........................
အိမ္အျပန္မွာ ခ်က္ၾကည့္ရန္
........................
"အခု တကယ္ျပန္ေတာ့မယ္ေပါ့"
"အခန္းလည္း အပ္ၿပီးၿပီ။ အလုပ္လည္း ထြက္စာ တင္ၿပီးလို႔ ရက္ျပည့္ေနၿပီ။ တကယ္မျပန္လို႔ ဘာဆက္ လုပ္ရမွာလဲ"
"ဟိုမွာ တစ္လ သိန္း ၂၀ ေတာ့ ရမွာမဟုတ္ဘူး။ လြန္ေရာကြ်ံေရာ နင့္ကို ငါးသိန္းက စေပးလိမ့္မယ္"
"မတတ္ႏိုင္ဘူး၊ အေဖနဲ႔ အေမက ျပန္ေခၚလွၿပီ။ ဒီမွာ အသည္းအသန္ ေနမေကာင္းျဖစ္ၿပီးေတာ့ ေဆးလာကု ကတည္းက ဘယ္လိုမွ ေျပာမရဘူး။ တစ္လ သိန္း ၂၀ လိုခ်င္လည္း ေပးမယ္တဲ့"
"ယံုလို႔လား၊ နင္ပဲ နင့္အေမက ေဘာစိ ကပ္ေစး ဆို..."
"အရင္ကေတာ့ မယံုဘူး။ ေနမေကာင္းၿပီး ေဆး႐ံု တက္လိုက္ရေတာ့ အေဖ၊ အေမကလြဲၿပီး ကူရာဘယ္မရွိ ဆိုတာ နားလည္သြားတယ္။ တစ္လ သိန္း ၂၀ ဆိုတဲ့ အလုပ္ကလည္း ေနမေကာင္းရင္ ဘာမွလုပ္မေပးဘူး။ ပန္းတစ္စည္းနဲ႔ အားေဆးတစ္ျခင္းပဲ ေရာက္လာမွာ။ အေဖနဲ႔ အေမ တစ္ျပားမွမေပးဘူးဆိုလည္း ျပန္ရမွာပဲ"
"အဲဒါေတာ့ မျဖစ္ႏိုင္ဘူး။ အလုပ္လုပ္ဖို႔ တစ္ခုခု ေတာ့ ဖန္တီးေပးထားမွာ ေသခ်ာတယ္"
"ေျပာတာေတာင္ ေနာက္က်ေနေသး။ ရန္ကုန္ လူက်ပ္၊ ကားက်ပ္မေနခ်င္ဘူးဆိုၿပီး အျမန္လမ္းေဘးက ေတာင္ေျခမွာ ျခံဝယ္ထားတာ။ အပင္စိုက္မယ္၊ အစား အစာဆိုင္ဖြင့္မယ္။ လာၿပီးဦးစီးပါတဲ့"
"ေအးေအးေဆးေဆးကို မေနတတ္တာေနမွာ။ အလုပ္လုပ္တဲ့ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားေတာ့ အရွိန္က ရွိေနေသး ပံုပဲ"
"အဲဒီအလုပ္ေတြလုပ္ဖို႔ ဝါသနာပါတယ္တဲ့။ အေဖ မႏိုင္လို႔ လက္ေလွ်ာ့ထားရတယ္။ အေမ့ဝါသနာေတြထဲက ဟင္းေတြခ်က္တာကိုေတာ့ သေဘာအက်ဆံုးပဲ"
"ေကာင္းေကာင္းစားရလို႔ မဟုတ္လား"
"အမွန္ေပါ့ သူငယ္ခ်င္းရယ္... အေကာင္းမႀကိဳက္ တဲ့သူ ဘယ္မွာရွိမလဲ"
"ဒါဆို အေမ့လက္ရာေတြထဲက စားဖို႔တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး ခ်က္ၾကည့္္ၾကမလား"
"အေကာင္းဆံုးေပါ့။ ဒီတစ္ပတ္ အေမတင္ထားတဲ့ ဟင္းေတြထဲက ပုစြန္က်ားငံုးဥေၾကာ္၊ ငါးခူငါးပိေကာင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္၊ ပဲေတာင့္ရွည္ ပဲပင္ေပါက္သီးသုပ္၊ င႐ုတ္စိမ္းၾကက္သြန္ ျဖဴေထာင္း အဲဒီအတြဲခ်က္ၾကမယ္"
"ေခါင္းမပါတဲ့ ပုစြန္က်ား ၂၀ က်ပ္သား၊ အေၾကာ္မႈန္႔ ၅ က်ပ္သား၊ ငံုးဥ ၅ လံုး၊ ဆား၊ သၾကား၊ အရသာ၊ င႐ုတ္ ေကာင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္စီနဲ႔ ေၾကာ္ဖို႔ ဆီ ၂၀ က်ပ္သား လိုအပ္ပါတယ္။
