ေနာက္ဆုုံးမွ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုုထည့္ရ်္ေထာင္းပါ။
၄။ အေပါ့အငံျမည္းရ်္ ပင္လယ္စာသေဘၤာသီးေထာင္းကိုု သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီ။
Ei San
ေခ်ာကလက္ထိုးမုန္႔ (Chocolate Sticky Rice Cake)
........................................
ဆိုဖီယာက ရွမ္းျပည္နယ္ဇာတိဆိုေပမယ့္ မႏၱေလးမွာ ၁၀ ႏွစ္ေလာက္ ေနခဲ့လို႔ မႏၱေလးက အစားအစာေတြကို ႏွစ္သက္ပါတယ္။ မႏၱေလးထိုးမုန္႔တစ္ခု အပါအဝင္ေပါ့။ေခ်ာကလက္ထိုးမုန္႔ကို အျပင္မွာေတာ့ မစားခဲ့ဖူးပါဘူး။ ၿပီးခဲ့တဲ့ တစ္ခါ မႏၱေလးျပန္ေတာ့ သားက ေခ်ာကလက္ထိုးမုန္႔ စားခ်င္တယ္ေျပာလို႔သာ ရွိမွန္းသိခဲ့ၿပီး စမ္းလုပ္ၾကည့္ခ်င္ မိတာပါ။ ေရာင္းတမ္းေခ်ာကလက္ထိုးမုန္႔နဲ႔ တူမယ္လို႔ေတာ့ အာမမခံေပမယ့္ လုပ္ၿပီး ထြက္လာတဲ့ မုန္႔ေလးကေတာ့ စားလို႔အရသာထူးတာျဖစ္လို႔ ႏွစ္သက္ၾကမယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ဆိုဖီယာလုပ္ထားတဲ့လုပ္နည္းေလးကို မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ - ၁၅၀ ဂရမ္
- သာကူမႈန္႔/ေကာ္မႈန္႔ - ၂၀ ဂရမ္
- အုန္းႏို႔ - ၂၀ဝ မီလီမီတာ
- ႏြားႏို႔ - ၂၀ဝ မီလီမီတာ
- သၾကား - ၁၀ဝ ဂရမ္
- ေခ်ာကလက္ - ၁၀ဝ ဂရမ္
- ေထာပတ္/ဆီ - ၁၀ဝ မီလီမီတာ
- စပ်စ္ေျခာက္/သီဟိုဠ္ေစ့ - လက္တစ္ဆုပ္
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ဦးစြာ ႏြားႏို႔၊ အုန္းႏို႔၊ သၾကားႏွင့္ ေခ်ာကလတ္တို႔ကို ေရာၿပီး အပူေပးကာ ေခ်ာကလက္ႏွင့္ သၾကားေပ်ာ္႐ံုေမႊေပးပါ။ (ဆူပြက္ရန္ မလို)
၂။ ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ႏွင့္ သာကူမႈန္႔ကို ဇလံုတစ္လံုးထဲ ထည့္ကာ အေအးခံထားေသာ အုန္းႏို႔အေရာထည့္ၿပီး သမ ေအာင္ ေမႊေပးပါ။
၃။ သီဟိုဠ္ေစ့ကိုေလွာ္ၿပီး ေသးေသးစိတ္ထားပါ။
၄။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက ဒယ္အိုးထဲ ဆီ သို႔မဟုတ္ ေထာပတ္ကို အပူေပးၿပီး ပူလာပါက ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာက္ညႇင္း မုန္႔ႏွစ္ကိုထည့္ၿပီး အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။
၅။ အားလံုးသမကာ ေခ်ာေမြ႕လာပါက သီဟိုဠ္ေစ့ႏွင့္ စပ်စ္ေျခာက္ထည့္ၿပီး သမေအာင္ ထိုးေမႊေပးပါ။
၆။ ၁၅ မိနစ္ခန္႔ၾကာေအာင္ ဆီျပန္ၿပီး လံုးလာပါက ဆီသုတ္ထားေသာ ဗန္းထဲထည့္ၿပီး အေပၚမွ သီဟိုဠ္ေစ့အနည္းငယ္ ျဖဴးေပးပါ။ ၿပီးလွ်င္ အေအးခံၿပီး လိုသလို ကတ္ေၾကးႏွင့္ ညႇပ္ကာ တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏို္င္ပါၿပီ။
** မိုက္ခ႐ိုေဝ့ဖ္ျဖင့္ ျပဳလုပ္လိုပါက ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို သမေအာင္ေမႊေပးၿပီး ၁ မိနစ္၊ ၂ မိနစ္ တစ္ႀကိမ္ထုတ္ယူၿပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။
** မုန္႔သားက်က္ၿပီး အေရာင္ေျပာင္းကာ ၾကည္လာလွ်င္ ဗန္းထဲထည့္ၿပီး အေအးခံကာ တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
......................