ပုစြန္က်ားအခြံႏႊာ၊ အၿမီးခ်န္၊ ေခ်းေၾကာင္းထုတ္ၿပီး ႏွစ္ျခမ္းခြဲလိုက္မယ္။ ပုစြန္အျပားလိုက္ကို ဆား၊ အရသာ၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္း ေရာနယ္ထားမယ္။ အေၾကာ္မႈန္႔၊ ငံုးဥေတြကို ေရ ၂ က်ပ္ခြဲသားနဲ႔ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေရာေဖ်ာ္ထား မယ္။ စားခါနီးလို႔ ေၾကာ္မယ္ဆို ဆီအေနေတာ္ပူေအာင္ တည္ၿပီး ပုစြန္ေတြကို အေၾကာ္မႈန္႔ထဲႏွစ္ကာ အျပားလိုက္ ေၾကာ္ဖို႔ပါပဲ။ ပုစြန္ေတြ ျြကပ္ရြၿပီး ေရႊဝါေရာင္ေတာက္ လာရင္ ပုစြန္က်ားငံုးဥေၾကာ္ရပါၿပီ။ ပူေနတုန္းစားရင္ အေကာင္းဆံုးေပါ့။
ငါးခူငါးပိေကာင္ဟင္းအတြက္ ငါးပိေကာင္ေခါင္း မပါ ၁၅ က်ပ္သား အငန္ေပါ့ေအာင္ ေရႏွစ္ထပ္ေလာက္ ေဆးရပါမယ္။ အေနေတာ္တံုးၿပီး အရသာမႈန္႔ အနည္းငယ္ လူးနယ္ထားမယ္။ ခ်က္မယ္ဆို ဆီ ၅ က်ပ္သားထဲကို ငါးတံုးေတြထည့္ၿပီး ေၾကာ္မယ္။ အျပင္တင္းသြားရင္ ပန္းကန္ထဲ ဆယ္ထုတ္မယ္။ က်န္ဆီထဲကို ၾကက္သြန္ ျဖဴ/နီေၾကာ္ စတီးဇြန္း တစ္ဇြန္းစာနဲ႔အတူ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
၅ လံုး ႀကိတ္ေျခထားတာ ေပါင္းထည့္ပါမယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထဲပါတဲ့ အရည္ခန္းၿပီး ဆီျပန္လာရင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးပိေကာင္ ထည့္မယ္။ ေရ စတီးဇြန္း ၃ ဇြန္းျဖည့္ၿပီး အရသာဝင္ေအာင္ အဖံုးအုပ္ၿပီးတည္မယ္။ ၂ မိနစ္ခန္႔ ပြက္ဆူၿပီးရင္ လိုအပ္တဲ့ ဆား၊ အရသာ ထပ္ျဖည့္ေပးရပါ ဦးမယ္။ အိုးခ်ခါနီး နံနံပင္ သို႔မဟုတ္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းေတြကို အနံ႔အတြက္ ထပ္ထည့္ၿပီးရင္ေတာ့ ငါးခူငါးပိေကာင္ဟင္းရပါၿပီ။
ပဲေတာင့္ရွည္ ပဲပင္ေပါက္သုပ္အတြက္ ပဲေတာင့္ ေတြ ႏူးေအာင္ျပဳတ္၊ ပဲပင္ေပါက္ ေရေႏြးစိမ္နဲ႔အတူ ဆီခ်က္၊ ေျမပဲမႈန္႔၊ ပဲမႈန္႔၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ မန္က်ည္းရည္၊ ဆား၊ အရသာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီေၾကာ္တို႔နဲ႔ေပါင္းၿပီး သုပ္ဖို႔ပါပဲ။ လြယ္ကူတဲ့ ဟင္းရန္တစ္မ်ိဳးပါ။
င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းအတြက္ င႐ုတ္ သီး ၁၀ ေတာင့္၊ ၁၅ ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄၊ ၅ ႁမႊာကို အနံ႔ေမႊးလာေအာင္ မီးကင္ၿပီး ဆား၊ ေျမပဲဆံ ေလးငါးေစ့နဲ႔ အတူ ေပါင္းၿပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းလိုက္ပါ။ ဆီႀကိဳက္ ႏွစ္သက္လွ်င္ ဆီတစ္ဇြန္းထပ္ျဖည့္ပါ။ ေမႊးပ်ံ႕တဲ့ အနံ႔နဲ႔ င႐ုတ္သီးေထာင္း ရပါၿပီ။
အေမ့ဟင္းေတြကို အေမ့နည္းအတိုင္းလိုက္ခ်က္ ၾကည့္ေပမယ့္ အေမ့အရသာနဲ႔ ထပ္တူက်ေလ့မရွိပါဘူး။ ေမတၲာေတြ၊ ေစတနာေတြ ခပ္မ်ားမ်ားထပ္ထည့္ဖို႔ လိုေန တယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။
ပုစြန္က်ားငံုးဥေၾကာ္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ပုစြန္က်ား (ေခါင္းမပါ) - ၂၀ က်ပ္သား
- အေၾကာ္မႈန္႔ - ၅ က်ပ္သား
- ငံုးဥ - ၅ လံုး
- ဆီ - ၂၀ က်ပ္သား
- ဆား၊ သၾကား၊ အရသာမႈန္႔၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္စီ
ငါးခူငါးပိေထာင္းခ်က္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ငါးပိေကာင္ (ေခါင္းမပါ) - ၁၅ က်ပ္သား
- ဆီ - ၅ က်ပ္သား
- အရသာမႈန္႔ - အနည္းငယ္
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - စတီးဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ၾကက္သြန္နီ - စတီးဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၅ လံုး
- ေရ - စတီးဇြန္း ၃ ဇြန္း
- ဆား - အနည္းငယ္
င႐ုတ္သီးၾကက္သြန္ျဖဴမီးကင္ေထာင္း
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- င႐ုတ္သီး - ၁၅ ေတာင့္
- ဆီ - ၁ ဇြန္
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ ႁမႊာ
- ေျမပဲဆံ - ၅ ေစ့
.......................................
ေဒၚနန္းစန္းစန္းေအး
အဓိပတိ (ျဖဴး)
Credit: Food Magazine (Myanmar)
အိမ္အျပန္မွာ ခ်က္ၾကည့္ရန္
........................
"အခု တကယ္ျပန္ေတာ့မယ္ေပါ့"
"အခန္းလည္း အပ္ၿပီးၿပီ။ အလုပ္လည္း ထြက္စာ တင္ၿပီးလို႔ ရက္ျပည့္ေနၿပီ။ တကယ္မျပန္လို႔ ဘာဆက္ လုပ္ရမွာလဲ"
"ဟိုမွာ တစ္လ သိန္း ၂၀ ေတာ့ ရမွာမဟုတ္ဘူး။ လြန္ေရာကြ်ံေရာ နင့္ကို ငါးသိန္းက စေပးလိမ့္မယ္"
"မတတ္ႏိုင္ဘူး၊ အေဖနဲ႔ အေမက ျပန္ေခၚလွၿပီ။ ဒီမွာ အသည္းအသန္ ေနမေကာင္းျဖစ္ၿပီးေတာ့ ေဆးလာကု ကတည္းက ဘယ္လိုမွ ေျပာမရဘူး။ တစ္လ သိန္း ၂၀ လိုခ်င္လည္း ေပးမယ္တဲ့"
"ယံုလို႔လား၊ နင္ပဲ နင့္အေမက ေဘာစိ ကပ္ေစး ဆို..."