Sofia
ပထမနည္းက..
၁။ ဒီမွာ မယ္ဇလီဖူးေတြကို မယ္ဇလီရြက္ေတြနဲ႔ပါ ေရာေရာင္းတာဆိုေတာ့ အဖူးေရာ၊ အရြက္ပါ ေရာျပီး သုံးလိုက္ပါတယ္။ အရင္ဆုံး အရြက္အရင့္၊ အရိုးအရင့္ေတြကို ဖယ္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးပါတယ္။ ျပီးရင္ မယ္ဇလီဖူးေတြကို ၃ခါ ျပဳတ္လိုက္၊ ေရလဲျပီး ထပ္ျပဳတ္လိုက္လုပ္ပါတယ္။
၂။ ျပဳတ္ထားတဲ့ မယ္ဇလီဖူးေတြကုိ ညက္လုနီးပါးျဖစ္ေအာင္ ေထာင္းပါတယ္။
၃။ ၾကက္သြန္နီ ၄ဥကို ပါးပါးလွီးျပီး ဆီအိုးထဲမွာ ဆီခပ္မ်ားမ်ားထည့္၊ ဆႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ၾကြတ္ေအာင္ ေၾကာ္ပါတယ္။
၄။ ေျမပဲ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၃ဇြန္း၊ ပုဇြန္ေျခာက္ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၂ဇြန္းကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါတယ္။
၅။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတစ္လုံးကို အေစ့ဖယ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
၆။ ေထာင္းထားတဲ့ မယ္ဇလီဖူးထဲကို ေျမပဲေထာင္း၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ ငံျပာရည္ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ဇြန္းဝက္ထည့္ျပီး ႏွံ႔ေအာင္နယ္ျပီးရင္ အင္မတန္စားေကာင္းတဲ့ မယ္ဇလီဖူးသုပ္တစ္ပြဲကို သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
ဒုတိယနည္းကေတာ့ မယ္ဇလီဖူး ျပဳတ္ ေထာင္းကို ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္ကို ပါးပါးလွီး၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ ပဲမႈန္႔၊ ႏွမ္းေထာင္း၊ ငံျပာရည္၊ ဆား သင့္ရုံတို႔နဲ႔ ေရာသုပ္ပါတယ္။
ဒုတိယနည္းထက္ ပထမနည္းက ပိုစားေကာင္းပါတယ္။
အသုပ္စံု သုပ္ျပသူ - Snow
ပင္လယ္စာသေဘာၤသီးေထာင္း (အလြယ္နည္း)
ပင္လယ္စာ သေဘာၤသီးေထာင္းကေတာ့ လြယ္လြယ္ကူကူဝယ္လိုု ့ရတဲ့ ပင္လယ္စာေတြနဲ ့ျပဳလုုပ္ထားပါတယ္။ အိစံ ျပဳလုုပ္နည္းထဲမွာေတာ့ ပုုဇြန္၊ငါး၊ ကဏန္းသားေခ်ာင္းေတြထည့္ထားပါတယ္။ ျပည္ၾကီးငါးၾကိဳက္ရင္လဲထည့္လိုု ့ရပါတယ္။ အိစံေတာ့ ၾကိဳက္လြန္းလိုု ့၃ ရက္ဆက္တိုုက္ေလာက္ ေထာင္းစားပလိုုက္တယ္။ သူငယ္ခ်င္းတိုု ့လဲလုုပ္စားၾကည့္ေနာ္။
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား (၂ ပြဲစာ)
၁။ သေဘာၤသီးျခစ္ျဖင့္ ျခစ္ထားေသာ သေဘာၤသီး - တရုုတ္ထမင္းစားပန္ကန္လုုံး ၂ လုုံးစာ (သေဘၤာသီးျခစ္တဲ့ ျခစ္ကို ပံုမွာေတြ႕ရပါတယ္။လႈိင္းအတြန္႔ပါတဲ့ျခစ္)
၂။ ျခစ္ထားေသာ မုုန္လာဥနီ - အနည္းငယ္