"အရင္ကေတာ့ မယံုဘူး။ ေနမေကာင္းၿပီး ေဆး႐ံု တက္လိုက္ရေတာ့ အေဖ၊ အေမကလြဲၿပီး ကူရာဘယ္မရွိ ဆိုတာ နားလည္သြားတယ္။ တစ္လ သိန္း ၂၀ ဆိုတဲ့ အလုပ္ကလည္း ေနမေကာင္းရင္ ဘာမွလုပ္မေပးဘူး။ ပန္းတစ္စည္းနဲ႔ အားေဆးတစ္ျခင္းပဲ ေရာက္လာမွာ။ အေဖနဲ႔ အေမ တစ္ျပားမွမေပးဘူးဆိုလည္း ျပန္ရမွာပဲ"
"အဲဒါေတာ့ မျဖစ္ႏိုင္ဘူး။ အလုပ္လုပ္ဖို႔ တစ္ခုခု ေတာ့ ဖန္တီးေပးထားမွာ ေသခ်ာတယ္"
"ေျပာတာေတာင္ ေနာက္က်ေနေသး။ ရန္ကုန္ လူက်ပ္၊ ကားက်ပ္မေနခ်င္ဘူးဆိုၿပီး အျမန္လမ္းေဘးက ေတာင္ေျခမွာ ျခံဝယ္ထားတာ။ အပင္စိုက္မယ္၊ အစား အစာဆိုင္ဖြင့္မယ္။ လာၿပီးဦးစီးပါတဲ့"
"ေအးေအးေဆးေဆးကို မေနတတ္တာေနမွာ။ အလုပ္လုပ္တဲ့ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားေတာ့ အရွိန္က ရွိေနေသး ပံုပဲ"
"အဲဒီအလုပ္ေတြလုပ္ဖို႔ ဝါသနာပါတယ္တဲ့။ အေဖ မႏိုင္လို႔ လက္ေလွ်ာ့ထားရတယ္။ အေမ့ဝါသနာေတြထဲက ဟင္းေတြခ်က္တာကိုေတာ့ သေဘာအက်ဆံုးပဲ"
"ေကာင္းေကာင္းစားရလို႔ မဟုတ္လား"
"အမွန္ေပါ့ သူငယ္ခ်င္းရယ္... အေကာင္းမႀကိဳက္ တဲ့သူ ဘယ္မွာရွိမလဲ"
"ဒါဆို အေမ့လက္ရာေတြထဲက စားဖို႔တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး ခ်က္ၾကည့္္ၾကမလား"
"အေကာင္းဆံုးေပါ့။ ဒီတစ္ပတ္ အေမတင္ထားတဲ့ ဟင္းေတြထဲက ပုစြန္က်ားငံုးဥေၾကာ္၊ ငါးခူငါးပိေကာင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္၊ ပဲေတာင့္ရွည္ ပဲပင္ေပါက္သီးသုပ္၊ င႐ုတ္စိမ္းၾကက္သြန္ ျဖဴေထာင္း အဲဒီအတြဲခ်က္ၾကမယ္"
"ေခါင္းမပါတဲ့ ပုစြန္က်ား ၂၀ က်ပ္သား၊ အေၾကာ္မႈန္႔ ၅ က်ပ္သား၊ ငံုးဥ ၅ လံုး၊ ဆား၊ သၾကား၊ အရသာ၊ င႐ုတ္ ေကာင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္စီနဲ႔ ေၾကာ္ဖို႔ ဆီ ၂၀ က်ပ္သား လိုအပ္ပါတယ္။
ပုစြန္က်ားအခြံႏႊာ၊ အၿမီးခ်န္၊ ေခ်းေၾကာင္းထုတ္ၿပီး ႏွစ္ျခမ္းခြဲလိုက္မယ္။ ပုစြန္အျပားလိုက္ကို ဆား၊ အရသာ၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္း ေရာနယ္ထားမယ္။ အေၾကာ္မႈန္႔၊ ငံုးဥေတြကို ေရ ၂ က်ပ္ခြဲသားနဲ႔ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေရာေဖ်ာ္ထား မယ္။ စားခါနီးလို႔ ေၾကာ္မယ္ဆို ဆီအေနေတာ္ပူေအာင္ တည္ၿပီး ပုစြန္ေတြကို အေၾကာ္မႈန္႔ထဲႏွစ္ကာ အျပားလိုက္ ေၾကာ္ဖို႔ပါပဲ။ ပုစြန္ေတြ ျြကပ္ရြၿပီး ေရႊဝါေရာင္ေတာက္ လာရင္ ပုစြန္က်ားငံုးဥေၾကာ္ရပါၿပီ။ ပူေနတုန္းစားရင္ အေကာင္းဆံုးေပါ့။
ငါးခူငါးပိေကာင္ဟင္းအတြက္ ငါးပိေကာင္ေခါင္း မပါ ၁၅ က်ပ္သား အငန္ေပါ့ေအာင္ ေရႏွစ္ထပ္ေလာက္ ေဆးရပါမယ္။ အေနေတာ္တံုးၿပီး အရသာမႈန္႔ အနည္းငယ္ လူးနယ္ထားမယ္။ ခ်က္မယ္ဆို ဆီ ၅ က်ပ္သားထဲကို ငါးတံုးေတြထည့္ၿပီး ေၾကာ္မယ္။ အျပင္တင္းသြားရင္ ပန္းကန္ထဲ ဆယ္ထုတ္မယ္။ က်န္ဆီထဲကို ၾကက္သြန္ ျဖဴ/နီေၾကာ္ စတီးဇြန္း တစ္ဇြန္းစာနဲ႔အတူ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
၅ လံုး ႀကိတ္ေျခထားတာ ေပါင္းထည့္ပါမယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထဲပါတဲ့ အရည္ခန္းၿပီး ဆီျပန္လာရင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးပိေကာင္ ထည့္မယ္။ ေရ စတီးဇြန္း ၃ ဇြန္းျဖည့္ၿပီး အရသာဝင္ေအာင္ အဖံုးအုပ္ၿပီးတည္မယ္။ ၂ မိနစ္ခန္႔ ပြက္ဆူၿပီးရင္ လိုအပ္တဲ့ ဆား၊ အရသာ ထပ္ျဖည့္ေပးရပါ ဦးမယ္။ အိုးခ်ခါနီး နံနံပင္ သို႔မဟုတ္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းေတြကို အနံ႔အတြက္ ထပ္ထည့္ၿပီးရင္ေတာ့ ငါးခူငါးပိေကာင္ဟင္းရပါၿပီ။
ပဲေတာင့္ရွည္ ပဲပင္ေပါက္သုပ္အတြက္ ပဲေတာင့္ ေတြ ႏူးေအာင္ျပဳတ္၊ ပဲပင္ေပါက္ ေရေႏြးစိမ္နဲ႔အတူ ဆီခ်က္၊ ေျမပဲမႈန္႔၊ ပဲမႈန္႔၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ မန္က်ည္းရည္၊ ဆား၊ အရသာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီေၾကာ္တို႔နဲ႔ေပါင္းၿပီး သုပ္ဖို႔ပါပဲ။ လြယ္ကူတဲ့ ဟင္းရန္တစ္မ်ိဳးပါ။
င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းအတြက္ င႐ုတ္ သီး ၁၀ ေတာင့္၊ ၁၅ ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄၊ ၅ ႁမႊာကို အနံ႔ေမႊးလာေအာင္ မီးကင္ၿပီး ဆား၊ ေျမပဲဆံ ေလးငါးေစ့နဲ႔ အတူ ေပါင္းၿပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းလိုက္ပါ။ ဆီႀကိဳက္ ႏွစ္သက္လွ်င္ ဆီတစ္ဇြန္းထပ္ျဖည့္ပါ။ ေမႊးပ်ံ႕တဲ့ အနံ႔နဲ႔ င႐ုတ္သီးေထာင္း ရပါၿပီ။
အေမ့ဟင္းေတြကို အေမ့နည္းအတိုင္းလိုက္ခ်က္ ၾကည့္ေပမယ့္ အေမ့အရသာနဲ႔ ထပ္တူက်ေလ့မရွိပါဘူး။ ေမတၲာေတြ၊ ေစတနာေတြ ခပ္မ်ားမ်ားထပ္ထည့္ဖို႔ လိုေန တယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။
ပုစြန္က်ားငံုးဥေၾကာ္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ပုစြန္က်ား (ေခါင္းမပါ) - ၂၀ က်ပ္သား
- အေၾကာ္မႈန္႔ - ၅ က်ပ္သား
- ငံုးဥ - ၅ လံုး
- ဆီ - ၂၀ က်ပ္သား
- ဆား၊ သၾကား၊ အရသာမႈန္႔၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္စီ
ငါးခူငါးပိေထာင္းခ်က္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ငါးပိေကာင္ (ေခါင္းမပါ) - ၁၅ က်ပ္သား
- ဆီ - ၅ က်ပ္သား
- အရသာမႈန္႔ - အနည္းငယ္
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - စတီးဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ၾကက္သြန္နီ - စတီးဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၅ လံုး
- ေရ - စတီးဇြန္း ၃ ဇြန္း
- ဆား - အနည္းငယ္
င႐ုတ္သီးၾကက္သြန္ျဖဴမီးကင္ေထာင္း
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- င႐ုတ္သီး - ၁၅ ေတာင့္
- ဆီ - ၁ ဇြန္
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ ႁမႊာ
- ေျမပဲဆံ - ၅ ေစ့
.......................................
ေဒၚနန္းစန္းစန္းေအး
အဓိပတိ (ျဖဴး)
Credit: Food Magazine (Myanmar)
No comments:
Post a Comment