၃။ ငပိ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
၄။ သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
၅။ ထန္းလ်က္ခဲ - ၃ ခဲ
၆။ ငရုုတ္သီးစိမ္း - ၁၂ ေတာင့္
၇။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၇ မြွာ
၈။ သံပုုရာသီး - ၆ စိတ္
၉။ ယိုုးဒယား ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
၁၀။ ပုုဇြန္ - ၇ ေကာင္
၁၁။ ကဏန္းအသားေခ်ာင္း - ၂ ေခ်ာင္း
၁၂။ ငါး - ၅ က်ပ္သား
၁၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ ျခမ္း
၁၄။ ေျမပဲေလွာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 tablespoon= 15ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 teaspoon= 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၁ ျခမ္းကိုု ေလးပိုုင္းပိုုင္းထားပါ။ ပုုဇြန္ကိုုအခြံခြာရ်္ ၃ မိနစ္ခန္ ့ျပဳတ္ျပီး အေအးခံထားပါ။ ငါးကိုုလဲ ၂ မိနစ္ေလာက္ျပဳတ္ျပီး အေအးခံထားပါ။ ကဏန္းအသားေခ်ာင္းကိုု အရြယ္ေတာ္လွီးထားပါ။
၂။ ငရုုတ္ဆုုံျကီးျကီးတခုုထဲကိုု ငရုုတ္သီး၊ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ သျကား နွင့္ ငပိတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းပါ။ ညက္ျပီဆုုိလွ်င္ ထန္းလ်က္(သိုု ့)ျကံသကာကိုုထည့္ေထာင္းပါ။
၃။ ျပီးလွ်င္ သံပုုရာသီးစိတ္မ်ားကိုုထည့္ျပီး အရည္မ်ားထြက္ေအာင္ ငရုုတ္ျကည္ေပြ ့ျဖင့္ အတြင္းသားဖတ္ကိုု ဖိေျခလိုုက္ပါ။ (မေထာင္းရပါ။)
၄။ သံပုုရာရည္မ်ားထြက္လာျပီဆိုုမွ ျခစ္ထားေသာ သေဘၤာသီး၊ မုုန္လာဥနီကိုုထည့္ေထာင္းပါ။ (သံပုုရာသီး အဖတ္မ်ား မပစ္ပဲေထာင္းတဲ့အထဲထည့္ထားပါ။) သေဘၤာသီးတိုု ့မုုန္လာဥနီတိုု ့ထည့္ျပီးျပီးဆိုုလွ်င္ လက္တဖက္က ေထာင္းေနာက္လက္တဖက္က ဟင္းခတ္တဲ့ဇြန္းျကီးျကီးကိုု ကိုုင္ျပီးငရုုတ္ဆုုံအထက္ေအာက္ သမေအာင္လွန္ေပးပါ။
၃။ ထိုု ့ေနာက္ ယိုုးဒယားငံျပာရည္ထည့္၊ ေျမပဲေလွာ္တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္ထပ္ေထာင္းပါ။ ပုုဇြန္၊ ငါးႏွင့္ ကဏန္းအသာေခ်ာင္းတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ဖြဖြေလးေထာင္းပါ။ ေနာက္ဆုုံးမွ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုုထည့္ရ်္ေထာင္းပါ။
၄။ အေပါ့အငံျမည္းရ်္ ပင္လယ္စာသေဘၤာသီးေထာင္းကိုု သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီ။
Ei San
ေခ်ာကလက္ထိုးမုန္႔ (Chocolate Sticky Rice Cake)
........................................
ဆိုဖီယာက ရွမ္းျပည္နယ္ဇာတိဆိုေပမယ့္ မႏၱေလးမွာ ၁၀ ႏွစ္ေလာက္ ေနခဲ့လို႔ မႏၱေလးက အစားအစာေတြကို ႏွစ္သက္ပါတယ္။ မႏၱေလးထိုးမုန္႔တစ္ခု အပါအဝင္ေပါ့။ေခ်ာကလက္ထိုးမုန္႔ကို အျပင္မွာေတာ့ မစားခဲ့ဖူးပါဘူး။ ၿပီးခဲ့တဲ့ တစ္ခါ မႏၱေလးျပန္ေတာ့ သားက ေခ်ာကလက္ထိုးမုန္႔ စားခ်င္တယ္ေျပာလို႔သာ ရွိမွန္းသိခဲ့ၿပီး စမ္းလုပ္ၾကည့္ခ်င္ မိတာပါ။ ေရာင္းတမ္းေခ်ာကလက္ထိုးမုန္႔နဲ႔ တူမယ္လို႔ေတာ့ အာမမခံေပမယ့္ လုပ္ၿပီး ထြက္လာတဲ့ မုန္႔ေလးကေတာ့ စားလို႔အရသာထူးတာျဖစ္လို႔ ႏွစ္သက္ၾကမယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ဆိုဖီယာလုပ္ထားတဲ့လုပ္နည္းေလးကို မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ - ၁၅၀ ဂရမ္
- သာကူမႈန္႔/ေကာ္မႈန္႔ - ၂၀ ဂရမ္
- အုန္းႏို႔ - ၂၀ဝ မီလီမီတာ
- ႏြားႏို႔ - ၂၀ဝ မီလီမီတာ
- သၾကား - ၁၀ဝ ဂရမ္
- ေခ်ာကလက္ - ၁၀ဝ ဂရမ္
- ေထာပတ္/ဆီ - ၁၀ဝ မီလီမီတာ
- စပ်စ္ေျခာက္/သီဟိုဠ္ေစ့ - လက္တစ္ဆုပ္
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ဦးစြာ ႏြားႏို႔၊ အုန္းႏို႔၊ သၾကားႏွင့္ ေခ်ာကလတ္တို႔ကို ေရာၿပီး အပူေပးကာ ေခ်ာကလက္ႏွင့္ သၾကားေပ်ာ္႐ံုေမႊေပးပါ။ (ဆူပြက္ရန္ မလို)
၂။ ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ႏွင့္ သာကူမႈန္႔ကို ဇလံုတစ္လံုးထဲ ထည့္ကာ အေအးခံထားေသာ အုန္းႏို႔အေရာထည့္ၿပီး သမ ေအာင္ ေမႊေပးပါ။
၃။ သီဟိုဠ္ေစ့ကိုေလွာ္ၿပီး ေသးေသးစိတ္ထားပါ။
၄။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက ဒယ္အိုးထဲ ဆီ သို႔မဟုတ္ ေထာပတ္ကို အပူေပးၿပီး ပူလာပါက ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာက္ညႇင္း မုန္႔ႏွစ္ကိုထည့္ၿပီး အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။
၅။ အားလံုးသမကာ ေခ်ာေမြ႕လာပါက သီဟိုဠ္ေစ့ႏွင့္ စပ်စ္ေျခာက္ထည့္ၿပီး သမေအာင္ ထိုးေမႊေပးပါ။
၆။ ၁၅ မိနစ္ခန္႔ၾကာေအာင္ ဆီျပန္ၿပီး လံုးလာပါက ဆီသုတ္ထားေသာ ဗန္းထဲထည့္ၿပီး အေပၚမွ သီဟိုဠ္ေစ့အနည္းငယ္ ျဖဴးေပးပါ။ ၿပီးလွ်င္ အေအးခံၿပီး လိုသလို ကတ္ေၾကးႏွင့္ ညႇပ္ကာ တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏို္င္ပါၿပီ။
** မိုက္ခ႐ိုေဝ့ဖ္ျဖင့္ ျပဳလုပ္လိုပါက ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို သမေအာင္ေမႊေပးၿပီး ၁ မိနစ္၊ ၂ မိနစ္ တစ္ႀကိမ္ထုတ္ယူၿပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။
** မုန္႔သားက်က္ၿပီး အေရာင္ေျပာင္းကာ ၾကည္လာလွ်င္ ဗန္းထဲထည့္ၿပီး အေအးခံကာ တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
......................
Sofia
No comments:
Post a Comment